iOS 10 beta 2: 11 nieuwigheden op een rij

Door: Raymon Mens - 15 reacties

Zoals verwacht bevat de dinsdagavond uitgebrachte tweede beta van iOS 10 niet alleen de gebruikelijke bugfixes, maar ook een hoop nieuwe functies en kleine verbeteringen. Wij hebben 11 nieuwe functies en verbeteringen op een rij gezet.

iOS 10 beta 2 is samen met watchOS 3 beta 2, tvOS 10 beta 2 en macOS 10.12 beta 2 beschikbaar voor ontwikkelaars. Een publieke beta volgt later deze maand. De nieuwigheden op een rij:

1. iMessage App Store

De iMessage App Store is live. Nadat Apple eerder deze week al een aantal sticker-apps voor iMessage uitbracht, bevat beta 2 van iOS 10 de mogelijkheid om apps in- en uit te schakelen en nieuwe aan te schaffen. Momenteel zijn op Apple’s eigen sticker-apps na nog geen iMessage-apps te downloaden.

ios10b2-imessageappstore
Klik/tap voor groter.

2. Lage kwaliteit foto’s iMessage

Foto’s in iMessage worden altijd in de originele resolutie verstuurd. Vervelend als je een trage verbinding of kleine databundel hebt. In iOS 10 beta 2 is het mogelijk om foto’s voor het verzenden automatisch te laten verkleinen naar maximaal 480 bij 360 pixels. Live foto’s blijven behouden.

ios10b2-imessagefotos
Let op het enorme verschil in grootte voor en na het inschakelen van de optie.

3. Route in Activiteit-app

In de Activiteit-app is het mogelijk om de afgelegde route op een kaart te bekijken. Groene markeringen geven een hoogteverschil aan, gele markeringen geven stilstand voor bijvoorbeeld een stoplicht aan.

ios10b2-rondjelopen
Speciaal voor dit screenshot een rondje gelopen (klik/tap voor groter)

4. Notificatiecentrum

De vandaag-weergave met widgets is terug in het notificatiescherm, dat te bereiken is door vanaf boven naar beneden te vegen. Voorheen waren alleen de notificaties zichtbaar, maar een veeg naar rechts brengt het vandaag-scherm nu weer in beeld.

ios10b2-today
Met gratis podcast-tip (klik/tap voor groter).

5. Ontgrendelen met touch

Een van de fundamentele veranderingen in iOS 10 is het ontgrendelen van de iPhone. Dit gaat niet meer door het lockscreen weg te vegen, maar door op de homeknop te drukken. In het menu toegankelijkheid is nu een optie te vinden om de iPhone te ontgrendelen door je vinger op de Touch ID-sensor te leggen in plaats van te drukken.

ios10b2-ontgrendel
Klik/tap voor groter.

6. Apple Music: shuffle en Connect terug

Er wordt hard aan de vernieuwde Muziek-app geschaafd en hoewel nog lang niet alle functies aanwezig zijn, keren in beta 2 van iOS 10 Apple Music Connect en de Shuffle-functie terug. Connect is nu onderaan het tabblad voor jou te vinden, je ziet er de posts van artiesten die je volgt. Een playlist op Shuffle spelen kan weer zonder eerst een nummer te starten.

ios10b2-connect
Het is nog steeds een puinhoop. (Klik/tap voor groter).

7. Apple Music: output wisselen

In de muziekspeler is onderaan een nieuwe knop (hoofdtelefoon) verschenen die je laat kiezen waar een nummer afgespeeld moet worden. Snel wisselen tussen AirPlay/Bluetooth en iPhone is zo mogelijk. Voorheen moest dit via het bedieningspaneel.

ios10b2-musicoutput
Klik/tap voor groter.

8. Safari: tabbladen openen en sluiten

In Safari heeft de tabblad-knop een nieuwe functie gekregen. Als deze lang ingehouden wordt, kunnen alle open tabbladen gesloten worden of direct een nieuw tabblad gemaakt worden. De mogelijkheid om alle tabbladen te sluiten was er al in beta 1, een nieuw tabblad maken kan in beta 2 ook direct vanuit het menu.

ios10b2-tab
Dit menu verschijnt na een lange druk op de tabbladen-knop.

