Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 13 juli 2016

Keuringsdienst haalt gevaarlijke USB-laders uit de schappen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de verkoop van maar liefst 24 verschillende USB-opladers verboden. De laders die in Nederland verkocht werden, vertoonden ernstige technische gebreken met kans op een elektrische schok of brand.

De waakhond testte dit voorjaar 41 verschillende laders, waarvan meer dan de helft niet aan de eisen bleek te voldoen. Bij tien laders waren de gebreken zo ernstig dat de kans op elektrocutie aanwezig was.

Laders van buitenlandse shops vaak onveilig

Wat opvalt is dat de meeste merkloze laders van buitenlandse webshops die aan Nederland leveren technisch erg slecht in elkaar zitten. De NVWA kon de verkoop van deze laders niet verbieden omdat de webshops buiten de EU gevestigd zijn. De dienst noemt de winkels niet bij naam, maar we kunnen aannemen dat gaat om grote webshops die voor enkele euro’s vaak rechtstreeks uit Azië leveren.

Een veiliger lader voor de prijs van een biertje? Nope.

Technische en formele gebreken

De NVWA maakt onderscheid tussen twee soorten gebreken. Bij technische gebreken gaat het vaak om onvoldoende isolatie tussen het deel van de lader met 230 volt en het deel met 5 volt voor het apparaat. Als de isolatie niet in orde is, kan er 230 volt op de USB-uitgang komen te staan. Een aantal laders vertoonden ook formele gebreken, zoals de afwezigheid van keurmerken of documentatie die niet meegeleverd werd.

Opvallend is dat grote merken als Sony, Samsung en Nokia de fout in gingen met de formele eisen. Opladers van Belkin, HAMA, Philips, Urban Revolt (Trust) en Xtorm waren technisch en formeel in orde.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Keuringsdienst haalt gevaarlijke USB-laders uit de schappen
Sluiten