De Gulden is terug als virtuele munt

33 reacties

Gisteravond heb ik mijn avondeten afgerekend met Guldens. Nee, dit is geen artikel uit 2001 (toen bestond OMT nog maar net) en de ouderwetse Gulden is niet terug, maar de nieuwerwetse Gulden is er wel. Als virtuele munt, oftewel cryptocurrency.

De Gulden is een initiatief van Nederlandse ontwikkelaars en kan gezien worden als de Nederlandse Bitcoin. De munt is te koop met iDeal en geld naar een IBAN-adres overmaken is met de Gulden-app een eitje.

Portemonnee en ontvangen

De Gulden-app is er voor iOS, Android, Mac en Windows. De mobiele apps zijn het gemakkelijkst te gebruiken. Je begint met het aanmaken van een portemonnee met adres. Op dit adres kun je betalingen ontvangen en overschrijvingen doen. Je adres wordt als QR-code en als combinatie van letters en cijfers weergeven. Iemand kan Guldens naar je overmaken door de QR-code te scannen met de app of door het adres in te typen.

Vanuit de app wordt nergens duidelijk waar Guldens (NLG) te koop zijn, maar dit kan vanaf gulden.com met iDeal. De transactie wordt door een Nederlands bedrijf geregeld en persoonlijke gegevens invoeren is niet nodig. Op moment van schrijven is € 10 ongeveer NLG 4240 waard.

gulden-001
Portemonnee gemaakt, saldo aangevuld! (Klik/tap voor groter)

Betalen

Natuurlijk kun je niets met (virtueel) geld zonder het ergens aan uit te geven. Dit heeft de app handig geregeld. Er zijn een aantal winkels en webshops die direct Guldens accepteren, waaronder Subway-filialen (overzicht op pay.gulden.com). Vanuit het betaalscherm van de app is het ook mogelijk om direct Gulden naar een Bitcoin-adres of IBAN-nummer over te maken. Je moet dit adres eerst kopiëren en vervolgens verschijnt het in de app.

gulden-002
Klik/tap voor groter.

Dat Bitcoin geaccepteerd wordt, maakt de Gulden aardig flexibel. Zo kun je er een maaltijd van thuisbezorg.nl mee afrekenen en betalen op meer plaatsen waar Bitcoin geaccepteerd worden. De app zorgt bij het betalen van Bitcoin of Euro’s naar een IBAN-nummer direct voor de omzetting, met enkele centen transactiekosten.

Gulden als investering

Advies over investeringen geven we op OMT niet, maar met een waardestijging van 35 procent in 2015 staat vast dat de NLG het afgelopen jaar sneller groeide dan geld op een Nederlandse spaarrekening. Hoe dat zich in de toekomst gaat verhouden is onduidelijk, maar de ontwikkelaars haken momenteel handig in op de #brexit.

Naast het nostalgische element is de Gulden-app relatief gebruiksvriendelijk. Dat is noemenswaardig, want cryptocurrency is moeilijke materie. Of mijn saldo van NLG 4047,64 over een jaar meer waard is of compleet verdampt zal zijn? Afwachten. Voor nu is de Gulden in ieder geval een leuk Nederlands initiatief. Naast de Gulden zijn er nog vele andere virtuele munten. Op coinmarketcap.com is een overzicht te vinden.

Reacties

33 reacties
 • Profielfoto
  jamiepeeters

  Leuke altcoin, maar Bitcoin blijft de real deal;)

 • Profielfoto
  Usain

  Is dit een advertentie ofzo? Guldencoin is gewoon een simpele altcoin. https://www.ethereum.org dit is zoveel cooler.

 • Profielfoto
  0_0_0_0

  Dit lijkt heel erg veel op de app van Bunq waar ik sinds kort mee werk.
  Met het verschil dat Bunq werkt en Euro en niet met Gulden.

 • Profielfoto
  polansky

  Kies dan voor ‘Florijn’ – De gulden komt nooit meer terug, zelfs niet als de Euro valt.
  ‘Gulden’ klinkt voor mij als een politiek beladen munteenheid die geadoreerd wordt door een partij met fascistische denkbeelden.

