YouTube picture-in-picture op iPad met simpele truc

9 reacties

Onlangs introduceerde Netflix picture-in-picture voor zijn iOS-app, maar YouTube lijkt geen plannen te hebben om de functie die in september van 2015 met iOS 9 geïntroduceerd werd te gaan ondersteunen. Geeft niets. Dan doen we het toch zelf.

Deze truc werkt alleen als je de YouTube-app niet geïnstalleerd hebt en op een iPad die picture-in-picture ondersteunt (iPad Air 2, iPad Mini 4, iPad Pro en nieuwere modellen).

1. Speel een video af en vraag om de Desktop-site

Open YouTube.com in Safari en speel een willekeurige video af. Klik vervolgens rechtsboven op het icoon met drie bolletjes. Kies daar in het menu voor Desktop. Het is belangrijk dat je de video niet in de YouTube-app afspeelt.

Klik/tap voor groter.
Klik/tap voor groter.

2. Video hervat met HTML5-speler

YouTube heeft nu een cookie gezet die aangeeft dat je liever de desktop-site hebt. De mobiele site is op de iPad sowieso een ramp dus dit is al een verbetering. De video zal bovendien in de standaard HTML5-speler afgespeeld worden in plaats van de YouTube-player. Klik op de Play-knop en de speler met picture-in-picture verschijnt.

Klik/tap voor groter.

3. Werkt het niet?

We hebben dit getest met de meest actuele iOS 9-versie. Uiteraard moet je iPad wel picture-in-picture ondersteunen (iPad Air 2, iPad mini 4, iPad Pro en nieuwer). Werkt het niet? probeer Safari dan tijdens het afspelen van de video af te sluiten door twee keer op de home-knop te drukken en het venster weg te vegen. Bij het opnieuw openen van Safari zou de HTML5-speler moeten laden. Bij het verwijderen van cookies en geschiedenis moet je de hele procedure herhalen.

Klik/tap voor groter.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Ferry Barnhoorn

  Ik zoek altijd via DuckDuckGo m’n video’s op YouTube, werkt het meteen met html 5 speler ??

 • Profielfoto
  Maccie23

  Tubex is ook een aanrader, je hoeft dan niet perse naar safari, wat een beetje omslachtig is! ??

 • Profielfoto
  Nummer 34

  Lukt het jullie ook terwijl je de YouTube-app hebt geïnstalleerd? Ik moest hem verwijderen, bedankt voor de tip Raymon!

 • Profielfoto
  Nummer 34

  Ik ben dom, het werkt inderdaad niet met de app geïnstalleerd te hebben, niet aandachtig genoeg gelezen.:-)

 • Profielfoto
  Nummer 34

  Ter aanvulling, het werkt ook op iPad mini 2 en iPad mini 3 én iPad mini 4, de iPad Mini 4 bestaat namelijk niet:p

 • Profielfoto
  Edwin

  Ik gebruik hiervoor PipTube, werkt ook als de Youtube app is geinstalleerd.

 • Profielfoto
  marenda

  Perfect!!!

 • Profielfoto
  LucasH

  De lijst apparaten die volgens dit artikel PIP ondersteunen zijn degenen die 2 apps side-by-side ondersteunen. PIP wordt ondersteund door iPad mini 2, iPad mini 3, iPad mini 4, iPad Air, iPad Air 2, iPad Pro 12.9 & iPad Pro 9.7

 • Profielfoto
  Xander32

  picture-in-picture werkt ook op iPad Air (1e gen).;-)