Swift Playgrounds: leren programmeren op de iPad

Door: Raymon Mens - 15 reacties

Apple brengt Swift naar de iPad als Swift Playgrounds, een interactieve app die kinderen, scholieren en studenten leert programmeren met Swift. Swift Playgrounds bevat interactieve lessen die de basis van Swift interactief uitleggen.

Daarnaast is een vrije modus voor eigen projecten die ook echt op de iPad als app uitgevoerd kunnen worden. Ook komt Apple met een speciaal iOS-toetsenbord voor programmeren.

Beginnen met simpele lessen

Swift Playground bevat een aantal complete lessen die de basis van programmeren uitleggen aan de hand van een probleem. Zo moet je een mannetje rond laten lopen door een loop te gebruiken. Er is een compleet programma dat iedereen zelfstandig kan doorlopen, al hoopt Apple dat scholen het in hun lespakket gaan opnemen.
wwdc1317
wwdc1290

Eigen projecten

Naast de lessen die stap-voor-stap gevolgd kunnen worden, is het ook mogelijk om een eigen project te maken. Dit moet vooral gezien worden als experimentele ruimte, apps die in de vrije modus gemaakt worden kunnen niet in de App Store geplaatst worden. Eigen projecten kunnen wel binnen Swift Playground uitgevoerd worden. Het geeft toegang tot een groot aantal functies van Swift.
wwdc1340

Coding keyboard

Swift Playgrounds komt met zijn eigen coding keyboard dat automatisch variabelen en functies weergeeft. Zo wordt programmeren op een virtueel toetsenbord toch aangenaam.
wwdc1345
Swift Playgrounds is onderdeel van iOS 10 en in juli als publieke beta gratis beschikbaar voor iedereen.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  Lucas V

  Ik heb een iPad mini 1 en heb geen toegang tot iOS 10 kan ik dan als nog met dat swift playground werken?

 • Profielfoto
  Lucas V

  Laat maar verkeerd gekeken

 • Profielfoto
  koen

  En, wat is het antwoord?

 • Profielfoto
  wensink

  ^Nee, want Swift Playground is onderdeel van iOS X en dat draait niet op de iPad mini 1..

 • Profielfoto
  wensink

  ^ Sorry mijn fout, lees net dat de iPad mini 1 wel wordt ondersteund.. Ik had gedacht dat dat niet zo was, aangezien de iPhone 4S ook niet wordt ondersteund en deze beide een A5 hebben..

 • Profielfoto
  Shmoo

  Veel vrouwen op het podium.. Word ik een beetje moe van. Apple wordt de publieke omroep.

  Maar dit speeltuin appje om op een vriendelijke manier in aanraking te komen met code ziet er wel leuk uit. Zou ik wel eens in willen kijken als het beschikbaar is.

 • Profielfoto
  imar

  Vind het zo opmerkelijk dat er in de reguliere ochtendbladen niets hierover (of überhaupt de WWDC) te lezen was.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  @Shmoo: viel me ook op, maar dacht er verder weinig van. Ook in dat filmpje met die (beginnende) programmeurs. Ze willen duidelijk een markt aanboren.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  @imar: kranten/bladen weet ik niet maar nu.nl heeft een vrij lang feitelijk verslag van iOS 10. Geen watchOS, macOS, of tvOS maar zoveel viel daar ook niet melden voor ‘iedereen’.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Op zich een goed idee om kinderen vanaf de basis te leren coderen en te laten ondervinden wat je daarmee doen kunt. Maar die juf op het podium deed wel érg veel moeite om de zaal te laten klappen en dat wilde niet best lukken. Vind je het gek. Kinderen ‘basic’ leren coderen. Maar ze moeten wel kunnen lezen en blijkbaar keuzes kunnen maken uit allerlei geschreven codes. En ook nog begrijpen welke ze moeten kiezen. Dat gaat een peutertje niet doen. En dat is jammer. Het basic level had zo simpel moeten zijn dat een code een blokje is dat je ergens heen schuift, waardoor een functie verandert. Dan kan je zien en leren wat het gevolg is van wat je doet. Met zoals het nu lijkt kunnen kinderen dat pas begrijpen als ze 10 of 12 zijn, met die uitgeschreven codes. Jammer. Misschien kan Maurice de Hond van de Apple scholen er nog even achteraan:)

 • Profielfoto
  SvS

  Inderdaad, @MacAanZee.
  Je hebt natuurlijk speelse negenjarigen en ‘nerdy’ achtjarigen. (neem dat Australische 9 jarige meisje, die het jongste was op WWDC) Dus dat kan wel een succes worden voor een bepaald, kleine doelgroep. Zoals het nu uitzag, moeten de Nederlandse kids wel een beetje Engels beheersen om die codes te begrijpen. (forward, walk, round, etc)

 • Profielfoto
  Lucas V

  Wensink nee dat is een foutje van Apple de iPad mini 1 wordt niet meer ondersteunt

 • Profielfoto
  Buzz

  Deze Engelse woordjes lijken mij voor het eind van de basisschool toch geen probleem.

  De Swift Playground is bedoeld om Swift te leren. Om nog jongere kinderen de beginselen van het programmeren te leren is Swift natuurlijk niet de meest geschikte taal.

 • Profielfoto
  bechris60

  Ik heb een iPad mini 1 en heb geen toegang tot iOS 10 kan ik dan als nog met dat swift playground werken?

  Nou, zou nog wel eens kunnen dat deze ook op iOS 9 werkt. Tijdens de beta is hij al geïnstalleerd dacht ik, maar nadat de beta’s compleet zijn is de app in de gewone versie te downloaden in de App store.

 • Profielfoto
  dafo

  Vandaag kondigt ook de TU-Delft een online cursus programmeren voor kinderen aan, op basis van Scratch, de tool van het Amerikaanse MIT.

  Scratch wordt ook al gebruikt door de Nederlandse Stichting CoderDojo, die door het hele land kids aanmoedigt om te leren programmeren. Eigenlijk doet in de basis de programmeer taal er niet toe: het gaat om kinderen te leren op welke manier wij mensen met apparaten en machines communiceren.

  Het zou trouwens mooi zijn als Apple deze nieuwe tool niet alleen op de iPad maar ook via de browser beschikbaar zou stellen. Dan wordt het nog veel beter bereikbaar voor kinderen die geen iPad hebben.