Eddy Cue: “Apple wil niet concurreren met Netflix”

4 reacties

Een dag na de lancering van de serie Planet of the Apps waar Apple aan meewerkt, heeft het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter een interview met Apple’s content-man Eddy Cue over Apple’s plannen met series, de Apple TV en meer.

Opvallend is dat Cue geruchten over plannen van Apple om een eigen studio op te tuigen en vol in te zetten op originele, eigen content ontkracht.

Alleen complementaire content

Apple is niet van plan om in de productie van originele content zoals series en televisieprogramma’s te stappen, zegt Cue. “Maar als we iets zien dat complementair is aan bijvoorbeeld Apple Music, of als we een innovatief idee voor onze platforms zien dan kunnen we makers van content helpen.” De topman verzekert ons: “We proberen niet te concurreren met Netflix of kabelmaatschappijen.”

swift-music
De concertfilm van Taylor Swift verscheen vorig jaar exclusief op Apple Music.

De core business van Apple blijft volgens Cue het maken van goede apparaten en diensten. “We proberen ons niet bezig te houden met zaken waar we geen expertise in hebben.” Een vreemde uitspraak als je kijkt naar de gebieden waar Apple de afgelopen 20 jaar in is gestapt, zoals telefonie en de verkoop van digitale muziek.

Cue reageert ook op de geruchten over een eigen studio of muzieklabel voor Apple: “Ik zie niet waarom we dat zouden moeten doen.” De topman houdt echter wel wat speling “Het is niet dat we nooit iets [in de productie] zullen doen, maar een eigen studio? Nee, we werken graag met álle studio’s.”

pota-16x9
Apple is nauw betrokken bij de nieuwe serie ‘Planet of the Apps’.

Content mogelijk maken

Volgens Cue moeten we meer naar Apple kijken als bedrijf dat graag aanhaakt bij coole ideeen die aansluiten bij zijn producten. Zo heeft Apple een documentaire voor VICE mogelijk gemaakt en staat er naar verluidt een donker drama over Dr. Dre op de planning. Cue wilde daar weinig over kwijt: “Ik hoorde dat hij in L.A. Aan het filmen is.” De topman benadrukt voor nieuwe ideeën open te staan: “Als ik een talentenbureau was, zou ik heel erg enthousiast zijn over wat Apple aan het doen is. Het stelt talenten in staat om meer te doen.”
canvas-atv-16x9

Veredelde videorecorder

Op het gebied van televisie lijkt Apple nu het idee om een kleine bundel met zenders op de Apple TV aan te gaan bieden nu definitief af heeft gezworen. Eddy Cue is geen fan van deze bundels, zei hij. Toch denkt hij dat kijkers wel willen betalen voor content die ze waarderen. “Mensen betalen graag voor Netflix. En waarom? Omdat ze tevreden zijn met wat ze voor hun geld krijgen.” Over bundels zei de topman: “Consumenten willen minder betalen voor hun kabelabonnement, maar waarom? Omdat ze niet tevreden zijn.”

Volgens Cue is televisiekijken anno 2016 technisch en inhoudelijk prima. “De kwaliteit van schermen is de afgelopen jaren flink toegenomen en er wordt veel mooie televisie gemaakt.” Het gaat de topman vooral om de manier van televisiekijken: “Het feit dat ik nog dingen op moet nemen is idioot. En programmagidsen zijn vaak erg onduidelijk. Waarom kan ik niet gewoon tegen mijn TV zeggen dat ik de laatste basketbalwedstrijd van The Dukes terug wil kijken? Dat kan technisch, maar kabelmaatschappijen leveren niets meer dan een veredelde videorecorder.”
siri-tvos10

 • Het hele interview, waarin Cue het ook nog heeft over zijn tijd met Steve Jobs, is het lezen waard.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Dydefox

  Het feit dat ik nog dingen op moet nemen is idioot….JA, inderdaad!!! Behalve je telefoon dan.

 • Profielfoto
  Shmoo

  “Apple wil niet concurreren met Netflix”

  .
  No Sheeeeeeeeeeeeeeeeeit..

  Dat wist zelfs Shmoo op OMT nog zonder Eddy Sherlock.

  Apple had Netflix moeten zijn, of op z’n minst hadden ze Netflix moeten kopen in de beginfase!
  Als er toch één bedrijf op de wereld was dat Netflix had kunnen worden in een veel korter tijd dan Netflix er zelf nu over heeft gedaan dan is het Apple wel. Ze hebben g.v.d veel meer content op hun iTunes servers staan dan Netflix heeft. Ze weten precies wie, wat, waar, kijkt en luistert door de jaren van hun iTunes ervaring en als je dan ziet op welke stealth manier ze te werk gaan met de billetjes bij elkaar geknepen in dat Apple Music gedoe dan is dat echt wel een beetje jammer te noemen.

 • Profielfoto
  knekkie

  Geen idee of Apple zich op het gebied van content maker moet gaan begeven.
  De voorsprong is al te groot. Wat kan je dan nog bieden dat de anderen niet hebben?

  Samenwerken lijkt mij slimmer dan ze tegen je in het harnas jagen.

 • Profielfoto
  Imade

  “Apple wil niet concurreren met Netflix”

  .
  No Sheeeeeeeeeeeeeeeeeit..

  Dat wist zelfs Shmoo op OMT nog zonder Eddy Sherlock.

  Apple had Netflix moeten zijn, of op z’n minst hadden ze Netflix moeten kopen in de beginfase!
  Als er toch één bedrijf op de wereld was dat Netflix had kunnen worden in een veel korter tijd dan Netflix er zelf nu over heeft gedaan dan is het Apple wel. Ze hebben g.v.d veel meer content op hun iTunes servers staan dan Netflix heeft. Ze weten precies wie, wat, waar, kijkt en luistert door de jaren van hun iTunes ervaring en als je dan ziet op welke stealth manier ze te werk gaan met de billetjes bij elkaar geknepen in dat Apple Music gedoe dan is dat echt wel een beetje jammer te noemen.

  Ow.. welke series kan ik kopen dan in iTunes NL?