iOS 10: Apple Music optimaliseert opslag

Door: Raymon Mens - 8 reacties

In iOS 10 houdt Apple Music rekening met iPhones die over weinig vrije ruimte beschikken. Net als met iCloud-foto’s wordt het mogelijk om opslag te optimaliseren. Muziek die je een tijdje niet hebt afgespeeld, wordt automatisch verwijderd.

Apple biedt de keuze om altijd een bepaalde hoeveelheid muziek te bewaren en redeneert net als bij de iPod niet alleen in termen van opslagcapaciteit, maar ook het aantal nummers.

iCloud-muziekbibliotheek vereist

iCloud-muziekbibliotheek moet ingeschakeld zijn op de functie te gebruiken. Gebruikers kunnen kiezen om altijd 4 GB (800 nummers), 8 GB (1600 nummers), 16 GB (3200 nummers) of 32 GB (6400 nummers) aan muziek te bewaren. Als er nog maar weinig vrije ruimte is, wordt muziek automatisch van de iPhone verwijderd en in iCloud bewaard.

music-opslag-001
Klik/tap voor groter.

Deze optie zal voornamelijk nuttig zijn voor Apple Music-abonnees met een 8 of 16GB iPhone en laat zien dat Apple op zoek is naar manieren om volle iPhones te voorkomen. De beste optie zou natuurlijk zijn op het instapmodel met 32 in plaats van 16GB te leveren, dat zou met de iPhone 7 eindelijk gaan gebeuren.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  SvS

  Muziek die je een tijdje niet hebt afgespeeld, wordt automatisch verwijderd.

  .
  Gevaarlijk. Stel dat ik na 6 maanden ineens zin heb in een lang niet afgespeelde nummer en dan zoek ik mijn bibliotheek, die ik zelf samengesteld heb, is het ineens verdwenen, omdat Apple besluit dat ik daar geen interesse meer in zou hebben? Of begrijp ik iets verkeerd? Want ik ga niet opnieuw CD’s lopen importeren, omdat Apple ineens hier en daar liedjes verwijderd heeft.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Het werkt net als met foto’s: de lokale kopie wordt verwijderd en als je het nummer wil afspelen, komt het uit iCloud-muziekbibliotheek.

 • Profielfoto
  Nummer 34

  @SvS volgens mij worden deze gewoon in de cloud gegooid.

  @Raymon het is niet enkel voor 8 of 16GB modellen. Ik zou persoonlijk amper toekomen met 128GB, moest ik al mijn foto’s en muziek op m’n iPhone hebben staan, zou dit neerkomen op een 150GB, door iCloud heb ik nu nog een ruige 6GB vrij (53GB/59GB). Groetjes Helena!

 • Profielfoto
  Nickalicious

  Iemand enig idee of er een vaste frequentie zit in de public beta’s van iOS10? M.a.w. welke dag(en) komt de nieuwe versie(s)?

 • Profielfoto
  Sparbird

  Ik ben aan het scannen van 1000+ dia’s en 2000+ negatieven, die gaan in de Foto’s app op de iMac en dus ook in de iCloud (extra ruimte gekocht). Hierdoor raak in natuurlijk ook ruimte kwijt op de iPhone/iPad. Gaat er in iOS10 ook een optie komen om het aantal foto’s dat naar de devices gaat te beperken?

  De huidige optie ‘Optimaliseer iPhone opslag’ is naar mijn idee nauwelijks door mijzelf te beïnvloeden, die optie met het aantal nummers in Apple Music zou mooi zijn voor de foto’s. Is hier al iets over bekend?

 • Profielfoto
  Tov

  Heeft iTunes Match dan nog wel toegevoegde waarde? Of kan die straks overboord?

 • Profielfoto
  Arjenn

  How about optimaliseren door geen duizenden procenten winst te maken op flash drives in iPhones…

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Heeft iTunes Match dan nog wel toegevoegde waarde? Of kan die straks overboord?

  met iTunes match behoud je eigen muziek zonder drm.
  Zodra je match op zegt en alleen Apple Music behoud én de lokale kopie verwijderd krijg je er drm voor terug. Dus ja.