Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 21 juli 2016

België rekent af met anonieme sim

Het Belgische parlement heeft vlak voor het zomerreces nog een opmerkelijke wet door de kamer geloodst. Het land gaat anonieme prepaid simkaarten met terugwerkende kracht verbieden. Voortaan is legitimatie en registratie altijd verplicht.

Zo’n miljoen bezitters van een prepaid sim moeten zich binnen zes maanden legitimeren, anders volgt blokkade. Veiligheids­diensten hopen zo verdachten die via prepaid-nummers communiceren snel te kunnen identificeren.

Offline en online verkoop

België broedt al langer op het plan om de anonieme sim te verbieden en het wetsvoorstel kwam onlangs probleemloos langs de parlementaire commissie terreur. Bij aanschaf van een simkaart moet voortaan een legitimatiebewijs getoond worden en bij online verkoop een kleine financiële transactie om de identiteit te bevestigen. De regels worden nog dit jaar van kracht.

Ook Duitsland komt in actie tegen de anonieme simkaart. De regering daar heeft een pakket maatregelen tegen terrorisme aangenomen en verplichte identificatie bij aanschaf van een prepaid simkaart is daar onderdeel van. In Nederland is het vooralsnog niet zo ver, al lobbyen Nederlandse opsporingsdiensten al enkele jaren voor deze maatregel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
België rekent af met anonieme sim
Sluiten