Nieuwe foto’s bevestigen veranderingen 2016 MacBook Pro

34 reacties

Nieuwe foto’s die door Cult of Mac gelekt zijn, lijken recente geruchten over een nieuwe MacBook Pro te bevestigen. Een aluminium chassis toont plaats voor een OLED-strip in plaats van functietoetsen en uitsparingen voor vier USB-C-aansluitingen.

De beelden zijn afkomstig van een anonieme bron die zegt te werken voor een van Apple’s industriële partners. Als het om een legitiem lek gaat, krijgt de MacBook Pro binnenkort een flinke vernieuwing.

Geen OLED-toetsen, maar strip

De doorgaans goed ingelichte analist Ming-Chi Kuo zei eerder al dat Apple de functietoetsen bovenaan het toetsen­bord zal vervangen door OLED-toetsen. De gelekte foto’s lijken individuele toetsen met een OLED-schermpje bovenop uit te sluiten. Er zijn geen uitsparingen voor individuele toetsen te zien, maar er is wel plaats voor een lange strip.

macbooklek
Foto via Cult of Mac.

Bye bye MagSafe en USB

Aan de zijkant vallen vier uitsparingen voor USB-C-aansluitingen op, ze worden vergezeld door een minijack-aansluiting. Apple lijkt voor volledig USB-C te gaan (met Thunderbolt 3) in plaats van de traditionele USB-poorten en ook MagSafe voor de oplader sneuvelt. Dit zagen we eerder al bij de 12-inch MacBook. De speakers zijn naar de zijkanten van het toetsenbord verplaatst.

left_and_right
USB-C aan beide kanten.

Volgens andere geruchten zou de MacBook Pro ook voorzien worden van Touch ID. Daar kunnen we op deze foto’s echter geen bevestiging van vinden. Wanneer de nieuwe MacBook Pro onthuld wordt is vooralsnog onduidelijk, er bestaat een kans dat we de laptop tijdens WWDC op 13 juni zien, maar er werd ook gesproken over het vierde kwartaal van dit jaar. Genoeg tijd om een USB-C-verloopje uit te zoeken dus…

Reacties

34 reacties
 • Profielfoto
  yasser

  Ik snap echt niet waarom MagSafe weg moet. naar mijn mening is er plaats genoeg om die erin nog bij te proppen . Ook was MagSafe voor mij al een paar keer een groot geluk, aangezien ik er al een paar keer over ben gestruikeld. Dit wil dus zeggen dat met een nieuwe Macbook Pro de kansen da hij op de grond valt aanzienlijk vergroot worden.

 • Profielfoto
  Twitfix

  Het lijkt mij best handig als ze touch id inbouwen in de sluimerknop.

 • Profielfoto
  Sjurkie

  Mijn Powerbook werd gesloopt doordat er geen Magsafe was. Sinds ik Macbooks heb heeft MagSafe mijn laptop een keer of 10 gered van een val.

  Naast Magsafe heeft ogenschijnlijk ook SD-slot toedeloe moeten zeggen, daar ben ik ook niet bepaald blij mee. Ik heb een nieuw Mac-laptop nodig (huidige is 5) maar van de plaatjes wordt ik niet heel vrolijk, maar ik wil ook niet over op Windows… bummer…

 • Profielfoto
  Afroman

  Voordeel is wel dat je nu een oplaadpoort heb aan de linker en rechterkant.

 • Profielfoto
  jamiepeeters

  Eens met yasser. Ik vind MagSafe één van de mooiste features, echt zonde dat ze dat dan killen voor een paar mm dunner.

  Ik vraag me ook af of USB-C nou echt zo’n succes gaat worden, ik kom het namelijk nog zelden tegen. USB 3.0 is nog steeds heel snel én backward compatible, dus kiezen fabrikanten eerder daarvoor naar mijn idee.

 • Profielfoto
  Wootism

  Volgens mij is er best een grote kans dat de TouchID in de uitsparing komt die je rechts-bovenin ziet. Waarschijnlijk wordt dat meteen de hard-reset knop.

 • Profielfoto
  Sjurkie

  Veel adaptertjes kopen dus;-)

  Zag dat de Griffin Breaksafe verkrijgbaar is, dat helpt, maar daar had Apple zelf mee moeten komen.

