Vanavond WWDC: dit zijn de meest actuele verwachtingen

33 reacties


Vanavond toont Apple ons voor het eerst iOS 10, OS X 10.12 (of MacOS), Siri en meer. Tim Cook wordt om 19:00 uur op het podium verwacht en natuurlijk is er al het een en ander gelekt. Alles wat je van WWDC 2016 kunt verwachten in een beknopt overzicht.

iOS 10

Hoewel 10 een mijlpaal is, wordt geen complete make-over van iOS verwacht, die bracht iOS 7 immers al in 2013. Dit staat naar verluidt wél op het programma:

 • Muziek-app en Apple Music: compleet redesign, eenvoudiger en net als Spotify veel zwart met de nadruk op covers. Slinkende rol voor Apple Music Connect. (meer details)
 • Mogelijk donker thema als aanvulling op Night Shift. (concept)
 • Meer functies in foto’s-app. Opties voor professionals, maar ook tekst en tekeningen toevoegen a’la Snapchat. (meer details)
 • HomeKit krijgt een eigen app. (meer details)
 • Productiviteit op iPad, mogelijk trackpad-ondersteuning. (meer details)
 • Integratie tussen Apple Pay en iMessage, geld overmaken via berichten.
 • Niet-standaard apps met Siri bedienen dankzij SDK. (meer details)
 • Over watchOS en tvOS zijn geen concrete geruchten.

ios10-concept-nachtmodus-16x9

OS X 10.12

Het besturingssysteem voor de Mac is redelijk volwassen. Verwacht daarom vooral kleine toevoegingen:

craig federighi mac 16x9

Siri 2.0

Van Siri wordt veel verwacht, het moet het grote thema van WWDC worden. Apple zou op de achtergrond hard hebben gewerkt aan Siri 2.0.

siri-mac-16x9

Services

Apple wil zich de laatste tijd meer profileren als services-bedrijf. Deze verwachte aankondigingen sluiten daar feilloos op aan:

 • iMessage komt naar Android. (meer details)
 • Apple Pay in meer landen, waaronder Zwitserland. (al gelekt)
 • Mogelijkheid om via iMessage geld over te maken met Apple Pay.
 • Apple Pay wordt een PayPal-concurrent en breed online inzetbaar op onder andere websites. (nieuw gerucht)
 • Browserversie Apple Maps. (meer details)

pay-zwitserland-16x9

Hardware

WWDC gaat over software, maar soms zijn er ook hardware-aankondigingen. Dit jaar zou er weinig hardware in het vat zitten:

macbook-oled-concept-16x9

WWDC 2016 – vanaf 19:00 live

Apple streamt de WWDC Keynote met alle aankondigingen vanaf 19:00 live. Natuurlijk houdt OMT je ook doorlopend op de hoogte en bloggen we live over alle aankondigingen.

wwdc2016-bgc
De Keynote vindt plaats in het Bill Graham Auditorium. (foto: Roelof Roos)
wwdc2016-moscone
De rest van de week zijn er sessies in Moscone West.
wwdc2016-moscone2
Moscone West is er klaar voor.

Reacties

33 reacties
 • Profielfoto
  polansky

  Laten we hopen dat er voor het eerste gewoon een hoop niet is uitgelekt, want als dit bovenstaande allemaal klopt, lijkt het erop dat dit de allersaaiste keynote ooit gaat worden….

 • Profielfoto
  Antaeus

  Laten we nou rustig afwachten… De verwachtingen zijn altijd zo ontzettend hoog! Het werkt toch allemaal geweldig, waarom moeten er dan elke keer zoveel dramatische wijzigingen en baanbrekende nieuwe dingen worden onthuld???

 • Profielfoto
  Antaeus

  Lijken wel een stel ontevreden kinderen die elke keer iets nieuws willen hebben… Het is toch nooit goed!

 • Profielfoto
  Kees123

  Het klopt wel enigszins wat polansky zegt hoor. De laatste paar keynotes waren de grote troeven van Apple nieuwe Apple Watch bandjes en dingen zoals HomeKit en Apple Pay. Ik ben al zo lang liefhebber van Apple, maar tot twee jaar geleden waren keynotes absoluut niet zo saai als ze tegenwoordig zijn

  Begrijp me niet verkeerd, Apple Pay verwelkom ik graag in Nederland, maar zo een big deal is dat écht niet om de aankondiging ervan in één of twee landen groots in een keynote terug te laten komen. Ondertussen wacht een heel leger aan mensen al jaren op een vernieuwde Mac Pro, op een nieuwe Thunderbolt display, op nieuwe MacBook Pro’s maar zijn ze te druk met andere dingen bezig.

  Nu zal je je wel afvragen van waar maak je je druk om, maar ik wil zo graag dat Apple weer toffe dingen uitbrengt. Het is tegenwoordig allemaal zo saai, weinig vernieuwend, het werkt allemaal niet meer zo goed als we ooit gewend waren.. En nee de ontwikkelingen zijn niet verzadigd, getuigen andere fabrikanten die nog steeds tot het uiterste gaan.

