Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 28 juni 2016
Leestijd: 7 minuten

Twee weken met iOS 10: vertrouwd en beter met maar één tegenvaller

iOS 10 is inmiddels twee weken als beta beschikbaar. We hebben al veel over de individuele functies geschreven, maar een oordeel over het geheel had je nog tegoed. Tijd om de voorlopige balans op te maken.

Don’t try this at home

De eerste beta van iOS 10 is beslist niet stabiel genoeg om op een telefoon voor dagelijks gebruik te zetten. Ik heb het wel gedaan omdat het anders niet mogelijk was om dit artikel te schrijven, maar liep tegen veel ongemakken aan. Zo is de iPhone snel leeg (powerbank meesleuren), wordt deze snel warm en lukt het aannemen van gesprekken niet altijd. Ook crasht de iPhone regelmatig op willekeurige momenten.

Vertrouwd uiterlijk, speelser en groot

Bij een eerste blik lijkt iOS 10 weinig veranderd, maar schijnt bedriegt. De hele interface is speelser en duidelijker. Dit zie je in het gebruik van kleuren bij knoppen in het control panel, maar ook aan de letters. Geen superdun font meer, maar duidelijk leesbare koppen. De blur is ook sterker geworden. Bij het openen van een map met apps valt de achtergrond veel meer weg. De animaties zijn ook een tikje sneller, waardoor iOS vlotter aanvoelt. Het geheel is visueel prettig en overzichtelijk.

Klik/tap voor groter.

Lockscreen is even wennen

Het lockscreen is in iOS 10 volledig op de schop gegaan. In plaats van schuif om te ontgrendelen dien je nu op de homeknop te drukken om de telefoon te ontgrendelen. Dat is de eerste week vreselijk wennen, maar heeft een reden. Een veeg naar rechts brengt namelijk een nieuw scherm met widgets tevoorschijn. Dit zijn de widgets die in iOS 9 in de vandaag-weergave van het notificatiescherm zaten. Vanaf het lockscherm zijn ze echter veel sneller toegankelijk, waardoor je snel heen en weer kunt vegen om de laatste info te bekijken. Een veeg naar links opent de camera.

Klik/tap voor groter.

Glanceable

De widgets en het lockscherm zijn niet het enige dat iOS 10 sneller maakt om te gebruiken. Het hele systeem is zo gemaakt dat je met een korte actie de belangrijkste info in een app ziet of snel actie onderneemt. Het hele systeem is bij gebrek aan een beter woord erg ‘glancable’.

In onderstaande screenshots drie voorbeelden: een notificatie uitklappen brengt een volwaardig gespreksvenster in iMessage tevoorschijn. 3D Touch op een app toont niet alleen snelle acties, maar ook de widget met de belangrijkste info zoals bij de activiteit-app je stats, bij notities je laatste notitie en bij de agenda-app je laatste afspraak. Een stevige druk op een map weergeeft de notificaties per app. Waardoor je minder tijd kwijt bent met het individueel checken van apps.

Deze functies vereisen 3D Touch en het is goed om te zien dat iOS 10 écht gebruik gaat maken van 3D Touch. Apple zal wel moeten zorgen dat dit ook op oudere iOS-apparaten zonder 3D Touch gaat werken, want dit geeft je het gevoel als een ninja door iOS te vliegen.

Klik/tap voor groter.

Muziek-app nog steeds een ramp

Een van de grootste vernieuwingen is de Muziek-app. Apple Music heeft een maker-over gekregen en is versimpeld. In de praktijk valt dat tegen. Apple heeft getracht de app overzichtelijker te maken door het font en artwork groter te maken, maar in de praktijk is dat niet veel beter. Positief beginnen: de app opent met het eerste tabblad, dat weer een overzicht van je eigen bibliotheek met toegevoegde muziek en opgeslagen afspeellijsten geeft.

De opvolgende tabbladen (voor jou en blader) zijn echter niet verbeterd. Er past door het grote artwork één suggestie in beeld, waardoor je blijft scrollen. Dit is geen effectief ruimtegebruik op een 4,7-inch scherm. Ook zijn de plaatjes verwarrend. Een afspeellijst bestaat uit een grid van vier hoesjes, maar wekt de suggestie dat het twee losse rijen met hoesjes zijn.

Klik/tap voor groter.