 • Profielfoto
  Afroman

  Ik vraag me ook af of USB-C nou echt zo’n succes gaat worden, ik kom het namelijk nog zelden tegen. USB 3.0 is nog steeds heel snel én backward compatible, dus kiezen fabrikanten eerder daarvoor naar mijn idee.

  Als iedereen zo dacht hadden we nog steeds floppy disks.

  Uiteraard is niet elke vernieuwing een voordeel en het gaat waarschijnlijk nog jaren duren voordat USB-C op grote schaal gebruikt gaat worden maar het heeft zoveel voordelen.

  -het is snel (handig met de grote hoeveelheden data die we tegenwoordig maken, met films en dergelijke)(40 Gbs!)
  -Het is backwards compatible met een adapter, maar op een gegeven moment heb je genoeg apparatuur die het ondersteunen
  -maakt niet uit hoe je het in je computer prikt maar het werkt altijd.
  -je kan ermee laden
  -Werkt voor netwerkverbinding, beeldschermen, audio you name it.

  Vroeg of laat wordt het de standaard want heel veel fabrikanten hebben het al toegepast op hun laptops en ultrabooks.

 • Profielfoto
  Hyrax

  MagSafe vind ik écht een van de beste features van de MacBook vergeleken met andere laptops. Het zou echt zonde zijn als ze die eruit zouden slopen…

 • Profielfoto
  klonic

  Laat ik nou net over 3 maanden een nieuwe HP Elitebook krijgen van mn werk. Ik vind die harde ruk van Apple van het ene naar het andere platform niet zo netjes. Ze moeten eerst een overgangsperiode maken. Maak een Macbook pro met een USB A en C poort. Verkoop die een tijd en ga dan over naar alleen USB C. Zo hebben wij de tijd om langzaam onze hardware aan te passen. Ook mogen ze er wel gratis wat adapters bij leveren. Toe de eerste Mac met WiFi kwam zat er ook nog Ethernet op.

  @ Afroman
  Alleen is USB-C niet safe zoals magsafe dat wel is. De floppydisc was achterhaald toen deze wegelaten werd. Ookde dvd was dat eigenlijk al toenapple deze weg liet. USB A is dat zeer zeker niet. USB A werkt ook altijd ongeacht hoe je het erin doet. Voor USB C geldt dat als je hem 189 graden kan draaien, draai je hem minder dan gaat hij er niet in en werkt hij niet, bij USB A is dat 180 graden.

  @ Sjurkie,
  Misschien hackintosh?

 • Profielfoto
  Targaryen

  De 3.5 mm poort voor audio zouden ze uit de iPhone slopen, maar in de MacBook laten ze hem dan zitten? Waarom dan niet dezelfde lijn doortrekken en meteen kiezen voor een USB-C (met adaptermogelijkheden)? Dit ontgaat mij een beetje…

 • Profielfoto
  ray-

  Apple wil gewoon dat je sneller uw macbook omver schopt, zodat je een nieuwe moet kopen = extra $$$

 • Profielfoto
  mmww

  “Targaryen 12 minuten geleden
  De 3.5 mm poort voor audio zouden ze uit de iPhone slopen, maar in de MacBook laten ze hem dan zitten? Waarom dan niet dezelfde lijn doortrekken en meteen kiezen voor een USB-C (met adaptermogelijkheden)? Dit ontgaat mij een beetje…”

  Waarom? Nog een poort minder? de Magsafe is er ook al af je mag er weer over struiken en stuk laten vallen, Apple heeft omzet nodig.

  Zolang ik niet het geheugen kan upgraden mogen ze hem lekker houden. Niet Pro waardig.

  Snap niet dat mensen zo blij zijn met alles wat ze eruit halen! Het lijkt wel een iPad, 3 jaar gebruiken en daarna bij het grofvuil. Geld zat!

 • Profielfoto
  Targaryen

  Waarom? Nog een poort minder? de Magsafe is er ook al af je mag er weer over struiken en stuk laten vallen, Apple heeft omzet nodig.

