iOS 10 plaatst donorcodicil in Health-app

Door: Raymon Mens - 5 reacties

Apple gaat een donorcodicil opnemen in de gezondheid-app van iOS 10. Daarmee kunnen iOS-gebruikers straks aangeven of ze orgaandonor willen worden. De optie komt op een prominente plek, vertelt Apple-CEO Tim Cook tegen The Associated Press.

Cook hoopt dat daarmee iets gedaan kan worden aan het tekort aan orgaandonoren. Hij verwijst daarbij naar Apple-oprichter Steve Jobs die in 2009 lang moest wachten op een levertransplantatie.

Koppeling donorregister

De app zal in de VS aan het nationale donorregister worden gekoppeld. Of dat in Nederland en andere Europese landen ook gaat gebeuren is nog niet zeker. iOS 10 komt in september uit, dus Apple heeft nog even de tijd om dit te regelen. In de eerste beta van iOS 10 is de donoroptie ook nog niet te vinden.

ios10-health-001
In IOS 10 krijgt de Health-app een nieuwe indeling (klik/tap voor groter).

In Nederland is het donorregister de enige offici√ęle manier om je als donor of niet-donor te registeren.¬†Ondanks veel¬†wervingscampagnes voor nieuwe orgaandonoren, heeft¬†58 procent van de volwassen Nederlanders zich nog¬†niet¬†bij het donorregister te hebben geregistreerd. In iOS 9 kun je in het¬†Medische ID al aangeven of je als donor geresteerd bent, maar dit is slechts ter informatie en geen bindende stap.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Afroman

  Ik vind dit allemaal mooi en echt interessant (net als Health kit), maar er zijn zoveel dingen die in Nederland niet ge√Įmplementeerd zijn wat zo zonde is.

  -Apple Pay
  -News
  -Maps met OV
  -Hoop functies van Siri
  -iTunes Radio.

  En ik verwacht dat dit ook zo’n ding gaat worden. Mooi, maar US-only.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Halen we onze organen daar toch vandaan?

 • Profielfoto
  ozzie X

  Ok, dus als ik dat invul, hoe werkt het dan als ik onder de tram kom? Wie kan er bij dat codicil als ik zelf mijn iPhone niet meer kan ontsleutelen?

  Edit”: laat maar, ik begrijp dat er een emergency card is via het lockscreen. Zijn hulpverleners daar eigenlijk van op de hoogte?

 • Profielfoto
  Finch

  Je medische info is als je telefoon gelocked is gewoon benaderbaar.

 • Profielfoto
  Edwin

  Die medische info is prima totdat je iPhone wordt gestolen, de 06 nummers die bereikbaar zijn worden bestookt met meldingen dat de iPhone is gevonden en je via een fake iCloud login deze kan traceren. Daar trapt de gemiddelde gebruiker al snel in. Ik vond het vrij benauwend dat mijn familie hiermee werd lastig gevallen, ruim twee weken lang, driemaal per dag.