Uitgeprobeerd: de woning-app van iOS 10

30 reacties

Hoewel HomeKit inmiddels twee jaar bestaat, was Apple’s systeem voor een slim huis lange tijd onzichtbaar. In iOS 10 wordt HomeKit is daar eindelijk verandering in gekomen en heeft HomeKit zijn eigen app gekregen, namelijk de Woning-app.

Wij voelden de app aan de tand, maken je bekend met de basisbegrippen en laten een aantal van de mogelijkheden met slimme Hue-lampen en stopcontacten van Elgato zien.

Woning, kamers, apparaten

De Woning-app maakt een indeling met drie niveau’s. Allereerst is er de woning. Een Apple ID kan lid zijn van een of meerdere woningen (denk aan een tweede huis of de woning van je vriend(in)). Binnen een woning kunnen meerdere kamers bestaan. De kamers zijn gevuld met apparaten, wat alle HomeKit-comaptibele accessoires weergeeft.

homeapp001
Van links naar rechts: Woning, Kamers, Accessoires. (klik/tap voor groter)

Apparaten bedienen

Het voordeel van de Woning-app is dat alle apparaten in huis die HomeKit-compatibel zijn zich centraal laten bedienen. In een huis met Hue-lampen en een Elgato Eve Stopcontact (dat de TV in- en uitschakelt) is het zo snel mogelijk om de kleuren en helderheid van de lampen aan te passen en het stopcontact aan en uit te zetten.

homeapp002
Bediening lampen en stopcontact (klik/tap voor groter).

Scenes maken

Scenes zijn verzamelingen acties die meerdere apparaten bedienen. Ze dienen twee doelen: allereerst om je woning bij aanwezigheid snel te veranderen (bij gamen de TV aan doen, lampen blauw en minder fel maken) en daarnaast kunnen ze aan automatische acties gekoppeld worden. Apple doet suggesties voor thuiskomen, weggaan en slapen. Bij thuiskomen kun je bijvoorbeeld alle lichten aanzetten, bij weggaan één lamp aan laten staan en bij welterusten het licht dimmen en de sloten (indien HomeKit-compatibel) op slot laten doen. Scenes laten zich ook via Siri activeren.

homeapp003
Een scene maken in drie stappen (klik/tap voor groter).

Scenes activeren

Het activeren van een scene kan op verschillende manieren. Allereerst via de Woning-app zelf. In het tabblad ‘Woning’ zie je je favoriete scenes en in het tabblad ‘Kamers’ alle scenes met betrekking op de apparaten in die kamer. In iOS 10 is in het bedieningspaneel (van onder naar boven vegen) ook een ruimte voor scenes en natuurlijk kan Siri ze ook activeren. Siri kent alleen scenes die je als favoriet hebt aangemerkt.

homeapp004
Snel scenes activeren via het control center of Siri.

Automatisering

Met automatische acties wordt je woning pas echt slim. Automatisering laat je apparaten reageren als je locatie verandert, het een bepaalde tijd is, een sensor iets detecteert of een accessoire een actie uitvoert. Automatisch het licht uit als je weggaan en aan als je thuiskomt? Ganglicht aan wanneer je de voordeur met HomeKit-slot opendraait? Bij zonsondergang een scene met zacht licht activeren of een bericht sturen wanneer er iets beweegt en je niet thuis bent? Hier regel je het.

homeapp005
Klik/tap voor groter.

iPad of Apple TV 4 als hub

Om de automatiseringsfuncties te laten werken, moet een apparaat dat altijd in huis is met de accessoires kunnen communiceren. Dit kan een iPad of Apple TV met iOS 10/tvOS 10 zijn. In de eerste beta van tvOS 10 is de hub-functionaliteit nog niet opgenomen, maar in iOS 10 is het te activeren via InstellingenWoningGebruik iPad als woninghub.

homeapp007
iPad als woninghub.

Dit is slechts een klein deel van de mogelijkheden van HomeKit en de Woning-app en gaat uit van een huis dat al diverse accessoires heeft. Het installeren en koppelen van accessoires is ook direct vanuit de Woning-app mogelijk.