 • Profielfoto
  Lifelogger

  Grappig dat ze op die manier de Gulden terug brengen. Echter, zie ik het nut niet van het feit dat ik Guldens zou moeten aanschaffen, om het vervolgens om te laten rekenen naar Bitcoin om het uit te geven.

  Dan kan ik net zo goed Bitcoins aanschaffen en die uitgeven. De Bitcoin is immers veel bekender en heeft meer kans van slagen in de toekomst dan deze altcoin.

  Nee, dan houd ik het liever bij m’n Bitcoins.

 • Profielfoto
  Chingon

  De app is zo te zien een 1-op-1 kopie van mijn favoriete Bitcoin-app: Breadwallet. En nee, ik zie ook de meerwaarde hiervan niet t.o.v. Bitcoin. Je hebt trouwens nog meer gelijksoortige cryptocurrencies die teruggrijpen op de gulden, bijvoorbeeld de e-gulden

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Is dit een advertentie ofzo?

  Het is heel simpel. Als iets een advertorial is (wat sinds de oprichting van OMT in 2001 wel drie keer is voorgekomen, we hebben het er niet zo op) staat dat altijd vermeld in de kop, bij de kop en onder het artikel. Als de toon van een artikel enthousiast is, en de kenmerken van een advertorial staan er niet bij, dan is dat authentiek enthousiasme van de schrijver.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  En let ook maar op dat die digitale munten niet gewoon een vorm van ponzi/piramidefaude is.

  Het is winstgevend zolang er maar nieuwe aankopers bijkomen . Stopt die aanvoer van nieuwe klanten is het gedaan. Weg digitale munt , en dus ook weg uw geld.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Yep, ik ga mijn geld storten in een of ander vaag bedrijf.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Wat is er met de waarde van de Gulden gebeurd:(
  Is het een soort Italiaanse Lire geworden of zo? Bij de introductie van de Euro was 1 Euro = 2,20 Gulden. En nu ineens 4240 Gulden? Wie verzint zoiets? Ik zie het nut er niet van in.

 • Profielfoto
  bakbak81

  Grappige reacties, het glas zal wel half vol zijn bij Karel, Soulshaker, Chingon en Usain…

  Ik gebruik Gulden sinds een aantal maanden en ben eigenlijk alleen maar enthousiast. Een snelle duidelijke app. Transacties die altijd inzichtelijk zijn via explorer.gulden.com, een leuke enthousiaste en ondernemende community op gulden.com/join en een roadmap met visie (sinds gisteren met 50btc gefund). Geen snelle groei maar een bruikbaar systeem voor jan, piet en henkie op de hoek.

  Geef het een kans, waarom niet?

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Ook leuk en toevallig dat bakbak81 nu nét vandaag op het forum is aangemeld.
  Speciaal voor dit ?

 • Profielfoto
  bakbak81

  @soulshaker: jup!

  Een verhaal uit de doos ‘het glas is half vol’ mag namelijk ook best genoemd worden:)

 • Profielfoto
  Aat

  De mensen die bitcoin alle lof toezwaaien moeten toch eens bedenken waarom bitcoin de laatste tijd zulke grote problemen heeft t.a.v. blockgrootte,blocktime en confirmations e.d. Bitcoin is de Moloch die niet meer veranderen kan en dus ook niet verbeteren kan.
  Gulden daarentegen heeft geleerd van de fouten van Bitcoin en heeft die ingebouwde fouten niet en heeft daarnaast gezorgd dat je overal kan betalen met Gulden, ook naar IBAN adressen (Euro dus).
  Is er één andere Altcoin die dat kan? Zelfs de zo geroemde Ethereum kan eigenlijk niets, behalve dat je ze kan kopen en verhandelen maar is dat nou wat je wil met een cryptomunt?. Met Gulden kan je dus wel wat en dat op een zeer gebruikersvriendelijke manier. Probeer de apps maar eens en ervaar het gemak waarmee alles gaat.

 • Profielfoto
  Joid

  Leuk voor de PVV’ers. Hoeven we dat gezeur ook niet meer te horen.

