iOS 10: Apple lanceert eerste sticker-apps voor iMessage

Door: Raymon Mens - 12 reacties

Een van de nieuwe mogelijkheden van iOS 10 zijn iMessage-apps. Ontwikkelaars kunnen mini-apps maken die de chatervaring verrijken met algemene apps of sticker-apps. Apple geeft het voorbeeld en heeft de eerste sticker packs in de App Store geplaatst.

Betatesters van iOS 10 kunnen nu vier sticker-apps voor de Berichten-app downloaden. Er is een pack met smileys, een met (creepy) mime-handen, een met classic macs en tot slot een met hartjes.

Sturen naar iOS 9-gebruikers

iMessage-apps kunnen uit de App Store gedownload worden, maar hebben geen icoon op het home-scherm. In plaats daarvan nestelen ze zich in de apps-sectie van de Berichten-app (middelste screenshot). Bezitters van een Apple Watch kennen de emoji, hartjes en mime-handen al: deze zijn al langer beschikbaar als stickers op de Apple Watch. Gebruikers van oudere iOS-versies zien de verzonden stickers als gewone afbeelding.

imessage-apps-001
De Smileys iMessage-app in iOS 10. Klik/tap voor groter.

iMessage-apps

Naast de sticker-apps levert Apple met iMessage in iOS 10 standaard een Apple Music- en Images-app mee. De eerste kan gebruikt worden om recent afgespeelde muziek te delen en met de tweede zoek je snel een plaatje om te versturen op. iOS 10 is momenteel als developer beta beschikbaar en later in juli verschijnt een publieke beta. De definitieve versie komt in september.

imessage-apps-002
De Apple Music- en Images-app in iMessage.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Arthur345

  Man man man, wat een ongelooflijk nutteloze functies brengt iOS 10 in de Berichten-app. Dat woorden aantikken en laten veranderen in emoji’s is nog wel het ergst. En dan laten ze met die stickers zien (die niemand gebruikt) dat ze ook nog hip met de wind mee moeten waaien.
  Sowieso ga ik er vanuit dat (vooral in NL) weinig mensen iMessagen omdat we hier allemaal whatsappen. En als mensen nog iMessagen stappen ze er nu wel van af

 • Profielfoto
  Chiel1990

  @Arthur, spreek even voor jezelf. Stickergebruik zie ik heel veel in Snapchat voorbij komen. Ik zelf doe het ook aangezien ze gewoon erg sterk zijn vormgegeven. En zeker de toevoeging van apps waardoor je straks GIFs kan versturen zonder moeilijk te moeten zoeken juich ik enorm toe.
  Tegenwoordig is FB messenger daar de fijnste app voor en Whatsapp komt er gelukkig aan met GIF ondersteuning. Een GIF is gewoon essentieel om de juiste emotie over de brengen of om een grap nog beter toe te lichten. Wat zeker handig is in FB messenger dat de GIF zoekfunctie standaard aanwezig is:D

  Dus dat de functies voor jou geen aanvulling zijn wil niet zeggen dat ze er niet in hoeven. Ik juich deze functies namelijk toe:)

 • Profielfoto
  MelvinCornelissen

  Wat Chiel1990 zegt, spreek voor jezelf Arthur345. Maar mogelijk ben je de 70 al gepasseerd, dat zou een hoop verklaren.

  Ikzelf gebruik Whatsapp liever niet dan wel en iMessage daarentegen wel graag. En hoewel ik geen stikker stuur of zelfs wil versturen zie ik wel degelijk een grote groep mensen die daar helemaal blij van worden.

 • Profielfoto
  Humain

  Wederom van Chiel1990 zegt!

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Ik dacht oorspronkelijk ook dat dit nooit een succes zou worden. Toen ik al die glimmende, springende dingetjes zag op WWDC dacht ik dat Apple het komende jaar weggelachen zou worden door Android-gebruikers.