(Gebruikte producten: Philips Hue Starterset v2 en Elgato Eve Energy)

Reacties

30 reacties
 • Profielfoto
  jojost1

  Ik zie in het ‘Automatiserings’ tab alleen dit: (zie screenshot). Ik heb wel 5 Hue lampen, Siri doet het ook buitenshuis via een Apple TV 3..

 • Profielfoto
  Wim Van Hemelrijk

  Geen Nest?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  @Joost: Hue houdt voor zo ver ik weet zijn eigen lijntje naar buiten open. Dat zou ook zonder je Apple TV 3 moeten werken. Automatisering is iets anders.

  @Wim: Nest is niet compatibel met HomeKit helaas.

 • Profielfoto
  Afroman

  Mooi uitgebreid artikel, dank. Ik ben onder de indruk van de Elgato producten. Voor het automatiseren en monitoren van je huis “relatief” goedkoop. Het heeft mijn nieuwsgierigheid wel gewekt!

 • Profielfoto
  Gadget

  Mhhh, hoe selecteer je die uitgebreide kleurenkiezer?
  Bij mij ziet ie er zo uit?

 • Profielfoto
  koen

  Ik heb er helemaal niets aan omdat wij dergelijke apparatuur niet in ons huis hebben, maar ik vind dit toch machtig mooi hoor. Doet me allemaal aan Chriet Titulaer (toch wel een beetje de Nederlandse Woz) denken met z’n huis van de toekomst.

 • Profielfoto
  polansky

  De ‘Woning-App’ lijkt toch wel verdacht veel qua functionaliteit op de gewone Hue app. Het verschil lijkt hem dan vooral in de vormgeving te zitten en niet zozeer in de functionaliteit.

  @Gadget – De lamp die je gebruikt is niet toevallig een White Ambiance? Als dat wel zo is dan is het aantal kleurschakeringen vrijwel uitgeschakeld omdat je alleen van koud naar warm licht kunt en omgekeerd.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  @polansky wat had jij dan verwacht? Dat in deze App de lamp plotseling andere functionaliteiten krijgt of dat je de lamp ermee uit zijn fitting kunt draaien?? Lol

 • Profielfoto
  Aerea

  De app komt erg laat. Ik gebruik de ‘Home’ app in de App Store al een tijd, die werkt prima. Zelfde functionaliteit, alleen kan Apple het natuurlijk mooi in het Control Center proppen, helaas mogen andere ontwikkelaars dat niet.

  Overigens werkt dat hele Homekit nog niet vlekkeloos. Vooral wanneer je verschillende producten gebruikt is het af en toe spannend of het allemaal wel werkt.

  Maar als het werkt is het cool. Hoop wel dat er snel meer Homekit-apparaten komen! Nu 20 Hue lampen door het huis heen en meerdere Elgato Eve Energy-dingen en de Netatmo thermostaat hier.

 • Profielfoto
  steveb

  @Joost: Hue houdt voor zo ver ik weet zijn eigen lijntje naar buiten open. Dat zou ook zonder je Apple TV 3 moeten werken. Automatisering is iets anders.

  @Wim: Nest is niet compatibel met HomeKit helaas.

  is er een lijst met merken die wel compatibel zijn met de home app?
  is loxone compatibel?

 • Profielfoto
  Gadget

  Aha, gevonden.
  Je tikt op een van die kleuren en de wijzig knop wordt even actief zodat je die voorkeur kleur kan aanpassen.
  Het ontdekken van alle functionaliteit is niet erg duidelijk.
  Gewoon veel proberen met langer indrukken en of swipen.
  Bij de kamers configuratie mag ik de naam van de “standaardkamer” niet wijzigen.

 • Profielfoto
  BoBox80

  @Raymon, en zou het nu dan ook in samenwerking komen met Eneco Toon?

 • Profielfoto
  P-sibuna

  Kun je beter de Home-app gebruiken of de Hue-app als je alleen Hue lampen hebt?

