Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 18 juli 2016

Pinnen met smartphone in opkomst

Langzaam maar zeker worden pinpassen vervangen door onze smartphones en steeds minder noodzakelijk. Technologieën zoals Apple Pay, Touch ID en zelfs Samsung Pay versnellen deze beweging en steeds meer banken komen met pasloos pinnen.

Vandaag werd bekend dat in de VS maar liefst 70.000 pinautomaten een nieuwe betaalmethode met Touch ID en iOS-app krijgen, maar dat is lang niet het enige voorbeeld. Ook in Europa gaan banken pasloos.

Frankrijk en Spanje: App en SMS

Dat pasloos pinnen ook zonder Apple Pay kan, laten banken in Frankrijk en Spanje zien. Onlangs introduceerde de Franse bank Caisse d’Epargne de mogelijkheid om via de bankieren-app en SMS geld op te nemen. Klanten geven via de app van de bank aan hoeveel geld ze willen opnemen (maximaal € 300) en ontvangen vervolgens een SMS met negen cijfers die op de pinautomaat ingetoetst kan worden. De code kan ook aan een ander gegeven worden en is 24 uur geldig, tenzij deze eerder ingetrokken wordt.

Ook in Spanje (Banco Sabadell), Polen (PKO) en Engeland (RBS en National Westminster) kan de pinpas door een app en SMS-code vervangen worden.

Voorbeeld van SMS-pinnen in Frankrijk.

VS: Apple Pay en Touch ID

In de VS wordt Apple Pay al ingezet voor pasloos pinnen. Bank of America en Wells Fargo hebben in juni Apple Pay in een aantal pinautomaten geintegreerd. Met een iPhone of Apple Watch kan direct geld opgenomen worden. Het is de bedoeling dat alle automaten binnen twee jaar van een contactloze lezer voor Apple Pay en andere betaaldiensten voorzien zijn.

Apple Pay in de pinautomaat bij Bank of America.

Een ander initiatief werd vandaag aangekondigd. In de VS worden 70.000 pinautomaten van Payment Alliance International (een instantie die onafhankelijk is van banken) voorzien van ondersteuning voor FIS Cardless Cash. Geen Apple Pay, maar een app die Touch ID als authenticatiemethode gebruikt. Na authenticatie via Touch ID en het invoeren van het gewenste bedrag, is het scannen van een QR-code op de terminal van de bank genoeg om geld te pinnen.

FIS Cardless Cash in actie.

Nederlandse banken hebben vooralsnog geen plannen om kaartloos te gaan en ook op Apple Pay moeten we nog wachten. Apple’s betaaldienst komt wel steeds dichterbij, want binnenkort start Apple Pay in Frankrijk.

Reageer op artikel:
Pinnen met smartphone in opkomst
Sluiten