macOS verklapt komst OLED-strip, Touch ID en 5K naar MacBook

24 reacties

Een aantal nieuwe API’s in het tijdens WWDC onthulde macOS 10.12 Sierra bevestigen geruchten over nieuwe MacBooks. De komst van een OLED-strip in plaats van functietoetsen, Touch ID, en een connectie voor een 5K Display zijn een stuk zekerder.

Mogelijk doet Apple deze maand nog een nieuwe MacBook Air uit de doeken, maar de MacBook Pro met grote vernieuwingen wordt samen met de iPhone 7 in september verwacht. macOS licht een tipje van de sluier.

OLED-strip zo goed als zeker

De nieuwe API die de komst van de OLED-strip verklapt is onderdeel van IOKit en het is zonneklaar. Functies als “IOHIDKeys”, “Usage_LED_Player1” en “KeyboardUsageMapKey” verwijzen naar nieuwe toetsen die met LED werken en aan functietoetsen gekoppeld worden.

In een deel van de kernel van macOS vinden we vervolgens wat er met de LED-strip mogelijk is. Een indicatie van het accuniveau, aannemen van FaceTime-gesprekken, inschakelen van de webcam, bedienen van media en het systeemvolume. Daarnaast zijn er ook nog algemene functies zoals het laten knipperen van een LED, een indicator voor notificaties, een equalizer en zelfs printer-functies als ‘paperjam’.

macbook-oled-concept-16x9
Het lijkt mogelijk om dit concept na te maken (klik voor meer afbeeldingen).

Touch ID in de Mac

Ook te vinden in IOKit: mogelijkheden voor biometrische authenticatie, oftewel Touch ID in de Mac. Het lijkt erop dat de vingerafdrukscanner onderdeel wordt van de OLED-strip. De functies zitten namelijk in dezelfde header-file als de functies voor het koppelen van FN-toetsen.
Schermafbeelding 2016-06-14 om 14.33.48

DisplayPort 1.3 met 5K

Tot slot zijn er ook nog nieuwe divers in macOS Sierra gevonden. Het gaat om grafische divers voor de AMD Polaris 10 en 11 GPU’s. Er lijkt bijna geen twijfel over dat dit de grafische chips voor de MacBook Pro worden.

Welke modellen precies gebruikt worden valt nog te bezien, maar alle AMD Polaris-chips ondersteunen DisplayPort 1.3 zodat er een 5K-beeldscherm aangesloten kan worden. Het scherm van de MacBook blijft waarschijnlijk 2560×1600 (13-inch) of 2880×1800 pixels (15-inch). Daarnaast wordt h.265 -een nieuwe, efficiënte videocodec voor 4K- hardwarematig ondersteund. Tot slot wordt het een flinke sprong voorwaarts in energie-efficiëntie, de chips zijn namelijk gemaakt op 14 in plaats van 28 nm.
amd-polaris-001

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  Nummer 29

  Ik verzoek je, Raymon, de titel te weizigen. Ik sprong zojuist namelijk een gat in de lucht toen ik las dat er een 5K scherm in de MacBook kwam……

 • Profielfoto
  Buzz

  Waarom zou je een 15″ scherm met 5K resolutie willen? Verder denk ik dat dit alleen maar goed nieuws is. Het lijkt er op dat er een zeer significante MacBook update staat uit te komen dit najaar of misschien zelfs nog deze zomer.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Het gaat om de mogelijkheid om een 5K-scherm via DisplayPort 1.3 aan te sluiten. Niet om een 5K-scherm in de MacBook zelf.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Voor verzoekjes moet je naar de radio bellen.

 • Profielfoto
  Zwollywood

  In dat deel van de kernel staat ook een NightMode

 • Profielfoto
  wensink

  Zo jammer dat alle functies van die strip nou op deze manier weer uitlekken.. Kondig dan vast die MacBook aan tijdens de keynote, of zorgt dat je dit soort dingen niet in de previews zet..

 • Profielfoto
  Switched

  @wensink

  Het gaat om een laptop, niet Game of Thrones.

 • Profielfoto
  Niets

  Jammer dat ze voor polaris gaan, ik had gehoopt op nVidea’s pascal.

 • Profielfoto
  Lifelogger

  Ben benieuwd naar hoeveel jaar het gaat duren voor Apple alle toetsen gaat vervangen voor oled keys in de toekomst. Als de ledstrip een succes gaat zijn, kan dat niet lang meer duren en is het een kwestie van tijd.

 • Profielfoto
  ozzie X

  @Lifelogger: dan kunnen ze net zo goed ipv het toetsenbord een scherm plaatsen waar je elk gewenst keyboard op kunt laten verschijnen of natuurlijk een mooi groot tekenvlak. Zo’n ledstrip is toch een beetje armoeiig en vast slechts een tussenstap.