  Snap niet dat mensen zo blij zijn met alles wat ze eruit halen! Het lijkt wel een iPad, 3 jaar gebruiken en daarna bij het grofvuil. Geld zat!

  Jij gaat er meteen van uit dat ik die verandering verwelkom. Ik heb nergens mijn waardeoordeel uitgesproken over het wegvallen van de 3.5mm audiopoort: ik merk alleen op dat Apple niet consistent is in haar “innovatie”. Als ze eerst verkondigen dat de 3.5mm audiopoort niet meer van deze tijd is, dan slopen ze hem meteen beter uit al hun apparaten.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Apple wil gewoon dat je sneller uw macbook omver schopt, zodat je een nieuwe moet kopen = extra $$$

  En als die MagSafe over 10 jaar nog steeds hetzelfde is zeggen we, wat een saai bedrijf is Apple. Veranderen ze ook nog eens iets of is het gewoon oude spulletjes overzetten in nieuwe computers.
  4 USB-C poorten is meer dan volgende je kunt prikken waar je wilt dat mag je thuis niet.

 • Profielfoto
  Shmoo

  ik merk alleen op dat Apple niet consistent is in haar “innovatie”.

  Dat zijn ze ook nooit geweest, dat willen wij altijd wel heel graag en daar gaan de geruchten in het begin altijd over maar uiteindelijk kiest Apple altijd gewoon weer iets anders.
  iWatch en daar was de Apple Watch. iPhone 5C en ? mogelijk 6C in iPod touch stijl – nope iPhone 5SE in iPhone 5S stijl.
  .
  Het gaat nooit ergens over, ik denk dat ze het bewust doen om te zorgen dat mensen zo min mogelijk aan het bedrijf kunnen verdienen door vooruit te lopen.

 • Profielfoto
  polansky

  Geen Magsafe is geen nieuwe MBP op korte termijn.

  Die aansluiting heeft al zo vaak mijn huidige MBP gered dat ik niet kan begrijpen waarom Apple hier afscheid van wil nemen.

  Tegelijkertijd moet ik zeggen dat de ‘vorige’ magsafe, waarbij het draadje naar boven/achteren wegliep veel beter is dan de huidige versie die er juist voor zorgt dat je eerder over de powerkabel struikelt.

  Enfin er is gelukkig nog de Griffin Breaksafe, die hetzelfde doet als de magsafe – Maar eigenlijk hoort Apple dit gewoon als accessoire mee te leveren. Zo heb je tenminste zelf keus.

 • Profielfoto
  Brainalyser

  Magsafe is een van de beste features van een macbook imho, het zou zonde zijn als deze verdwijnt.

 • Profielfoto
  plonserd

  Magsafe was wel een goede feature, maar nu ook weer niet onmisbaar, zeker niet met de steeds hoger wordende batterijduur. Voordeel van opladen via USB-C is dan ook weer dat je voor onderweg een gewone batterypack zoals voor je iPhone kan gebruiken om toch nog een tijdje verder te kunnen werken.

  Zoals Afroman ook zegt, kiezen of je links of rechts oplaadt is ook een extra handigheidje. En die dongles zullen best wel meevallen. USB-C sticks zijn er al genoeg in omloop, en alle randapparatuur kan je thuis makkelijk aan een hub hangen (USB, Thunderbolt, Firewire, display, stroom,.. allemaal via 1 kabel)

  Op deze manier wordt een Macbook Pro echt een perfect ding voor zowel op bureau als onderweg. Ook geen 80 euro meer uitgeven als je oplader kapot is, want USB-C kabels en powerbrickjes zijn er genoeg in omloop. Zelfs onderweg in de auto kan je je Macbook opladen..

  Ik heb nu een maxed out 2015 MBA 11″ (draagbaarheid is superbelangrijk voor mij), maar als ze deze weg op gaan met hun notebooks kijk ik misschien toch wel uit naar een nieuwe 13″ MBP

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Nummer 26 en Shmoo,

  er is trouwens nog een probleem met die “iWatch”, dat word namelijk al gebruikt door VTM (Belgische zender), om bepaalde series of films opnieuw te bekijken.

