2000 smartphones in 60 racks: Het Mobile Device Lab van Facebook

Door: Raymon Mens - 9 reacties

Normaal tref je in een datacenter vooral racks met servers aan, maar wie een rack in het Facebook-datacenter opentrekt, ziet iets ongewoons. Het sociale netwerk heeft racks vol iOS- en Android-telefoons om wijzigingen aan zijn app te testen.

De bijna 2000 toestellen -vooral oudere modellen- worden gebruikt om te testen of wijzigen geen negatieve invloed op de prestaties of levensduur van de accu hebben. Facebook noemt dit het ‘Mobile Device Lab’.

60 racks, 1920 smartphones, 8 Mac Mini’s

Facebook nodigde een aantal Amerikaanse journalisten uit voor een bezoek aan zijn eerste datacenter, geopend in 2011 in Oregon (Noord-Californië). Het ‘Mobile Device Lab’ bestaat uit 60 racks met elk 32 smartphones, vaak van oudere generaties. De bijna 2000 telefoons zijn op afstand te bedienen en testen voortdurend nieuwe builds van de Facebook-app, maar ook van Instagram.

fb-test-001
Foto via: The Verge.

Een van de ingenieurs die verantwoordelijk is voor de opstelling legde uit dat er veel oudere telefoons zoals de iPhone 4s en iPhone 5c gebruikt worden. Ook Android-smartphones met een paar jaar op de teller zijn goed vertegenwoordigd. Er wordt niet alleen naar accuduur gekeken, maar ook naar de prestaties. Werkt de app vloeiend, crasht deze niet door overmatig geheugengebruik en hoe snel kunnen gebruikers scrollen?

Om de iPhone-clusters te bedienen, zijn 8 Mac Mini’s ingericht. De telefoons worden ook gefilmd en programmeurs kunnen op afstand de activiteit op het scherm bekijken. De telefoons zijn allemaal met Wi-Fi verbonden en er wordt niet getest hoe de apps presteren bij een slechte verbinding. Dat is ook niet nodig, want Facebook heeft zogenaamde ‘2G Tuesdays‘.

fb-test-002
Foto via: CNET.

Het testlaboratorium wordt nog verder doorontwikkeld. Zo wil het sociale netwerk binnenkort ook tests met de steeds verder uiteenlopende schermgroottes van smartphones uitvoeren. Daarnaast moet de procedure eenvoudiger worden. Momenteel zijn er 20 stappen en een Mac Mini nodig om een test op een reeks iPhones te draaien. Facebook wil dit terugbrengen naar één handeling.

Oorspronkelijk testte Facebook op de traditionele manier, iedere ontwikkelaar had enkele telefoons op zijn bureau. Later werd een softwarematige simulator ingezet, maar die bleek niet nauwkeurig genoeg. Het huidige systeem is langzaam gegroeid en begon in een kamertje op het Facebook-hoofdkantoor in Californië, daar lagen 240 telefoons op een tafel.

Foto via: The Verge.
Foto via: The Verge.

Naast het uitbreiden van de testomgeving wil Facebook de gebruikte software en opbouw van de infrastructuur open source beschikbaar maken. Zo kunnen ook andere ontwikkelaars op grote schaal testen.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  bartvdv

  Kunnen ze meteen ‘likes’ gaan verkopen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  En dan nog is hun software zo ruk als het maar kan.

 • Profielfoto
  Spinozo

  @Shmoo: inderdaad ja, hahaha!

 • Profielfoto
  WB

  Waar schrijf je dat het staat? Oregon (Noord-Californië) ? Ga je schamen!

 • Profielfoto
  Zakske

  Waar schrijf je dat het staat? Oregon (Noord-Californië)? Ga je schamen!

  Pineville, Oregon is voor Raymon hetzelfde als Oregon City, California; dat laatste ligt inderdaad in Californië, maar het lab van Facebook bevindt zich toch echt in de staat Oregon.

 • Profielfoto
  seek

  Hebben ze blijkbaar nodig voor die iOS app met 18.000 broncode modules: http://quellish.tumblr.com/post/126712999812/how-on-earth-the-facebook-ios-application-is-so Als je geen ontwikkelaar bent: Dit aantal is waanzinnig.

 • Profielfoto
  fredmatrack

  Misschien moeten ze dan ook maar eens hun Messenger-app testen op batterijgebruik: die app zuipt de batterij van mijn iPhone 5S leeg waar je bij staat!

 • Profielfoto
  Nummer 34

  @fredmatrack, gewoon verwijderen en webversie gebruiken!

 • Profielfoto
  computer space

  En dan nog is hun software zo ruk als het maar kan.

  Je kunt veel zeggen, maar FB heeft i.i.g. als motto: wat de gebruiker gebruikt bepaalt. Ik krijg nog steeds updates op een Asha 210 app, de m.facebook.com webversie is misschien wel de beste mobiele website die er is, alles werkt erop zonder media queries, JS meuk en zelfs op Mosaic is die versie nog werkend! Dat is best knap.

  Google toont je daarentegen overal de arrogantie-wall: sorry, dit ondersteunen we niet meer.