Nintendo wil controllers voor smartphones maken

Door: Raymon Mens - 12 reacties

Nintendo zet vol in op smartphone-gaming. Onlangs bracht het Japanse bedrijf zijn eerste smartphone-game Miitomo uit en later dit jaar komen ook varianten op Animal Crossing en Fire Emblem naar iOS en Android. Nu wil de game­maker nog een stapje verder gaan.

Tijdens een aandeelhoudersvergadering zei Nintendo-chef Shinya Takahashi dat het mogelijk is dat Nintendo controllers voor smartphones op de markt brengt. Dit zou vooral nuttig zijn bij actiegames.

Touchscreen niet altijd geschikt

De mededeling kwam als antwoord op de vraag van een investeerder. Hij merkte op dat touchscreens niet altijd even geschikt zijn voor het spelen van actiespellen. Takahashi -hoofd van de afdeling planning en ontwikkeling- merkte op dat er al diverse fysieke controllers op de markt zijn en dat het mogelijk is dat Nintendo ook met iets komt.

Toch lijkt het erop dat een controller een noodgreep zou zijn. De topman zei liever games te zien die ‘Nintendo-achtig’ zijn en bij het merk passen, maar niet direct een bepaalde form-factor vereisen.

miitomo-screens-001
Miitomo kwam in maart uit en is een kruising tussen een chat-app en game.

Nintendo maakte eerder al bekend dat het voor maart 2017 vijf titels in app stores van Apple en Google wil hebben. Na Miitomo komen nog dit jaar varianten op Animal Crossing en Fire Emblem naar iOS en Android. Miitomo is volgens recente cijfers niet zo’n succes, zie:
Nintendo’s zorgelijke smartphone-debuut: Mittomo wordt spookstad.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Phthisicus

  Cool ! Dan kunnen we een keer een goede Zelda of Mario spelen op een iOS device ?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Controllers voor smartphones zit geen enkele toekomst-perspectief in. Elke fabrikant die zo iets al eens heeft geprobeerd heeft echt keihard gefaald.

  Er is niemand die een controller gaat meenemen, koppelen of aanklikken op zijn smartphone. Vroeger niet, nu niet, en straks al helemaal niet.

 • Profielfoto
  Olieboer

  Dit laat weer zien hoe conservatief Nintendo is. Ze zijn niet in staat om hun gameplay aan te passen.

 • Profielfoto
  Needler

  Dit laat weer zien hoe conservatief Nintendo is. Ze zijn niet in staat om hun gameplay aan te passen.

  Dat heeft niets met conservatief zijn te maken. Voor de beste games heb je nou eenmaal knoppen nodig. Als je een beetje serieus bent ten minste.

 • Profielfoto
  Dydefox

  Okee, bedankt Nintendo. Fijn dat jullie ondanks alles toch weer gaten in de markt denken te vinden.

 • Profielfoto
  maconly

  Nintendo is master in gamegevoel, ik hoop dat het ze lukt.

 • Profielfoto
  maconly

  Nintendo is master in gamegevoel, ik hoop dat het ze lukt.

 • Profielfoto
  Olieboer

  Als je je beste games met knoppen wilt maken, doe dit dan op een ds o.i.d. Een iPhone heeft geen knoppen, dus als je een iPhone game wilt maken pas dan je gameplay aan.

 • Profielfoto
  Olieboer

  Het fijne van gamen op de iPhone vind ik het toegankelijke, even snel een spelletje. Nu zou ik weer wat mee moeten zeulen.

 • Profielfoto
  SvS

  Leuk voor thuis, vooral met iPad en Apple TV. Je hoeft toch niet altijd onderweg te spelen? Ik heb al een Steelseries Nimbus Controller. Als Nintendo deze ook compatibel wil maken, is ’t mij best. O ja, vergeet niet de games te poorten naar Apple TV. Dan bespaart het ons aanschaf van die zinloos dure spelconsoles met nog duurdere games.

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Ik hoop van harte dat ik het mis heb, want, als retro freak, heeft Nintendo een warm plekje in mijn hart, maar ik ben toch bang dat dit de laatste stuiptrekken van het ooit zo grote Nintendo zijn.

  We zien het dagelijks om ons heen. Lang gevestigde bedrijven die omvallen bij bosjes, simpelweg omdat ze er niet in slagen voldoende te innoveren/evolueren.

  Het inkakken van alle aandacht rondom Miitomo kort na de lancering maakt mijns inzien pijnlijk duidelijk dat Nintendo niet de juiste koers heeft gekozen en dus, tenzij er snel iets drastisch verandert, dezelfde kant op zal gaan.

  Maar nogmaals, ik hoop dat ik het mis heb…

 • Profielfoto
  Pjotr

  Nintendo zit op een geweldige kans: input devices die de telefoon kunnen bedienen wanneer je een 3D game wil spelen op de VRbril