Twee weken met iOS 10: vertrouwd en beter met maar één tegenvaller

Door: Raymon Mens - 29 reacties

iOS 10 is inmiddels twee weken als beta beschikbaar. We hebben al veel over de individuele functies geschreven, maar een oordeel over het geheel had je nog tegoed. Tijd om de voorlopige balans op te maken.

Don’t try this at home

De eerste beta van iOS 10 is beslist niet stabiel genoeg om op een telefoon voor dagelijks gebruik te zetten. Ik heb het wel gedaan omdat het anders niet mogelijk was om dit artikel te schrijven, maar liep tegen veel ongemakken aan. Zo is de iPhone snel leeg (powerbank meesleuren), wordt deze snel warm en lukt het aannemen van gesprekken niet altijd. Ook crasht de iPhone regelmatig op willekeurige momenten.

Vertrouwd uiterlijk, speelser en groot

Bij een eerste blik lijkt iOS 10 weinig veranderd, maar schijnt bedriegt. De hele interface is speelser en duidelijker. Dit zie je in het gebruik van kleuren bij knoppen in het control panel, maar ook aan de letters. Geen superdun font meer, maar duidelijk leesbare koppen. De blur is ook sterker geworden. Bij het openen van een map met apps valt de achtergrond veel meer weg. De animaties zijn ook een tikje sneller, waardoor iOS vlotter aanvoelt. Het geheel is visueel prettig en overzichtelijk.

ios10-controlcenter-notificaties-map
Klik/tap voor groter.

Lockscreen is even wennen

Het lockscreen is in iOS 10 volledig op de schop gegaan. In plaats van schuif om te ontgrendelen dien je nu op de homeknop te drukken om de telefoon te ontgrendelen. Dat is de eerste week vreselijk wennen, maar heeft een reden. Een veeg naar rechts brengt namelijk een nieuw scherm met widgets tevoorschijn. Dit zijn de widgets die in iOS 9 in de vandaag-weergave van het notificatiescherm zaten. Vanaf het lockscherm zijn ze echter veel sneller toegankelijk, waardoor je snel heen en weer kunt vegen om de laatste info te bekijken. Een veeg naar links opent de camera.

ios10-homeglance
Klik/tap voor groter.

Glanceable

De widgets en het lockscherm zijn niet het enige dat iOS 10 sneller maakt om te gebruiken. Het hele systeem is zo gemaakt dat je met een korte actie de belangrijkste info in een app ziet of snel actie onderneemt. Het hele systeem is bij gebrek aan een beter woord erg ‘glancable’.

In onderstaande screenshots drie voorbeelden: een notificatie uitklappen brengt een volwaardig gespreksvenster in iMessage tevoorschijn. 3D Touch op een app toont niet alleen snelle acties, maar ook de widget met de belangrijkste info zoals bij de activiteit-app je stats, bij notities je laatste notitie en bij de agenda-app je laatste afspraak. Een stevige druk op een map weergeeft de notificaties per app. Waardoor je minder tijd kwijt bent met het individueel checken van apps.

Deze functies vereisen 3D Touch en het is goed om te zien dat iOS 10 écht gebruik gaat maken van 3D Touch. Apple zal wel moeten zorgen dat dit ook op oudere iOS-apparaten zonder 3D Touch gaat werken, want dit geeft je het gevoel als een ninja door iOS te vliegen.

ios10-glancable
Klik/tap voor groter.

Muziek-app nog steeds een ramp

Een van de grootste vernieuwingen is de Muziek-app. Apple Music heeft een maker-over gekregen en is versimpeld. In de praktijk valt dat tegen. Apple heeft getracht de app overzichtelijker te maken door het font en artwork groter te maken, maar in de praktijk is dat niet veel beter. Positief beginnen: de app opent met het eerste tabblad, dat weer een overzicht van je eigen bibliotheek met toegevoegde muziek en opgeslagen afspeellijsten geeft.

