Chrome krijgt scrolverankering en kan nu direct Casten

5 reacties

Gebruik je op je Mac liever Chrome dan Safari? In versie 51 van de browser zijn twee handige functies toegevoegd. Allereerst is het nu mogelijk om een tabblad direct naar Chromecast te sturen, zonder plugin. Daarnaast arriveert scrolverankering.

Chromecast is de voordelig geprijsde AirPlay-concurrent van Google en streamt audio en video naar TV of speakers. Scrolverankering helpt tegen het verschuiven van content door bijvoorbeeld uitklappende banners.

Direct Casten

In Chrome 51 en nieuwer is de optie ‘Cast’ in het menu verschenen. Daarmee stuur je direct een tabblad naar een Chromecast-apparaat. De optie is ook beschikbaar door rechts op een geopend tabblad te klikken. Het instellen van een resolutie, bitsnelheid, kwaliteit enzovoort is niet meer nodig omdat het systeem de kwaliteit en resolutie automatisch aanpast op basis van de content en de kwaliteit van het netwerk. Als je controle over deze opties wil blijven houden, kan de Chromecast-plugin nog steeds gebruikt worden.
cast

Scrolverankering

Verschuift tijdens lezen van een nieuwsbericht de webpagina wel eens plotseling? Meestal is dit het gevolg van een element dat achteraf wordt geladen. Bijvoorbeeld een banner met variabele grootte de de content naar onder of de zijkant drukt. Met scrolverankering zal niet niet meer gebeuren.

Google test deze functie die de positie van de content behoudt, ook wanneer content die niet zichtbaar is veranderd. Scrolverankering is in Chrome 51 nog optioneel en kan ingeschakeld worden door in de adresbalk ‘chrome://flags/#enable-scroll-anchoring’ te typen. Dit is beschikbaar op alle platformen, behalve iOS. Onderstaande video’s tonen een webpagina met en zonder scrolverankering.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Usain

  Dat scrollverankering is echt super chill.

 • Profielfoto
  koen

  Werkt het ook op de voorpagina van OMT? Dus dat je op een nieuw topic klikt, maar opeens de ad erboven ertussen springt en je daar op klikt?

 • Profielfoto
  Maurice

  I’m sorry to burst your bubble, maar de Cast functie moet nog handmatig worden aangezet. Zie: Google introduceert Cast-functie in browser.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Maurice, spreek je uit ervaring of? Het Support-document van Google over deze functie meldt niets over handmatig activeren en in het artikel van Tweakers wordt daar ook geen melding van gemaakt.

 • Profielfoto
  Maurice

  Raymon, helaas spreek ik uit ervaring.
  En, kijk maar naar de reacties bij het Tweakers artikel.