Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 18 juli 2016

Apple smeedt nieuw plan tegen Spotify

Een nieuw voorstel van Apple zorgt voor reuring in de entertainmentindrustrie. De iPhone-maker heeft bij het U.S. Copyright Royalty Board een voorstel gedaan om de uitbetaling van royalties voor streaming muziek sterk te vereenvoudigen.

In plaats van afdracht op basis van de omzet, heeft Apple voorgesteld om vanaf 2018 terug te gaan naar een vast tarief voor streaming. Dat is eenvoudiger, maar pakt slecht uit voor gratis streamingdiensten.

Van percentage omzet naar vast bedrag

Apple’s voorstel laat zich heel simpel uitleggen. Momenteel dragen streamingdiensten gemiddeld 10 tot 12 procent van hun omzet af aan platenmaatschappijen en artiesten. Dit is tot stand gekomen met ingewikkelde formules. Apple wil het streamingtarief aan het downloadtarief koppelen en 9,1 cent afdracht per 100 streams de standaard maken. Dit is gelijk aan het bedrag dat platenmaatschappijen per download krijgen. Zo staan 100 streams gelijk aan 1 download.

Gratis diensten de klos

Dit nieuwe model pakt slecht uit voor gratis streamingdiensten zoals Spotify, Deezer en YouTube. De gratis variant drukt de omzet en en dus ook de te betalen royalties. Bij het nieuwe ‘Apple-model’ kost een stream altijd 0,91 cent, ongeacht of deze gratis of betaald is. Apple Music heeft -op de proefperiode van drie maanden na- geen gratis variant.

Het U.S. Copyright Royalty Board stelt dit tarief vast voor alle Amerikaanse diensten. Aanbieders van downloads en streams zijn vrij om zelf overeenkomsten met labels af te sluiten en een ander tarief af te spreken, maar als er geen overeenkomst is, telt het standaardtarief.

Op de lange termijn kan dit betekenen dat gratis streaming beperkt wordt, tenzij aanbieders zoals Spotify zelf overeenkomsten met labels afsluiten. De labels zullen echter sterk geneigd zijn om het standaardtarief aan te houden of andere eisen te stellen. Denk aan nieuwe releases alleen voor betalende gebruikers beschikbaar maken of het verminderen van het aantal gratis te streamen nummers. Hoe precies gaat uitpakken is nog onduidelijk, maar het is zonneklaar dat Apple gratis streaming graag ziet verdwijnen. (Via: Billboard)

Reageer op artikel:
Apple smeedt nieuw plan tegen Spotify
Sluiten