Thunderbolt Displays raken op, nieuw model tijdens WWDC?

23 reacties

Het Thunderbolt Display is momenteel in de VS, Europa en Australië slecht verkrijgbaar. Vlak voor een Apple-evenement betekent een slinkende voorraad vaak maar één ding: een nieuw model in aantocht. Hoog tijd, de laatste vernieuwing was in 2011.

In Nederland heeft geen enkele Apple Store het scherm op voorraad en ook in de VS zijn de schappen leeg. Een nieuw Thunderbolt Display zou perfect aansluiten bij nieuwe MacBooks met USB-C en Thunderbolt 3.

Eigenlijk werd een nieuw extern scherm van Apple al in oktober van 2014 naast de lancering van de 5K Retina iMac verwacht. Apple was echter technisch beperkt door Thunderbolt 2, dat niet genoeg bandbreedte heeft om 5K over een kabel te sturen. Thunderbolt 3 in de aankomende MacBook Pro heeft echter wel genoeg bandbreedte.
thunderboltdisplay-achter-16x9
Of een nieuw scherm 4 of 5K zal zijn is nog onduidelijk. Tegenover het huidige model dat met 2560 bij 1440 pixels en MagSafe 1 werkt wordt het ongetwijfeld een verademing. We houden wel een flinke slag om de arm, want in 2013 schreven we een soortgelijk bericht. Toen was de techniek er echter nog niet klaar voor, nu wel.

Via: MacRumors

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  Absrnd

  Hopelijk ook gelijk een vette MacMini met 4K of 5K ondersteuning:)

 • Profielfoto
  iNiels1984

  Super vet alleen… Deze zou dan niet compatible zijn met de huidige MacPro aangezien die Thunderbolt 2 ondersteund? Zou zonde zijn…

 • Profielfoto
  Shmoo

  En daarom komen er ook geen displays meer. Te duur om te maken, te prijzig om te kopen want de concurrentie maakt dezelfde kwaliteit displays voor de helft van de prijs en op dit moment hebben ze maar twee computers die in aanmerking komen voor zo’n display.
  .
  Wat ze zouden moeten doen is een display maken zonder retina gewoon hetzelfde als dat er nu staat, in het nieuwe dunnere design, de ingebouwde laptop oplader eruit halen en verkopen voor 450,-. Dan is er geen persoon die nog een Dell scherm van 320,- koopt.
  Natuurlijk mag je voor de echte fans ook een 4K en 5K model maken met een hoop poespas erin, vinden ze leuk.

 • Profielfoto
  SonofWoz

  En daarom komen er ook geen displays meer. Te duur om te maken, te prijzig om te kopen

  Op zich is zo’n nieuw Thunderbolt Display ook niks anders dan een iMac 27″ 5K zonder computer erin, niet?

 • Profielfoto
  FABMAC

  Volgens mij was daar vorig jaar ook al zo’n soort bericht over. Werd ik enthousiast ;-)kwam hij ook niet.:twisted:

 • Profielfoto
  Shmoo

  En daarom komen er ook geen displays meer. Te duur om te maken, te prijzig om te kopen

  Op zich is zo’n nieuw Thunderbolt Display ook niks anders dan een iMac 27″ 5K zonder computer erin, niet?

  .
  Voor de meeste mensen is het idd. een display in de stijl van Apple of de Mac. Prachtig!
  Voor de liefhebbers is het een Tesla onder de displays ook al is het ding al 5 jaar oud.
  .
  Er zit natuurlijk een stukje innovatie in dat geen enkel ander bedrijf kan doen en daar betaal je voor. Als je een MacBook koopt dan krijg je daar zo’n wit plastic opladerblokje bij. Dat blokje zit ook in dit display zodat je een MacBook voor het display kunt zetten en dan je MacBook opladen via het display.
  Het is een speciale doelgroep die dit koopt daarom duur het ook zo lang voordat er updates komen. Te veel stock en te weinig verkopen, of te weinig te langzaam vooral.