  Verder zie ik hier weer veel vrolijke comments:roll:

  Eerlijk is eerlijk, de magsafe en sd card slot zie ik ook niet graag verdwijnen, maar de rest…

  4 USB C poorten is eigenlijk echt wel gek:-D Zo één poort geeft en meer snelheid, het voorziet je Macbook pro van power, het is eigenlijk zoals Afroman zegt: je kan er praktisch inpluggen wat je wilt, Audio,video,…

  Wat me ook opvalt is dat iemand daar zegt dat je in de usb poort van vandaag ook kan inpluggen zonder verkeerd te zitten maar dat klopt toch niet? Ongeacht hoe je een kabel erin steekt als je naar een usb poort kijkt heb je toch altijd een bepaalde kant die je moet inpluggen? Anders lukt het niet. Bij USB-C kan je wel gewoon pluggen welke kant dan ook

  hier even een vb:

  Nee, buiten de magsafe en de sd sleuf vind ik dit een fijne Macbook

  Oh, en over de ledstrip, het ging toch altijd over een ledstrip die de functies van de functietoetsen zou bevatten?

  Dat werd in elk geval wel altijd gezegd in de meeste video’s die ik tot nu al gezien heb:-)

 • Profielfoto
  jordi99

  Lijkt me handig die ledstrip, zodat iedereen de functietoetsen wellicht kan ordenen naar zijn/haar behoeften..

  3.5mm jack… Ik denk nu dat Apple draadloze earpods gaat leveren bij de iPhone 7, kan toch niet lightning earpods en dat je die niet kan gebruiken..

  Lightning poort op de macbook zie ik ook niet gebeuren..

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Ik vind het wel frappant dat deze gelekte behuizing op het eerste zicht helemaal niet dunner is dan de huidige MacBook Pro. Ook van dat speciale scharnier is geen sprake. Ik betreur het feit dat Apple alles “dun, dunner, dunst” wilt maken en daarom poorten sloopt, maar ik vind het al helemaal belachelijk dat Thunderbolt, MagSafe, HDMI, SD, ethernet, etc. allemaal moeten sneuvelen voor een nauwelijks dunnere notebook. Aan de headphone-jack te zien is de behuizing even dik als de huidige generatie. Waarom moet alles dan weg, in ruil voor niets dan USB-C?

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  HDMI en MagSafe weg en in plaats daarvan USB-C. Zucht. Fucking adapters. Ik ben net blij dat ik langzaam steeds meer projectors met HDMI aantref in plaats van VGA. Kun je weer X adapters a €30 /stuk kopen. Als je MacBook Pro zelf al >€3000 kost, lever dan ook iets dat werkt.

 • Profielfoto
  knekkie

  Hoe zit het met de consequenties van warmte productie in de steeds dunner wordende behuizingen? gaan we dan ook achteruit in performance omdat Apple de processor terug geklokt om over verhitting te voorkomen?

 • Profielfoto
  knekkie

  Apple zal wel denken…

  Hoe kunnen we de marge van het winkelmandje verhogen bij de verkoop van een Macbook. Alleen een hoesje er bij is niet lucratief genoeg.

  Laten we de Macbook zo dun maken zodat we alleen nog maar USB C poorten kunnen gebruiken en iedereen die wat aansluiten wil vast zit aan dure Airport en Airdrop gelicenseerde draadloze oplossingen of dure verloop kabels met verloofdes naar wat de rest van de wereld gebruikt.

  gelukkig zorgen de iPhone verkopen voor 60% van alle inkomsten bij Apple. dan kan je wel stunten met steeds dunnere vorm over functie bullshit voor de liefhebber.

 • Profielfoto
  midas

  Wat een geklaag allemaal weer, niks beters te doen in je leven? Koop m niet, probleem opgelost.

 • Profielfoto
  vincej

  Wat die olet functietoetsen betreft ben ik benieuwd hoe ze dat toegankelijk willen gaan maken voor blinden en slechtzienden gebruikers.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Wat een geklaag allemaal weer, niks beters te doen in je leven? Koop m niet, probleem opgelost.

  idd;-)

  @ahenket, ik begrijp je frustratie. Aan de andere kant… Ze leveren iets dat werkt!

