Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 4 juli 2016
Leestijd: 1 minuut

China klaagt Apple aan om oude film

In China komen Apple’s problemen sneller dan ze op te lossen zijn. Naast de blokkade van de iTunes en iBooks Store en de muur om smartphone-games, heeft de Chinese mediawaakhond SARFT het bedrijf aangeklaagd om een oude propaganda-film.

Het gaat om de film Xuebo Dixiao (vrij vertaald: bloederig gevecht met woeste vijand) uit 1994 die de strijd van China tegen de Japanse soldaten in 1930 in beeld brengt. Deze wordt volgens China onterecht aangeboden in een app en dat leidt tot ‘enorme economische schade’.

Chinese YouTube

Opmerkelijk is dat de film niet door Apple zelf aangeboden werd, maar in een iOS-app genaamd Youku HD. Zowel Apple als Youku worden aangeklaagd en de Chinese mediawaakhond eist een schadevergoeding van 50.000 yuan (€ 6700) van zowel Apple als de ontwikkelaar. De zaak werd behandeld voor de rechtbank Beijing, die instemde met de klachten.

Youku is het best te omschrijven als de Chinese variant op YouTube dat in China verbannen is. Zou de rechter beseffen dat Apple weinig van doen heeft met wat gebruikers op een video-uploadsite plaatsen?

Youku HD op de iPad.

De Chinese State Administration of Press, Publication, Radio, Film and Television (SARFT) is een oude bekende van Apple. De mediawaakhond zorgde in april van dit jaar al voor een blokkade van de iTunes en iBooks Store. De problemen in China komen Apple slecht uit, want het land is inmiddels een van de belangrijke afzetmarkten voor onder andere de iPhone.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
China klaagt Apple aan om oude film
Sluiten