Keuringsdienst haalt gevaarlijke USB-laders uit de schappen

Door: Raymon Mens - 12 reacties

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de verkoop van maar liefst 24 verschillende USB-opladers verboden. De laders die in Nederland verkocht werden, vertoonden ernstige technische gebreken met kans op een elektrische schok of brand.

De waakhond testte dit voorjaar 41 verschillende laders, waarvan meer dan de helft niet aan de eisen bleek te voldoen. Bij tien laders waren de gebreken zo ernstig dat de kans op elektrocutie aanwezig was.

Laders van buitenlandse shops vaak onveilig

Wat opvalt is dat de meeste merkloze laders van buitenlandse webshops die aan Nederland leveren technisch erg slecht in elkaar zitten. De NVWA kon de verkoop van deze laders niet verbieden omdat de webshops buiten de EU gevestigd zijn. De dienst noemt de winkels niet bij naam, maar we kunnen aannemen dat gaat om grote webshops die voor enkele euro’s vaak rechtstreeks uit Azi√ę leveren.

Schermafbeelding 2016-07-13 om 10.53.06
Een veiliger lader voor de prijs van een biertje? Nope.

Technische en formele gebreken

De NVWA maakt onderscheid tussen twee soorten gebreken. Bij technische gebreken gaat het vaak om onvoldoende isolatie tussen het deel van de lader met 230 volt en het deel met 5 volt voor het apparaat. Als de isolatie niet in orde is, kan er 230 volt op de USB-uitgang komen te staan. Een aantal laders vertoonden ook formele gebreken, zoals de afwezigheid van keurmerken of documentatie die niet meegeleverd werd.

Opvallend is dat grote merken als Sony, Samsung en Nokia de fout in gingen met de formele eisen. Opladers van Belkin, HAMA, Philips, Urban Revolt (Trust) en Xtorm waren technisch en formeel in orde.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  Dus …
  er is een instantie die dingen test voor onze veiligheid…
  De apparaten die niet voldoen aan veiligheid en buiten de eu worden niet bij naam genoemd.
  Ze hebben wel een lijst, maar de merkloze laders kunnen we niet identificeren.
  de eerste 2 lijkt verdomd veel op apple.
  Waar ze te koop waren…geen informatie

  En dan lees ik deze tekst :

  Vereiste technische documenten die de veiligheid aantonen, zijn niet geleverd. Hierdoor heeft de NVWA de veiligheid niet volledig kunnen beoordelen.

  Wat een clown ambtenaren….
  Aan deze informatie hebben we toch niks aan.

 • Profielfoto
  janvanes

  Ze vermelden niet waar de laders precies gekocht zijn, en gebruiken plaatjes van 100 x 75 pixels (!) om te laten zien hoe ze eruit zien. Tja, dat helpt.

  De merknamen die op dit soort laders staan, hebben vaak niet veel te betekenen: Dat ladertje van “Flextronics” dat op de eerste plaats staat voor onveiligheid, zal ongetwijfeld niet van Flextronics (een van de firma’s die de “echte” Apple-laders maken) komen, maar van een naamloos Chinees fabriekje dat gewoon de bedrukking van een Apple-lader overneemt. Minus de Apple-naam en het logo, omdat de advocaten van Apple waarschijnlijk iets doortastender zijn dan de NVWA.

 • Profielfoto
  seek

  Geen Apple laders te bekennen.

 • Profielfoto
  mobigo

  Hoe veilig zijn de snoertjes van Apple dan? Die breken hier altijd na verloop van tijd.

 • Profielfoto
  Tourtoise

  Het is niet alleen de veiligheid van de laders. De imitaties geven vaak geen 5V gelijkspanning af maar 5V toch met een rimpel, niet goed afgevlakt.
  Bedien je iPhone maar eens als ie aan zo’n nepper hangt. Dan doet het beeld soms heel raar.
  Voor mij uitsluitend originele Apple laders en kabels.

 • Profielfoto
  hokkie

  Ze kunnen de webshops buiten de EU niets verbieden, maar wel alle handelaren (on- en offline) in NL lijkt mij. Alleen hier heeft NVWA voor de komende 2 jaren een dagtaak aan… Ik vrees dat dit niet zal gaan gebeuren totdat er iemand daadwerkelijk om het leven komt in NL… Iets met kalf en put?

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Waarom hebben jullie niet aangegeven dat de opladers van Apple “Flextronics” heten?! Ik weet dit nu door het NOS 8 uur journaal. Als je kijkt aan de kant waar de pinnen zijn, dan staat er inderdaad Flextronics.

 • Profielfoto
  Dydefox

  Ik gebruik nooit een lader omdat ik alles ingepakt laat voor de latere doorverkoop (of eigenlijk: bewaring want ik verkoop niets maar verzamel alleen). Opladen aan de iMac dus.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Hoe veilig zijn de snoertjes van Apple dan? Die breken hier altijd na verloop van tijd.

  Veilig? Gast! Er staat 5V op zo’n draadje!

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  @GoeieDag… Het gaat niet om het voltage, maar om de Apm√®res die er op staan…

  Nou is dat bij USB een paar mA, dus niks om je zorgen over te maken, dan kan je zelfs 380 V aan als mens. Boven de 5 A moet je je zorgen gaan maken over stroom.

 • Profielfoto
  DaTinoes

  @Poezenbeest… Uh nee hoor, ik hou zonder probleem een kabel vast waar 5v en 600 Ampere doorheen gaat vast, zowel de plus als de min, geen punt, voel je amper.

  Een spanningsbron van 380 volt die meer dan 0,5 ampere kan leveren, geeft je een enorme, levensgevaarlijke schok…

  De melding: vanaf 5 amp√®re moet je je zorgen gaan maken is behoorlijk gevaarlijk, hoge voltage’s moet je juist voor oppassen.

 • Profielfoto
  gbruit

  Het gaat om de combinatie Ampère en Voltage en gelijk- of wisselspanning.
  Vanaf 15 mA kan al spierverkramping optreden. De menselijk huid geleid stroom gelukkig niet al te goed. Afhankelijk van hoe nat of droog de huid is. Maar ook schijnen vrouwen gevoeliger te zijn dan mannen.
  Voltage van boven de 40 Volt wordt als gevaarlijk beschouwd. (Bedenk dat ook 12 Volt accu’s gevaarlijk zijn, maar de stroomsterkte is laag door de hoge huidweerstand van meer dan 10000 ohm. Verbind je de polen met ijzer dan loopt de stroomsterkte c.q. warmte explosief op)

  fyi..
  Stroomsterkte: Effecten:
  4,5 microA Waarneembaar met de tong (batterij)
  0,5-1mA Waarneembaar met de vingers
  4mA Pijn
  6mA Krachtige samentrekking van de spieren
  15mA Grens waarop nog kan worden losgelaten
  20-30mA Krachtige samentrekking ademhalingsspieren.
  Kans op bewustzijnsverlies
  Meer dan 50mA Kans op kamer fibrilleren (hart)
  Meer dan 500mA Ernstige brandwonden, acute asystolie

  Effecten zijn anders bij gelijkspanning vs wisselspanning.