 • Profielfoto
  Dydefox

  Hmmmmm….ik denk zelf dat het invoeren van gegevens voor altijd verbonden zal zijn aan een toetsenbord dat een respons geeft. Tenzij de ontwikkelingen zo snel gaan dat het via hersengolven gaat, maar dan nog zit je met de kwaliteit van de hersenen en hun inhoud. Maar on topic: een tekstje typen op een iPad leverde bij mijzelf de nodige irritaties op, dus nu weer een hoes met keyboard. Dan maar zo.

 • Profielfoto
  wensink

  @wensink

  Het gaat om een laptop, niet Game of Thrones.

  Inderdaad, als het Game of Thrones was kon t me niet schelen.

 • Profielfoto
  Buzz

  wensink: Deze zaken waren via de normale geruchtenmolen ook al gelekt. Als ze nu ook nog buiten de nieuwe OS developer builds zouden worden gehouden, dan zou dat de verdere ontwikkeling en het testen van de nieuwe features alleen maar gecompliceerder en langduriger maken.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Hmmmmm….ik denk zelf dat het invoeren van gegevens voor altijd verbonden zal zijn aan een toetsenbord dat een respons geeft. Tenzij de ontwikkelingen zo snel gaan dat het via hersengolven gaat, maar dan nog zit je met de kwaliteit van de hersenen en hun inhoud. Maar on topic: een tekstje typen op een iPad leverde bij mijzelf de nodige irritaties op, dus nu weer een hoes met keyboard. Dan maar zo.

  +1

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik vraag mij eigenlijk een beetje af wat ik nu moet doen. Momenteel zit ik nog met mijn Macbook pro retina uit 2012 (de allereerste versie van de retina MBP dus). Maar zou ik nu op dit moment een nieuwe kopen? Of wachten op de update…? :/

 • Profielfoto
  Afroman

  Als je hem echt nodig hebt kopen. Als je nog een tijdje vooruit kan dan wachten. Wachten op updates heeft nooit zin want updates zijn er altijd. En je weet nooit wanneer ze komen want als bedrijf een update aankondigen is dom. Dan verslijt je je huidige spul nooit.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Als je hem echt nodig hebt kopen. Als je nog een tijdje vooruit kan dan wachten. Wachten op updates heeft nooit zin want updates zijn er altijd. En je weet nooit wanneer ze komen want als bedrijf een update aankondigen is dom. Dan verslijt je je huidige spul nooit.

  Normaal wacht ik nooit op een update hoor. Maar ik zou het stom vinden mocht ik bv de 2015 versie kopen tov mijn 2012 versie en dat er dan in Juli een update komt. Ik heb dat al eens voorgehad met mijn eerste Macbook Pro, en dat is echt wel balen:p

  Ik gebruik het vooral voor Logic Pro x en FCP X dus kan de extra kracht (als die er aankomt) wel gebruiken. Op zich kan ik nog wel even voort met de mijne natuurlijk, al weet ik dat de 2015 versie sowieso sneller zal zijn dan mijn huidige natuurlijk. Maar ik weet niet in hoeverre ik daar op dit moment baat bij zal hebben? Ik heb wel gezien dat de flash ssd’s wel sneller zijn, vele malen sneller zelf…

 • Profielfoto
  Buzz

  Wachten op updates heeft volgens mij juist wel degelijk zin. MacBooks gaan tegenwoordig zo lang mee, en de ontwikkelingen op het gebied van CPUs en opslag gaan in vergelijking met vroeger nu zo langzaam, dat een 2012 MBP en ééntje die nu nieuw in de winkel ligt, niet zo heel veel van elkaar verschillen. Als je oude MacBook geen gebreken vertoont is het dus volgens mij niet zo heel nuttig om een paar duizend Euro uit te geven aan een vrijwel identiek exemplaar.

  Je kan dan beter wachten tot er iets echt nieuws wordt geintroduceerd, zoals sinds 2008 de unibody behuizingen en SSD, sinds 2012 de retina schermen, en zoals hopelijk dit najaar de hierboven genoemde vernieuwingen. Dan kan je daarna zo weer 4-5 jaar vooruit.

  Twee keer binnen één zo’n generatie van 4 jaar een MacBook aanschaffen moet je volgens mij alleen doen als er buiten garantie iets stuk gaat of slijtage vertoont. Als je, zoals nu, bijna aan het einde van zo’n generatie zit is het beter om te wachten op de nieuwe generatie.

 • Profielfoto
  bugboy

  DisplayPort 1.3 is leuk, maar die kan nog niet worden gecombineerd met ThunderBolt 3. Ik zou het vreemd vinden als de MacBook zonder TB3, maar met DP 1.3 zou worden uitgeleverd. Ik had verwacht dat Apple zou wachten totdat er een geupdatet Thunderbolt standaard uit zou komen die native 5K zou ondersteunen.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Wachten op updates heeft volgens mij juist wel degelijk zin. MacBooks gaan tegenwoordig zo lang mee, en de ontwikkelingen op het gebied van CPUs en opslag gaan in vergelijking met vroeger nu zo langzaam, dat een 2012 MBP en ééntje die nu nieuw in de winkel ligt, niet zo heel veel van elkaar verschillen. Als je oude MacBook geen gebreken vertoont is het dus volgens mij niet zo heel nuttig om een paar duizend Euro uit te geven aan een vrijwel identiek exemplaar.