  En wat zie ik nu? Zowel in mijn omgeving als in reacties op internet wordt ik overvallen door Android-gebruikers die overwegen te switchen, gewoon voor die nieuwe Messages-app. Vooral in de VS doet dit het erg goed.

  Ik vind al die nieuwe functies nogal kinderachtig en vooral erg slordig vormgegeven, maar het feit dat Apple steeds opener wordt en daarmee mensen over de streep trekt, kunnen we enkel toejuichen.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Ik ben benieuwd of je de nieuwe functionaliteit ook uit kunt zetten. Dat wanneer iemand je zo’n schermvullend effect toestuurt, dat vertaald wordt naar een emoji.

 • Profielfoto
  tav

  ze zouden eerst beter de imessage fatsoenlijk laten werken….

  Als ik nu mijn data af zet en de ontvanger heeft ook data af staan wordt mijn imessage niet verstuurd , bij instelling heb ik natuurlijk automatisch versturen als sms wanneer data niet beschikbaar is

 • Profielfoto
  mollie319

  Meest kansloze toevoeging sinds het uitkomen van iOS!
  Bewegende plaatjes, mislukte emoji’s en een berg vervuiling waar je niks aan hebt in een op zich goed functionerende berichten-app.

  Maar goed, hiermee laat Apple wel zien dat er een paar oude sopduiven op de hoogste troon zitten, die hoe dan ook hun tweede jeugd tot uiting moeten laten komen.

  Ik hoop dat ze je deze circus-act ook uit laten zetten, zodat je zelf kunt uitmaken of je al dan niet je Pipo-neus opzet bij het verzenden van berichten.

  Het doet me zo denken aan die mail plug-in van vroeger, waarbij ook kansloze bewegende plaatjes in je mail werden toegevoegd, waar niemand, maar dan ook echt helemaal niemand op zat te wachten.

  Incredimail was dat toen, wat elk mail bericht direct in de prullenbak deed belanden (en terecht!)

 • Profielfoto
  Neowip

  Voor iedereen die die waardeloos vind, je hoeft het niet te gebruiken hè. Vergeet niet dat over emoji exact hetzelfde werd gedacht ?

  Jullie klinken allemaal een beetje als ’n oude opa. ‘Vroeger, toen een brood nog een dubbeltje kostte, gingen we naar iemand toe als we die persoon wat wilde zeggen’ . Tijden veranderen en dat is maar goed ook.

  Ik dacht er zelf ook beetje de rillingen vang te krijgen eerlijk gezegd maar na 2 welen beta mis ik het als ik IM met iemand die het nog heeft.

  Dit gaat enorm populair worden omdat het je helpt je communicatie te verpersoonlijken. IM is al mega populair, met name bij de jeugd maar IM ontbeert intonatie waardoor expressie moeilijker wordt. Dit vult die behoefte een beetje in.

  Snap je het niet, prima, maar oordeel niet zo snel ?. Kijk hoe mensen het gebruiken en ervaren en als het als een aanvulling wordt gezien, wat kan daar dan mis mee zijn?

 • Profielfoto
  pannekoek

  Creatief zijn met de beperkingen is ook een vak. Dus ik snap de discussie welles nietes niet.:shock:

 • Profielfoto
  puccini

  Allemaal rotzooi en zo infantiel, maar ze doen maar, zolang ik maar niet verplicht wordt om het te gebruiken of te zien op mijn iPone/iPad, en nog beter definitief kan verwijderen!

 • Profielfoto
  MacRay

  Inderdaad Arthur wordt weer ouderwets stickers sparen;)
  Dat is de nieuwe generatie. De generatie die ook niet kan voetballen maar wel sticker plaatjes wil versturen. Triest is het inderdaad, maar helaas de realiteit. .
  Toch is alle jeugd tot 20 nu aan het snapchatten. Facebook is ouderwets hoor ik ze zeggen ze.