Evernote beperkt gratis versie en verhoogt prijzen

27 reacties

Evernote heeft grote veranderingen in zijn abonnementen doorgevoerd. Voortaan hebben gebruikers van de gratis versie ook de mogelijkheid om notities met een code of Touch ID te beveiligen. Op andere vlakken wordt de gratis versie beperkter.

Zo synchroniseert de gratis versie van de notities-dienst voortaan maximaal twee apparaten. Voorheen konden alle versies een onbeperkt aantal apparaten synchroniseren. De prijzen gaan ook omhoog.

De prijs van Evernote Plus gaat met tien euro omhoog en komt uit op 29,99 euro per jaar, voorheen was dit 19,99. Evernote Premium krijgt een verhoging van 20 euro en gaat van 39,99 naar 59,99 euro per jaar. De functies van de Plus- en Premium-versie zijn onveranderd. Evernote zegt de prijsverhoging door te voeren om de continutiet van de software te kunnen garanderen zonder advertenties of data te verkopen.
evernote-001
Evernote heeft het al enige tijd moeilijk. Vorig jaar moest de start-up -die met grote hoeveelheden durfkapitaal gefinancierd werd- de buikriem aanhalen en een groot aantal van zijn apps en extensies schrappen. Daarnaast annuleerde Evernote zijn jaarlijkse conferentie en ontsloeg 18 procent van zijn personeel. Apple’s notities-app heeft sinds kort de mogelijkheid om notities uit Evernote te importeren.

Reacties

27 reacties
 • Profielfoto
  Nicolinden

  WoW! Dat is extreem… Gelukkig heb ik nog ruim een jaar premium via tmobile maar als ik dit moet gaan betalen ga ik echt wel even nadenken… Zijn er eigenlijk ook alternatieven waar je pdf documenten kunt uploaden welke automatisch ocr gemaakt worden?

 • Profielfoto
  LucM

  Lijkt me vooral een contraproductieve stap om gebruikers aan te trekken en vast te houden. Ben benieuwd hoe lang Evernote het hoofd boven water kan houden.

 • Profielfoto
  MEEUW

  NEXT ?!
  Wat is everynote nu eigenlijk… een veredelde kladblok (noem het hooguit word).
  die synchroniseert …
  Ja er zijn nog wat kleine extra puntjes.
  Maar de synch problemen als iemand anders note heeft openstaan is nog steeds niet opgelost.

  Wat vinden jullie goede alternatieven van everynote ?

 • Profielfoto
  feek

  @meeuw
  Voor technische notities ben ik nu Quiver aan het testen. Ziet er prima veelbelovend uit. Ook uitgebreid scriptbaar en werkt met eenvoudige tekst bestanden (JSON-formaat)!

 • Profielfoto
  koen

  Ik gebruik nu https://getpocket.com voor het opslaan van artikelen die ik later nog eens wil lezen.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Op deze manier schopt Evernote de klanten hun toko uit.
  Als alternatief kun je natuurlijk Microsoft OneNote gebruiken.
  Voldoet prima, beschikbaar voor iOS en OSX for je Mac.

  Dit programma is gratis te downloaden.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Quiver is alleen Mac, niet IOS. Op IOS is Notes voor mij prima, op Android is er niks te vinden behalve Evernote, maar dat vind ik veel te uitgebreid.

 • Profielfoto
  Nicolinden

  Notes kan ondertussen prima mijn notities bijhouden. OneNote zou daar ook een mooi alternatief voor zijn. Alleen heb ik nog geen applicatie gevonden die net zo mooi als Evernote mijn web clips opslaat (one note maakt nog steeds een screenshot meen ik) en veel belangrijker nog is dat ik nu al mijn documenten (belasting, hypotheek, etc etc) meteen van mijn printer naar Evernote scan waarbij het hele document meteen doorzoekbaar os (ocr) ik heb daar nog geen alternatief voor gevonden

 • Profielfoto
  feek

  @aartjan het betatesten van Quiver App voor iOS is op dit moment bezig!

 • Profielfoto
  Catbert

  Ik heb mijn premium abonnement net met een jaar verlengd, maar deze prijs verhoging is wel erg fors. Toch maar naar alternatieven gaan kijken want als het bedrijf zo’n moeite heeft het hoofd boven water te houden, weet ik ook niet in hoeverre de continuïteit van mijn Evernote archief gewaarborgd is.

 • Profielfoto
  snipper

  Zijn er eigenlijk ook alternatieven waar je pdf documenten kunt uploaden welke automatisch ocr gemaakt worden?

  Bij de meeste scanners zit wel OCR software. Waarschijnlijk kun je die ook nog gratis downloaden van brother etc.

  Er zijn gratis Mac apps die de basis prima doen, volgens de beoordelingen.

  Ook via uploaden gratis OCR kan via Google Docs.

  Ik begrijp best dat voor niets de zon op gaat, maar velen zullen maar een paar keer per week een Evernote notitie maken of raadplegen en dan vind ik € 30 per jaar veel te duur voor zulke eenvoudige functionaliteit. Ik gebruik geen OCR en dergelijke en dat zit er trouwens niet op voor die € 30.

