Tony Fadell verlaat Nest

16 reacties

Tony Fadell verlaat Nest, het bedrijf dat hij in 2011 mede-oprichtte en vooral bekend is van de slimme thermostaat die via een app te bedienen is. Fadell werkte voordat hij Nest begon bij Apple aan de iPod en wordt daarom ook wel de “iPod-vader” genoemd.

Google kocht Nest in 2014 voor 3,2 miljard dollar en het bedrijf bracht een nieuwe rookmelder en camera voor thuis uit. De laatste tijd was het echter stil en kreeg Fadell felle kritiek op zijn stijl van leidinggeven.

In een blogpost over zijn afscheid schrijft Fadell dat zijn vertrek er al een tijdje zat aan te komen, maar dat het zijn eigen beslissing was. Hij blijft voorlopig nog aan als adviseur, al lijkt dat vooral om contractuele redenen. Marwan Fawaz zal als nieuwe CEO leiding aan Nest gaan geven. Hij komt van Motorola Mobility af en heeft veel ervaring met engineering en slimme gadgets voor in huis. Fadell schrijft:

Although this news may feel sudden to some, this transition has been in progress since late last year and while I won’t be present day to day at Nest, I’ll remain involved in my new capacity as an advisor to Alphabet and Larry Page. This will give me the time and flexibility to pursue new opportunities to create and disrupt other industries – and to support others who want to do the same – just as we’ve done at Nest.

Het was al enige tijd onrustig rondom Nest. Onlangs werd bekend dat twee belangrijke engineers die vanaf het begin bij het bedrijf betrokken waren, zouden vertrekken. Ook kreeg Fadell publieke kritiek van Greg Duffy, de voormalig CEO van Dropcam die zijn bedrijf verkocht aan Nest en daar spijt van heeft. Hij schilderde Fadell af als een “tirannieke bureaucraat die innovatie tegenwerkt.” 

Ondanks de kritiek schrijft Fadell dat Nest snel groeit en de roadmap voor de komende twee jaar op orde is. Bovendien maak Nest jaarlijks een omzetgroei door van 50% en worden de producten gebruikt door miljoenen mensen in 190 landen.

De Nest-themostaat en rookmelder.
De Nest-thermostaat en rookmelder.

Wat Fadell in de toekomst gaat doen is nog onduidelijk. Onlangs onthulde hij wel betrokken te zijn bij Actev Motors, een start-up die een elektrische kart voor kinderen maakt (lees: Tony Fadell’s geheime hobby: een moderne zeepkist). Of dat meer is dan een hobby weten we niet. Hij lijkt het in ieder geval met veel plezier te doen en wie staat staat de deur in Cupertino nog op een kier…

fadell-kart-16x9
Tony Fadell met de Arrow Smart-Kart.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  ::: BREAKING NEWS ::: OMT LIVE ::: BREAKING NEWS :::

 • Profielfoto
  yasser

  OMT LIVE wanneer zien we dat nog eens?……

 • Profielfoto
  Spinozo

  THE INDUSTRY DISRUPTOR!

 • Profielfoto
  THX-1138

  ……to create and disrupt other industries……

  whoehahahaha! En dan daaronder die foto met die zeepkist. wat een giller.

 • Profielfoto
  SvS

  Een vogel verlaat Nest, iedereen moet z’n vleugels kunnen uitslaan en wereld verkennen. Geen wereldnieuws.

 • Profielfoto
  Papjes

  De kapitein verlaat het schip voordat het gezonken is. Nest is een doodlopende weg, eigenlijk alleen geschikt voor de USA markt. Genoeg alternatieven tegenwoordig!

 • Profielfoto
  pannekoek

  hobby bob heeft genoeg pegeltjes geharkt om de doen en laten waar die zin in heeft. Als hij mij niet te veel lastig valt met z’n hobby’s ben ik heel blij voor ‘m.

  Maar de man tot einde der dagen volgen met waar hij nu mee aan het hobbyen is… datzelfde kan ik zeggen voor sjonnie klimop. DOEI! En NEXT.

  Laten we hopen dat hij met z’n achtergrond en kennis vanuit de coulissen nog iets geniaals ontwikkeld waar de wereld echt beter van wordt. Dat type mens heeft er de geest voor en het netwerk.

 • Profielfoto
  AT024

  Dat werd eens tijd

 • Profielfoto
  Tys Brenets

  >Shmoo op 03 juni 2016
  >::: BREAKING NEWS ::: OMT >LIVE ::: BREAKING NEWS :::

  Als je alleen kunt bashen, zeg dan niks en richt lekker je eigen Apple-website op. Triest, zeg.

 • Profielfoto
  Zakske

  @Tys Brenets; de oorspronkelijke titel van dit artikel was “Breaking: Tony Fadell verlaat Nest”, dus niet zeiken.

 • Profielfoto
  Tys Brenets

  Niet zeiken? Want hoe kon ik dat weten? Desondanks, zo’n opmerking als van Shmoo is gewoon triest.

 • Profielfoto
  bassbug

  Bijna altijd dezelfde scenario:
  klein bedrijf wordt gekocht voor veel geld en alles zakt weg omdat de bedenker/eigenaar geen inspiratie meer heeft. Het hoeft allemaal niet meer.

 • Profielfoto
  Zakske

  Want hoe kon ik dat weten?

  Gewoon zelf even zoeken… voor je over “bashen” en “triest” begint te mekkeren?

  Desondanks, zo’n opmerking als van Shmoo is gewoon triest.

  Nee, dat is het niet. Dit was gewoon weer zo’n achterlijke kop van OMT om wat hits te krijgen, er was absoluut niks “breaking” aan.

 • Profielfoto
  jackybe67

  Snap dat negatieve hier niet altijd. Wij moeten gewoon blij zijn dat er mensen zijn die veel tijd steken in een gratis nieuwssite, waar veel mensen met plezier komen. Als er bepaalde nieuws items je niet intesseren, lees ze dan ook niet.

 • Profielfoto
  pannekoek

  Die teneur is al een tijdje heftiger dan voorheen. Ik kan me niet aan de mening onttrekken dat het verband houd met de teleurstelling omtrent het uitblijven van echt positive impulsen vanuit Apple’s bedrijfsvoering of producten aanbod.

  Ze zitten daar in Cuppertino met hun neus in de door ons gefinancierde Campus, geven bakken geld uit, volgens de geruchten(!), aan een auto project en lijken de markt een impuls te willen geven met ….wait for it… ROZE (yikes!) MacBooks. Dan kun je van mij aan nemen dat je daar goed de balen van kunt hebben.

 • Profielfoto
  Tys Brenets

  Helemaal gelijk, jackybe67. Deprimerende, negatieve mensen zoals Shmoo en Zakske…