Apple Music wordt meer als iTunes Match

6 reacties

Apple gaat een van de grootste problemen van Apple Music en iCloud-muziekbibliotheek aanpakken. De dienst die je bestaande muziek­bibliotheek naar iCloud upload en met muziek in de iTunes Store vergelijkt, wordt een stuk nauwkeuriger.

Tot nu toe keek Apple Music simpelweg naar de metadata zoals artiest, titel en album. Nu wordt dat vervangen door ‘fingerprinting’ waarbij ook de muziek zelf wordt geanalyseerd. Ook komt DRM te vervallen.

Terug naar iTunes Match

Apple probeert bij het uploaden van een bestaande muziekbibliotheek nummers die ook in de iTunes Store staan te koppelen aan bestaande nummers. Dat scheelt weer uploaden en versnelt het proces. De onnauwkeurige herkenning van muziek veroorzaakte de afgelopen tijd echter ook problemen. Apple Music-gebruikers zagen zeldzame live-opnames van nummers vervangen worden door albumversies en de bestanden werden van DRM voorzien wanneer ze opnieuw werden gedownload.

Apple Music gaat nu weer net als het oude iTunes Match werken. Deze dienst van € 24,99 per jaar bestond al lang voor Apple Music en analyseert muziek nauwkeuriger aan de hand van acoustic fingerprinting. Bovendien is er geen DRM. Deze voordelen komen nu ook naar Apple Music. Het bedrijf vertelt tegen The Loop dat het momenteel 1 tot 2 procent van de Apple Music-gebruikers per dag overzet.
match-heroo
Hoewel dit goed nieuws is voor Apple Music-abonnees, kan het mogelijk slecht uitpakken voor iTunes-gebruikers die wel iTunes Match, maar geen Apple Music willen. Nu de volledige functionaliteit van iTunes Match onderdeel wordt van Apple Music, zou het zomaar kunnen dat het losse iTunes Match binnenkort uitgefaseerd wordt.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  A KLERK

  Ik kon Match al nergens meer vinden… Was volgens mij geabonneerd, maar zie het niet meer!

 • Profielfoto
  THX-1138

  Als ze nu ook de noodzakelijkheid van aanwezige betaalinfo bij je Apple account laten vallen wanneer je voor iTunes Match wil betalen, zou ’t helemaal perfect zijn.

  En wat A KLERK zegt: Maak ’t allemaal wat makkelijker te vinden en leg de verschillen tussen de twee diensten beter uit. Ik heb ’t idee dat het gros van de mensen er weinig van begrijpen.

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  Taaltip bij als/dan: zet er een werkwoord achter:

  Ik ben groter dan jij bent / Ik ben groter als jij bent.
  Ik ben even groot als jij / Ik ben even groot dan jij.

  Telkens is het eerste goed en het tweede fout.

  Dus:
  zijn twee zaken gelijk: ALS
  zijn twee zaken ongelijk (groter, kleiner, meer, minder): DAN

 • Profielfoto
  Yosemite

  Ik heb zowel iTunes Match als Apple Music. Ik heb Match er bij genomen was omdat de limiet van Music kleiner was en de herkenning beter.

  Verschillen staan ook in https://support.apple.com/nl-nl/HT204962

 • Profielfoto
  MajorApple

  Dit hele gedoe met iTunes Match en Apple Music is toch totaal niet te volgen door de Apple gebruikers? Daarnaast is er een hoop gezeik over beiden diensten. Ik vind zaken zoals dit voorbeeld aantonen dat Apple rommelig bezig is met hun software de laatste tijd.

 • Profielfoto
  Targaryen

  Taaltip bij als/dan: zet er een werkwoord achter:

  Ik ben groter dan jij bent / Ik ben groter als jij bent.
  Ik ben even groot als jij / Ik ben even groot dan jij.

  Telkens is het eerste goed en het tweede fout.

  Dus:
  zijn twee zaken gelijk: ALS
  zijn twee zaken ongelijk (groter, kleiner, meer, minder): DAN

  Ja en? Dat doet hier toch niks ter zake? Apple Music wordt meer als iTunes Match betekent hier gewoon dat het systeem meer gaat gelijken op hoe iTunes Match werkt. Als Apple Music bestaat uit de basisfunctie van iTunes Match, maar er komt nog veel meer bij, dan kun je zeggen ‘Apple music wordt meer dan iTunes Match (alleen)’. Je kunt dan wel een boompje opzetten over comparatieve constructies, maar als je niet kunt begrijpend lezen, dan heb je daar weinig aan…