Eindelijk: iOS 10 maakt verwijderen standaard apps mogelijk

15 reacties

Tim Cook heeft woord gehouden. De Apple-CEO beloofde vorig jaar een mogelijkheid te ontwikkelen om de standaard bij iOS geleverde apps te verwijderen. In iOS 10 is dit werkelijkheid en is het mogelijk om apps als Aandelen, Tips en meer te verwijderen.

Het verwijderen van standaard apps werkt op dezelfde manier als het verwijderen van apps van derden. Als je een verwijderde Apple-app later toch nodig hebt, is deze opnieuw te downloaden in de App Store.

Niet alle apps

Het is mogelijk om een groot deel van de apps te verwijderen, maar niet allemaal. De apps berichten, foto’s, camera, klok, wallet, App Store, gezondheid, instellingen, zoek iPhone, telefoon en Safari blijven aanwezig en zijn niet te verwijderen.

Wat er met de data in de app gebeurd verschilt per app. Lokale data wordt met de app verwijderd, maar applicaties die data in iCloud bewaren kunnen zonder verlies van data verwijderd worden. De data blijft in iCloud staan. Enige uitzondering is de contacten-app, die data blijft altijd op de iPhone staan en contacten zijn nog steeds via de Telefoon-app te raadplegen.

ios10-appsverwijderen
Een zo leeg mogelijke iPhone in drie stappen (Klik/tap voor groter).

Apps terugzetten

Het terugzetten van een verwijderde app kan via de App Store, waar Apple’s apps nu als losse download aangeboden worden. Wat echter handiger is, is om binnen Spotlight van iOS (naar beneden vegen op het home-scherm) naar de app te zoeken. De zoekfunctie van de App Store is namelijk nog steeds een drama, waardoor bij het zoeken naar ‘Notities’ Apple’s eigen app nergens te vinden is. Binnen iOS zelf gaat het een stuk beter.

Erg veel ruimte bespaar je overigens niet met het verwijderen van de standaard apps. Volgens Apple is het zo’n 150 MB. Iets is natuurlijk beter dan niets, en als je een functie nooit gebruikt is het zinloos om de app te hebben.

ios10-delete-apps-002
Klik/tap voor groter.

iOS 10 werd tijdens WWDC 2016 aangekondigd, in juli volgt een publieke beta en ontwikkelaars kunnen de nieuwe iOS-versie al testen. Lees in dit uitgebreide artikel over meer vernieuwingen in iOS 10.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  polansky

  Beste feature uit heel iOS10 – Nu nog mogelijk maken dat je ook een rollback naar een vorige versie van iOS kunt maken als JIJ dat zelf wil.

 • Profielfoto
  Zakske

  En nog iets positiefs; Game Center is in de iOS 10 beta 1 verdwenen… eindelijk!

 • Profielfoto
  xaddict

  Oef. Die Nederlandse naam van Home, “woning”?!

  Dat zou toch gewoon “thuis” moeten zijn? Klinkt ook veel warmer.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Verbazend dat je ook Kaarten kunt verwijderen! Lijkt me dat er een hoop Core functies achter schuil gaan. Worden die kennelijk via internet aangeboden, dus zal er een maps.apple.com achtig iets komen.
  Maakt concurreren hierop voor Google gemakkelijker…

 • Profielfoto
  Hydræ

  Ik had niet verwacht dat ze de apps daadwerkelijk verwijderen. Zelf dacht ik aan een lijstje met “verbergen” in Instellingen.

 • Profielfoto
  diotav

  #innovatie

 • Profielfoto
  Afroman

  En nog iets positiefs; Game Center is in de iOS 10 beta 1 verdwenen… eindelijk!

  Op zich jammer.

  Ik gebruik de app totaal niet. Maar volgens mij zorgt de app er ook voor dat je games opgeslagen zijn? Dus als je op je iPhone speelt kan je op je iPad verder gaan? Of als je een nieuwe telefoon hebt dat je gameplay exact is zoals je het hebt gelaten? Dat is voor mij de belangrijkste functie. Het sociale heb ik nooit echt gebruikt.

  Maar dat er nu apps te verwijderen zijn vind ik top. Jammer niet alles. App store is logisch, maar Safari en de contactenapp?? Waarschijnlijk zit het veels te diep in iOS.

  Maar een mooie stap in de goede richting. Heb ik eindelijk geen Apple map meer op mijn telefoon.

 • Profielfoto
  bArtificial

  De functionaliteit van game center kan prima blijven bestaan zonder de app.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Ik begrjp de ophef en opwinding hierover niet zo. Ik stop de apps die ik niet wil zien in een mapje en heb er zo totaal geen last van. Mocht je ze toch nog willen gebruiken, trek je ze uit het mapje. Leuk dat je ze nu kunt weggooien, maar zal mij verder een biet zijn.

 • Profielfoto
  Afroman

  Waarom moet je apps op je telefoon hebben die je toch niet gebruikt? Dan kan ik net zo goed de hele appstore downloaden “voor het geval dat”.

  Ik heb er last van. NIet zozeer dat ik ervoor naar de psychiater moet maar toch. Het neemt onnodige ruimte in wat ook plaats kan maken voor muziek, andere apps of foto’s.

 • Profielfoto
  Raddie

  “Erg veel ruimte bespaar je overigens niet met het verwijderen van de standaard apps. Volgens Apple is het zo’n 150 MB. ”

  Geinig. Mijn eerste harde schijf was 20 Mb.

 • Profielfoto
  grandijoost

  Oef. Die Nederlandse naam van Home, “woning”?!

  Dat zou toch gewoon “thuis” moeten zijn? Klinkt ook veel warmer.

  Mee eens dat het warmer klinkt, maar aangezien je meerdere “woningen” kan toevoegen hebben ze waarschijnlijk het woord woning gekozen

 • Profielfoto
  vincej

  @grandijoost dat klinkt inderdaad logisch.

 • Profielfoto
  vuurvreter

  @Hydrae

  Daar was ik ook bang voor, maar gelukkig is het nu definitief te verwijderen.

 • Profielfoto
  smacdab

  en Mail app is steeds meer een gmail schilletje?