Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 12 juli 2016

Geen paniek: Pokémon Go leest je e-mail niet

Maandagavond was er nogal wat ophef over een privacyprobleem binnen Pokémon Go. De game zou na het inloggen met een Google-account volledige toegang tot het account krijgen. Inclusief e-mail, agenda, bestanden in Google Drive en meer.

Dit blijkt niet te kloppen. De game maakt gebruik van een oude Google API en die weergeeft standaard de melding dat er volledige toegang tot het account is, terwijl mail en agenda helemaal niet toegankelijk zijn.

Onafhankelijke onderzoeker

Researcher Ari Rubinstein is wat dieper in de API die de game gebruikt gedoken en concludeert in een analyse: “Pokemon Go can’t read your gmail – I checked”. Waar de game wel toegang tot heeft, is informatie zoals naam, e-mailadres en profiel op Google Plus. Meer dan nodig, maar niet het volledige account. Wanneer via de API gepoogd wordt de mailbox van de gebruiker te raadplegen, volgt een “403 Verboden” error.

Reactie Niantic

Ontwikkelaars Niantic Labs en The Pokémon Company hebben in een reactie tegen Engadget gezegd dat het om een foutje gaat:

We hebben onlangs ontdekt dat Pokémon Go ten onrechte om volledige toegang tot een Google-account vraagt. Echter vraagt Pokémon Go alleen basale informatie over het Google-profiel op (om precies te zijn: een gebruikersnaam en e-mailadres) en wordt er geen andere informatie geopend of verzameld. We werken aan een update voor de app die alleen om de informatie die we ook gebruiken vraagt. Google heeft geverifieerd dat er geen andere informatie dan de gebruikersnaam en het e-mailadres door Pokémon Go or Niantic is opgevraagd. Google zal de permissies voor bestaande gebruikers binnenkort aanpassen, spelers hoeven zelf geen actie te ondernemen.

In Pokémon Go gaan spelers de straat op om zelf Pokémon te vangen. Omdat de game momenteel kampt met serverproblemen is de internationale uitrol gestaakt en kunnen Nederlanders deze officieel nog niet spelen. Het is nog onduidelijk wanneer de Europese release is, al zeggen geruchten dat het nog voor deze week op de planning staat.

Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
Geen paniek: Pokémon Go leest je e-mail niet
Sluiten