De achterliggende architectuur van de app is nog steeds te complex en het grote font heeft sommige zaken erger gemaakt. In onderstaande screenshots is te zien dat namen van afspeellijsten vaak wegvallen omdat het niet in beeld past (1). Ook is de scrollrichting vaak inconsistent (2) en is er nog steeds geen manier om een afspeellijst direct af te spelen zonder eerst de inhoud te bekijken en te kiezen voor Shuffle alle.

Klik/tap voor groter.

Sommige aanpassingen in het ontwerp lijken alleen gedaan omdat het kan, zonder aan overzicht te denken. Een mooi voorbeeld is het scherm met afspeellijsten voor activiteiten. Dit was in iOS 9 een stuk overzichtelijker dan in iOS 10. Na een jaar schaven aan Apple Music is dit een erg teleurstellend resultaat, zeker in vergelijking met de andere wel goed gelukte aanpassingen aan het design van iOS 10.

iOS 9 (links) en iOS 10 (rechts).

Foto’s

In tegenstelling tot Apple Music, is de nieuwe Foto’s-app wel erg goed gelukt. Apple maakte er tijdens de WWDC Keynote een groot punt van Advanced Computer Vision, oftewel automatisch herkennen wat op een foto staat. Apple doet dit -in tegenstelling tot Google- geheel lokaal op de iPhone en dit valt alles behalve tegen. Foto’s kunnen op persoon, plaats en categorie gezocht worden. iOS 10 herkent een groot aantal categorieën van dieren tot soorten eten. Foutloos is de herkenning nog niet en een mogelijkheid om iets te verbeteren ontbreekt.

Foto’s zoeken in iOS 10. Een letter intikken en de suggesties beginnen (klik/tap voor groter).

De ‘aandenkens’ functie die automatisch foto’s van bijzondere momenten en reizen bij elkaar voegt werkt aardig. Naast foto’s van reizen, worden ook de beste foto’s van het afgelopen jaar geselecteerd. De automatisch gemaakte collecties van reizen zijn vrijwel foutloos, maar in de categorieën beste van dit jaar en beste van afgelopen drie maanden belanden regelmatig screenshots. Hoe de app precies selecteert wat de beste foto’s zijn is onduidelijk.

De automatisch gemaakte filmpjes van aandenkens zijn cheesy, al komt dat vooral door de muziekjes die erbij worden geplaatst.

Overzicht van aandenkens, weergave van een aandenken en bewerken van een automatisch gemaakt filmpje.

Een andere functie die voor een leuk perspectief op je fotocollectie zorgt is de weergave van foto’s in de buurt. Onder iedere foto staat nu een kaartje dat e direct foto’s uit de buurt laat bekijken. Leuk om alle tijd dit je door de jaren heen in een stad hebt doorgebracht bijvoorbeeld eens te bekijken.

Foto’s op de kaart. (klik/tap voor groter)

Berichten

Met de berichten-app is Apple helemaal los gegaan. Het is nu mogelijk om effecten, stickers en meer aan een bericht toe te voegen. Daarnaast zijn er nog een aantal andere kleine verbeteringen gedaan. Zo worden er nu previews van links en andere content getoond. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een YouTube-video direct binnen de berichten-app af te spelen. Een broodnodige verbetering die iMessage weer competitief maakt.

https://www.instagram.com/p/BGosaxxPM_Z

Bedieningspaneel

Tot slot valt het bedieningspaneel (control center) op. Dit is fors uitgebreid en heeft nu aparte secties voor algemene bediening, muziek en HomeKit. Een aantal knoppen op de onderste rij van het paneel werken nu met 3D Touch, zo kan de intensiteit van de zaklamp ingesteld worden, een timer voor 1, 5, 20 of 60 minuten gezet worden en de camera direct in selfie-stand geopend worden. Jammer is dat de bovenste rij knoppen niets doet, geen 3D Touch op het Wi-Fi-icoon om een ander netwerk te kiezen.

Drie secties in het bedieningspaneel.

En verder…

  • Klein maar fijn: tijdens het maken van foto’s stopt je muziek niet meer.
  • iOS 10 bevat een nieuwe Home-app, we lichten ‘m in een apart artikel uit.
  • Geluidjes zijn iets subtieler, wel prettiger
  • Over Health-functies komt in samenwerking met watchOS 3 nog een apart artikel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Twee weken met iOS 10: vertrouwd en beter met maar één tegenvaller
Sluiten