Notificaties iOS 10: meer gemak, minder privacy

Door: Raymon Mens - 10 reacties

In iOS 10 zijn notificaties visueel en functioneel verbeterd. Wanneer een app interactieve notificaties aanbiedt, zijn er meer zaken vanaf het lockscreen te regelen en is een app openen minder vaak nodig. Dat heeft wel gevolgen voor je privacy.

Zo is het vanaf het lockscreen mogelijk om op berichten te antwoorden zonder een iOS-apparaat te ontgrendelen en de app te openen. Dit werkt al met onder andere iMessage, WhatsApp en Facebook Messenger.

Onbewaakt moment…

Handig en snel, maar dit stelt iedereen die op een onbewaakt moment toegang heeft tot je telefoon in staat om op berichten te antwoorden of andere acties uit te voeren. Een veeg naar rechts of stevige druk (indien 3D Touch) op een notiticatie volstaat bij een vergrendelde iPhone om de optie ‘bekijk’ en mogelijkheid tot antwoorden te openen.

ios10screens
Klik/tap voor groter.

Alles of niets

Het werkt met alle apps die interactieve notificaties hebben (voor bijvoorbeeld de Apple Watch). Facebook Messenger is hier een voorbeeld van, maar iMessage geeft de meeste informatie vrij en toont bij het antwoorden op een bericht ook een aantal oude berichten.

In de eerste publieke beta van iOS 10 bestaat geen mogelijkheid om de interactieve notificaties bij een vergrendelde iPhone uit te schakelen. Het is kiezen: geen notificaties of interactieve notificaties. Mogelijk wordt dit in een volgende iOS 10-beta nog veranderd, we houden het in de gaten.

ios10screens1
Klik/tap voor groter.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  MrJvG

  Moet je niet eerst een geregistreerde TouchID vinger op de homeknop neerleggen om de notificatie te beantwoorden via een gelockte homescreen?
  En homeknop indrukken + TouchID om de iPhone te unlocken?

  Zo zou het eindelijk toch gaan werken?

 • Profielfoto
  TKroon

  Sorry Raymon, maar een beetje een nietszeggend nieuwsbericht. Je brengt het hele bericht alsof het zo is en blijft, en in de laatste alinea breng je de kanttekening. Natuurlijk krijg je de mogelijkheid nog om de notificaties in te stellen zoals in iOS 9 het geval is. Op mijn iPhone krijg ik ook de inhoud van het bericht te zien, op mijn iPad alleen dat ik een bericht heb van persoon X.

 • Profielfoto
  Jan-Burger TROOST

  Je kunt in deze Beta ook je Voorvertoning uitzetten. Doet dat wat je bedoelt/wilt?

 • Profielfoto
  Jan-Burger TROOST

  … sorry, vergat een deel: bedoelde de optie Voorvertoning onder Instellingen > Berichtgeving > klik op app

 • Profielfoto
  Bryan

  Misschien een beetje offtopic… iOS 10 lijkt wat lomp en makkelijk door die extreme ronde hoeken overal… Maar verandering is geloof ik goed!;-)

 • Profielfoto
  Nummer 34

  @BryanSuiker ik moet zeggen dat het toch wel best lekker aanvoelt hoor: wat levendiger, zachter, uitnodigender…

 • Profielfoto
  Zakske

  Ik vind de notificaties in iOS 10 echt spuuglelijk; de iconen van de apps linksboven, die grote ronde hoeken, de overdaad aan witruimte, echt alles is gewoon niet mooi. Kunnen ze hier niet iemand opzetten die verstand van user interface design heeft… en Jony Ive iets anders laten doen?

 • Profielfoto
  Arthur345

  Sowieso zie ik het nut niet van uitgebreide notificaties. Het voegt nauwelijks iets toe, een functie voor een functie. Waarom niet gewoon de app openen?

 • Profielfoto
  Spinozo

  Je kunt gewoon bij Touch ID instellingen uitzetten dat je vanaf het lockscreen kunt antwoorden. Ook kun je daar notificaties op het lockscreen in z’n geheel uitzetten. Dit hele bericht kan in de prullenbak;)

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  @arthur345: ik ben er wel blij mee en vind het een verademing tov ios9