De opvolgende tabbladen (voor jou en blader) zijn echter niet verbeterd. Er past door het grote artwork één suggestie in beeld, waardoor je blijft scrollen. Dit is geen effectief ruimtegebruik op een 4,7-inch scherm. Ook zijn de plaatjes verwarrend. Een afspeellijst bestaat uit een grid van vier hoesjes, maar wekt de suggestie dat het twee losse rijen met hoesjes zijn.

applemusic-ios10
Klik/tap voor groter.

De achterliggende architectuur van de app is nog steeds te complex en het grote font heeft sommige zaken erger gemaakt. In onderstaande screenshots is te zien dat namen van afspeellijsten vaak wegvallen omdat het niet in beeld past (1). Ook is de scrollrichting vaak inconsistent (2) en is er nog steeds geen manier om een afspeellijst direct af te spelen zonder eerst de inhoud te bekijken en te kiezen voor Shuffle alle.

ios10-afspeellijst
Klik/tap voor groter.

Sommige aanpassingen in het ontwerp lijken alleen gedaan omdat het kan, zonder aan overzicht te denken. Een mooi voorbeeld is het scherm met afspeellijsten voor activiteiten. Dit was in iOS 9 een stuk overzichtelijker dan in iOS 10. Na een jaar schaven aan Apple Music is dit een erg teleurstellend resultaat, zeker in vergelijking met de andere wel goed gelukte aanpassingen aan het design van iOS 10.

iOS 9 (links) en iOS 10 (rechts).
iOS 9 (links) en iOS 10 (rechts).

Foto’s

In tegenstelling tot Apple Music, is de nieuwe Foto’s-app wel erg goed gelukt. Apple maakte er tijdens de WWDC Keynote een groot punt van Advanced Computer Vision, oftewel automatisch herkennen wat op een foto staat. Apple doet dit -in tegenstelling tot Google- geheel lokaal op de iPhone en dit valt alles behalve tegen. Foto’s kunnen op persoon, plaats en categorie gezocht worden. iOS 10 herkent een groot aantal categorieën van dieren tot soorten eten. Foutloos is de herkenning nog niet en een mogelijkheid om iets te verbeteren ontbreekt.

ios10-fotozoeken
Foto’s zoeken in iOS 10. Een letter intikken en de suggesties beginnen (klik/tap voor groter).

De ‘aandenkens’ functie die automatisch foto’s van bijzondere momenten en reizen bij elkaar voegt werkt aardig. Naast foto’s van reizen, worden ook de beste foto’s van het afgelopen jaar geselecteerd. De automatisch gemaakte collecties van reizen zijn vrijwel foutloos, maar in de categorieën beste van dit jaar en beste van afgelopen drie maanden belanden regelmatig screenshots. Hoe de app precies selecteert wat de beste foto’s zijn is onduidelijk.

De automatisch gemaakte filmpjes van aandenkens zijn cheesy, al komt dat vooral door de muziekjes die erbij worden geplaatst.

Overzicht van aandenkens, weergave van een aandenken en bewerken van automatisch gemaakt filmpje.
Overzicht van aandenkens, weergave van een aandenken en bewerken van een automatisch gemaakt filmpje.

Een andere functie die voor een leuk perspectief op je fotocollectie zorgt is de weergave van foto’s in de buurt. Onder iedere foto staat nu een kaartje dat e direct foto’s uit de buurt laat bekijken. Leuk om alle tijd dit je door de jaren heen in een stad hebt doorgebracht bijvoorbeeld eens te bekijken.

ios10-fotosindebuurt
Foto’s op de kaart. (klik/tap voor groter)

Berichten

Met de berichten-app is Apple helemaal los gegaan. Het is nu mogelijk om effecten, stickers en meer aan een bericht toe te voegen. Daarnaast zijn er nog een aantal andere kleine verbeteringen gedaan. Zo worden er nu previews van links en andere content getoond. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een YouTube-video direct binnen de berichten-app af te spelen. Een broodnodige verbetering die iMessage weer competitief maakt.

