macOS Sierra met patch op ook oude Mac

10 reacties

Voor het eerst sinds OS X 10.8 Mountain Lion verhoogt Apple de systeemeisen voor een nieuwe release van OS X macOS. Niet alle Macs die momenteel El Capitan draaien, kunnen later dit jaar upgraden naar macOS Sierra. Nou ja, officieel dan.

Onofficieel werkt macOS Sierra dankzij een patch ook op machines die volgens Apple niet compatibel zijn. Een ontwikkelaar met de bijnaam dosdude1 heeft een patch beschikbaar gesteld.

Werking Patch

De patch werkt als volgt: allereerst moet een kopie van het Sierra-installatieprogramma op USB-stick worden gemaakt. Vervolgens installeer je macOS Sierra vanaf de USB-stick en na installatie wordt de Mac gepatcht met extra waarden in het bestand com.apple.Boot.plist en wordt een kernel-extensie toegevoegd die USB-poorten laat werken (legacyUSBInjector.kext). De hele procedure is hier beschreven en in onderstaande video te zien.

De officiële systeemeisen

Dit zijn de officiële systeemeisen van macOS Sierra, vergeleken met de systeemeisen van OS X El Capitan.

 OS X El CapitanmacOS Sierra
MacBook2008 en nieuwerEind 2009 en nieuwer
MacBook Pro2007 en nieuwer2010 en nieuwer
MacBook Air2008 en nieuwer2010 en nieuwer
iMac2007 en nieuwerEind 2009 en nieuwer
Mac Mini2009 en nieuwer2010 en nieuwer
Mac Pro2008 en nieuwer2010 en nieuwer

Macs compatibel na patch

Ondanks deze slimme patch -gebruik op eigen risico- zijn niet alle Macs compatibel met Sierra. De Macbook Pro en iMac uit 2007 vallen buiten de boot omdat deze machines een Core 2 Duo CPU met oude instructieset gebruiken. Bij andere oude Macs gaat het wel goed. Een overzicht:

ApparaatModel IDWerking
MacBook late 2008 (unibody)MacBook5,1Perfect
MacBook 2009 (wit plastic)MacBook5,2Perfect
MacBook Air 2008/2009MacBookAir2,1Geen Wi-Fi
MacBook Pro 2007MacBookPro3,1Onmogelijk
MacBook Pro early/mid 2008MacBookPro4,1Geen Wi-Fi
MacBook Pro late 2008/2009MacBookPro5,1Perfect
iMac 2007iMac7,1Onmogelijk
iMac 2008iMac8,1Geen Wi-Fi
iMac 2009iMac9,1Perfect
Mac Pro 2008MacPro3,1Geen Wi-Fi
Mac Pro 2009MacPro4,1Perfect
Xserve 2009Xserve3,1Perfect

macOS Sierra is momenteel als beta verkrijgbaar voor ontwikkelaars. In juli volgt een publieke beta en in september wordt de definitieve versie verwacht.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  ajschot

  draaide al voor deze patch op mijn MacPro3,1…. google is soms je grootste vriend;-)

 • Profielfoto
  Peter

  Lekker, de macbook pro 5,5 (mid 2009) komt op geen enkel lijstje voor:-(

 • Profielfoto
  Bryan

  Een Mac is een Mac. Geef desnoods van tevoren een waarschuwing dat een oudere Mac trager kan worden na de update… Maar Macs totaal uitsluiten vind ik zo vreemd…

 • Profielfoto
  FrankyP

  LS
  Kan iemand mij helpen (tegen vergoeding) met het opwaarderen van een Mac Pro 1.1? Het schijnt ook te kunnen, met een “patch” of “hack” en een videokaart.
  Wie heeft hier ervaring mee en is bereid dit te verzorgen?

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Een Mac is een Mac. Geef desnoods van tevoren een waarschuwing dat een oudere Mac trager kan worden na de update… Maar Macs totaal uitsluiten vind ik zo vreemd…

  Bwa, de Power Macs zijn uiteindelijk ook na een tijdje moeten doorgaan zonder OS update. Dat is nou eenmaal de vooruitgang van technologie, niet echt veel aan te doen, tenzij je dus gaat werken met patches e.d.

 • Profielfoto
  queenfan
 • Profielfoto
  Retyro

  Lekker, de macbook pro 5,5 (mid 2009) komt op geen enkel lijstje voor:-(

  Deze wordt als het goed is ondersteund door de patch.

  Ik vind het idioot dat deze niet natively ondersteund word want (in ieder geval die van mij) is qua specs vrijwel identiek aan de plastic macbook van late 2009 die wel ondersteund wordt, er zit alleen een iets mindere wifi kaart in maar het lijkt me niet dat dit de doorslaggevende factor is in het wel of niet kunnen draaien van een os

 • Profielfoto
  McD44N

  @FrankyP, zoek op Marktplaats “apple support ed” – Ed van der Meer, Amsterdam. Die heeft mij prima geholpen bij m’n upgrade..

 • Profielfoto
  iNicky

  Gevaarlijk zo’n patch. Wie heeft er zicht op, op welke systeemonderdelen niet meer correct functioneren? Ik zou het risico niet nemen.

 • Profielfoto
  Franky Mac

  Ik ook niet, ik wacht de officiële release wel af. Het is een vroege beta, dus er zullen nog wel een flink aantal loose ends zijn.