Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 20 juni 2016

Dieper in op WWDC met Phil Schiller en Craig Federighi

Naast WWDC waren er in San Francisco ook andere events voor ont­wikkelaars. Een daarvan was een uitzending van The Talkshow, de podcast van Apple-blogger John Gruber. Vorig jaar was Phil Schiller te gast en dit jaar schoof ook Craig Federighi aan.

De twee Apple-kopstukken namen een uur de tijd om dieper op iOS 10, macOS Sierra en watchOS 3 in te gaan. Gemist? Luister of kijk het terug. Liever lezen? Wij zetten de belangrijkste punten op een rij.

Alles open voor ontwikkelaars

Een van de verrassendste dingen aan iOS 10 was dat ontwikkelaars veel dieper op iOS kunnen inhaken. Denk aan VOIP-apps die het lockscreen kunnen overnemen en iMessage-apps met stickers en meer. Is dat toeval? Volgens Federighi niet: “We begonnen in iOS 8 al met extensies en widgets. We hebben toen de basis gelegd en kunnen daar nu verder op bouwen. Met iOS 10 maken het platform zo beter voor ontwikkelaars en gebruikers. Het komt allemaal mooi bij elkaar, ook met Siri.”

Schiller vult aan: “Het is ook een evolutie van het app-model. Apps waren eerst standalone al geweldig, maar nu wil je ze ook in iMessage of Maps. We vinden apps geweldig en willen ze overal.”

iMessage-apps in iOS 10.

Apps van home-scherm verwijderen

Een wens van veel gebruikers komt uit. In iOS 10 is het mogelijk om apps van het home-scherm te verwijderen. Federighi zegt dat het niet echt verwijderen, maar verbergen is: “Je verwijdert alle gebruikersdata en koppelingen met iOS, maar de de applicatie-code zelf blijft op je iPhone staan. Dat doen we om twee redenen: 1) Het is maar 150MB en 2) Veiligheid. iOS wordt aangeboden als één geheel waar we de integriteit van kunnen verifiëren bij het installeren van updates. Zodat er bijvoorbeeld geen kwaadaardige stocks-app kan worden geïnstalleerd.”

Het terugzetten van apps verloopt via de App Store, maar dat is alleen omdat gebruikers al bekend zijn met die manier van apps downloaden. De app wordt weer op het scherm geplaatst, maar niet echt gedownload. Apple kan dus de Mail-app niet los updaten via de App Store.

Bye Bye Aandelen-app.

Zoekadvertenties in App Store

Nog voor WWDC werden een aantal vernieuwingen in de App Store aangekondigd. Onder andere zoekadvertenties en nieuwe abonnementen. Waarom niet tijdens de Keynote? Schiller: “We wilden de Keynote onder de 2 uur houden en dat ging gewoon niet lukken. Daarom hebben we het voor de Keynote aangekondigd.”

De App Store-chef lichtte ook toe hoe Apple de zoekadvertenties aantrekkelijk wil houden voor kleine ontwikkelaars, er zijn een aantal maatregelen die ervoor zorgen dat grote bedrijven niet alle zoekwoorden op kunnen kopen.Schiller: “Er is geen minimale inleg en niet het hoogste bod, maar de relevantie bepaalt of een advertentie wordt getoond. Misbruik van zoektermen wordt aangepakt, maar ontwikkelaars kunnen wel op de naam van andere apps adverteren. Zo kunnen kleine ontwikkelaars ook bij de zoekterm “Angry Birds” adverteren. Er is verder geen exclusiviteit, als meerdere ontwikkelaars een zoekwoord claimen, volgt rotatie op basis van relevantie.”

Mac App Store

Gruber uitte zijn zorgen over de Mac App Store. “Het is een beetje het lelijke zusje van de iOS App Store. Geen TestFlight voor beta-apps, geen video-previews. Waarom? Schiller reageerde: “De Mac App Store doet er nog steeds toe, we gebruiken deze zelf ook om onze software te distribueren en het is een belangrijk platform voor veilige distributie van apps. We kennen allemaal het voorbeeld van apps van download-sites die met adware worden geïnjecteerd of toolbars installeren. Dat willen we allemaal niet.”