 • Profielfoto
  Niek

  Als je op de woning-app overschakelt en je iPad als hub gebruikt, is de HUE bridge / hub dan overbodig? Of werkt dat samen?

 • Profielfoto
  polansky

  @polansky wat had jij dan verwacht? Dat in deze App de lamp plotseling andere functionaliteiten krijgt of dat je de lamp ermee uit zijn fitting kunt draaien?? Lol

  .
  Ik weet niet hoe DOM jij bent, maar jij lijkt mij héél dom!

  Deze app heet ‘Woning’ en is bedoeld als ‘home automation’ app.
  Daarmee zou je dus ook je deurbel, camera, thermostaat, stopcontacten, koelkast, tv en andere zaken moeten kunnen bedienen.

  Deze ‘woning’ app van Apple lijkt niet veel meer te doen wat de huidige ‘hue’ app ook al kan. Want ook daarmee kun je de thermostaat bedienen en andere hue compatible devices. ‘Woning’ blijkt uiteindelijk niet veel meer dan een luxe tijdschakelaar die je kunt bedienen met je ipad of iphone.

  Omdat deze app van Apple, die alle zorgen omtrent woning automatisering uit handen zou moeten nemen, vrijwel exact hetzelfde doet kun je ook zeggen dat Apple hier weer een gigantische flater slaat. Dit is geen échte oplossing, maar gewoon een app die je lampen bedient. Misschien moet Apple eens kijken wat je met ‘Domoticz’ kunt doen die momenteel op mijn Synology draait. Dat is de oplossing die ik van Apple had verwacht, en daarom valt de oplossing van Apple weer eens gigantisch tegen. Het bedrijf dat zegt te innoveren, maar al bijna vijf jaar stilstaat.

  Domiticz kun je overigens hier eens bekijken: https://domoticz.com

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  @Raymon, en zou het nu dan ook in samenwerking komen met Eneco Toon?

  Reken er niet op. Toon wil heel graag zijn eigen systeem bouwen en het middelpunt daarvan zijn.

  Kun je beter de Home-app gebruiken of de Hue-app als je alleen Hue lampen hebt?

  Beide apps doen hetzelfde als je alleen Hue hebt. Functioneel zit er niet echt een verschil in. Het is je persoonlijke voorkeur, probeer ze als iOS 10 uit is beiden eens zou ik zeggen.

  Als je op de woning-app overschakelt en je iPad als hub gebruikt, is de HUE bridge / hub dan overbodig? Of werkt dat samen?

  De Hue Brigde is niet overbodig omdat deze via het Zigbee-protocol met de lampen praat. Je Hue-lampen hebben zelf geen Wi-Fi. Wat de iPad/Apple TV doet is als jij niet thuis bent via Wi-Fi met de Hue Brigde praten zodat automatiseringsacties uitgevoerd kunnen worden.

  Deze ‘woning’ app van Apple lijkt niet veel meer te doen wat de huidige ‘hue’ app ook al kan.

  Al die apps zijn min of meer een frontend op de HomeKit API. Daar heb je gelijk in.

 • Profielfoto
  Niek

  @Raymon

  Thanx, duidelijk

 • Profielfoto
  hokkie

  Doei Vera Edge, Welkom Apple-Home…

  Ben wel erg nieuwsgierig hoe snel de diverse fabrikanten hun devices geschikt maken voor Homekit. Ik zag in de presentatie Fibaro, RING en Hue staan, das mooi!

 • Profielfoto
  TandMac

  En bij de woning app 5.0 worden je 5 jaar oude toestellen niet meer ondersteunt en kan alles de deur uit…?

  Het blijft toch wel enigszins verontrustend. We hebben Led lampen die normaal een heel leven mee zouden moeten gaan, maar als de software de zwik die je kocht niet meer wil ondersteunen, ben je de pineut.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Is het ook mogelijk de achtergronden aan te passen? Bijvoorbeeld een foto van de kamer zelf instellen?