 • Profielfoto
  GMT Xelor

  Ik mis Apple CarPlay in het rijtje, geen update? Net een nieuwe Porsche besteld…

 • Profielfoto
  Kees123

  Om nog even wat toe te voegen aan m’n vorige reactie:

  Zelfs aan OMT kan je zien dat het tegenwoordig allemaal niet meer zo leeft als vroeger. Er is in geen tijden een OMT Live geweest, de OMT cafe’s van tegenwoordig gaan de halve uitzending over andere zaken dan Apple en zelfs Jan-David en Lucas gaven aan dat het tegenwoordig allemaal niet meer zo bij ze leeft als vroeger.

  Daarnaast gaf EveryThingApplePro (Youtube) een aantal dagen in een filmpje aan dat Apple het hem zo moeilijk maakt om met interessante content voor zijn kanaal te komen. Weinig vernieuwing in hardware, weinig vernieuw in software en zo weinig vrijheid voor de gebruiker om af en toe wat gave dingen te doen.

  Het is zo erg aan het afdwalen en het bedrijf is tegenwoordig echt een fashion company geworden waarvan elke keuze op basis van de wil van aandeelhouders wordt gemaakt. Saai saai en nog eens saaaaaaai!!

 • Profielfoto
  Needler

  Het wordt inderdaad elk jaar saaier. De echte innovaties zijn geweest. Ook Android krijgt steeds minimalere updates. Normaal heb ik elk jaar een flink wenslijstje. Maar dit jaar weet ik het ook niet. Een dark modus, leuk om eens te zien. Maar wat moet je er nou echt mee?

  Siri kan echt heel veel beter. Als ze dat op over over Google/Amazon niveau weten te tillen bent ik onder de indruk.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Wat belangrijker is, die irritante opdringerige update vraag kan die eindelijk weg?
  Dan update ik mijn telefoon meteen!

  Elke dag de vraag of ik wil updaten. Later elke dag in tikken.
  op mijn mac moet ik zelfs aangeven dat het de volgende nacht pas moet gebeuren.

  update weghalen in software heeft even zin, daarna download automatische en vraag elke dag opnieuw.

 • Profielfoto
  MajorApple

  Dit is voor het eerst dat ik geen Apple Keynote ga kijken. Ik begin het bedrijf een beetje beu te worden en ze gaan wat mij betreft de verkeerd richting op. Wil graag overstappen alleen het nadeel is dat andere bedrijven het niet veel beter doen, al vind ik Microsoft de laatste tijd wel sterk bezig. Mocht ik dan toch hopen op iets, dan hoop ik op een nog betere (stabiele) samenwerking tussen OS X en iOS.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Heel erg weinig om blij van te worden deze keer. Als dit het gaat worden is het inderdaad een mijlpaal van rust (of stilstand zo u wilt). En voor degene die verrassingen verwacht, het is al erg lang geleden dat Apple met onverwachte onthullingen kwam. Ik zou der niet op rekenen.

 • Profielfoto
  ozzie X

  O ja, en hoe staat het met multi-user gebruik op iOS. Nog steeds helemaal niks in die richting. Apple wil er blijkbaar niet aan, bah!

 • Profielfoto
  rushy68

  Laten we nou rustig afwachten… De verwachtingen zijn altijd zo ontzettend hoog! Het werkt toch allemaal geweldig, waarom moeten er dan elke keer zoveel dramatische wijzigingen en baanbrekende nieuwe dingen worden onthuld???

  Juist! Laten we rustig afwachten. En of het nou MACOSX of MACOS heet, als het maar goed werkt.
  IOS 10? tja, voor mij mag het stoppen bij ios 9. Wat mis ik nou écht? Het is toch mooi zo? De iphone maar vooral de ipad, een prachtige uitvinding. Super handig! Ik vind het goed zo.

 • Profielfoto
  MichaelDeBoey

  Ik begrijp jullie frustratie en/of bekommernissen wel, maar laten we niet vergeten dat WWDC vooral op de developers draait en niet zozeer om de eindgebruiker
  Dus in principe mogen we al blij zijn als er nieuws voor de eindgebruiker gezegd wordt, hoe klein dan ook…

 • Profielfoto
  essiw

  Ik hoop op een (stille) update voor de mac mini, naar een quad core model…

 • Profielfoto
  computer space

  Ik hoop op een (stille) update voor de mac mini, naar een quad core model…

  Niet te bescheiden. Er is een hele mooie Haswell-E 14nm octacore nu. Die past er best in als Apple dat wil.

 • Profielfoto
  evkruining

  Ik laat me heel graag verrassen met spectaculaire, of in ieder geval nuttige, aankondigingen.

  Toch vrees ik dat het team van sprekende boekhouders, met hoofd-bean-counter Tim Cook voorop, er weer een ongelofelijk saai evenement van zullen maken.

 • Profielfoto
  erwin33

  Ik ben wel weer benieuwd welke naam ze nu weer verzonnen hebben aan het nieuw OSX systeem, na El Capitan, wat zal het nu gaan worden…?

 • Profielfoto
  Floris Kuck

  Ik heb een vergadering tussen 19:00 en 21 uur… iPhone gaat uiteraard uit in die tijd, maar hoe kijk ik het het snelste terug?

