Intel’s pijlsnelle Optane SSD nog dit jaar op de markt

8 reacties

We staan aan de vooravond van de tweede SSD-revolutie. Terwijl Samsung inzet op extreem klein, gaat Intel voor extreem snel met veel opslagcapaciteit. De Optane SSD slaat 3 keer meer data op en is 1000 keer sneller dan traditionele SSD-opslag.

Volgens een gelekte roadmap komen de eerste Optane SSD’s nog dit jaar op de markt. Het platform werkt met een nvme-interface via PCI-E en is daarom in theorie compatibel met bestaande MacBooks.

Drie varianten

Intel brengt dit jaar drie varianten van de Optane-opslag uit. Allereerst is er Mansion Beach, de snelste variant die eind 2016 verschijnt en zich op werkstations en veeleisende gebruikers richt. Brighton Beach staat iets lager op de ranglijst en verschijnt begint 2017, dit is de variant voor consumenten en early adopters. Tot slot is er nog Stony Beach dat als cache gebruikt kan worden om bestaande systemen te versnellen.

intel-octane-ssd-roadmap
Klik/tap voor groter.

Kruising tussen RAM en flashopslag

Intel Optane laat zich het best omschrijven als kruising tussen flashopslag en RAM. Flashgeheugen is goedkoop en verliest zijn data niet bij stroomuitval, maar is trager dan RAM-geheugen. RAM is relatief duur en verliest zijn data bij stroomuitval, maar is razendsnel. Optane combineert het beste van beiden voor een nieuwe generatie flashgeheugen die aanzienlijk sneller is. In onderstaande video een demo die Intel onlangs gaf.

Wanneer we Optane in de Mac kunnen verwachten is onduidelijk. De nieuwe generatie SSD maakt gebruik van de bestaande nvme-interface die Apple ook voor het flashgeheugen in de iMac en MacBooks gebruikt. Als externe schijf werken Optane SSD’s ook prima, de schijf in bovenstaande video was via Thunderbolt 3 aangesloten. (Via: Tweakers)

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  gipsman

  Als het klopt, valabele reden om de dringende, maar niet echt broodnodige nieuwe macbook aankoop toch nog even uit te stellen.

 • Profielfoto
  MEEUW

  SSD-revolutie of niet, de vernieuwingen komen verdomd traag in vergelijking met alle nieuws berichten over ssd.
  We blijven hangen bij de iphone 16 gb opslag.
  Boven de 512GB is nog steeds niet (echt) betaalbaar.

  Dus hoe snel gaan we nu echt vooruit ;)…..?

  Klooien met NAS server omdat ssd niet groot genoeg is, met trage netwerk verbinding omdat de wifi nog niet optimaal is ontwikkeld.
  Je 4g word geknepen, iphone staat vol, de hotspot connect niet altijd.
  Laat ik dan over de printer op houden. Geen 1 printer print wanneer je haast heb.
  Ik wacht op crowdfunding voor revolutie met printers die wel printen :P(zonder lijntjes te zien).

 • Profielfoto
  Jesper

  1000 keer sneller dan SSD, goeie god.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik zeg, tijd voor Apple om met een leaseplan te komen voor Mac computers. X bedrag per maand elke 4 a 5 jaar een nieuwe Mac.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Ik zeg, tijd voor Apple om met een leaseplan te komen voor Mac computers. X bedrag per maand elke 4 a 5 jaar een nieuwe Mac.

  Dat is er al, het heet “sparen”;-)

 • Profielfoto
  MEEUW

  Ik zeg, tijd voor Apple om met een leaseplan te komen voor Mac computers. X bedrag per maand elke 4 a 5 jaar een nieuwe Mac.

  Leasen is voor arme of domme mensen.
  Je betaald per maand. Het kost per maand x bedrag, de afschrijving, onderhoud en ze verdienen er wat aan. Dus je weet al dat je teveel betaald.

  B.v. lease een volvo v60 per maand voor 950 euro. 5 jaar lang (is 59000 euro)
  De auto kost 48.0000.(en dan heb je ook nog de restwaarde va ±8,500 a 12000)
  Idem met telefoon lease. (of zelfs gratis telefoon bij abbo).
  Kost je allemaal veel meer dan dat je het gewoon zelf koop.
  Iemand moet verdienen….

 • Profielfoto
  xaddict

  Dit klinkt als het concept achter de Fusion drives van Apple zelf

 • Profielfoto
  snipper

  Ik vind een term als ‘traditionele SSD-opslag’ altijd wel grappig.