9. Ongelezen berichten per app

Een van de nieuwe 3D Touch-functies wordt duidelijker. Een stevige druk op een map met meerdere apps brengt het aantal ongelezen berichten per app nu prominenter in beeld.

ios10b2-gemistmap
iOS 10 beta 1 (links) en iOS 10 beta 2 (rechts).

10. Automatisch muziek op Watch

In de Apple Watch-app verschijnt in iOS 10 beta 2 een nieuwe optie voor het automatisch vullen van de Watch met muziek. Er kan gekozen worden voor synchronisatie van willekeurige nummers of ‘slim vullen’ waarbij automatisch muziek die je leuk vindt, een hoge waardering geeft of veel luistert gesynchroniseerd wordt.

ios10b2-watch
Klik/tap voor groter.

11. Parkeerlocatie in Apple Maps

In het Instellingen-menu van Apple Maps is een nieuwe functie verschenen: Toon parkeerlocatie. Als dit ingeschakeld staat, onthoudt de iPhone je parkeerlocatie en toont deze in Apple Maps.

ios10b2-parkeer
Bluetooth of CarPlay is vereist.

 

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  Spam

  die laatste is erg handig!

 • Profielfoto
  LT Barclay

  De laatste functie zat ook al in beta 1

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  De laatste functie zat ook al in beta 1

  Ah. De optie om het aan of uit te zetten iig niet (ik heb het menu in de instellingen tussen beta 1 en beta 2 met elkaar vergeleken)

 • Profielfoto
  App69

  8. Safari: tabbladen openen en sluiten

  Was aanwezig in bèta 1.

 • Profielfoto
  Robinnap

  Let er op dat als je op de aanzet knop drukt om naar noodoproep of uit zetten te gaan wel weg drukt want als je hem op dat scherm laat staan belt die automatisch de alarm centrale. Schrok me dood toen ik tijdens het eten hoorde of ik een ambulance nodig had..

 • Profielfoto
  nooster125

  is beta 2 iets stabieler of moet ik nog even wachten?

 • Profielfoto
  MajorApple

  Ik walg echt van die App Store voor iMessage.

 • Profielfoto
  Neowip

  @MajorApple

  Dan ga je er toch niet heen?!? Ik persoonlijk ben geen fan de de EO dus kijk ik het ook niet. Trash Metal vind ik ook niet prettig om te luisteren en wat blijkt, als ik het niet luister dan irriteer ik me er ook niet aan.

  Ik vind de App Store voor iMessage helemaal te gek

 • Profielfoto
  hokkie

  Ik walg echt van die App Store voor iMessage.

  +1

  Nog even en ik vraag geld aan Apple om überhaupt een iPhone te gebruiken zo langzamerhand. Beetje de boel lopen uitmelken op BASIS functionaliteit.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  iMessage is vooral iets voor kids. De meeste mensen zullen gewoon gebruik blijven maken van WhatsApp omdat daar iedereen gebruik van maakt.

 • Profielfoto
  bechris60

  Die parkeerfunctie voor de auto zat er al in. Als ik uit mijn Bluetooth verbonden Volkswagen stap krijg ik een bericht waar mijn auto staat, heeft me al een keer uit de brand of eigenlijk de regen geholpen :). Ook als ik Carplay gebruik in de auto doet deze functie het prima!

 • Profielfoto
  THX-1138

  Zit de equalizer nu eindelijk eens in de Muziek-app?

 • Profielfoto
  Nummer 34

  Nummer 5 haalt bij mij niks uit. Kan iemand alsjeblieft het effect uitleggen? Heb het talloze keren geprobeerd maar het veranderd niets bij mij…

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Let er op dat als je op de aanzet knop drukt om naar noodoproep of uit zetten te gaan wel weg drukt want als je hem op dat scherm laat staan belt die automatisch de alarm centrale. Schrok me dood toen ik tijdens het eten hoorde of ik een ambulance nodig had..

  Kun je je reactie misschien opnieuw tikken? Door een vreemde zinsbouw en/of woordvolgorde is je reactie niet helemaal te begrijpen, maar ik wil wel heel graag weten wat je bedoelt.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  iMessage is vooral iets voor kids.

  ?
  (Domme opmerking.)