 • Profielfoto
  koen

  Ik neem aan dat op de WWDC er ook aandacht zal zijn voor Swift, de nieuwe programmeertaal die Apple 2 jaar geleden introduceerde.

 • Profielfoto
  vincej

  Gewoon afwachten lijkt mij het beste.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik ga voor eindelijk een nieuw kapsel voor Tim Cook. (kortgeknipte pony in plaats met die saaie pruikenkop met die grijze lok opzij) én eindelijk eindelijk een echte Apple Smart televisie met alles er op erin en eraan. Minimaal 65 inch….!! Volop interactie met al je Apple apparaten. (Eventuele overname van Sony TV division; of LG, in verband daarmee. Er is geld genoeg)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Hoe het MacOS nu zal gaan heten? Na alle katachtigen is de lijn eruit. Mavericks, Yosemite, El Capitan. Het zal wel weer iets Amerikaans worden. Maar ik schat in iets native. Indiaans. Winnetou of zo. Let op mijn woorden!

  En heren (want het zijn alleen de mannen die hier zo zeuren he?). Hoezo saai. In elke Keynote zitten altijd toch weer listige nieuwe functies en kleine of grotere verrassingen. Het nieuwe iOS zegt ook al weer veel over de nieuwe iPhone. Voor mij is dit toch weer net zo spannend als voor een ander een EK/WK wedstrijd.

 • Profielfoto
  Jorik

  Ik heb een vergadering tussen 19:00 en 21 uur… iPhone gaat uiteraard uit in die tijd, maar hoe kijk ik het het snelste terug?

  Je zou de spoiler-free link van MacRumors kunnen proberen. Daar zullen ze een link plaatsen wanneer de Video live is. Op die manier kun je de keynote volgen zonder per ongeluk alvast info uit de keynote tegen te komen op nieuwssites ;-).

  http://www.macrumors.com/2016/06/13/wwdc-2016-spoiler-free/

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik hoop op een (stille) update voor de mac mini, naar een quad core model…

  Niet te bescheiden. Er is een hele mooie Haswell-E 14nm octacore nu. Die past er best in als Apple dat wil.

  Is geen kwestie van bescheiden zijn maar van realistisch zijn. Apple gaat ons nooit geen octacore geven, toch niet in een Mac Mini. Al zou ik het graag zien natuurlijk;-)

 • Profielfoto
  e.abrahamse

  Laten we even afwachten met allerlei vragen, verzoeken, mogelijke teleurstellingen over hardware. WWDC gaat over software, ontwikkel-tools, Xcode, Swift, nieuwe mogelijkheden in iOS en macOS en hoe je deze moet ontwerpen en programmeren, etc. Als we ons daar op concentreren is er deze WWDC heel te lekkers te smullen.

  Swift en app-ontwikkelaars wil ik alvast een hele leuke week toewensen.

 • Profielfoto
  Antaeus

  Ik zou tegen iedereen willen zeggen die Apple inmiddels een saai bedrijf vinden! Ga lekker naar Android of Microsoft… Jullie hoeven niet te blijven! Dat gezeik allemaal, net een stel verwende blagen!
  Wacht nou rustig af! Het is de WWDC voor ontwikkelaars!!!!
  Als apple weer eens mooie cijfers publiceert daalt de koers van apple omdat analisten meer verkochte iphone’s hadden verwacht!?!?!
  Belachelijk, dus als jullie vonden dat apple het niet meer levert, ga dan lekker naar de concurrent! Zijn wij eindelijk van dat geleuter af…

 • Profielfoto
  erwin33

  Ik zou tegen iedereen willen zeggen die Apple inmiddels een saai bedrijf vinden! Ga lekker naar Android of Microsoft… Jullie hoeven niet te blijven! Dat gezeik allemaal, net een stel verwende blagen!
  Wacht nou rustig af! Het is de WWDC voor ontwikkelaars!!!!
  Als apple weer eens mooie cijfers publiceert daalt de koers van apple omdat analisten meer verkochte iphone’s hadden verwacht!?!?!
  Belachelijk, dus als jullie vonden dat apple het niet meer levert, ga dan lekker naar de concurrent! Zijn wij eindelijk van dat geleuter af…

  Waarvan akte…

 • Profielfoto
  Shmoo

  @Antaeus dat je voor je beroept mensen kleding adviseert wilt niet zeggen dat de hele wereld op al je advies zit te wachten.:idea:

 • Profielfoto
  Antaeus

  @Shmoo hahaha! Wat heb jij te melden dan?

 • Profielfoto
  madcat

  Komt er vanavond nog een OMT live, vlak voor de keynote?

 • Profielfoto
  knekkie

  Verslaat OMT de WWDC niet live dit keer?

  Waarschijnlijk overheen gelezen.

 • Profielfoto
  Spam

  Ja ik wou net vragen; geen OMT Keynote party?! Dat is voor het eerst in jaren? Jammer:(

 • Profielfoto
  Shmoo

  @Shmoo hahaha! Wat heb jij te melden dan?

  .
  Dat ik al weer een aantal mooie dames op de tribune gezien bij Ierland vs Zweden.