  Het is niet omdat je één of andere adapter moet kopen dat iets niet werkt… :/

  In mijn inziens zijn dit alleen stappen voorwaarts. De laatste tijd klaagt iedereen hoe Apple achteruit blijft met technologie, doen ze toch vernieuwend is het ook niet goed.

  Jullie zullen toch ooit eens een keuze gaan moeten maken wat jullie nu eigenlijk willen :-S

 • Profielfoto
  imar

  Alleen maar USB-C? Het lijkt de iMac in ’97 wel. Nu maar hopen dat er een Thunderbolt 1/2 naar USB-C adapter op de markt komt;!

 • Profielfoto
  SolidCake

  Dus, de 2016 MacBook Pro’s krijgen, qua IO, USB-C x 4 en een headphone jack…
  Omdat iedereen de MagSafe en de SD-Card Reader toch al zo nutteloos vindt… Gelukkig worden deze nutteloze eigenschappen toch weer ondersteunt met een adapter van > €100.

  Ik voorspel dat het 2017 model geheel voorzien wordt van een Oled toetsenbord en geleverd wordt zonder dedicated GPU. Daar hebben ze dan ook een externe variant variant voor die je voor > €1200 kan aanschaffen en verbindt via USB-C.

  De Surface Book wordt steeds aantrekkelijker.

 • Profielfoto
  no_poo

  Kabels gaan altijd kapot. Je MagSafe vervangen is duur. USB C is dus goedkoper.

  Je MacBook van de tafel rukken doordat de USB C niet makkelijk losschiet kan worden opgelost met een Griffin adapter: https://griffintechnology.com/intl/breaksafe-magnetic-usb-c-power-cable

  Nog altijd goedkoper dan je power adapter vervangen omdat de kabel stuk gaat.

 • Profielfoto
  no_poo

  Alleen maar USB-C? Het lijkt de iMac in ’97 wel. Nu maar hopen dat er een Thunderbolt 1/2 naar USB-C adapter op de markt komt;!

  Sterker nog, waar Thunderbolt tot nu toe een DisplayPort was heeft Thunderbolt 3 een USB C vorm. https://thunderbolttechnology.net/blog/thunderbolt-3-usb-c-does-it-all

  USB C is de onvermijdelijke toekomst!

 • Profielfoto
  Mich

  Als ze eerst verkondigen dat de 3.5mm audiopoort niet meer van deze tijd is, dan slopen ze hem meteen beter uit al hun apparaten.

  Lol, welke verkondiging?

  no_poo 10 uur geleden
  imar
  Alleen maar USB-C? Het lijkt de iMac in ’97 wel. Nu maar hopen dat er een Thunderbolt 1/2 naar USB-C adapter op de markt komt;!
  Sterker nog, waar Thunderbolt tot nu toe een DisplayPort was heeft Thunderbolt 3 een USB C vorm. https://thunderbolttechnology.net/blog/thunderbolt-3-usb-c-does-it-all

  USB C is de onvermijdelijke toekomst!

  Dat is net zijn punt he, heb zelf ook 2 TB1 drives, en zou deze graag blijven gebruiken als ik een nieuwe MBP koop.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Hmm, ik ga persoonlijk echt geen surfacebook kopen ze :-S Zo gek ben ik nog niet. Apple heeft nog altijd meer te bieden op gebied van “stabiliteit”, toegegeven, windows is de laatste jaren sterk verbeterd op vele punten. Maar sinds ik in 2009 veranderd ben naar Apple heb ik nooit meer omgekeken, ik ga mij gewoon lekker die nieuwe Macbook pro kopen, en als idd de magsafe wegvalt (wat ik jammer vind), dan is die Griffin adapter kopen het eerste dat ik doe.

  Ik hoop toch dat er nog steeds een sd poort in zal zitten.

  USB-C is idd de toekomst, één kabel kan je laptop voorzien van stroom en data uitwisseling. Als er dus vier van deze poorten op zitten lijkt me dat een heleboel. Gezien er nu maar 2 USB poorten opzitten. Natuurlijk zijn er ook wel twee display poorten aanwezig op dit moment. Maar dat maakt dus ook vier in totaal. Ach, laat ons gewoon nog niet te snel conclusies trekken en WWDC afwachten!:-)