 • Profielfoto
  Dydefox

  Wel knap, dat je aan het falend voorraadbeheer kunt uitconcluderen dat er nieuwe modellen komen. Het kan natuurlijk ook gewoon betekenen dat Apple dit niet meer gaat leveren vanwege te gebrekkige klandizie (lees: te weinig liefhebbers met dikke portemonnees). We zien de tweedehands prijzen wel stijgen op eBay straks.

 • Profielfoto
  jeneverstoker

  De vormgeving van het Apple beeldscherm vind ik heel mooi. Probleem is dat het ding niet in de hoogte verstelbaar is. Voor mij als brildrager (met multi-focale glazen) is een niet instelbaar beeldscherm een bron van nek- en oogklachten.
  Dat geldt ook voor de iMac. Twee jaar geleden heb ik die vervangen door een MacMini met een los, verstelbaar beeldscherm van Dell.

 • Profielfoto
  Melle

  E I N D E L I J K. Maar goed – het is maar een roddel natuurlijk. Maar hoe dan ook – ofwel komt er nu een aan. Ofwel start ik met een nieuw type displays hier op bureau. Er staat hier al zes maanden nog 5000 euro investeringskrediet te wachten en dit wordt na 13 juni definitief uitgegeven…

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Zou inderdaad weleens tijd worden zeker?:p

  Ik heb een led cinema display en een thunderbolt scherm. Beiden geweldige schermen en vind het ook wel fijn die usb poorten op de achterkant.

  @jeneverstoker: idd, gewoon paar beugels kopen en achteraan op je scherm schroeven en dan op een arm en je heb alle vrijheid die je maar kan wensen:-)

 • Profielfoto
  pannekoek

  Of….. wat mij veel logischer lijkt: thunderbolt gaat eruit. De concurrentie is niet ingestapt, tel uit je winst.

  Thunderbolt is ook kansarm begonnen met een PCIe 1x slot naar buiten brengen, waar er onder de Pro’s behoefte was aan een 16x pér poort if gewoon PCIe sloten in plaats van die Brabantia. Die stap zie ik ze nu ook niet makkelijk maken. Maar ik blijf hopen!

  Tip: Koop een goed paneel zonder glasplaat met een goede colorimeter. Kost minder tot hetzelfde. Daarna wilt echt geen CinemaDisplay meer, je neemt de relatieve lelijkheid van de hardware echt 10x voor lief.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik wil wel zo’n Apple display als het voor 400 of 500,- gemaakt kan worden, lijkt mij heel erg mooi om op het bureau te hebben staan. En dan mogen ze hem van mij helemaal strippen.
  – iSight camera eruit
  – Die MagSafe voeding eruit
  – Alle extra aansluitingen en poespas eruit.
  .
  Gewoon 2 of 3 USB-3 of USB-C aansluitingen, een HDMI en een Thunderboltje is prima. Speakers moeten ze laten zitten.
  .
  Ik hoef helemaal niet het beste display te hebben, ik heb nu een monitor van 180,- of zo en die voldoet prima. Het nadeel is alleen als je er naar kijkt en erop tikt dat het echt plastic-plastic is. Het is ook niet meer waard dan 200,- dus als je iets kunt krijgen dat gewoon mooi ontworpen is dan mag je daar rustig extra voor betalen maar meer dan 800,- voor zo’n display is absurd.

 • Profielfoto
  Tykoen

  Ze komen ieder geval niet met een goedkoop scherm! En ik hoop op een 32 inch 8K versie! (Maar dat is net iets te gek ben ik bang!)

 • Profielfoto
  Shmoo

  Klopt, ze zullen zeker een mooie prijsdaling doorvoeren maar niet in de richting dat ik voor ogen heb. Dromen mag wel een beetje anders is het niet meer leuk.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Ik heb een prima Dell ultrasharp gekocht van 27″ voor minder dan de helft van dat thunderbolt scherm. Thunderbolt? O ja die standaard die het niet werd. Ik geloof dus ook niet in een nieuw thunderbolt scherm.

 • Profielfoto
  knekkie

  Geen gebash gewoon een vraag…

  Wat hebben Apple schermen voor op de schermen van de andere fabrikanten als het gaat om kleur echtheid en pixel dichtheid?
  Genoeg schermen die retina achtige resultaten geven maar dat anders noemen. die schermen zien er tegenwoordig ook gelikt uit in combinatie met je mac.