Over de prioriteiten: “Er zijn de afgelopen jaren dingen niet volledig geïmplementeerd omdat ze op iOS hogere prioriteit hadden of de kosten niet opwogen tegen de baten. “Neem bijvoorbeeld TestFlight, dat zou veel moeite zijn om te implementeren, maar op de Mac kunnen apps ook nog steeds los geïnstalleerd worden. Daarom was de noodzaak niet zo hoog als op iOS, daar was het echt nodig. Maar nu ik Chef App Store ben wil ik dat alles in alle Stores gedaan wordt.”

De Mac App Store in 2011, er is weinig veranderd.

Beveiliging Auto Unlock Mac

Een van de nieuwe functies van macOS Sierra is auto unlock. Als de Apple Watch van een gebruiker dichtbij zijn Mac is, ontgrendelt deze automatisch. Federighi vertelt hoe de beveiliging aangepakt is: “Je wil geen relay-aanvallen waarbij kwaadwillenden het signaal dat de Apple Watch naar de Mac stuurt afvangen en doorsturen naar een Mac om te faken dat de gebruiker in de buurt is. Dus we meten de snelheid van de connectie en als het trager dan de snelheid van het licht is, moet alsnog een wachtwoord ingevuld worden.”

Foto-analyse op apparaat zelf

Advanced Computer Vision was de marketingterm waarmee de foto-analyse van iOS 10 aangekondigd werd. Simpel gezegd herkent de iPhone wat er op de foto staat en maakt dit doorzoekbaar. Google en Facebook doen dit ook, maar dan in de cloud. Apple heeft er zijn eigen twist aan gegeven en gebruikt de processor van het apparaat zelf. Federighi vertelt dat de GPU van een modern iOS-apparaat snel genoeg is om direct na het maken van een foto een analyse uit te voeren, maar dat alle bestaande foto’s alleen geanalyseerd worden als het apparaat op een stopcontact aangesloten is.

Momenteel worden de resultaten van de analyse nog niet gesynchroniseerd tussen apparaten, dus een iPhone, iPad en Mac moeten allemaal zelfstandig de foto’s analyseren. In de toekomst worden de resultaten wel gedeeld, maar dat wil Apple pas als het volledig versleuteld opgeslagen kan worden.

Geen cloud, maar het werkt best goed.

En de cloud dan?

Gruber haalde sceptische berichten aan. Kan het analyseren van foto’s wel goed genoeg zonder cloud? Is de manier waarop Facebook en Google het doen niet de enige juiste manier? Federighi: “Het is niet dat één iPhone de foto’s van alle gebruikers moet analyseren. We hebben er een miljard dus bij elkaar meer power dan de cloud van Facebook of Google. Algoritmes moeten ook getraind worden om objecten te herkennen, dat doe je door veel voorbeeldfoto’s te analyseren. Federighi: “Wat blijkt, je hoeft foto’s van bergen en paarden niet uit de foto’s van de gebruikers zelf te halen. We gebruiken algemene foto’s voor het trainen van de algoritmes.”

Snellere Apple Watch

Tijdens WWDC gaf Apple min of meer toe dat Apple Watch-apps nogal traag waren. In watchOS 3 wordt doet opgelost en worden apps behoorlijk sneller. Hoe kan dat op dezelfde harware? Federighi: “Dat doen we op verschillende manieren. Allereerst hadden we wat RAM over. Veel mensen gebruiken hooguit 10 apps op hun Watch en die kunnen we gemakkelijk in het geheugen bevriezen zodat ze sneller opstarten. Daarnaast waren we in het begin nogal voorzichtig met de accu. We moesten zeker zijn dat de accu een hele dag mee ging. Nu blijkt dat we dat gemakkelijk halen, kunnen we halen we wat accu opofferen aan het updaten van gegevens op de achtergrond”.

Schiller voegt toe: Watchfaces worden nu ook een soort apps. Je kunt ze nu sneller wisselen door de swypen, wanneer je bijvoorbeeld andere gegevens nodig hebt. We hebben echt gekeken naar de praktische toepassingen in watchOS 3.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dieper in op WWDC met Phil Schiller en Craig Federighi
Sluiten