Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 11 juli 2016
Leestijd: 1 minuut

Facebook Messenger krijgt optionele encryptie

Na WhatsApp begint ook Facebook Messenger met end-to-end-encryptie van berichten die via Messenger verzonden worden. In tegenstelling tot WhatsApp –encryptie standaard aan– wordt versleuteling in Messenger optioneel.

Facebook gaat de komende maanden ‘Secret Conversations‘ in Messenger uitrollen. Deze zijn niet alleen volledig versleuteld, maar berichten kunnen na een tijdslimiet (5 seconden tot 6 uur) ook automatisch verdwijnen.

Functies beperkt

Omdat versleutelde berichten het apparaat nooit verlaten, zijn de functies beperkt. Zo werken stickers, video’s, bots en andere Messenger-apps niet meer. De geheime gesprekken werken alleen op iOS en Android en worden niet gesynchroniseerd naar de webversie van Messenger. Facebook noch de politie of veiligheidsdiensten hebben toegang tot gesprekken. De optie om een geheim gesprek te starten verschijnt de komende maanden bij Messenger-gebruikers na een tik op de contactnaam. Het gaat om een gefaseerde uitrol.

Klik/tap voor groter.

Messenger maakt net als WhatsApp gebruik van het Signal-protocol van Open Whisper Systems. Edward Snowden heeft zijn vertrouwen in dit protocol uitgesproken en volgens diverse onafhankelijke experts is het erg veilig. Google gebruikt dit protocol in zijn nieuwe chat-app Allo ook.

We zien de laatste tijd steeds vaker dat end-to-end-versleuteling -waarbij alleen de verzender en ontvanger een bericht kunnen lezen- optioneel wordt in chat-apps. Dit komt omdat extra’s zoals bots en Messenger-apps de inhoud van berichten moeten kunnen lezen om nuttig te zijn. Google zet versleuteling daarom ook standaard uit. iMessage is wél end-to-end versleuteld op alle platforms, maar Apple ontwerpt en beheert de software en hardware. Die luxe heeft Facebook niet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Facebook Messenger krijgt optionele encryptie
Sluiten