 • Profielfoto
  Lifelogger

  @Aat Hoe betaal je dan “overal” met de gulden? Ben ik erg benieuwd naar.

  Als ik het artikel lees, kan ik in sommige winkels er direct mee betalen. Anders ben je afhankelijk van winkels die Bitcoin accepteren. En als laatste kun je je gulden weer om zetten naar Euro’s om het over te laten maken via Iban. Als ik geld wil overmaken naar Iban hoef ik

 • Profielfoto
  Lifelogger

  2/2 als ik geld via Iban wil overschrijven kan ik dat net zo goed gewoon via m’n bank app doen. Bunq en ING doen dat inmiddels ook met het scannen van een qrcode.

  Nogmaals, het idee is leuk, maar zie het voordeel nog niet.

 • Profielfoto
  Aat

  @Lifelogger Als jij een factuur krijgt van een willekeurige ondernemer dan kun je die factuur direct met Gulden betalen vanuit je Guldenwallet. Je vult het Euro bedrag in wat betaald moet worden en het IBAN adres van de ondernemer en onderhuids wordt uitgerekend hoeveel Gulden dat is afhankelijk van de koers op dat moment en dat bedrag wordt direct van je eigen Gulden adres afgeschreven. De ondernemer krijgt echter gewoon in Euro’s betaald. Daar zorgt het bedrijf Nocks voor. Maar daar merk je als Gulden gebruiker niets van, dat gaat geheel automatisch.

  Hetzelfde werkt de betaling van Bitcoin rekeningen. Jij betaalt met Guldens en de ontvanger ontvangt Bitcoins of Euro’s. En dat is toch wat anders dan het simpel uitlezen van een QR code zoals Bunq of de ING app.

 • Profielfoto
  Lifelogger

  @Aat Maar wat is nu het voordeel dan? Je koopt guldens. Prima. Daar zit een wisselkoers op. Vervolgens gebruik je je gulden wallet om een factuur te betalen van iemand anders. Dan heb je dus weer een wisselkoers. Dat laatste neem ik even voor het gemak aan want Nocks zal alles vast niet gratis doen. Dan verlies je in mijn beleving twee keer een klein deel van je inleg. Hoe minimaal misschien ook.

  Wat maakt het dan beter dat je een factuur betaald uit je Gulden wallet in plaats van uit je bankieren app?

  Een winkel ermee binnen lopen kan ik ook niet, omdat die het niet accepteren. Ja, een winkel die Bitcoins accepteert. Dus ben je als Gulden gebruiker nog steeds afhankelijk van de Bitcoin, omdat je bijna alleen in dat soort winkels kunt betalen. En neem aan dat daar ook weer een wisselkoers op zit. Dus van Gulden naar Bitcoins.

  Wereldwijd kan ik er ook niet mee dingen aanschaffen. Ja, als ik het weer omzet naar de Bitcoin. Dus ben je nog steeds afhankelijk van het Bitcoin netwerk.

  Het enige voordeel dat ik zie is dat je je gulden snel om kunt zetten naar Euro’s via IBAN. Maar volgens mij is juist het idee achter de Bitcoin en andere crypto valuta dat je niet meer afhankelijk bent van de bank. Dat je zelf baas bent over je geld en wat je er mee doet. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als Nocks er mee stopt? Kun je de Gulden dan nog wel gebruiken?

 • Profielfoto
  Aat

  @Lifelogger Het gaat er natuurlijk om de acceptatie van cryptocurrency en het naadloos te laten aansluiten op het fiat geldverkeer.
  De problemen die je aankaart van wisselkoersen gelden ook voor betalingen met bitcoins. Maar met bitcoins kan je niet makkelijk naar Euro en met Gulden wel. Dat zie ik als een groot voordeel.
  Je hebt gelijk als je zegt dat je nog niet zomaar een winkel binnen kunt stappen en daar met Guldens gaat betalen maar binnen afzienbare tijd wordt ook die hobbel genomen door Gulden.
  Uiteraard werkt Nocks niet voor niets maar dat doet jouw bank ook niet. Ook daar betaal je voor het gebruik van betaalpassen e.d.
  Bitcoin betalingen kosten nu gemiddeld al 10 eurocent een directe gulden betaling kost een microcent.

