Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 13 juni 2016

Swift Playgrounds: leren programmeren op de iPad

Apple brengt Swift naar de iPad als Swift Playgrounds, een interactieve app die kinderen, scholieren en studenten leert programmeren met Swift. Swift Playgrounds bevat interactieve lessen die de basis van Swift interactief uitleggen.

Daarnaast is een vrije modus voor eigen projecten die ook echt op de iPad als app uitgevoerd kunnen worden. Ook komt Apple met een speciaal iOS-toetsenbord voor programmeren.

Beginnen met simpele lessen

Swift Playground bevat een aantal complete lessen die de basis van programmeren uitleggen aan de hand van een probleem. Zo moet je een mannetje rond laten lopen door een loop te gebruiken. Er is een compleet programma dat iedereen zelfstandig kan doorlopen, al hoopt Apple dat scholen het in hun lespakket gaan opnemen.

Eigen projecten

Naast de lessen die stap-voor-stap gevolgd kunnen worden, is het ook mogelijk om een eigen project te maken. Dit moet vooral gezien worden als experimentele ruimte, apps die in de vrije modus gemaakt worden kunnen niet in de App Store geplaatst worden. Eigen projecten kunnen wel binnen Swift Playground uitgevoerd worden. Het geeft toegang tot een groot aantal functies van Swift.

Coding keyboard

Swift Playgrounds komt met zijn eigen coding keyboard dat automatisch variabelen en functies weergeeft. Zo wordt programmeren op een virtueel toetsenbord toch aangenaam.

Swift Playgrounds is onderdeel van iOS 10 en in juli als publieke beta gratis beschikbaar voor iedereen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Swift Playgrounds: leren programmeren op de iPad
Sluiten