KickassTorrents gesloten met Apple’s hulp

Door: Raymon Mens - 28 reacties

Indien je vandaag een nieuwe aflevering van Mr. Robot Linux ISO wil downloaden, is de kans groot dat de site die je als eerst wil bezoeken niet meer werkt. KickassTorrents, een van grootste torrent-sites is offline en de vermoedelijke beheerder opgepakt.

Opmerkelijk is dat de 30-jarige beheerder met medewerking van Apple en Facebook opgespoord werd. Hij liep tegen de lamp door hetzelfde IP-adres op Facebook en voor een aankoop in de iTunes Store te gebruiken.

De Oekraïense beheerder, Artem Vaulin, online bekend als ‘tirm’, werd woensdag in Polen op verzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie opgepakt. De autoriteiten kwamen de man op het spoor door bij Facebook alle IP-adressen die ingelogd hadden op de pagina van de Torrent-site op te vragen. Vervolgens werd Apple gerechtelijk bevolen deze te vergelijken met iTunes-transacties. Dit leverde een match op met een aankoop die op dezelfde dag als de Facebook-login gedaan was. De NAW-gegevens van de accounthouder opvragen was de laatste benodigde stap.

kat-down
Alle domeinnamen van KickassTorrents zijn offline.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie klaagt Vaulin aan wegens inbreuk maken op intellectuele eigendomsrechten en het op touw zetten van witwasactiviteiten. De VS wil dat de vermeende beheerder wordt uitgeleverd. De torrentsite zou ongeveer ongeveer 1 miljard euro aan auteursrechtelijk beschermde content beschikbaar hebben gesteld, daarmee verdiende de beheerder zo’n 12,5 tot 22,3 miljoen dollar per jaar. KickassTorrents stond volgens Alexa rankings op plaats 69 van de populairste sites van het internet.

(Lees ook: Overzicht: deze gegevens geeft Apple aan wetshandhavers)

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  wensink

  Ahh mann

 • Profielfoto
  Wim Van Hemelrijk

  Awel ja, ?

 • Profielfoto
  joram

  Ik vind ’t altijd grappig om te lezen dat ze het aanbieden van torrents/downloaden van torrents door zo’n beheerder gelijk stellen aan het verdienen van miljoenen… alsof die gasten letterlijk geld verdienen met die films. Net zoals Thepiratebay verdienen ze niets met de torrents zelf, en gaat het meeste geld naar het onderhoud van de site en naar de servers.

  Maar goed… ik vind ’t wel jammer dat ze voorlopig verdwenen zijn (Thepiratebay bestaat ook weer daarentegen). Ik gebruikte Kickass heel regelmatig voor m’n anime fix en voor TV shows die hier in Nederland niet te vinden zijn.

 • Profielfoto
  Zakske

  daarmee verdiende de beheerder zo’n 12,5 tot 22,3 miljoen dollar per jaar.

  The math doesn’t add up. A prominent ad spot on KAT (header, sidebar) might earn $15k a month, which is $180k a year. Let’s assume their site has two such ad spots. That’s $360k a year. They may have 4-5 less prominent ad spots earning $5k a month, which is $300k a year. They may have 1-2 bullshit ad spots (footer, bottom of sidebar) earning $1k a month. So that’s another $24k a year. So all together the most they would have been making each year is $684k, and I’m being very generous with these numbers, because it’s not easy to find high paying advertisers for “sketchy” websites. The more sketch the site, the more the owners are scraping the bottom of the barrel for advertisers.

  Now, you don’t need a lot of infrastructure to host a torrent site, but it still costs money. For the sake of argument let’s say hosting, development, and advertising on other sites is 25% of their annual income. That’s $171k per year. So the actual profit made each year would be $513k. Even if my numbers were substantially off, that’s a far cry from the $23 million the feds are claiming.

  Die $22 miljoen per jaar is lulkoek van de Feds.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ja, of dat andere verhaaltje is lulkoek. Weet jij het?

 • Profielfoto
  Koning Frank

  Als je nou even de aanklacht gaat lezen, dan zie je dat die miljoenen gewoon gebaseerd zijn op geldstromen op bankrekeningen.

 • Profielfoto
  Zakske

  dat die miljoenen gewoon gebaseerd zijn op geldstromen op bankrekeningen.

  Nonsens; de FBI deed zich voor als adverteerder, bood absurde bedragen voor ads op KAT ($100k / maand), en vervolgens hebben ze wat Copyright Math™ toegepast.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Maar hij steunde de artiest door een goed album gewoon te kopen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dit is het mooie van dit soort dingen, ondanks iedereen weet dat het niet ok is, is er toch altijd een soort van sympathie voor dit soort mensen. Omdat? Wij gebruik maakte van zijn site?.. Als dit zijn site blijkt te zijn natuurlijk.

  Best gek, als morgen een Turk van 23 jaar in je straat stopt met een dikke Audi of Porsche onder zijn kont dan is meteen de eerste geachte, crimineel!