  Jij schreef eerder: Dan kan ik net zo goed Bitcoins aanschaffen en die uitgeven. De Bitcoin is immers veel bekender en heeft meer kans van slagen in de toekomst dan deze altcoin.
  Nee, dan houd ik het liever bij m’n Bitcoins.

  Zie je dan niet dat Gulden technologisch ver op bitcoin vooruit is en dus een veel grotere kans van slagen heeft dan bitcoin die met grote problemen kampt op het gebied van capaciteit en daar maar geen goede oplossing voor kan genereren en invoeren. De ontwikkelingen bij bitcoin staan al jaren stil daarom ben ik er heilig van overtuigd dat Gulden een betere cryptomunt is dan bitcoin.

  Maar ik zou zeggen kom bij ons op slack en praat daar eens verder op https://gulden.com/

 • Profielfoto
  Lifelogger

  @aat Sorry, maar ik betaal bij lange na geen 10 cent per transactie die ik doe met bitcoin. 2 tot 3 cent hooguit. Weet niet waar het beeld van 10 cent vandaan komt, maar dat klopt totaal niet.

  De problemen die je aankaart van wisselkoersen gelden ook voor betalingen met bitcoins. Maar met bitcoins kan je niet makkelijk naar Euro en met Gulden wel

  Bitonic, BTCDirect… Kan ik mijn Bitcoins zo inwisselen voor Euro’s. Geen probleem. Maar waarom zou ik dat willen? De Bitcoin geeft me juist de vrijheid om betalingen te doen wereldwijd, zonder dat daar een bank of die dan ook tussen zit. Dat doe ik nu al regelmatig. Waarom zou ik ook Guldens kopen om ze vervolgens weer terug te wisselen naar Euro’s? Dan kun je net zo goed gewoon geld over maken.

  Zie je dan niet dat Gulden technologisch ver op bitcoin vooruit is en dus een veel grotere kans van slagen heeft dan bitcoin die met grote problemen kampt op het gebied van capaciteit en daar maar geen goede oplossing voor kan genereren en invoeren. De ontwikkelingen bij bitcoin staan al jaren stil daarom ben ik er heilig van overtuigd dat Gulden een betere cryptomunt is dan bitcoin.

  Meen je dit nou serieus? De ontwikkeling van Bitcoin staat al jaren stil? Sorry, ik vind je promotie van de Gulden echt stoer en bemoedigend. Je hebt alleen totaal geen idee van de ontwikkeling van de Bitcoin als ik je reactie zo lees. Dat is best wel jammer. Kijk eens rond op https://bitcoincore.org, https://github.com/bitcoin, https://bitcoin.org en https://bitcoin.org. De ontwikkeling van de Bitcoin staat verreweg van stil. Houdt het nieuws over de Bitcoin maar eens goed in de gaten.

  Bitcoin kampt niet met grote capaciteitsproblemen. De 1MB block limiet is weliswaar bijna gehaald, maar is uitvoerig overlegd over geweest in de community en de uitkomst is de implementatie van Segregated witness. Dit is net in de Bitcoin core opgenomen: https://bitcoincore.org/en/2016/06/24/segwit-next-steps/ Kortom… Bitcoin is verre van al jaren stil staan in ontwikkeling.

  Wie weet dat de Gulden ooit nog eens groot wordt. Ik hoop het voor je, maar ik geloof er op dit moment nog niet in. Inhoudelijk heb ik ook nog steeds geen argument gehoord waarom de Gulden beter zou zijn. Sorry. Nogmaals, vind je promotie van de Gulden erg stoer en bemoedigend!

 • Profielfoto
  Aat

  @lifelogger. OK jij hebt gewonnen ik ben helemaal om. Met de implementatie van Segregated witness heb je me helemaal overtuigd.;-) Dat is een pleister op een open wond. Met een verviervoudiging in capaciteit is bitcoin toekomst bestendig?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  ….Geef het een kans, waarom niet?

