Nieuwe WiFi-standaard belooft dubbele snelheid

Door: Raymon Mens - 18 reacties

Je hoeft niet op Wi-Fi 802.11ad te wachten om een grote boost in snelheid te krijgen. De Wi-Fi Alliance heeft Wi-Fi 802.11ac Wave 2 aangekondigd, een uitbreiding van de huidige Wi-Fi-standaard die voor dubbele snelheid zorgt zonder het wiel opnieuw uit te vinden.

Wi-Fi 802.11ac is er sinds 2012, maar was toen nog niet compleet. De tweede golf met uitbreidingen volgt nu en fabrikanten kunnen deze in een aantal gevallen met een firmware-upgrade activeren. Er zijn vier pijlers:

 1. MU-MIMO: dit staat voor multi-user multiple input multiple output en is een manier om tegelijk meerdere apparaten van data te voorzien. Bij standaard MIMO heeft de router wel meerder antennes, maar moet deze steeds tussen verschillende apparaten schakelen. Waardoor apparaten elkaars snelheid negatief kunnen beïnvloeden.
 2. Bandbreedte per kanaal: deze is vergroot van 80 naar 160MHz, waardoor er twee keer zoveel data over één kanaal kan.
 3. Datastromen: het aantal tegelijktijdige datastromen gaat omhoog van 3 voor zenden die drie voor ontvangen (3×3) naar 4 voor zenden en ontvangen (4×4).
 4. Meer 5GHz-kanalen: apparaten kunnen meer kanalen op de 5GHz-band gebruiken, waardoor interferentie tussen netwerken afneemt.

Een aantal fabrikanten zoals de Asus RT-AC87U, Linksys EA8500 en Netgear Nighthawk X4 ondersteunen al 802.11ac Wave 2. Of Apple zijn bestaande AirPort Extreme bij gaat werken is vooralsnog onduidelijk.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  TheBigZ

  Of Apple zijn bestaande AirPort Extreme bij gaat werken is vooralsnog onduidelijk.

  Reken daar maar niet op. Gewoon weer een nieuw kastje aanschaffen. Kasjing!

 • Profielfoto
  madcat

  Ik hoop dat apple eens zijn kastjes update, het zou eens tijd worden, de huidige airport is al 2 jaar oud.

 • Profielfoto
  LighScan

  De AirPort Express heeft niet eens ac… of een GHz poort.

 • Profielfoto
  bitrip

  Ik ken maar weinig apparaten met een GHz poort….:nerd:

 • Profielfoto
  bitrip
 • Profielfoto
  polansky

  Of Apple zijn bestaande AirPort Extreme bij gaat werken is vooralsnog onduidelijk

  Reken daar maar niet op.
  Apple is een bedrijf dat streeft naar winstoptimalisatie.
  Als Apple jou 2x hetzelfde apparaat kan verkopen, zonder dat ze daarvoor eigenlijk enige moeite hoeven te doen, zullen ze dat ook niet laten.

  Ik begrijp zelf uberhaubt niet waarom mensen een router aanschaffen van Apple. Hun netwerkproducten blinken niet uit in performance een ook niet in ondersteuning. Het is écht een apparaat voor mensen die weinig verstand hebben van netwerkapparatuur.

  Op zich niks mis mee natuurlijk, maar de mindere ondersteuning moet je dan ook voor lief nemen als gebruiker van een Airport of Airport Extreme.

 • Profielfoto
  Gezalfde

  @ Polansky – De AP Extreme is gewoon een goed ding, wel wat overprised. Heb zelf de Netgear R8000 Nighthawk X6, krijg je toch meer waar voor je geld.

 • Profielfoto
  Ewout

  Ik heb nog steeds een Apple airport omdat ik graag muziek stream vanaf m’n iMac naar de stereo in de woonkamer. Ben er nooit achter gekomen/ heb me er nooit behoorlijk voor ingezet, of dat ook anders kan. De huidige setup werkt al sinds 2000, maar is lang niet altijd vrij van problemen. Een ander merk Wifi zender met minder problemen zou dan ook erg welkom zijn.:smile:

 • Profielfoto
  Wauters

  Sneller hoeft het voor mij niet 800 Mpbs is momenteel ok.
  Bereik moet veel beter!