In de reeks 'Lekker los gaan met iMessage' hier deel 1. #tipvanomt #ios10

A post shared by One More Thing (@onemorething.nl) on

Bedieningspaneel

Tot slot valt het bedieningspaneel (control center) op. Dit is fors uitgebreid en heeft nu aparte secties voor algemene bediening, muziek en HomeKit. Een aantal knoppen op de onderste rij van het paneel werken nu met 3D Touch, zo kan de intensiteit van de zaklamp ingesteld worden, een timer voor 1, 5, 20 of 60 minuten gezet worden en de camera direct in selfie-stand geopend worden. Jammer is dat de bovenste rij knoppen niets doet, geen 3D Touch op het Wi-Fi-icoon om een ander netwerk te kiezen.

ios10-bediening
Drie secties in het bedieningspaneel.

En verder…

 • Klein maar fijn: tijdens het maken van foto’s stopt je muziek niet meer.
 • iOS 10 bevat een nieuwe Home-app, we lichten ‘m in een apart artikel uit.
 • Geluidjes zijn iets subtieler, wel prettiger
 • Over Health-functies komt in samenwerking met watchOS 3 nog een apart artikel.

Reacties

29 reacties
 • Profielfoto
  Neowip

  Ben het met je eens. Muziek is er echt niet beter op geworden maar er mist nog veel functionaliteit. Dus nog een work-in-progress maar belooft niet veel goeds.

 • Profielfoto
  aartstrik

  Heb eigenlijk zeer weinig problemen op mijn 6s. Batterij doet het ook nog goed.
  Heb wel overige toetsenborden moeten verwijderen. Daar zat wel storing in, kwam niet altijd in beeld. Jammer dat berichten niet Backwards compatibel is

 • Profielfoto
  Wesdegroot

  @aartstrik dit is ook een beta nog niet alles werkt zoals het hoort, en ontwikkelaars hebben ook nog geen iOS 10 geoptimaliseerde app…

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Cheesy…. Doe is even normaal, gebruik eens Nederlands. Ik heb geen idee waar je het over hebt.
  Het is een buitengewoon arrogant verhaal al met al.

 • Profielfoto
  aartstrik

  Ik klaag toch niet. Ben er wel blij mee zoals ik schreef. Alleen denk ik niet dat berichten met animatie op iOS 9 en oude iPhones te zien zijn.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Mijn batterij gaat anders uitstekend mee. Gemakkelijk twee dagen, zelfs met een beetje gamen erbij.

  Maar waar ik niemand over hoor is die gigantische overbodige Nightshift knop in het bedieningspaneel. Niet bepaald een knop die je meer dan ook maar 1x per dag indrukt. Dus die benadrukking snap ik absoluut niet..

  Alhoewel iOS 10 op sommige vlakken beter vind zie ik veel verbeteringen als negatieve punten.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  De effecten in berichten zijn inderdaad niet compatibel met iOS 9 of eerder. De ontvanger zal je bericht als normaal bericht zonder effect zien.

 • Profielfoto
  Usain

  Het geheel is visueel prettig en overzichtelijk.

  Ik vind iOS sinds de Jony Ive overhaul echt een draak, en iOS 10 is nogsteeds spuuglelijk.

 • Profielfoto
  Lifelogger

  Helemaal met je eens met betrekking tot de muziek app. Wat ontzettend verschrikkelijk is dat zeg! Kan niet eens zien joelang een nummer duurt. Zoek me een ongeluk in de opties. Verwijderen van een item? Moet ik opeens m’n vager op het scherm vasthouden voor een pop-up menu. Waar niet gewoon swipen?

  Echt, weet niet wat ze voor ogen hebben met de nieuwe muziek app, maar goed is het absoluut niet.