  .
  De vraag is meer; ‘Waarom wel?’

 • Profielfoto
  farl4web

  Die altcoin bestaat al twee jaar. Je hebt ook nog de E-Gulden ook een altcoin van bitcoin

 • Profielfoto
  farl4web

  Ik ben sinds eind 2013 gestopt met het volgen van zogenaamde altcoins, clones van Bitcoin. Ik volg Nxt, Ethereum, IOTa en Ardor. Dat zijn de echte vernieuwers. Geen kopieen, maar nieuwe concepten met veel potentie. Ik geloof ook niet zo in cryptocurrency (we gaan echt nooit de EURO vervangen), maar wel in blockchain technologie. Dat gaat echt markten bewegen!:)

 • Profielfoto
  rbsoen

  35% rente? Als het te mooi is om waar te zijn dan is het dat ook. Dit is niet meer dan een soort pyramide spel. Daar stop je je geld toch niet in? Doe er wat leuks mee. Op Facebook adverteerde ze ook. Ik heb toen aangifte gedaan van oplichtings praktijken bij Facebook. Ze waren het helaas niet met mij eens.

 • Profielfoto
  Pokerface

  ‘Bij iedere nieuwe gebruiker stijgt de waarde van de Gulden’
  Dat klinkt als een pyramidespel… Als je er vroeg bij bent, kun je daar veel geld aan verdienen…

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Zo lijkt het ook voor mij , daar blijf ik lekker weg.

  Dan mogen hier nog tientallen nieuwe leden het woord gaan verkondigen , nee laat maar.

 • Profielfoto
  Martink

  ‘Bij iedere nieuwe gebruiker stijgt de waarde van de Gulden’
  Dat klinkt als een pyramidespel… Als je er vroeg bij bent, kun je daar veel geld aan verdienen…

  Omdat de vraag van Gulden oploopt stijgt ook de prijs. Dit geldt ook voor fiat betaalmiddelen, goud, olie en zelfs bitcoin. En hoe meer gebruikers, hoe meer vraag er is.

  Komende tijd zal er veel gewerkt worden om de Gulden nog gebruiksvriendelijker te maken dan het nu al is. Hierdoor zal het aantal gebruikers ook gaan toenemen.

  via https://shares.gulden.com is er geld opgehaald om een developer fulltime te kunnen betalen. En op de roadmap staat nog genoeg wat er moet gebeuren: https://developer.gulden.com/roadmap/

  En geloof me, je bent er nog vroeg bij. Ik verwacht nog grote dingen als Gulden op deze manier door gaat.:)

 • Profielfoto
  I-pad68

  Ik had voor de gein 25€ gestort na dit verhaal, het is nu 40,00 op dit moment.
  Dus broodjeaap verhaal is het zeker niet, het is maar net wanneer je uit wilt stappen
  Ik denk dat de gulden app, heel goed begrijpt dat we nog lang niet zonder € kunnen.
  het is heel makkelijk om je guldens weer in euro’s terug te storten naar je bank rekening , kwestie van IBAN invullen en klaar.
  Ik heb geen ervaring met bitcoins, maar zie wel een koers van $ 600,00 staan.
  Mijn vader zei altijd al, van werken wordt je nooit rijk, van handel wel !
  Daarbij zullen meer mensen hun geld gaan spreiden, ABN gaf al een rente van 0,01% per jaar. dan moet je al 1.500.000 sparen om de bankkosten te betalen.
  Dit zal een reden worden voor mensen om anders met geld om te gaan.

 • Profielfoto
  LauLaman

  ik had naar aanleiding van dit artikel €50,- ‘geïnvesteerd’ momenteel is dat nu opgelopen tot €1147,87.. thanks!

 • Profielfoto
  Hoppe

  Ik zie dat onze oosterburen ook bezig zijn: Deutsche Mark Misschien een leuke investering :smile:(y)

 • Profielfoto
  I-pad68

  Goed nieuws , de Gulden App is weer terug in de Apple Store !
  en geüpdatet:idea: