Folioscope: nieuwe animatie-app is leuk en eenvoudig

Door: Raymon Mens - 6 reacties

De Franse ontwikkelaar 1Button is vooral bekend van de game Mr. Jump, maar heeft nu een nieuwe app die het creatieve in je losmaakt. Folioscope is een eenvoudige app voor het maken van geanimeerde cartoons, zonder kennis op dit gebied.

De app bevat vier tools voor je toekomstige kunstwerk: een brush, gum, vul- en selectietool in verschillende maten. Je kunt frame-voor-frame animeren of met de selectietool snel frames kopiƫren en verplaatsen.

De enige teleurstelling is de beperkte kleurkeuze. Alle moet met de kleuren geel, rood, groen, blauw, zwart en wit gemaakt worden. Wel aanwezig zijnĀ transparantie, lagen en ‘onion skinning’ om secuur over vorige frames te tekenen en te zorgen dat je bij animaties recht blijft.

Met twee linkerhanden en tien minuten proberen had ik de app al snel in de vingers. Folioscope kan worden gebruikt op de iPhone (de app ondersteunt 3D Touch), maar is veel comfortabeler op een iPad en helemaal met Apple Pencil. Gemaakte animaties kunnen als video (.mov) of GIF opgeslagen worden. Gebrek aan ideeƫn? Via de community-functie is het mogelijk om tekeningen van anderen te bekijken. Het beste van alles, de app is gratis.

folioscope-001

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  knekkie

  Erg leuke app. De basis om te kunnen animeren is aanwezig.
  Misschien net iets te beperkt in mogelijkheden voor wie al kan animeren maar omgekeerd maken juist die beperkingen het juist extra uitdagend om er iets vets van te maken.

  Het is in ieder geval gemakkelijk op te pikken voor wie het eens wil uit proberen.

  Voor wie meer wil met animatie op iOS probeer ook eens doink of animationdesk (ook beschikbaar voor de iPad en Mac).

  Wat jammer blijft is dat TVpaint niet beschikbaar is op iOS. Dat is DE SHIT op fbf animatie gebied. Draait wel via sideloading op android en windows 10. Ze hebben iets tegen appstores. Ze vinden dat als jij 1 licentie koop dat die platform onafhankelijk gebruikt moet kunnen worden en ze willen niks afdragen aan de appstores. Dat is hun goedrecht. Jammer dat ze daarmee een flink deel van de doelgroep laten liggen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Wat ik vooral jammer vind aan al dit soort appjes is dat ze gebouwd worden met de verkeerde preset aan tools.

  Het is allemaal op basis van: wit canvas > pen tool en tekenen maar. Daarna kan het animeren beginnen op basis van wat je zelf getekend hebt.

  Dit is zo fout want 98% van de mensen die hierin geĆÆnteresseerd zijn kunnen niet tekenen terwijl tekenen los staat van animeren.
  Laat mensen eerst een een vierkantje of cirkel van links naar rechts animeren. Tijdens deze animatie kan in de volgende stap dan een vierkantje een cirkel worden. of een kleiner vierkantje een grotere vierkant. Dat is de basis aan daar zou je mee moeten beginnen.

  Kortom al deze apps falen gewoon op de langere termijn en bloeden dan dood omdat mensen er met veel passie aan beginnen maar uiteindelijk wat ze tekenen oogt niet niet 10% van de voorbeelden die de developer toont. Dat heeft niets met animeren te maken maar met het inhuren van iemand die digitaal kan tekenen met een pen tool en een persoon die waarschijnlijk 10+ jaar ervaring heeft in het tekenen van cartoons.

  Wat ze zouden moeten doen is al die teken toolsets eruit slopen en er een basis vector ‘viewer’ app van maken. Kortom, je kunt dan alleen .eps bestanden openen + aanpassen. Er zijn voldoende gratis .eps bestanden te vinden online die je dan zou kunnen importeren en via de vector objecten in dit bestand kun je dan animeren en aanpassingen maken. Mensen die dan wel kunnen tekenen die worden niet gestraft, deze zullen dan eerst alleen in Illustrator of Affinity Designer hun vector object moeten tekenen > opslaan > openen in deze app.

  Ik heb al zoveel van dit soort apps getest en ze zijn allemaal waardeloos omdat je gewoon niet kunt tekenen – en tekenen op een iPhone en iPad (glas) is nog een heel ander verhaal zonder 99,- stylus.

  Deze persoon is echt een master in het maken van 2D animaties en natuurlijk is dit appels en peren vergelijken want niemand zonder ervaring kan direct zo’n animatie bouwen maar stel je zou zijn cartoon (poppetje) in vector kunnen downloaden dan kan iedereen d.m.v. de vector-objecten kleuren veranderen en het poppetje laten bewegen door simpel met de vector-objecten en lagen te roteren, verplaatsen en of buigen. Het zal nooit zijn kwaliteit evenaren maar je komt veel verder dan wanneer je vanaf nul iets moet gaan tekenen en het dan ook nog laten bewegen.
  https://dribbble.com/slimjimstudios

 • Profielfoto
  knekkie

  Voor het werk van slimjimstudios is waarschijnlijk een PC of Mac met Adobe after effects of Anime studio pro gebruikt om deze animaties te maken.
  Software die ik niet snel op iOS verwacht.

  Los daar van… De software doet het werk niet voor je.
  Je moet dan alsnog de 12 principes van animatie kennen en weten hoe je die kan toepassen met het gereedschap dat je voor handen hebt.
  Animatie is een ambacht en het kost tijd als je de kwaliteit van slimjimstudios wil benaderen.

  Verder hoef je niet (mooi) te kunnen tekenen om te kunnen animeren.
  Don Hertzfield is het levende bewijs.

  Als je er maar plezier in hebt. Je moet gewoon een beetje fantasie gebruiken en vooral veel proberen.

  Voor wie niet kan tekenen maar wel wil animeren zijn er trouwens genoeg alternatieve animatie technieken waar je je in kan verdiepen. 3D animatie, stop motion, of cutout animatie. Deze animatie technieken vergen geen van drieƫn tekenvaardigheid. Maar het vergt wel kennis van de 12 eerder genoemde animatie principes

 • Profielfoto
  Shmoo

  Er moet gewoon een serieus en betaalbaar alternatief komen op Adobe After Effects voor dit soort dingen. Lekker op je Mac waar je serieus kunt werken op een fatsoenlijke computer en niet op iOS speelgoed.

 • Profielfoto
  knekkie

  Dat serieus en betaalbaar alternatief is anime studio Pro. Platform onafhankelijk beschikbaar. gemakkelijk op te pikken en niet duur. (vergeleken met de concurrerende animatie software)

  Maar mijn passie ligt toch echt bij traditioneel frame voor frame met de hand getekenden animatie. Pure magie. TVpaint is dan de beste oplossing als je dat digitaal wil doen en het er toch authentiek uit wil laten zien.

  Onze Hollandse Held Michael Dudok de wit heeft het gebruikt voor zijn lange film the red turtle. fascinerende documentaire over de tot stand koming is hier te zien. http://www.2doc.nl/documentaires/series/2doc/2016/juli/het-verlangen-van-michael-dudok-de-wit.html

 • Profielfoto
  Dydefox

  meh…heb hem op de iPad pro gezet, met pen filmpje gemaakt en moest hard lachen, vooral om mijzelf. Erg leuk basic dingetje om snel een animatie te maken, gratis en voor niets. Zo, volgende vergadering zit ik weer druk op de iPad.