 • Profielfoto
  knekkie

  lekker belangrijk.

  De wereld draait gewoon door zonder KickassTorrents. Persoonlijk betaal ik liever voor series, muziek en films. Dus ik ben er niet echt rouwig om.

 • Profielfoto
  sedikit

  En nu Broken Stones, Demonoid, MacTorrents, macbb enz met Apple’s hulp uit de lucht halen? Nog even en alleen de iTunes Store blijft over. Halelujah!

 • Profielfoto
  hokkie

  Morgen is een andere site weer de grootste en overmorgen weer een ander. Unstoppable!

 • Profielfoto
  Neowip

  @shmoo

  Het probleem is dat je ondanks HBO, Netflix etc nog steeds niet op een legale manier aan veel content kan komen. Dat er steeds meer aangeboden wordt op legale manier is met name aan dit soort sites te danken. Dat verklaart de sympathie en daar gaat je vergelijking met een carjacking volledig mank.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Sure… Downloaden wordt gedaan omdat het zo makkelijk werkt en omdat het gratis is. Daar zit helemaal niets bij van legaal wel of niet aan content komen, dat kon je namelijk 10 jaar geleden ook niet toen dat soort diensten nog niet bestonden.

  Zo kan de tegenpartij ook zeggen.. Sinds het sluiten van FTD en al die voorgangers wordt er steeds minder gedownload, dus het werkt.

  Het verschil zit hem vooral in het feit dat zoiets iemand tijdelijk persoonlijk raakt. Over een jaar wanneer de volgende site online staat zal het niemand hier meer een * interesseren of deze meneer 5 jaar of 85 jaar gevangenisstraf krijgt.
  Zoveel sympathie gaat hier mee gemoeid.

 • Profielfoto
  computer space

  lekker belangrijk.

  De wereld draait gewoon door zonder KickassTorrents. Persoonlijk betaal ik liever voor series, muziek en films. Dus ik ben er niet echt rouwig om.

  Ik ook, alleen was KAT nou net die site die nog een platform bood aan alles wat ik NIET NETJES KAN KOPEN. Zoals Deense arthouse bijvoorbeeld.

 • Profielfoto
  Tony smeT

  En omdat Apple zo netjes belastingen betaald: rutracker.org
  Zo kunnen we die volgende Linux distributie weer vlotjes binnen halen;-)

 • Profielfoto
  sedikit

  Morgen is een andere site weer de grootste en overmorgen weer een ander. Unstoppable!

  Inderdaad zijn dit soort acties onbegonnen werk, zoals ook nu blijkt, kun je nog steeds bij Kickass komen.:
  https://goo.gl/hkl3jZ

 • Profielfoto
  maconly

  Ik vind de belastingontwijking van Apple een grotere misdaad.

  Dat tekort mag de burger aanvullen, hypocriete figuren die multinationals.

 • Profielfoto
  maconly

  Dit is het mooie van dit soort dingen, ondanks iedereen weet dat het niet ok is, is er toch altijd een soort van sympathie voor dit soort mensen. Omdat? Wij gebruik maakte van zijn site?.. Als dit zijn site blijkt te zijn natuurlijk.

  Best gek, als morgen een Turk van 23 jaar in je straat stopt met een dikke Audi of Porsche onder zijn kont dan is meteen de eerste geachte, crimineel!

  Dan klopt dat dan ook meestal wel.

 • Profielfoto
  icegodd

  Apple en privacy:angel:

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Ik vind ’t altijd grappig om te lezen dat ze het aanbieden van torrents/downloaden van torrents door zo’n beheerder gelijk stellen aan het verdienen van miljoenen… alsof die gasten letterlijk geld verdienen met die films. Net zoals Thepiratebay verdienen ze niets met de torrents zelf, en gaat het meeste geld naar het onderhoud van de site en naar de servers.

  Maar goed… ik vind ’t wel jammer dat ze voorlopig verdwenen zijn (Thepiratebay bestaat ook weer daarentegen). Ik gebruikte Kickass heel regelmatig voor m’n anime fix en voor TV shows die hier in Nederland niet te vinden zijn.

  Wel , dan had je Kim Dotcom

  https://www.youtube.com/watch?v=gMxhIfG0MpY

  De man had miljoenen verdient met zijn megaupload imperium.
  Waar dus ook veel illegale films mee gedeeld werden.

  Werd ook door de feds opgedoekt.

 • Profielfoto
  Zakske

  Wel, dan had je Kim Dotcom

  Waar dus ook veel illegale films mee gedeeld werden.

  Volgens mij was dat een broodje aap, omdat de maximale upload bij Megaupload 100MB was, dus veel te weinig voor een film. Correct me if I’m wrong…

 • Profielfoto
  csteelooper

  Wel, dan had je Kim Dotcom

  Waar dus ook veel illegale films mee gedeeld werden.

