Facebook Messenger krijgt optionele encryptie

Door: Raymon Mens - 4 reacties

Na WhatsApp begint ook Facebook Messenger met end-to-end-encryptie van berichten die via Messenger verzonden worden. In tegenstelling tot WhatsApp –encryptie standaard aan– wordt versleuteling in Messenger optioneel.

Facebook gaat de komende maanden ‘Secret Conversations‘ in Messenger uitrollen. Deze zijn niet alleen volledig versleuteld, maar berichten kunnen na een tijdslimiet (5 seconden tot 6 uur) ook automatisch verdwijnen.

Functies beperkt

Omdat versleutelde berichten het apparaat nooit verlaten, zijn de functies beperkt. Zo werken stickers, video’s, bots en andere Messenger-apps niet meer. De geheime gesprekken werken alleen op iOS en Android en worden niet gesynchroniseerd naar de webversie van Messenger. Facebook noch de politie of veiligheidsdiensten hebben toegang tot gesprekken. De optie om een geheim gesprek te starten verschijnt de komende maanden bij Messenger-gebruikers na een tik op de contactnaam. Het gaat om een gefaseerde uitrol.

fb-enc-001
Klik/tap voor groter.

Messenger maakt net als WhatsApp gebruik van het Signal-protocol van Open Whisper Systems. Edward Snowden heeft zijn vertrouwen in dit protocol uitgesproken en volgens diverse onafhankelijke experts is het erg veilig. Google gebruikt dit protocol in zijn nieuwe chat-app Allo ook.

We zien de laatste tijd steeds vaker dat end-to-end-versleuteling -waarbij alleen de verzender en ontvanger een bericht kunnen lezen- optioneel wordt in chat-apps. Dit komt omdat extra’s zoals bots en Messenger-apps de inhoud van berichten moeten kunnen lezen om nuttig te zijn. Google zet versleuteling daarom ook standaard uit. iMessage is wĂ©l end-to-end versleuteld op alle platforms, maar Apple ontwerpt en beheert de software en hardware. Die luxe heeft Facebook niet.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  xaddict

  Hoezo kunnen stickers dan niet meer terwijl dit bij iMessage wel gewoon blijft werken? Dat heeft toch niet zozeer te maken met de hardware maar gewoon met dat een sticker meegestuurd word in het bericht zelf?

  Dat een bot niet werkt is logischer. Hoewel ook dat volgens mij toch gewoon Ăłp je telefoon kan draaien en dĂșs aan het actieve gesprek kan? Stuk minder veilig want het kan gewoon een NSA bot zijn natuurlijk, maar het lijkt me niet per definitie onmogelijk.

 • Profielfoto
  apple-man

  Dit vind ik dus een zeer slechte zaak van Facebook waarom de versleuteling optioneel maken. Niet iedereen is zich de van de noodzaak van encryptie bewust. Dit vind ik het zelfde als een auto fabrikant die zegt deze auto heeft 4 airbags maar je moet zelf de airbags op actief zetten anders werken ze niet bij een eventuele aanrijding. Daarbij vraag ik mij af wat is er mis met berichten die encryptie hebben. Dat komt de veiligheid alleen maar ten goede.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Hoewel ik het wel eens ben met zowel Luuk als Apple-man moet je toch wat verder kijken…

  Daarmee bedoel ik, ik vind het prachtig dat ook Facebook zo een versleuteling mogelijk maakt, en ja, als optie is op zich niet slecht, want dat is het nu net: Als het standaard aanstaat en mensen willen stickers versturen of gelijk wat en het lukt dan niet word er alleen maar geklaagd.

  Nu maken ze heel duidelijk dat het optioneel is en dat je het gewoon zelf even moet aanzetten. Daar is niks moeilijk aan hoor;-) De meeste die met een smartphone zitten te prullen kunnen ook wel in hun instellingen gaan en dat knopje aanzetten.

  En als een autofabrikant zegt dat je de airbags zelf moet activeren, wel, dan weet je het toch ook? Dus daar zie ik persoonlijk zeker geen probleem in:-)

  Luuk Lamers, ik denk dat er mss wel een paar dingen van de hardware kunnen afhangen, niet iets dat te maken heeft met de “kracht” van de hardware, eerder het soort versleuteling/bestandsindeling of iets in dergelijke aard dat de hardware in de iPhone gebruikt. Zou best wel kunnen.

  Hoewel ik het wel eens ben dat een sticker zeker tot de mogelijkheden zou moeten zijn. Maar anderzijds, zijn stickers niet “third-party” ?

 • Profielfoto
  Nummer 34

  Haha, bende bedriegers, volgens mij gaat zowat niemand dit gebruiken aangezien beide gebruikers dit dus ook moeten doen, ik zie me echt niet constant met mijn vrienden die instellingen in kruipen om vervolgens “end-to-end” encryption te krijgen. Het zijn allen sluwe maar vooral slimme vossen daar bij Facebook, althans, bijna allemaal. Mark vertrouwt de beveiliging van z’n MacBook schijnbaar niet, dus plakt ie maar tape, dat is nog zo’n paradox: miljoenen mensen vertrouwen je hun persoonlijke informatie toe, wat doe je ermee? Verkopen! Maar zelf vertrouw je niemand, begrijpelijk wetend dat er mogelijk dubbelgangers rondlopen… Facebook is een miljardenbedrijf. Ik vraag mij in godsnaam echt af hoe je in die positie nog eens geen verantwoordelijkheid neemt ten opzichte van je gebruikers (bij Facebook AKA geldbronnen). HĂ© wacht eens, dat is het! Waarom geeft Facebook geen fuck om je privacy? Je bent “maar” een geldbron, je bent een nummertje, wat boeit het die geldmaniakken wat er met jou en je persoonlijke informatie gebeurt? Noppes!