  Verder ziet het er goed uit, het wachten is tot fabrikanten dit echt gaan oppakken.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  @Maikelw: Ja, de achtergrond is aan te passen.

 • Profielfoto
  RJG

  @TandMac
  Je hebt daar wel een puntje. Aantal jaar geleden ben ik begonnen met een digitaal draadloze installatie aan te leggen. In plaats van je druk te maken over allerlei schakeldraden gewoon zorgen dat er voeding aanwezig is. Later plaats je de inbouw ontvangers welke je voorziet van het juiste adres, groep enz… en klaar. Draadloze wandzenders, klokken, schemerschakelaars, benaderingssensors enz…
  Geweldig…. Alleen, ze zijn er mee gestopt. Ik kan dus niet meer uitbreiden of defecte onderdelen vervangen. Ik snap dat apparatuur niet het eeuwige leven heeft maar dit is wel een punt waar je over moet nadenken alvorens je grootschalig begint. In de loop der jaren heb ik het steeds verder uitgebreid waarbij je nauwelijks in de gaten heb wat dat gekost heeft. Als ik nu naar een nieuw platform moet, moet dat bijna in een big bang wat ook big bang centjes kost. Ik ben nu wat minder enthousiast om te migreren naar een nieuw systeem en dan met name de zorg hoe lang blijft het leverbaar en word het ondersteund.

 • Profielfoto
  apple-man

  apple heeft toen ze homekit introduceerde erg ingezet op de Automatisering mogelijkheden zoals bijvoorbeeld een slimme thermostaat zoals de nest. Wat ik echter zeer vreemd vind waarom komt apple nu pas met een home app die al die Automatisering dingen samenvoegt.

 • Profielfoto
  colbyco

  heb ruim 13 hue lampen in huis, nest camera’s ect, maar krijg de app niet aan de praat, blijft bij het openen van de app ………..woning Laden en doet verders niets nada noppes!!

 • Profielfoto
  ronvgs

  Ik zie geen Osram lampen in de Woning App.
  Philips lampen werken prima.
  Ik heb mn huis gedeelt maar kan de lampen maar met 1 iPhone bedienen.

 • Profielfoto
  JJmac

  Ik snap niet wat iCloud hier mee toemaken heeft.

 • Profielfoto
  Peter Heihs

  Hierbij de compatibilitie lijst:

  https://support.apple.com/en-us/HT204903

 • Profielfoto
  PoloSwelsen

  Ik heb inmiddels een 10 tal Hue lampen in huis, en opzicht werkt Siri lekker hiermee, maar zodra ik eigen gemaakte kamers aanmaak in de Hue App (bijvoorbeeld ‘bijkeuken’) en ik vervolgens tegen Siri zeg: zet lampen in bijkeuken uit dan krijg ik een antwoord in de trend van: ‘ik ken het woord bijkeuken niet’. Best vervelend. Zo heb ik in de woonkamer 5 lampen, maar wil ik met Siri dat ik bijvoorbeeld de 4 spots kan aanzetten, zonder dat de staande lamp ook aangaat. Iemand een oplossing?

 • Profielfoto
  marissie83

  @PoloSwelsen
  Probeer eens een nieuwe scene te maken met de 4 spots aan en de staande lamp uit. Zeg tegen Siri : ” Activeer [scene-naam]”

 • Profielfoto
  bonestaak

  Ik kan de app woning bij mijn ATV4 die toch echt ios10 heeft niet in de apple store vinden.
  Overigens is de ondersteuning voor andere protocollen als zigbee nihil, Zwave apparatuur met homekit ondersteuning is er niet. Je kan een Aeotec stick natuurlijk ook niet in een ipad of een ATV4 steken. Dus voorlopig blijft Domoticz het aangewezen programma, niet zozeer vanwege de grote hoeveelheid systemen dat aangesloten kan worden want daarvoor moet je bij Home Assistant of Homeseer zijn maar de belangrijkste systemen worden ondersteund EN! het werkt nagenoeg automatisch, alles is heel simpel in te stellen.