 • Profielfoto
  mtooster

  Wat zit iedereen nou te piepen dat thunderbolt het niet wordt? Kijk eens verder dan je neus lang is… audio, video… genoeg wat thunderbolt doet.
  Dat gaat gewoon over hetzelfde USB-C stekkertje en gaat wat mij betreft gewoon g bruikt worden als interface voor het nieuwe scherm.
  1 kabeltje inprikken en zowel stroom naar, als video, usb, ethernet (en met een beetje geluk ook firewire) van je laptop.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik vind het grappig dat iedereen zegt dat het thunderbolt niet word, maar iedereen zit wel te spreken over USB-C. Kleine opmerking, USB-C is thunderbolt 3… Neee? Echt? Jaaa:-)

  Kijk hier mss even:

  https://thunderbolttechnology.net/blog/thunderbolt-3-usb-c-does-it-all

  Wat heeft zo een display meer te bieden dan enig ander display? Wel toen ik mijn eerste kocht (was nog het led cinema display), dan zag dat er eerst en vooral inderdaad heel erg mooi uit, en ik ben een persoon die wel iets neerlegt voor mooi design, en in die tijd, en eigenlijk zelfs nu nog, is dat mooi design, voor mij persoonlijk dan toch.

  Verder had je 3x USB aansluitingen, de magsafe, firewire,etc (in het thunderbolt scherm heb je nog een extra thunderbolt en ethernet poort erbij, wat lekker makkelijk is, mijn macbook pro retina is hier op aangesloten en is dus altijd opgeladen…

  We mogen ook niet vergeten dat een thunderbolt display een IPS beeldscherm hebben, Dat is ook waarom ik twee jaar later het thunderbolt display gekozen heb, meer kleur “echtheid”, wat mij als grafisch web designer goed uitkwam.

  Uiteindelijk is het natuurlijk veel geld, maar dat is bij Apple met alles zo (jammer genoeg).

  Een Dell kost ook redelijk wat (een goed Dell scherm dan toch).

  Onderschat de luidsprekers van het Apple display niet Shmoo, deze spelen zeer goed en luid voor scherm luidsprekers, ik heb er in ieder geval zelf nog geen gehoord die zo spelen als deze van het Apple scherm (in een monitor scherm wel te verstaan).

  “TyKoen”: Een 8K scherm is overkill man, je ziet 4k al niet, laat staan dat de prijs dan helemaal al om omver te vallen zal zijn.

  Een 8k beeldscherm is gewoon ook nog te vroeg, er is al bijna geen 4k materiaal, hoewel dat nu meer en meer in omloop word gebracht. En ja, ik weet er zijn al 8K televisies, maar das nog iets anders. Je zoekt het net iets te ver in dit geval.

  Enfin, ieder zijn mening zeker.

 • Profielfoto
  knekkie

  Als USB-C = thunderbolt 3 waarom heeft de zelfde standaard dan verschillende namen?

  De twee zijn compatible maar niet identiek

 • Profielfoto
  Mr Evil

  Bij Nu.nl hebben ze ook een nieuw gerucht over de schermen.

 • Profielfoto
  Melle

  Dit heb ik zo hard nodig of kan ik zo goed gebruiken. Ik hoop zonhard dat dit waar is. Het klinkt alvast als een heel evidente stap.

  Het nieuwe beeldscherm zou worden voorzien van een eigen grafische processor, zodat minder krachtige laptops en computers ook van de hogere resolutie gebruik kunnen maken.

  Apple zou door de ingebouwde grafische chip toekomstige MacBooks dun kunnen houden. De techgigant zou namelijk geen grote grafische kaart in deze laptops hoeven te installeren.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Als USB-C = thunderbolt 3 waarom heeft de zelfde standaard dan verschillende namen?

  De twee zijn compatible maar niet identiek

  Volgens mij is USB-C meer de naam voor de Windows kant, maar ik weet het niet. Dat kan je misschien wel vinden op het wereld wijde web..:-)

  Hoe dan ook bewijst mijn link wel dat het beide hetzelfde is.

  Dus maw, er zit wel degelijk toekomst in thunderbolt:-)