Apple’s Europese app-universiteit opent in oktober

3 reacties

In januari kondigde Apple de oprichting van een Europees opleidingscentrum voor iOS-ontwikkelaars aan. Inmiddels zijn de plannen in afrondende fase en kunnen 200 studenten vanaf oktober een negen maanden durende training gaan volgen.

Apple werkt samen met de Universiteit’ di Napoli Federico II in Napels, Italië. De universiteit is toegankelijk voor studenten vanuit heel Europa en is de eerste iOS Developer Academy in Europa.

Verspreid over twee semesters, zullen de studenten in eerste instantie hun basiskennis op het gebied van iOS-programmeren bijspijkeren. Daarna volgens colleges over onderwerpen als app-ontwerp en het opzetten van een startup, Het doel is om in samenwerkingsprojecten iets te ontwikkelen dat klaar is voor verkoop in de App Store.

Napoli Federico II
Hoofdgebouw van de Universiteit’ di Napoli Federico II.

Het programma is gratis en beschikbaar voor studenten uit heel Europa. In bijzondere gevallen kan een studiebeurs toegekend worden. De universiteit biedt op zijn website gedetailleerde informatie en een proeve van bekwaamheid. De Italiaanse premier Matteo Renzi is enthousiast en noemt het in een bericht op zijn Facebook-pagina “geweldig dat Apple heeft besloten te investeren in het zuiden.”

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  imathijs

  lol @ app-universiteit.

 • Profielfoto
  janvanes

  Apple zegt dat er met de App Store “over 1.2 million jobs across
  Europe” zijn ontstaan. Verder zegt men: “nearly €10 billion has been paid to developers in here for selling their apps”.

  Als ik uitga van die cijfers, zou dat betekenen dat een app developer gemiddeld zo’n € 8333,– per jaar verdient (als je er voor ’t gemak even vanuit gaat dat ALLE app-developers in Europa zitten en niet in de VS, Australië en Azië.)

  Ga je ervan uit dat die developers over de hele wereld verdeeld zitten, en er dus maar (bijv.) een kwart van die 10 biljoen euro in Europese developers-handen valt, levert zo’n developer-job per jaar zo’n € 2100,– op. Dat zijn toch geen banen, maar hobbyisten – of mis ik nou iets?

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Je doet daarbij nog (onbewust?) de aanname dat de waarde van een app alleen zit in de omzet via de App Store. Je hebt natuurlijk ook apps die omzet halen uit advertenties en apps die onderdeel zijn van een groter ecosysteem zoals bijv de app voor Philips Hue. Die levert geen cent omzet op via de App Store.