UpLamp vervangt peertje door iPhone

18 reacties

UpLamp is een bedlampje dat zoals wel meer exemplaren een wekker bevat en het licht geleidelijk aan/uit doet om je beter te helpen slapen. Deze nachtlamp vereist echter geen peertje. Waar komt het licht dan vandaan? Natuurlijk, je iPhone!

Het idee is eigenlijk heel simpel: in plaats van een peertje, versterkt de lamp het licht uit de flitser van de iPhone op een passieve manier. Niet genoeg om een hele kamer te verlichten, maar prima als nachtlampje.
uplamp-001

Geluid en gebaren

Het benutten van de flitser van de iPhone scheelt een lamp, maar dat is niet het echte voordeel. UpLamp kan gebruik maken van de speakers en sensoren van de iPhone. De lamp dient als klankkast en de sensoren van de iPhone kunnen gebruikt worden om het richt te regelen: je klapt één keer om het licht in- of uit te schakelen en de intensiteit is te regelen door met je hand omhoog of omlaag te bewegen voor de frontcamera van de telefoon.

Belangrijk punt, het accessoire is compatibel met de iPhone 5, 5s, SE, 6 en 6s, maar ook met de Samsung S5, S6, S7 en Edge-varianten. Je gebruikt je eigen oplaadkabel. Bovendien, als de geruchten waar zijn, zal UpLamp ook compatibel met de toekomstige iPhone 7 zijn.

UpLamp is geen erg dure gadget, althans niet in vergelijking met andere ‘connected’ apparaten. Als je echter bedenkt dat het een stuk plastic is… Hoe dan ook, de lamp is op Kickstarter vooruit te bestellen en kan voor € 49 (€ 39 + € 10 verzendkosten) in augustus bij vroeger kopers op de deurmat vallen op het nachtkastje staan.
uplamp-002

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  Afroman

  Dit is echt een van de meest nutteloze gadgets die ik in tijden gezien hebt. Daardoor slijt je telefoon toch echt veel sneller van for no good reason?

 • Profielfoto
  adriaan83

  Vraag me af hoe goed het is om zo lang je flitser van je iphone aan te hebben staan…

 • Profielfoto
  Jamie Yang

  Lekker je flitser heet en dan kapot

 • Profielfoto
  MrHammond

  Ik vind het erg leuk bedacht anders! Zowel voor geluid als voor het licht is dat nog niet gemakkelijk om zoiets te ontwerpen. En @Afroman: hoeveel mensen gebruiken hun telefoon nu vandaag de dag zo lang dat ze de slijtage daarvan merken?!? Ik – als relatieve langgebruiker – iig niet.
  Het enige waar je je over zou kunnen beklagen is de prijs: wanneer het echt voor niet veel meer dan de productierprijs verkocht zou kunnen worden, zou het nog weleens een vakantiehit kunnen worden, en zo de ontwikkelprijs sneller terugverdiend kunnen worden…

 • Profielfoto
  Shmoo

  +1 ik vind dit ook wel heel erg leuk bedacht. Mogelijk is het geen Drone of hippe action cam dat iedereen wilt hebben maar ik kan mij wel heel goed voorstellen dat er een doelgroep(je) voor is.
  .
  Als het heel erg schadelijk zou zijn voor het flitslampje dan had Apple denk ik ook nooit een zaklamp icoontje aan het flitslampje gekoppeld. Dat lampje kan volgens mij wel wat hebben, denkt ik. Volgens mij is dat ook iets dat je als ontwerper als eerste gaat uitzoeken, lijkt mij.
  De prijs is idd. aan de hoge kant. Als je dit op de langere terwijl zou verkopen dan kost zo’n ding hooguit 4 of 5 ,- op te maken maar goed in het begin heb je natuurlijk heel erg veel kosten die niks met het product te maken hebben maar wel met je idee en het tot stand brengen er van.

 • Profielfoto
  ¿`„

  Mijn hemel wat ziet dit ding er gedateerd uit zeg. ooh wacht… dan noem je het gewoon eighties vintage right ? !

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Een led gaat gemakkelijk 50.000 uur mee dus voor de slijtageangstige freaks, dat valt dus wel mee.

 • Profielfoto
  Spam

  Weer zon achterlijke kickstarter

 • Profielfoto
  janvanes

  Als het over leds gaat, worden er qua levensduur vaak erg hoge (theoretische) getallen genoemd, maar in de praktijk blijken die toch niet altijd gehaald te worden.

  De levensduur van een led wordt in sterke mate bepaald door de temperatuur. Er wordt wel eens gezegd dat leds “niet warm worden”, maar dat is onzin. Ze zetten een véél groter deel van de electrische energie om in licht dan gloeilampen, maar nog steeds ontstaat er plaatselijk aardig wat warmte.