  Volgens mij was dat een broodje aap, omdat de maximale upload bij Megaupload 100MB was, dus veel te weinig voor een film. Correct me if I’m wrong…

  Dat er een limiet was bij MegaUpload klopt wel, maar die lag in íeder geval hoger dan 100MB… Denk er maar een 0 bij of zo, dan zit je dichter in de richting…

 • Profielfoto
  Koning Frank

  dat die miljoenen gewoon gebaseerd zijn op geldstromen op bankrekeningen.

  Nonsens; de FBI deed zich voor als adverteerder, bood absurde bedragen voor ads op KAT ($100k / maand), en vervolgens hebben ze wat Copyright Math™ toegepast.

  En waar baseer jij dat op? Alles wat je tot nu toe hebt gezegd zijn aannames. 513k is een aanname, dat de FBI zich voordeed als adverteerder en absurd hoge bedragen bood is een aanname, etc etc. Gewoon lekker blijven door fantaseren joh.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Wel, dan had je Kim Dotcom

  Waar dus ook veel illegale films mee gedeeld werden.

  Volgens mij was dat een broodje aap, omdat de maximale upload bij Megaupload 100MB was, dus veel te weinig voor een film. Correct me if I’m wrong…

  I will correct you. Een film werd dan gewoon opgedeeld in verschillende rar files die samen 1 geheel vormen. (multipart rar files)

  En illegale muziek kon je natuurlijk ook kwijt op Megaupload.

 • Profielfoto
  Zakske

  En waar baseer jij dat op? Alles wat je tot nu toe hebt gezegd zijn aannames. 513k is een aanname, dat de FBI zich voordeed als adverteerder en absurd hoge bedragen bood is een aanname, etc etc. Gewoon lekker blijven door fantaseren joh.

  Op documenten die de FBI bij het U.S. District Court in Chicago heeft gedeponeerd. Het zou fijn zijn als je een beetje moeite zou doen, in plaats van mij te beschuldigen van onzin uit te kramen.:roll:

 • Profielfoto
  Koning Frank

  En waar baseer jij dat op? Alles wat je tot nu toe hebt gezegd zijn aannames. 513k is een aanname, dat de FBI zich voordeed als adverteerder en absurd hoge bedragen bood is een aanname, etc etc. Gewoon lekker blijven door fantaseren joh.

  Op documenten die de FBI bij het U.S. District Court in Chicago heeft gedeponeerd. Het zou fijn zijn als je een beetje moeite zou doen, in plaats van mij te beschuldigen van onzin uit te kramen.:roll:

  *zucht*

  Hier gaan we dan.

  Dat je alleen een screenshotje van de tekst plaatst en niet gewoon de volledige link zegt al genoeg. Je beweert van alles, maar beargumenteert niks en doet ook al niet aan bronverwijzing. Dat linkje naar Torrentfreak voegt inhoudelijk niks toe en is natuurlijk sterk gekleurd.

  Op documenten die de FBI bij het U.S. District Court in Chicago heeft gedeponeerd.

  Dit bijvoorbeeld. Dit is zo’n inhoudsloze opmerking. Die link bevestigt het bovenstaande niet, jij linkt ook niet naar die documenten die gedeponeerd zouden zijn. Ik kan ook wel van alles roepen en zeggen dat het ergens staat. Lekker makkelijk en nutteloos. Over moeite doen gesproken.

  Maar goed. Als je dus de aanklacht leest , lees je het volgende:

  In addition, in February 2013, the England and Wales High Court, in finding that KAT infringed copyrights, cited an expert report that estimated KAT’s annual advertising revenue “on a very conservative basis” to range from $12,525,469 and $22,383,918.

  Dit zijn precies de bedragen die @Raymon ook noemt in het artikel. Je leest dus dat in deze eerdere zaak, EMI Records Ltd v British Sky Broadcasting Ltd, een deskundige de advertentie opbrengsten van KAT heeft vastgesteld. Jouw bewering dat dit bedrag is vastgesteld door FBI agenten die zich voordeden als nep-adverteerders is dus gewoon regelrechte onzin. Begrijp mij niet verkeerd, die gesprekken tussen ‘undercover’ FBI agenten en KAT zullen er vast wel zijn geweest. Ze zijn alleen niet gebruikt om de advertentieopbrengsten mee te betalen. Leuk dat dat hier staat, maar FYI: je moet niet alles op internet geloven.

  Enfin. Ik heb nog geprobeerd om het rapport op te zoeken. Ik studeer al een tijdje rechten en heb dus ook toegang tot juridische databases zoals Westlaw maar daar kon ik het helaas niet vinden. Feit blijft dat in die zaak de eisers gelijk hebben gekregen en de rechter het dus eens was met dat rapport.

  En als je al het bovenstaande niet gelooft, gewoon even de aanklacht doorlezen (zoals ik al zei).

  The investigation obtained bank records from Latvia pursuant to a
  request under the Mutual Legal Assistance Treaty. Those records reflect that the Subject Account received a total of approximately €28,411,357 in deposits between on or about August 28, 2015, and on or about March 10, 2016.

 • Profielfoto
  Koning Frank

  En dan niet meer durven reageren natuurlijk