T-Mobile schrapt beperkingen bij Oneindig Online-bundel

12 reacties

T-Mobile gaat een aantal van de voorwaarden van zijn vorige week geïntroduceerde Oneindig Online-bundel met ‘onbeperkt’ 4G aanpassen na kritiek van de ACM. Het om voorwaarden zoals maximaal 20GB tethering en het beperken van de videoresolutie.

De bundel -die voor € 100 per maand recht geeft op oneindig 4G- kreeg na introductie kritiek van toezichthouder ACM, Bits of Freedom en GroenLinks. De beperkingen zouden in strijd met de netneutraliteit zijn.

Voorlopige aanpassing

T-Mobile erkent niet dat het de regels voor netneutraliteit heeft geschonden door video naar 480p te her-comprimeren en tethering tot 20GB te beperken. De provider zegt in gesprek te zijn met de ACM omdat “het aanpassen van de videokwaliteit vragen heeft opgeroepen.” Voorlopig vervallen de beperkingen voor video en tethering en worden deze vervangen door een Fair Use Policy die moet voorkomen dat de integriteit van het netwerk wordt aangetast.

In augustus verder

In de Fair Use Policy staat dat de provider het recht voor om in de toekomst maatregelen te nemen om overbelasting van haar netwerk te voorkomen. In augustus wordt verder gekeken welke maatregelen toegepast mogen worden, want dan publiceren de Europese toezichthouders hoe de nieuwe Europese netneutraliteit moet worden geïnterpreteerd. Deze vervangt sinds 30 april de Nederlandse netneutraliteit en is veel minder streng. Zo wordt het weer mogelijk voor providers om bepaalde soorten dataverkeer te vertragen.

Oneindig Online is vanaf 6 juni verkrijgbaar voor € 90 als aanvulling op een Stel Samen & Stel Bij-abonnement van minimaal € 10 per maand.

(Via: Tweakers)

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  DaveFlash

  hmm… uiteindelijk lijkt het mij dat sowieso elke vorm van data bundels en/of beperkend maatregelen op een mobiele verbinding, nu 4G straks 5G of sneller.. niet de toekomst hebben… en dit geldt wat mij betreft voor alle providers. we moeten gewoon waar naar open abonnement structuren.. bijvoorbeeld dat je betaalt voor een vaste snelheid op 4G ipv voor data. dus abonnementen met snelheden tot 20mbit, tot 50mbit, tot 75mbit, 100mbit enz. Want dan zouden ze dus internet voor thuis aan kunnen bieden over 4G ipv glasvezel

 • Profielfoto
  hokkie

  we moeten gewoon waar naar open abonnement structuren..

  Volledig mee eens, maar zolang er nog voldoende geld binnenstroomt zie ik daar op korte termijn geen veranderingen… Eerst uitmelken en daarna verder kijken.

 • Profielfoto
  xaddict

  Ongelofelijk dat élke keer als er een Europese wetgeving door wordt gevoerd op technisch vlak dit om halve maatregelen, slechte achtergrondinformatie en domme wetten gaat.

  Eerst die belachelijke cookiewetgeving (gebruik je alléén analytics ipv dat je álle gegevens van een bezoeker doorstuurt naar kwaadwillenden dan nóg mag je nu een melding plaatsen)

  In Amerika zijn er heel grote protesten voor netneutraliteit geweest en hier in Europa douwen we er gewoon even een versoepelde kapotgelobbyde wetgeving doorheen die mensen digitale rechten ontneemt.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …Want dan zouden ze dus internet voor thuis aan kunnen bieden over 4G ipv glasvezel

  .
  Je surft nu inderdaad vaker veel sneller op je 4G databundel dan bij welke WiFi aansluiting dan ook. Ik heb WiFi dan ook standaard uit staan.

  Thuis trekken we echter al dik 510 Mbit/s uit die ethernet-kabels. Daar is 4G (zelfs 4G Plus niet) nog geen alternatief voor.

 • Profielfoto
  hokkie

  @KarelWillem; En voor de zwaargebruikers kan, tegen een alternatief abonnement, natuurlijk het huidige netwerk ook blijven bestaan. Echter schat ik in dat voor >80% de gebruiker 4G/5G ruimschoots voldoende is.

 • Profielfoto
  ¿`„

  Mijn abonnement is een sim-only met onbeperkt internet. ooit aangegaan in 2010. 300 belminuten die ik nooit meer opmaak door dat ik vaak bel met FaceTime en FaceTime audio. 100 smsjes die door iMessage en whatsapp ook niet meer opmaak.

  Na verstrijken van 1 gig data verbruik gaat mijn snelheid naar beneden. Geen probleem mee. Ik kan dan nog steeds in de bus naar mijn werk ( 40 minuten) genieten van streaming audio. Tethering gebruik ik dagelijks in die zelfde bus. Dan kun je tenminste wat normaal internetten op je iPad. Goed, het is niet zo snel als thuis internet maar het werkt snel genoeg voor onderweg naar mijn werk.

