Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 14 juli 2016

Eddy Cue: “Apple wil niet concurreren met Netflix”

Een dag na de lancering van de serie Planet of the Apps waar Apple aan meewerkt, heeft het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter een interview met Apple’s content-man Eddy Cue over Apple’s plannen met series, de Apple TV en meer.

Opvallend is dat Cue geruchten over plannen van Apple om een eigen studio op te tuigen en vol in te zetten op originele, eigen content ontkracht.

Alleen complementaire content

Apple is niet van plan om in de productie van originele content zoals series en televisieprogramma’s te stappen, zegt Cue. “Maar als we iets zien dat complementair is aan bijvoorbeeld Apple Music, of als we een innovatief idee voor onze platforms zien dan kunnen we makers van content helpen.” De topman verzekert ons: “We proberen niet te concurreren met Netflix of kabelmaatschappijen.”

De concertfilm van Taylor Swift verscheen vorig jaar exclusief op Apple Music.

De core business van Apple blijft volgens Cue het maken van goede apparaten en diensten. “We proberen ons niet bezig te houden met zaken waar we geen expertise in hebben.” Een vreemde uitspraak als je kijkt naar de gebieden waar Apple de afgelopen 20 jaar in is gestapt, zoals telefonie en de verkoop van digitale muziek.

Cue reageert ook op de geruchten over een eigen studio of muzieklabel voor Apple: “Ik zie niet waarom we dat zouden moeten doen.” De topman houdt echter wel wat speling “Het is niet dat we nooit iets [in de productie] zullen doen, maar een eigen studio? Nee, we werken graag met álle studio’s.”

Apple is nauw betrokken bij de nieuwe serie ‘Planet of the Apps’.

Content mogelijk maken

Volgens Cue moeten we meer naar Apple kijken als bedrijf dat graag aanhaakt bij coole ideeen die aansluiten bij zijn producten. Zo heeft Apple een documentaire voor VICE mogelijk gemaakt en staat er naar verluidt een donker drama over Dr. Dre op de planning. Cue wilde daar weinig over kwijt: “Ik hoorde dat hij in L.A. Aan het filmen is.” De topman benadrukt voor nieuwe ideeën open te staan: “Als ik een talentenbureau was, zou ik heel erg enthousiast zijn over wat Apple aan het doen is. Het stelt talenten in staat om meer te doen.”

Veredelde videorecorder

Op het gebied van televisie lijkt Apple nu het idee om een kleine bundel met zenders op de Apple TV aan te gaan bieden nu definitief af heeft gezworen. Eddy Cue is geen fan van deze bundels, zei hij. Toch denkt hij dat kijkers wel willen betalen voor content die ze waarderen. “Mensen betalen graag voor Netflix. En waarom? Omdat ze tevreden zijn met wat ze voor hun geld krijgen.” Over bundels zei de topman: “Consumenten willen minder betalen voor hun kabelabonnement, maar waarom? Omdat ze niet tevreden zijn.”

Volgens Cue is televisiekijken anno 2016 technisch en inhoudelijk prima. “De kwaliteit van schermen is de afgelopen jaren flink toegenomen en er wordt veel mooie televisie gemaakt.” Het gaat de topman vooral om de manier van televisiekijken: “Het feit dat ik nog dingen op moet nemen is idioot. En programmagidsen zijn vaak erg onduidelijk. Waarom kan ik niet gewoon tegen mijn TV zeggen dat ik de laatste basketbalwedstrijd van The Dukes terug wil kijken? Dat kan technisch, maar kabelmaatschappijen leveren niets meer dan een veredelde videorecorder.”

  • Het hele interview, waarin Cue het ook nog heeft over zijn tijd met Steve Jobs, is het lezen waard.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eddy Cue: “Apple wil niet concurreren met Netflix”
Sluiten