China klaagt Apple aan om oude film

Door: Raymon Mens - 10 reacties

In China komen Apple’s problemen sneller dan ze op te lossen zijn. Naast de blokkade van de iTunes en iBooks Store en de muur om smartphone-games, heeft de Chinese mediawaakhond SARFT het bedrijf aangeklaagd om een oude propaganda-film.

Het gaat om de film Xuebo Dixiao (vrij vertaald: bloederig gevecht met woeste vijand) uit 1994 die de strijd van China tegen de Japanse soldaten in 1930 in beeld brengt. Deze wordt volgens China onterecht aangeboden in een app en dat leidt tot ‘enorme economische schade’.

Chinese YouTube

Opmerkelijk is dat de film niet door Apple zelf aangeboden werd, maar in een iOS-app genaamd Youku HD. Zowel Apple als Youku worden aangeklaagdĀ en de Chinese mediawaakhond eist een schadevergoeding van 50.000 yuan (ā‚¬ 6700) van zowel Apple als de ontwikkelaar. De zaak werd behandeld voor de rechtbank Beijing, die instemde met de klachten.

Youku is het best te omschrijven als de Chinese variant op YouTube dat in China verbannen is. Zou de rechter beseffen dat Apple weinig van doen heeft met wat gebruikers op een video-uploadsite plaatsen?

youku
Youku HD op de iPad.

De Chinese State Administration of Press, Publication, Radio, Film and Television (SARFT) is een oude bekende van Apple. De mediawaakhond zorgde in april van dit jaar al voor een blokkade van de iTunes en iBooks Store. De problemen in China komen Apple slecht uit, want het land is inmiddels een van de belangrijke afzetmarkten voor onder andere de iPhone.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  MrHammond

  Komt het door grotere aandacht in de pers of heb ik het gevoel dat de censuur in China steeds erger wordt?!?

 • Profielfoto
  yasser

  6700 euro? Ai ik ben bang dat dit de ondergang van apple wordt

 • Profielfoto
  polansky

  Komt het door grotere aandacht in de pers of heb ik het gevoel dat de censuur in China steeds erger wordt?!?

  .
  Dat komt door de media aandacht.
  Het is nog veel erger geweest dan nu, maar met verworden van China tot economische reus, komt er buiten China ook meer aandacht voor de mensenrechtenkwesties.

  Bovendien is de Chinese regering zeer gevoelig voor alles wat hun machtspositie ondermijnd. China is geen democratie zoals je weet.
  .

  6700 euro? Ai ik ben bang dat dit de ondergang van apple wordt

  .
  Betalen is voor Apple schuld erkennen en dat kan weer verdere consequenties hebben voor Apple.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Ik heb het idee dat meer en meer bedrijven zich achter hun oren krabben, tegenwoordig, om in China aan de slag te gaan.
  De cultuurverschillen blijken zo groot dat, wanneer je als westerling denkt een afspraak gemaakt te hebben, dat door Chinezen vaak geheel anders geĆÆnterpreteerd wordt en de afspraak onverwachte gevolgen heeft.
  Ben benieuwd hoeveel Apple blijft slikken, en of ze het ooit voor gezien gaan houden…

 • Profielfoto
  xaddict

  Ik ben bang dat Apple gewoon blijft voldoen aan de eisen. Google heeft zich ook als tamme hond overgegeven aan de soms tirannieke eisen/wensen van veel Aziatische en Oostblok landen. Geld verdienen wint helaas vaker van mensenrechten of het hoofd bieden aan dictatuur.

 • Profielfoto
  Elduderino

  Enorme economische schade en vervolgens komt men met een boete ter compensatie ter hoogte van een fooi. Die economische schade hebben ze dus ook maar ter plekke uit de duim gezogen.
  Het blijft natuurlijk balanceren voor westerse bedrijven. Ze stelen je ideeƫn/ producten onder je neus vandaan zonder er echt wat tegen te kunnen doen en dan heb je continue te maken met censuur en hun strikte regelgeving. Bedenkelijk, maar het is ook weer een markt die men niet snel links laat liggen.

  Al zijn ze er in Amerika ook niet vies van zodra men denkt dat hun kinderen door het zien van een tepel, voor hun leven getekend zijn.

 • Profielfoto
  Di May

  Apple laat begaan in de mate van het mogelijke tot
  het moment dat men niet meer omheen Apple kan.

  En dat komt er.

  Want in tegenstelling wat lijkt, staat de Chinese technologie
  niet op het niveau van de meeste Westerse vorsers.
  Veel meer dan copy/paste kennen ze nog niet.
  Dat is hiervoor al gesuggereerd.

  De zwakte van het Chinese intellect
  is hun onderwijssysteem.
  Rammet ’t erin …

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Tja… Apple heeft natuurlijk hĆ©Ć©l veel geld geroken aan de andere kant van de wereld. Allemaal goedgelovige Chineesjes aan wie ze nog iPhones kunnen verkopen zodra de markt in het Westen te verzadigd geraakt. Het is ook wel duidelijk hoe Apple z’n pijlen steeds meer op China richt; gouden iPhones, bling-bling stickers in iMessage, Watches van 18.000 dollar, etc.

  De vraag is natuurlijk hoe lang ze de schijndemocratie daar nog volhouden. Lijkt me geen gemakkelijke plek om als Westers land uit te breiden… Het lijkt de laatste tijd wel of de Chinese overheid het Apple bewust moeilijk maakt.

 • Profielfoto
  Lauwrence

  China maakt het eenieder moeilijk er te wonen en/of zaken te doen.

  Het is dan ook niet verwonderlijk dat menigeen zich terugtrekt, een ontwikkeling die door de Chinezen zelf overigens ook alleen maar toe word gejuicht..

 • Profielfoto
  GodzillaNinja

  “Youku is het best te omschrijven als de Chinese variant op YouTube dat in China verbannen is” …wacht wat..? Hahaha