 • Profielfoto
  4you

  Echt, weet niet wat ze voor ogen hebben met de nieuwe muziek app, maar goed is het absoluut niet.

  Het hoeft niet goed te zijn, iedereen moet er over praten.;)

 • Profielfoto
  Neowip

  Apple gaat prat op dat ze UI ninja’s zijn en van muziek houden. Dan mag je van de muziek app wel wat meer verwachten dan dit.

 • Profielfoto
  App69

  Eén week op iPhone 5C gedraaid. Ondervond eigenlijk weinig problemen. Batterij wel vlugger leeg en bleutooth connectie vertraging met mijn Fitbit. Is geen enkele keer gecrascht. Draait nog steeds op iPad Air 2 met af en toe een crash en de app-switcher die hapert.

 • Profielfoto
  queenfan

  Alles werkt redelijk bij mij rekening houdend dat het een beta is, het enige waar ik me aan stoor is de batterijduur van mijn iPhone 6S met iOS 10.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Maar waar ik niemand over hoor is die gigantische overbodige Nightshift knop in het bedieningspaneel. Niet bepaald een knop die je meer dan ook maar 1x per dag indrukt. Dus die benadrukking snap ik absoluut niet…

  Sterker nog, ik druk het nooit in, want Night Shift gaat met de zon mee aan en uit.

  Ik heb liever een grote knop voor Energiebesparingsmodus. Daar moet je nu diep de instellingen voor induiken terwijl het een hele handige functie is, ook als je batterij nog niet bijna leeg is. Want dan schiet je er namelijk ook bijna geen kont meer mee op.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  “Diep de instellingen in”: 3D touch op instellingen en je bent er. Maar goed, niet iedereen heeft de laatste iPhone.

 • Profielfoto
  Olieboer

  Of Siri: “open energiebesparing”

 • Profielfoto
  Tys Brenets

  “Een stevige druk op een map weergeeft de notificaties per app.”
  =
  “Een stevige druk op een map geeft de notificaties per app weer.”

  Verder duidelijk verhaal, ik wacht vol spanning af!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Deze keer heb ik de beta niet gedownload, dus ik moet af gaan op wat ik lees en om me heen zie en hoor. Qua lay-out en design vind ik het er niet op vooruit gegaan, qua mogelijkheden wel. De veranderingen in Apple Music zijn onhandig en spuuglelijk. Ik vond het al prima zoals het was. Juist erg handig om in “Voor jou” zoveel mogelijk op een scherm te zien. Geen enkele reden om dat uit te vergroten. De dikke vette koppen vind ik echt ongelooflijk…. Alsof je er iemand hebt opgezet die nog nooit zoiets heeft gedaan. Te erg voor woorden.

 • Profielfoto
  SvS

  Maar waar ik niemand over hoor is die gigantische overbodige Nightshift knop in het bedieningspaneel. Niet bepaald een knop die je meer dan ook maar 1x per dag indrukt. Dus die benadrukking snap ik absoluut niet…

  Sterker nog, ik druk het nooit in, want Night Shift gaat met de zon mee aan en uit.

  Ik heb liever een grote knop voor Energiebesparingsmodus. Daar moet je nu diep de instellingen voor induiken terwijl het een hele handige functie is, ook als je batterij nog niet bijna leeg is. Want dan schiet je er namelijk ook bijna geen kont meer mee op.

  Geef mij maar een knop / uitrol menu waar je wifi netwerk uit kunt kiezen. Ik moet steeds 3 stappen doorlopen als ik even naar ander ruimte ga met andere, sterkere wifi…

 • Profielfoto
  Gans

  @Raymond Het is ‘geeft weer’ ipv ‘weergeeft’. Jij weergeeft het steeds fout!;-)

 • Profielfoto
  SunKeeper

  niet iedereen heeft de laatste iPhone.

  Ook als je wel de laatste iPhone hebt (SE) heb je nog steeds geen 3D Touch. Dus waarom moet Apple dan functies ingewikkelder maken?
  De vlieger gaat niet bepaald op.