 • Profielfoto
  Floris Kuck

  Sneller WiFi is allemaal heel leuk maar in mijn wijk komt er maximaal 100 Mbps uit de grond dus heel veel heb ik er niet aan…

 • Profielfoto
  Martin67

  Mensen zouden hun WiFi modem/routers, eens wat strategischer in hun omgeving moeten plaatsen ipv de meterkast.
  Op die manier is vaak al een snellere WiFi verbinding te realiseren.
  Daarvoor zijn de Apple producten uitermate geschikt. Ze zijn misschien wel te duur maar ze misstaan niet in je interieur ipv die lelijke routers met van die antennetjes.

 • Profielfoto
  steveb

  ’t wordt tijd dat de netwerkproviders hun standaarden eens aanpassen

  er worden nog steeds modems geleverd met de generaties N en zelfs G
  dat is van 10 a 15 jaar geleden.

  en als ze al eens eerlijk zouden zijn met hun aansluitingen.
  beglie bijvoorbeeld. fibernet van telenet. levert slechts 200mbit. (in werkelijkheid raken ze vaak nog niet aan 160 mbit.)
  en dat wordt dan lichtsnelheid genoemd.

 • Profielfoto
  Elduderino

  Reken daar maar niet op.
  Apple is een bedrijf dat streeft naar winstoptimalisatie.
  Als Apple jou 2x hetzelfde apparaat kan verkopen, zonder dat ze daarvoor eigenlijk enige moeite hoeven te doen, zullen ze dat ook niet laten.

  Eh, dus gewoon een bedrijf net zoals alle anderen. Bijna geen enkel bedrijf zal zijn bestaande producten gaan bijwerken, maar zullen het gewoon aanbieden als een nieuw model.

 • Profielfoto
  computer space

  Sneller WiFi is allemaal heel leuk maar in mijn wijk komt er maximaal 100 Mbps uit de grond dus heel veel heb ik er niet aan…

  Jij pompt nooit wat heen en weer tussen apparaten in huis?
  Filmpje van NAS naar Mac Mini met XBMC in 2 minuten is toch wel lekker hoor. Als ik dat met 100 mbit moet doen sta ik een half uur te koekeloeren naar zo’n blauwe balk.

  Grootste probleem met Wifi blijft bereik:
  Hoe bereik ik de zolder of tuin zonder antennecircus? Ik heb liever 1 mbit met een bedrijfszekerheid van 99,99% in alle hoeken en gaten van tuin en huis met 1 router, dan gigabit i.c.m. problemen met de eerste de beste muur.
  Zolang dat niet wordt gefikst, doe ik mobiel alles via databundel. Dat is zoveel betrouwbaarder en daardoor sneller. Zelfs met mijn brakke 2G+ Edge telefoon.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …fibernet van telenet. levert slechts 200mbit. (in werkelijkheid raken ze vaak nog niet aan 160 mbit.)…

  .
  Ze liegen allemaal. KPN bij ons levert 500/500, maar in werkelijkheid…

  .
  :)

 • Profielfoto
  SusanUSA

  Bij ons is onlangs de Airport Extreme vervangen door een Asus router. Deze is niet alleen goedkoper dan de Extreme maar bied ook meer mogelijkheden en het bereik is veel groter. Ik ben over het algemeen wel enthousiast over Apple maar de Airport Extreme is wel achterhaald.

  @Ewout: je bedoelt waarschijnlijk een Airport Express. Dat is heel wat anders dan een Extereme.

 • Profielfoto
  Johnyw

  Telenet, hier bij mij ( buurt Oostende):
  1,93 Mbps….

 • Profielfoto
  Patrick

  @polansky waar en daar komt als voordeel bij de de Apple routertjes enorm stabiel zijn itt veel andere routers. Ik heb veel ervaring met veel routers en je moet best wat geluk hebben om voor een zacht prijsje een router te kopen die goed is. Daar komt bij dat een lagere performance van Apple routers nogal relatief is want mijn 500/40 Ziggo verbinding trek ik helemaal vol let mijn oude platte Extreme, zo’n ding met een time capsule hd er in, via Wifi btw? Ik vind dat niet slecht.