Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 29 juni 2016

De Gulden is terug als virtuele munt

Gisteravond heb ik mijn avondeten afgerekend met Guldens. Nee, dit is geen artikel uit 2001 (toen bestond OMT nog maar net) en de ouderwetse Gulden is niet terug, maar de nieuwerwetse Gulden is er wel. Als virtuele munt, oftewel cryptocurrency.

De Gulden is een initiatief van Nederlandse ontwikkelaars en kan gezien worden als de Nederlandse Bitcoin. De munt is te koop met iDeal en geld naar een IBAN-adres overmaken is met de Gulden-app een eitje.

Portemonnee en ontvangen

De Gulden-app is er voor iOS, Android, Mac en Windows. De mobiele apps zijn het gemakkelijkst te gebruiken. Je begint met het aanmaken van een portemonnee met adres. Op dit adres kun je betalingen ontvangen en overschrijvingen doen. Je adres wordt als QR-code en als combinatie van letters en cijfers weergeven. Iemand kan Guldens naar je overmaken door de QR-code te scannen met de app of door het adres in te typen.

Vanuit de app wordt nergens duidelijk waar Guldens (NLG) te koop zijn, maar dit kan vanaf gulden.com met iDeal. De transactie wordt door een Nederlands bedrijf geregeld en persoonlijke gegevens invoeren is niet nodig. Op moment van schrijven is € 10 ongeveer NLG 4240 waard.

Portemonnee gemaakt, saldo aangevuld! (Klik/tap voor groter)

Betalen

Natuurlijk kun je niets met (virtueel) geld zonder het ergens aan uit te geven. Dit heeft de app handig geregeld. Er zijn een aantal winkels en webshops die direct Guldens accepteren, waaronder Subway-filialen (overzicht op pay.gulden.com). Vanuit het betaalscherm van de app is het ook mogelijk om direct Gulden naar een Bitcoin-adres of IBAN-nummer over te maken. Je moet dit adres eerst kopiëren en vervolgens verschijnt het in de app.

Klik/tap voor groter.

Dat Bitcoin geaccepteerd wordt, maakt de Gulden aardig flexibel. Zo kun je er een maaltijd van thuisbezorg.nl mee afrekenen en betalen op meer plaatsen waar Bitcoin geaccepteerd worden. De app zorgt bij het betalen van Bitcoin of Euro’s naar een IBAN-nummer direct voor de omzetting, met enkele centen transactiekosten.

Gulden als investering

Advies over investeringen geven we op OMT niet, maar met een waardestijging van 35 procent in 2015 staat vast dat de NLG het afgelopen jaar sneller groeide dan geld op een Nederlandse spaarrekening. Hoe dat zich in de toekomst gaat verhouden is onduidelijk, maar de ontwikkelaars haken momenteel handig in op de #brexit.

https://twitter.com/Gulden/status/746254825319448576

Naast het nostalgische element is de Gulden-app relatief gebruiksvriendelijk. Dat is noemenswaardig, want cryptocurrency is moeilijke materie. Of mijn saldo van NLG 4047,64 over een jaar meer waard is of compleet verdampt zal zijn? Afwachten. Voor nu is de Gulden in ieder geval een leuk Nederlands initiatief. Naast de Gulden zijn er nog vele andere virtuele munten. Op coinmarketcap.com is een overzicht te vinden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De Gulden is terug als virtuele munt
Sluiten