  Dat alles voor 23 euro p/m. Prima. Ik zie geen reden om mijn abonnement te wijzigen.

 • Profielfoto
  Arthur345

  Mijn abonnement is een sim-only met onbeperkt internet. ooit aangegaan in 2010. 300 belminuten die ik nooit meer opmaak door dat ik vaak bel met FaceTime en FaceTime audio. 100 smsjes die door iMessage en whatsapp ook niet meer opmaak.

  Na verstrijken van 1 gig data verbruik gaat mijn snelheid naar beneden. Geen probleem mee. Ik kan dan nog steeds in de bus naar mijn werk ( 40 minuten) genieten van streaming audio. Tethering gebruik ik dagelijks in die zelfde bus. Dan kun je tenminste wat normaal internetten op je iPad. Goed, het is niet zo snel als thuis internet maar het werkt snel genoeg voor onderweg naar mijn werk.

  Dat alles voor 23 euro p/m. Prima. Ik zie geen reden om mijn abonnement te wijzigen.

  Bedankt voor dit fantastische verhaal.

 • Profielfoto
  ¿`„

  Mijn abonnement is een sim-only met onbeperkt internet. ooit aangegaan in 2010. 300 belminuten die ik nooit meer opmaak door dat ik vaak bel met FaceTime en FaceTime audio. 100 smsjes die door iMessage en whatsapp ook niet meer opmaak.

  Na verstrijken van 1 gig data verbruik gaat mijn snelheid naar beneden. Geen probleem mee. Ik kan dan nog steeds in de bus naar mijn werk ( 40 minuten) genieten van streaming audio. Tethering gebruik ik dagelijks in die zelfde bus. Dan kun je tenminste wat normaal internetten op je iPad. Goed, het is niet zo snel als thuis internet maar het werkt snel genoeg voor onderweg naar mijn werk.

  Dat alles voor 23 euro p/m. Prima. Ik zie geen reden om mijn abonnement te wijzigen.

  Bedankt voor dit fantastische verhaal.

  GRAAG gedaan jongen. Ik deed het met liefde omdat ik wist dat er altijd wel een iemand te vinden is die het fantastisch vindt.

 • Profielfoto
  Jaap Blom

  @Marco.nl: ?????

 • Profielfoto
  Yosemite

  Als je snelheid na 1 GB wordt verlaagd heb je natuurlijk geen onbeperkt abonnement. Beperken van de snelheid is een behoorlijke beperking.

 • Profielfoto
  ¿`„

  Als je snelheid na 1 GB wordt verlaagd heb je natuurlijk geen onbeperkt abonnement. Beperken van de snelheid is een behoorlijke beperking.

  Nou ja, destijds werd dat door t-mobile wel zo verkocht ‘ onbeperkt internet’. In zekere zin vind ik ook dat het nog opgaat ook. Beperken van de snelheid is pas een ‘behoorlijke beperking’ als je dat ook zo ervaart. Ik ervaar dat niet zo. Immers, ik kan na die 1 gb dataverbruik nog het zelfde doen als wat ik er voor ook deed. Namelijk luisteren naar streaming audio en websites bezoeken. Veel meer hoeft ik niet te doen op een mobile device.

  En het boeit mij niet zo of die websites nu op mijn scherm verschijnen binnen 1 tot 2 seconden of binnen 2 tot 3 seconden.

  Dus nee, ik ga niet mee met jouw kwalificering van ‘behoorlijke beperking’ maar misschien heb jij hogere eisen bij mobiel internet. Ieder zijn meug.

 • Profielfoto
  dsdevries

  Want dan zouden ze dus internet voor thuis aan kunnen bieden over 4G ipv glasvezel

  Je surft nu inderdaad vaker veel sneller op je 4G databundel dan bij welke WiFi aansluiting dan ook. Ik heb WiFi dan ook standaard uit staan.

  Geloof me, een thuisaansluiting over 4G is niet iets dat je wil. Het lijkt alsof 4G sneller is omdat ze een hogere bandbreedte aanbieden. Het is echter niet zozeer de bandbreedte die er toe doet, maar de latency.

  Vergelijk het met de a2 van Amsterdam naar Utrecht. Die is 5 banen breed en er kunnen dus 5 autos tegelijkertijd naast elkaar van Amsterdam naar Utrecht rijden. Maar omdat je er maar 100km/u mag rijden doe je er toch bijna een uur over voordat de eerste auto aankomt.

  Zo werkt het ook met je internetverbinding. In principe kunnen er over 4G 300mbit per seconde van de ene server naar jouw telefoon gestuurd worden. Maar voordat de eerste bit aankomt ben je al bijna een seconden verder. Als je bedenkt dat elke website minstens 20 verschillende bestanden naar jouw telefoon wilt sturen bij elke pagina, dan levert dit al gauw een forse vertraging op. Via een vaste lijn is die latency een stuk lager (802.11n: 15ms, gbit e: 5ms).