  Je kan dan beter wachten tot er iets echt nieuws wordt geintroduceerd, zoals sinds 2008 de unibody behuizingen en SSD, sinds 2012 de retina schermen, en zoals hopelijk dit najaar de hierboven genoemde vernieuwingen. Dan kan je daarna zo weer 4-5 jaar vooruit.

  Twee keer binnen één zo’n generatie van 4 jaar een MacBook aanschaffen moet je volgens mij alleen doen als er buiten garantie iets stuk gaat of slijtage vertoont. Als je, zoals nu, bijna aan het einde van zo’n generatie zit is het beter om te wachten op de nieuwe generatie.

  Dankjewel, dit was ik ook aan het denken, maar was toch benieuwd naar andere meningen!:-) Mijn huidige Macbook Pro laat inderdaad nog geen gebreken zien en er is ook niets van slijtage aan. Het is gewoon wat meer power dat ik zoek voor de programma’s die ik gebruik. Het is altijd fijn als iets sneller/vlotter werkt:-)

  Nog even wachten is dus de boodschap, kan ik ondertussen ook nog wat extra sparen:-D

 • Profielfoto
  macsea

  @Buzz
  Ik volg je compleet. Heeeeel lang geleden, toen de dieren nog spraken (jaren 90) had ik zowel een laptop (nodig voor werk bij de klanten maar te traag voor dagelijks werk) en een desktop. Het ene jaar kocht ik een nieuwe desktop, het andere een nieuwe laptop. Gewoon omdat de snelheid zo veel hoger lag elk jaar (remember 603/604 PPC -> G3 -> G4 -> G5 tijd…).

  Na verloop van tijd kon mijn laptop mij net voldoen en kocht ik gewoon elkaar jaar een nieuwe laptop (ik was het in sync houden tussen 2 toestellen van data en mail, dat toen nog POP en geen IMAP was, meer dan moe). En na een paar laptops werd het om de 2 jaar een andere… Het beestje waar ik deze tekst nu op typ is een MacBook 17″ late 2011 en die voldoet nog prima. Hij heeft een jaar of 3 geleden een RAM uitbreiding naar 16Gb gehad en vorig jaar werd de 750GB HDD vervangen door een 1TB SSD en dit toestel vliegt voor mij nog (voornamelijk Xcode).

  Voor mij kan dit toestel nog een paar jaartjes mee, ik mis nog niks (en zou alleen maar mijn 17″ scherm missen bij een nieuwe;) )

 • Profielfoto
  Pietje

  Leuk al die lekken. We wachten wel wat er komen gaat. But do not use the macbook keyboard please (hopen hopen).

 • Profielfoto
  Ganymedus

  Wachten op updates heeft volgens mij juist wel degelijk zin. MacBooks gaan tegenwoordig zo lang mee, en de ontwikkelingen op het gebied van CPUs en opslag gaan in vergelijking met vroeger nu zo langzaam, dat een 2012 MBP en ééntje die nu nieuw in de winkel ligt, niet zo heel veel van elkaar verschillen. Als je oude MacBook geen gebreken vertoont is het dus volgens mij niet zo heel nuttig om een paar duizend Euro uit te geven aan een vrijwel identiek exemplaar.

  Je kan dan beter wachten tot er iets echt nieuws wordt geintroduceerd, zoals sinds 2008 de unibody behuizingen en SSD, sinds 2012 de retina schermen, en zoals hopelijk dit najaar de hierboven genoemde vernieuwingen. Dan kan je daarna zo weer 4-5 jaar vooruit.

  Twee keer binnen één zo’n generatie van 4 jaar een MacBook aanschaffen moet je volgens mij alleen doen als er buiten garantie iets stuk gaat of slijtage vertoont. Als je, zoals nu, bijna aan het einde van zo’n generatie zit is het beter om te wachten op de nieuwe generatie.

  Totaal mee eens, ik werk nog steeds op een late 2008. Toegegeven; uiteindelijk heb ik er zelf wel meer geheugen en een SSD in gestopt. Nu mijn accu de behuizing uit elkaar heeft gedrukt kijk ik voorzichtig naar een nieuwe. Maar daar komt tegelijk mijn grootste zorg met de huidige lijn(en), alles is gesoldeerd. Ik kan mij voorstellen dat dit ervoor zorgt dat ik eerder zal updaten aangezien ik zelf geen simpele modificaties meer kan doen.

 • Profielfoto
  whaha

  Het is drivers, niet divers…