  Als de led zijn warmte niet kwijt kan, loopt de temperatuur te hoog op, en gaat de led (sneller) kapot. Bij een led die lang moet branden (bijv. een koplamp van een auto, of een ‘huiskamerlamp’) is koeling (afvoer van warmte) dus erg belangrijk. Daarom zie je bij veel ledlampen flinke stukken metaal en allerlei koelribben voor de afvoer van warmte.

  Bij een “flits”-led in een iPhone kun je je afvragen of die is ontworpen voor langdurig gebruik. Ik begrijp dat je die led ook bij filmen kunt gebruiken, dus dáár heeft Apple wel rekening mee gehouden. Maar Apple zal er ook wel op gerekend hebben dat bijna niemand uren- of dagenlang met ledlicht filmt. Daarom denk ik dat het misschien wel wat te optimistisch is om te verwachten dat zo’n ledje tienduizenden uren mee zal gaan.

 • Profielfoto
  Naty Moskovich

  Hi All,
  My name is Naty, I’m the founder of UpLamp,
  I’m using auto translate, so please excuse me if I missed your actual intention, and got lost in translation,

  I have bumped into this discussion and wanted to add some info from my experience regarding the life span and heat issues – This is the first time I see such discussion, And was sure that I’ll see it much earlier:)

  I’m running two iPhone models as a test group for more than a year, and I can clarify that the LEDs do not degrade with time in the phone’s set up.

  Furthermore, based on the manufacturer’s datasheets, the iPhone LEDs are not driven at full capacity, there for full expected life span of ~30,000 hours should be expected – Please keep in mind that 30,000 hours equals 5 years of constant ON – Basically endless.

  As one of you suggested – life span of LEDs depends on thermal management, and here as well – since the components used are good – and do not generate excessive heat – their life span is expected to be long, too long:)

  Phones tend to get warm due to other factors, mainly due to battery draining, GSM communication and processing,
  But definitely not due to the Flash LED operation – this mid power LED is not a heat generating component

  So, Based on my theoretical and practical study, (and long experience of designing LED fixtures) I would like to assure that there is no reason to fear from reliability issues.

  Thank you for reading,
  and for running an in depth discussion!
  Naty

 • Profielfoto
  langbeest

  Dear Naty,

  Thanks for your reply but…..
  The 30.000 hours is one, the importent figure is the L&B factor of the LED.
  Can you give us that number????
  I can give a number of 200.000 hours lifespan of the LED, but then the L&B is horrible.

 • Profielfoto
  BomC

  Hee @Langbeest, doe voor de minder ingewijde geesten onder ons even uitleggen wat L&B is.

  Klasse dat @Naty even dingen komt toelichten hier, overigens. Als dit behoorlijk werkt koop ik dat ding morgen nog ter vervanging van dat kl•tdeding dat we nu hebben.

 • Profielfoto
  bartvdv

  @BomC:

  langbeest vraagt op een nodeloos ingewikkelde manier naar de lichtstroom en de uitval. Straks wil hij ook nog weten wat de C-waarde is.

 • Profielfoto
  langbeest

  Bijna goed bartvdv, ik vraag niet naar de lichtstroom die vind ik niet zo belangrijk.
  Ik vraag wat er van de lichtopbrengst over zal zijn, adhv de opgegeven L factor.
  De C is niet belangrijk meer daar de C en B factoren zijn samengevoegd tot F.
  De nieuwe norm is nu L&F.

  Maar goed ik denk dat Naty veel van LED techniek weet dus kon ik deze vragen stellen.
  Voor de leek hier een kleine uitleg.

  Als er staat L = 70 bij 30.000 branduren, dan houdt dat in
  dat de led-armatuur na dit aantal bedrijfsuren nog 70%
  van de oorspronkelijke lichtopbrengst heeft. De letter B is het
  percentage van de leds, dat minder licht geeft dan de waarde
  die bij L wordt vermeld. Daarnaast is letter C toegevoegd. Dit
  getal, ook weer een percentage, is de hoeveelheid leds die bij
  een bepaalde levensduur stukgaan.

 • Profielfoto
  Naty Moskovich

  Hi All!
  I’m absolutely happy to answer in depth!
  But the last few massages stretch google translate’s capabilities – so I guess that I might be answering things that were not asked:)

  Is there any chance to move to english?

  Thank you for a fantastic discussion!
  (truly:)

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  En weer een betweter discussie. Doei?

 • Profielfoto
  Naty Moskovich

  In the meanwhile –
  and to keep the numbers simple,
  If we count an excessive use of 2 hours a day for 5 years (~1800 days)
  (much much more than the focus group I had or reasonable expected use)

  We get to less than 4000 hours use of high end mid power LED chip
  with no real thermal challenges – that’s really convenient for the type of LEDs in use

  Happy weekend!!
  Naty

 • Profielfoto
  Dydefox

  I think I like this lamp and the innovation plus the app….on line/in shops due Christmas?