 • Profielfoto
  whaha

  Kan iemand mij uitleggen hoe het ontgrendelen nu precies gaat voor mensen die geen Touch ID hebben / gebruiken?
  Ik gebruik mijn telefoon regelmatig om te kijken of ik berichtjes heb (waarvan het geluid uitstaat of om te kijken welke groep het is / etc.), zónder dat ik meteen wil inloggen. Dit doe ik vaak door op de thuisknop te drukken.

  Ik neem aan dat je 2x op de thuisknop moet drukken voordat je het inlogscherm krijgt?

  Ik ben ook erg sceptisch over dat opzij schuiven vanaf het vergendelscherm.

 • Profielfoto
  SonofWoz

  Misschien zie ik wat over het hoofd, maar al die functionaliteit op het lock-screen is dus beschikbaar zonder dat je de telefoon ‘unlocked’? Ik weet niet of ik dat wel zo prettig vind…

 • Profielfoto
  App69

  Ik neem aan dat je 2x op de thuisknop moet drukken voordat je het inlogscherm krijgt?

  Nee, éénmaal drukken. Tweemaal drukken ontgrendel je de iPhone.

 • Profielfoto
  queenfan

  Kan iemand mij uitleggen hoe het ontgrendelen nu precies gaat voor mensen die geen Touch ID hebben / gebruiken?
  Ik gebruik mijn telefoon regelmatig om te kijken of ik berichtjes heb (waarvan het geluid uitstaat of om te kijken welke groep het is / etc.), zónder dat ik meteen wil inloggen. Dit doe ik vaak door op de thuisknop te drukken.

  Ik neem aan dat je 2x op de thuisknop moet drukken voordat je het inlogscherm krijgt?

  Ik ben ook erg sceptisch over dat opzij schuiven vanaf het vergendelscherm.

  Je drukt op de homeknop en swiped naar rechts, zodra je op de homeknop drukt is alles zoals je gewent bent.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  vraagje: Weet iemand, die de beta van iOS 10 draait, toevallig of Photostream ipv iCloud-Fotobibliotheek nog mogelijk is op iOS 10? dit vraag ik omdat ik dat nog altijd gebruik en nog níét ben overgestapt op iCloud-Fotobibliotheek. Dit omdat ik niet al mijn foto’s in de Cloud wil/hoef te hebben en dat ik iCloud-Fotobibliotheek nog steeds een draak van een service vind… Tevens wens ik een deel van mijn foto collectie echt privé te houden, en met fotostream en het verouderde iPhoto op mijn mac kan dit nog. Dat is te zeggen, ik kan nu nog een album incl. de foto’s in dat album in iPhoto hebben staan, en via iTunes synchroniseren naar een iPhone/iPad zonder dat de foto’s ervan (weer of voor het eerst) worden geüpload naar iCloud/Photostream… Ik heb wel de hoop dat Apple Photostream behoud, want in de developer preview van macOS Sierra die ik wel draai op mijn mac zit een werkende Photostream met de ouwde iPhoto er gelukkig nog in…

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  @DaveFlash: bij mij werkt werkt Fotostream op de Beta precies zo als voorheen. Ik heb iCloud Fotobieb ook uitstaan, want die iCloud is daar veel te klein voor. Maar dat Fotostream werkt nog steeds net zo belabberd, in de zin dat ik nooit weet wanneer het synct, meestal pas uren/dagen later. Er zou eigenlijk een Force Sync knop op moeten. En ja mn wifi staat aan, en de batterij is opgeladen.

 • Profielfoto
  farl4web

  Geen darkmode?

 • Profielfoto
  maddogbundy

  Vraag me zo af of er nu eindelijk een goede woord voorspelling op zit zoals bij android dit al jaren het geval is.
  Het toetsenbord van de iphone vind ik echt een drama.