watchOS 3 focust op snelheid, simpele bediening en nieuwe watchfaces

18 reacties

Tijdens WWDC 2016 heeft Apple WatchOS 3 aangekondigd. Het nieuwe besturingssysteem voor de Watch focust voornamelijk op snelheid, het gemakkelijker starten van apps en introduceert nieuwe gezondheidsfuncties.

Prestaties

Apple heeft geluisterd naar de grootste klacht van Apple Watch-gebruikers: het trage laden van apps. Met watchOS 3 laden apps sneller en is informatie direct beschikbaar omdat deze op de achtergrond wordt geladen. Bovendien worden apps die je vaak gebruikt in het geheugen gehouden, waardoor ze direct op het scherm verschijnen.

watchos3-speed
Vier maatregelen om het werken met apps te versnellen.

Dock

De knop aan de zijkant die nu nog je contacten oproept, krijgt een nieuwe functie. In watchOS 3 brengt deze knop het nieuwe dock naar boven, dat is een iOS-achtig menu met daarin je meestgebruikte apps. Uiteraard zijn de apps ook nog vanaf de wijzerplaat te openen.
watchos3-dock

Nieuw bedieningspaneel

Het bedieningspaneel, ook wel Control Center genoemd is ook onder handen genomen. Het is nog steeds met een veeg vanaf de onderkant te openen, maar biedt nu grotere en duidelijkere knoppen.
watchos3-controlcenter

Notificaties zonder frictie

Je kunt nu direct reageren met knoppen onder een bericht, het is niet meer meer nodig om op de knop ‘antwoorden’ te drukken.
watchos3-reply

Scribble

Naast dicteren is er een tweede manier om tekst in te voeren. Je tekent letters op het scherm en de Apple Watch zet ze om naar tekst. Apple noemt dit Scribble. Remember the Newton?:-)
wwdc131

Drie nieuwe watchfaces

Een met Mini Mouse, een activiteiten-watchface en een minimalistische wijzerplaat met nummers.
wwdc146 wwdc142 wwdc139

SOS op de Watch

De Apple Watch laat je nu snel 112 bellen door de knop aan de zijkant in te drukken. Je contacten krijgen ook een seintje met je actuele informatie en de Apple Watch kent de alarmnummers wereldwijd.
wwdc207

Activity Sharing

Naar rechts slepen in de activiteiten-apps brengt nu de ringen van familie en vrienden. Je kunt kiezen welke ring uitgelicht wordt. Je kunt ook via iMessage je activiteit delen.
wwdc234

Optimalisaties voor rolstoelgebruikers

De activiteit-app houdt nu rekening met rolstoelgebruikers.
wwdc263

Breathe

Nieuwe app die focust op ademhaaloefeningen.
wwdc288
Dat artikel wordt nog bijgewerkt.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  Maccie23

  macOS?! ?

 • Profielfoto
  Barney Visser

  Siri op MacOS!

 • Profielfoto
  koen

  Dit gaat over watchOS:roll:

 • Profielfoto
  Barney Visser

  O ja oeps

 • Profielfoto
  Pietje

  Dus versie 3.0 is eindelijk op het niveau van een degelijke alpha. Goed zo Apple:P

 • Profielfoto
  vincej

  Die SOS-functie lijkt mij nogal gevaarlijk. Straks wordt er te vaak 112 gebeld omdat mensen de zeiknop per ongeluk te lang indrukken en dat leidt gegarandeerd tot problemen en misverstanden.

 • Profielfoto
  Jochem De Jong

  Die SOS functie lijkt mij ook gevaarlijk. Je wilt niet weten hoe vaak ik ongemerkt wel niet een screenshot van mijn  watch heb gemaakt. Open je de fotorol staan er tig screenshots van je  watch.

  Maar ik zag dat wanneer je die knop indrukt. Dat je dan ook nog daarna op het scherm moet tikken. Dan gaat de watch pas bellen.

  Voor ouderen en mindervalide zal zo’n functie natuurlijk ideaal zijn. Hoop daarom ook dat je die knop software matig kan uitzetten. Zoals bijv met het schuifknopje om geluid te muten of rotatie te vergrendelen

 • Profielfoto
  Shmoo

  Best wel erg dat watchOS 3 en Apple Watch gewoon de beste features had van de hele avond. Mac unlocken met je horloge, performance boost, nieuwe activiteiten app en SOS functie.

  Er was volgens mij geen enkele iOS functie waar ik warm of koud van werd. Super saai dat iOS verhaaltje.

 • Profielfoto
  peterjanp

  Ik heb watchOS 3 nu op mijn apple watch en ik moet zeggen dat ik de apple watch nu eindelijk goed kan gebruiken. De dock is ideaal, apps zijn nog niet helemaal instand maar dat komt waarschijnlijk omdat die nog geoptimaliseerd moeten worden.

 • Profielfoto
  Neowip

  Ieder zn ding Shmoo, ik vond iOS gedeelte super en het een heel fraaie update. Beta ziet er goed uit, Apple music weet ik nog niet of ik dat een verbetering vind.

  Apple Watch draait super. Nog niet alle Apps werken 100%, maar beta dus dat komt wel. Find Friends / Reminders prima toevoegingen.

 • Profielfoto
  Macteach

  Die SOS-functie lijkt mij nogal gevaarlijk. Straks wordt er te vaak 112 gebeld omdat mensen de zeiknop per ongeluk te lang indrukken

  ‘Zeiknop’? Is dat een nop die zeikt? Of een knop die wat te zeggen had?

  :lol:

  Je zit mooi aan de zeikant zeker?

  Zijkant beste vriend;-)

  En ‘instand’ met een d is ook erg leuk gevonden.

 • Profielfoto
  Shmoo

  @vincej

  Nee je drukt één keer op de zijkant en dan kom je op een pagina waar je de watch uit kunt zetten, in spaarstand of SOS doen.
  Het is dus niet zo dat wanneer je op de knop aan de zijkant drukt dat je dan meteen na 3 seconde SOS gaat bellen.

 • Profielfoto
  gipsman

  Een horlogeschermpje zou eigenlijk alleen maar siri als OS mogen hebben. Ook voor thirdparty apps. Geen tikken, swipen, laat staan scribble. Ik wil een watch die standalone is en het minstens een week volhoudt zonder opladen.

 • Profielfoto
  gipsman

  En ik ben vierkant tegen een vierkante of rechthoekige wijzerplaat.

 • Profielfoto
  vincej

  Ik dacht al dat het zo zou werken. Lijkt me zoals ik al eerder zei gevaarlijk.

 • Profielfoto
  dafo

  Mooie verbeteringen voor de Apple Watch, ben benieuwd of in september er ook een nieuwe hardware-versie gaat komen. Wellicht dan toch maar aan de Apple Watch?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dat verwacht ik wel ja.. Dit is ook de eerste keer dat ik bij mijzelf denk, ja die Apple Watch gaat de goede kant op nu ze zich meer gaan richten op gezondheid.

  Bij voorgaande had ik vooral het gevoel, ja daar kan ik mogelijk wat mee. En als het ding dan omdoet merk je pas dat je aan alle kanten beperkt wordt en dat het werkt op een snelheidsniveau van een iPhone 3Gs.

  Nu ik deze verbeteringen zie denk ik weer, ja dit zou wel eens heel goed kunnen gaan uitpakken voor Apple. We zijn er nog steeds niet maar dit is echt wel een eerste goede stap in de juiste richting.

 • Profielfoto
  Dydefox

  Ik ben weer eens aangenaam verrast en blij dat er weer wat schot in zit, het leek wel alsof de tijd (haha) stilstond met de Watch…