Pinnen met smartphone in opkomst

Door: Raymon Mens - 19 reacties

Langzaam maar zeker worden pinpassen vervangen door onze smartphones en steeds minder noodzakelijk. Technologieën zoals Apple Pay, Touch ID en zelfs Samsung Pay versnellen deze beweging en steeds meer banken komen met pasloos pinnen.

Vandaag werd bekend dat in de VS maar liefst 70.000 pinautomaten een nieuwe betaalmethode met Touch ID en iOS-app krijgen, maar dat is lang niet het enige voorbeeld. Ook in Europa gaan banken pasloos.

Frankrijk en Spanje: App en SMS

Dat pasloos pinnen ook zonder Apple Pay kan, laten banken in Frankrijk en Spanje zien. Onlangs introduceerde de Franse bank Caisse d’Epargne de mogelijkheid om via de bankieren-app en SMS geld op te nemen. Klanten geven via de app van de bank aan hoeveel geld ze willen opnemen (maximaal € 300) en ontvangen vervolgens een SMS met negen cijfers die op de pinautomaat ingetoetst kan worden. De code kan ook aan een ander gegeven worden en is 24 uur geldig, tenzij deze eerder ingetrokken wordt.

Ook in Spanje (Banco Sabadell), Polen (PKO) en Engeland (RBS en National Westminster) kan de pinpas door een app en SMS-code vervangen worden.

sms-pin-france
Voorbeeld van SMS-pinnen in Frankrijk.

VS: Apple Pay en Touch ID

In de VS wordt Apple Pay al ingezet voor pasloos pinnen. Bank of America en Wells Fargo hebben in juni Apple Pay in een aantal pinautomaten geintegreerd. Met een iPhone of Apple Watch kan direct geld opgenomen worden. Het is de bedoeling dat alle automaten binnen twee jaar van een contactloze lezer voor Apple Pay en andere betaaldiensten voorzien zijn.

boa-pay
Apple Pay in de pinautomaat bij Bank of America.

Een ander initiatief werd vandaag aangekondigd. In de VS worden 70.000 pinautomaten van Payment Alliance International (een instantie die onafhankelijk is van banken) voorzien van ondersteuning voor FIS Cardless Cash. Geen Apple Pay, maar een app die Touch ID als authenticatiemethode gebruikt. Na authenticatie via Touch ID en het invoeren van het gewenste bedrag, is het scannen van een QR-code op de terminal van de bank genoeg om geld te pinnen.

fiss
FIS Cardless Cash in actie.

Nederlandse banken hebben vooralsnog geen plannen om kaartloos te gaan en ook op Apple Pay moeten we nog wachten. Apple’s betaaldienst komt wel steeds dichterbij, want binnenkort start Apple Pay in Frankrijk.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  DaveFlash

  Ik verwacht, en hoop eigenlijk, dat dit soort systemen met sms en qr code, het niet gaan worden. En dat Apple snel met APay komt.

 • Profielfoto
  leonpieket

  Lijkt me veel te omslachtig. Al dat gehannes met je telefoon.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Je bent niet verplicht om het te gebruiken.

 • Profielfoto
  maessam

  Jullie vergeten dat het met de app van KBC in België al een ruime tijd mogelijk was, enkel door een QR code te scannen met de bankapp.

 • Profielfoto
  queenfan

  Uiteraard loopt men hier weer achter.

 • Profielfoto
  JohnnyDeBelg

  Ik haal al twee jaar geld af met een qr code dit kan alleen bij de KBC. Heel makkelijk l.

 • Profielfoto
  Maikelw

  App openen, bedrag aangeven, sms app openen, bericht selecteren, code invoeren… T klinkt als een hoop extra gedoe t.o.v. gewoon pinnen. Daarbij werkt mijn inmiddels 4 jaar oude pas -zonder draadloos nog perfect- ik zie geen reden om over te stappen; er zijn voor mij te weinig tot geen pluspunten.

 • Profielfoto
  Nummer 34

  Ik vind het beschamend dat dit, anno 2016 nog geen ding is…

 • Profielfoto
  Webbiker

  er zijn voor mij te weinig tot geen pluspunten.

  Wat dacht je van skimmen? Zonder fysieke pinpas word dat verdomd lastig.

 • Profielfoto
  LT Barclay

  App openen, bedrag aangeven, sms app openen, bericht selecteren, code invoeren… T klinkt als een hoop extra gedoe t.o.v. gewoon pinnen. Daarbij werkt mijn inmiddels 4 jaar oude pas -zonder draadloos nog perfect- ik zie geen reden om over te stappen; er zijn voor mij te weinig tot geen pluspunten.

  Veel plezier in de 20ste eeuw.
  Ze zeggen wel eens, “De jeugd heeft de toekomst” maar jij bent een uitzondering.

