iOS 10 brengt 8 nieuwe 3D Touch-functies

9 reacties

3D Touch maakte samen met iOS 9 zijn debuut in september van 2015. Een jaar later heeft Apple de functies van het drukgevoelige scherm van de iPhone 6s en nieuwer flink uitgebreid. iOS 10 bevat acht nieuwe 3D Touch-functies.

Vooral notificaties zijn in iOS 10 met 3D Touch verrijkt. Daarnaast is het beheer van mappen, app-downloads en het control center handiger dankzij 3D Touch. Alle nieuwe functies op een rij:

1. Meldingen per map

Als je van orde houdt en apps in mapjes hebt gestopt, is het soms moeilijk te zien welke app een melding heeft. Mappen tonen alleen het totaal aantal meldingen. In iOS 10 zorgt 3D Touch ervoor dat je met een stevige druk op een map een overzicht krijgt van de ongelezen meldingen per app.

ios10-3dtouch-001
Grindr wegblurren is zo 2015.

2. Alle notificaties wissen

Notificaties van meerdere dagen die in het notificatiescherm ophopen zijn in iOS 10 zo weg. Druk stevig op het kruisje boven de meest recente notificatie en er verschijnt een optie om alle notificaties te verwijderen.

ios10-3dtouch-002
Klik/tap voor groter.

3. Snel reageren

Stevig op een notificatie drukken, brengt in iOS 10 een nieuwe interface naar boven die je snel op notificaties laat reageren. Iedere app kan zijn eigen acties bepalen. Zo toont een berichten-app de mogelijkheid om te reageren en een Twitter-app opties om te retweeten of een like te geven.

ios10-3dtouch-003
Apt-get, API’s en Ansible. Wat een geeky talk op dit screenshot.

4. Widgets met snelle info

In iOS 10 kunnen apps een widget tonen, deze bevat de belangrijkste informatie uit de app en kunnen op het meest linkse home-scherm getoond worden. Een stevige druk op het icoon brengt bij de activiteit-app een overzicht van je trainingsdoelen, bij notities je laatste notitie, bij de foto’s-app recente herinneringen en bij de mail-app de mogelijkheid om VIP-contacten direct een bericht te sturen.

ios10-3dtouch-004
De vraag “moet ik nog bewegen?” wordt met één stevige druk beantwoord. (ja dus)

5. Meer controle in bedieningspaneel

De knoppen onderaan het bedieningspaneel (control center) krijgen met 3D Touch een aantal nieuwe opties. Zo is het mogelijk om de intensiteit van de zaklamp in te stellen, direct een timer voor 1, 5, 20 of 60 minuten te zetten, de uitkomst van de rekenmachine te kopiëren en de camera in slowmotion, video, of selfie-modus te openen. Helaas doen de knoppen bovenaan het paneel niets. Stevig op het Wi-Fi-icoon drukken om van netwerk te wisselen zit er niet in.

ios10-3dtouch-005
Detail: de helderheid van het scherm varieert mee met de intensiteit van de zaklamp.

6. Naam en inhoud mappen wijzigen

De naam en inhoud van een map wijzigen is sneller met 3D Touch in iOS 10. Druk stevig op de map, kies voor “wijzig naam” en er opent direct een scherm waarin je de naam en inhoud van de map kunt wijzigen.

ios10-3dtouch-006
Klik/tap voor groter.

7. App-downloads hervatten, annuleren en versnellen

Het downloaden van een grote app of game uit de App Store kan soms even duren. iOS 10 geeft je met 3D Touch meer controle over downloads. Je kunt ze annuleren, hervatten voor een later tijdstip of prioriteit geven. Dat laatste is vooral handig wanneer je apparaat vanaf een iCloud-backup hersteld wordt en je een specifieke app echt direct nodig hebt.

ios10-3dtouch-007
Klik/tap voor groter.

8. iMessage-effecten

De berichten-app van iOS 10 is flink aangepakt en bevat allerlei effecten. Deze zijn snel met 3D Touch te selecteren door stevig op de verzend-knop te drukken. Zonder 3D Touch werken effecten ook, maar dan moet de knop lang ingedrukt worden.

ios10-3dtouch-008
Drie keer raden waar het volgende artikel over gaat #spoileralert.

 

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Niels

  Drie keer raden waar het volgende artikel over gaat #spoileralert.

  :lol:

 • Profielfoto
  csteelooper

  Ok… Ik ben al langer blij dat ik een iPhone 6s heb. Nu nog blijer. Maar wat ik me wel afvraag: de iPhone 5 kan ook nog mee, net als alles wat daarna nog kwam. Veel functies die in iOS 9 voor notificaties beschikbaar waren, zitten nu kennelijk onder 3D Touch. Wat gaat dit inhouden voor toestellen die géén 3D Tocuh hebben?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  @csteelooper: Een aantal functies zijn ook zonder 3D Touch bereikbaar, maar minder snel. Ik zal mijn iPhone 5s eens uit de mottenballen halen en kijken hoe en of deze functies daar werken.

 • Profielfoto
  Dominicus

  Ik weergeef
  jij weergeeft
  hij weergeeft
  wij weergeven…?

 • Profielfoto
  Verdult

  Krijgen we dan ook eindelijk 3D touch op OMT?

  #spoiler alert, waarschijnlijk niet.

 • Profielfoto
  Verdult

  En ik bedoel niet alleen peek&pop natuurlijk.

 • Profielfoto
  SvS

  “Stevig op het Wi-Fi-icoon drukken om van netwerk te wisselen zit er niet in.”

  Heel jammer!! Dat was heel erg welkom geweest! Weet iemand een appje die dat kan? Met 1 klik (open app & select wifi) sneller dan instellingen / wifi / …

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  En ik bedoel niet alleen peek&pop natuurlijk.

  Acties als laatste nieuws, nieuwse topics en dingen die ook in het menu van de site zitten komen uiteraard in een volgende release van de app ook naar het icoon onder 3D Touch. Er is nu een beginnetje gemaakt met content in de app.

 • Profielfoto
  Verdult

  Cool! Kijk daar heb je wat aan!