 • Profielfoto
  flyinghigh

  Ik denk dat Apple haast moet gaan maken, want anders wordt hun betalings systeem simpelweg genegeerd door detaillisten restaurants en bedrijven. Er ontstaan immers steeds meer goed werkende alternatieven.

 • Profielfoto
  diotav
 • Profielfoto
  Hydræ

  Waarom fysiek geld opnemen wanneer er straks met APay kan worden betaald?

 • Profielfoto
  csteelooper

  Pasloos kan anders al prima bij de ING, mits Android. https://www.ing.nl/particulier/mobiel-en-internetbankieren/mobiel-betalen/index.html

  Pasloos betalen wel; pinnen (nog) niet. Niet dat dat voor mij hoeft — die paar keer per jaar dat ik naar een ATM ga kan dat nog wel met pas en pin… Verder zijn veel van mijn betalingen al contactloos (RFID pas van de bank).

 • Profielfoto
  polansky

  Ik denk dat Apple haast moet gaan maken, want anders wordt hun betalings systeem simpelweg genegeerd door detaillisten restaurants en bedrijven. Er ontstaan immers steeds meer goed werkende alternatieven.

  Door het gesloten karakter en de arrogante houding van Apple is hun systeem automatisch al gedoemd te mislukken. Er is niet één standaard die Apple succesvol heeft geïntroduceerd.

 • Profielfoto
  polansky

  Ik denk dat Apple haast moet gaan maken, want anders wordt hun betalings systeem simpelweg genegeerd door detaillisten restaurants en bedrijven. Er ontstaan immers steeds meer goed werkende alternatieven.

  .

  Door het gesloten karakter en de arrogante houding van Apple is hun systeem automatisch al gedoemd te mislukken. Er is niet één standaard die Apple succesvol heeft geïntroduceerd. Ook Apple Pay gaat het op de langere termijn niet redden.

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Apple Pay is enige tijd terug in China gelanceerd en ….. is een flop. Je ziet het hier en daar, maar iedereen betaalt met WeChat.

  Electronisch betalen is zonder meer de toekomst, maar Apple heeft hier toch echt grof achter het net gevist.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Wat een onzin allemaal..

  Wat Apple juist heel erg goed en slim doet met Apple Pay is het heel rustig stap voor stap lanceren in markten waar men al gewend is om met creditcards te betalen. In Europa zijn heel veel landen niet ingesteld dat een creditcard je pin-pas is. Hier is een creditcard een speciaal iets, wij zijn gewend gewoon te betalen met onze betaalpassen van de bank.
  Apple Pay hier in Europa in één klap lanceren zou een fiasco zijn want de dienst werkt alleen door een creditcard te koppelen zoals VISA, Mastercard of elke andere creditcard. Je kunt straks niet je ING betaalrekening koppelen aan Apple Pay en daarna je pin-pas in de prullenbak gooien. Zo werkt het niet.

  Kortom Apple lanceert deze dienst eerst in markten waar ze convertible zijn met het betalen van creditcards en wanneer het daar een succes is komt het langzaam naar andere landen en gaan mensen een creditcard bestellen alleen om te kunnen betalen met hun Apple Pay. Iedereen doet het toch?
  Ze veranderen gewoon de manier van betalen en banken zullen Apple straks heel dankbaar zijn want elke bank in dit land heeft wel een optie dat je ook een creditcard van diezelfde bank kunt krijgen. Per transactie gaat een bank er straks meer op verdienen – eerst de fee van de creditcard ( Apple Pay ) en daarna nog eens en kleinere fee van het bedrag dat jij later handmatig achter je computer overmaak van je betaalrekeningen naar je creditcard -rekening om je openstaande schulden af te lossen.

  Dit is heel slim bedacht van Apple, zij pikken 8 a 9 cent per Apple Pay transactie mee en de banken zijn straks de boemannen want die reputatie hadden ze al.

 • Profielfoto
  Maikelw

  App openen, bedrag aangeven, sms app openen, bericht selecteren, code invoeren… T klinkt als een hoop extra gedoe t.o.v. gewoon pinnen. Daarbij werkt mijn inmiddels 4 jaar oude pas -zonder draadloos nog perfect- ik zie geen reden om over te stappen; er zijn voor mij te weinig tot geen pluspunten.

  Veel plezier in de 20ste eeuw.
  Ze zeggen wel eens, “De jeugd heeft de toekomst” maar jij bent een uitzondering.

  Dat jij het rete-gaaf vind om met je mobieltje deze stappen te doorlopen is slechts één mening en zegt daarmee vrij weinig. Verdien een rijk belegde boterham met mijn werk als ux designer. Dagelijkse taken zijn het oplossen van dit soort problemen. Mede door ervaring en inzicht kan ik niet anders concluderen dan dat dit gehannes makkelijker kan. Wel bedankt dat je me nog bij “jeugd” plaatst, die kan ik mooi in mijn zak steken.