  Betrekkelijk basale functionaliteit zoals tabellen maken zit er dan weer niet in.. ook niet in de duurdere versie. Dat zou ik voor € 30 per jaar wel het minste vinden, laat staan voor € 60.

 • Profielfoto
  Needler

  Ik gebruikte Evernote tot iOS 9 met de verbeterde Notes app uitkwam. Dat is precies wat ik nodig heb:)

 • Profielfoto
  Karst

  Mooi… Delete!

 • Profielfoto
  pippen2

  Ik heb mijn account nu ook gedeactiveerd. Ik snap best dat ze er meer geld voor gaan vragen, maar ik heb het dan niet nodig. Nu er steeds betere cloud services zijn, staan al onze documenten toch al online. De noodzaak voor Evernote is dan simpelweg veel minder.

 • Profielfoto
  JWB

  Hmm, forse verhoging! Maar toch houd ik nog even vast aan Evernote Premium. Hoewel ik een poging heb ondernomen om OneNote te snappen, maar wat een rommelige interface is dat vergeleken bij Evernote: al die onoverzichtelijke tabbladen! Ook het kunnen delen van notities vind ik in Evernote ideaal en heb ik nog geen goed alternatief gevonden (mocht dat nodig zijn).

 • Profielfoto
  WillemZ

  Er zitten hier echt een stel ondernemers commentaar te leveren, zeg.
  Evernote gaat bijna failliet, gooit de prijzen omhoog en hup, de “ondernemers” hier aan tafel denken te voorspellen dat Evernote haar ondergang daarmee heeft aangekondigd.

  Alsof gratis klanten iets bijdragen aan de winst… terwijl ze geld kosten (opslag en bandbreedte om te synchroniseren).

  Evernote is op de iOS systemen het best verkrijgbare. Een zeer goede tekstverwerker, het doet met plaatjes alles wat ik maar wil en simpele Excel overzichtjes zijn ook geen probleem.
  Kom daar bij een andere App maar eens om.

  De verwende apen die altijd alles maar gratis denken te krijgen… zo werkt het niet in deze wereld.
  ’t Is voor zo’n onderneming geen hobby of een leuk grapje, er moet brood op de plank verschijnen.

 • Profielfoto
  gipsman

  Het omheinde ecosysteem van Evernote is een probleem. Data in Evernote zijn niet zomaar te exporteren naar andere apps. Wel html en nu ook bv. de apple Notes app. En inderdaad, de opmars van clouddiensten vreet aan de functionaliteit van Evernote.

 • Profielfoto
  oldpeer

  @ Gipsman: dat is in een notendop waarom Evernote het niet gaat redden inderdaad. En ze luisteren niet goed genoeg naar wat de gebruiker wil. Ben jaren betalend gebruiker geweest, maar 2 jaar geleden al gestopt.

 • Profielfoto
  Elduderino

  Ik ben al heel wat jaren betaalde klant en gebruik het voor notities en opslag van documenten, kan de service waarderen maar 40% prijsverhoging is mij niet uit te leggen. Ik ga dan ook niet meer verlengen en een alternatief zoeken.
  Ik wilde best iets meer betalen, maar dit is echt te gortig.

  Dat je de gratis versie inperkt…alla, maar dat je ook nog je betaalde klanten een schop in de kruis geeft vindt ik kwalijk. Wat is het volgende? Daar kan ik mijn data niet aan vertrouwen. Spijtig, het was een fijne app, vroeger een leuke company, maar nu krijg je zelfs als premium gebruiker een middelvinger.

 • Profielfoto
  BomC

  @gipsman en @oldpeer: onzin. Evernote exporteert gewoon HTML of een XML dat door iedereen geparst kan worden. Daar is niets geslotens aan. Notes en OneNote importeren dan ook prima.

  @Elduderino: 40% zuigt inderdaad, maar het totaalbedrag vind ik niet onrealistisch als je het naast vergelijkbare diensten zet. En als dit ervoor nodig is om het bedrijf op lange termijn te laten overleven hebben ze mijn zegen. Relatief is het veel, maar in algemene bedragen stelt het natuurlijk nog steeds niks voor. Het moet natuurlijk niet elk jaar gebeuren. Maar zolang er nog geen gelijkwaardig alternatief voor intensieve gebruikers, is voor mij vertrekken sowieso geen optie. OneNote ooit geprobeerd, maar mijn hemel wat maakt Microsoft het leven daar ingewikkeld.

 • Profielfoto
  gipsman

  @BomC
  Die XML export van enexfiles levert een code-diarree af, toch niet echt bruikbaar voor burgers & buitenlui? Het is een backup misschien, maar niet meer dan dat.
  Je moet dus de HTML omweg volgen. Evernote zou OK zijn als je bij “safe as” of “export” gewoon een lijstje krijgt met bv. ‘docx’, ‘pages’, ‘pdf’ en noem maar op. Of ben ik naïef? Want zoals het er nu voor staat, lijkt het of Evernote zoveel mogelijk users aan boord wil houden door het moeilijk te maken om data 1 op 1 te exporteren.
  Of is Evernote intussen geëvolueerd? Ik gebruik het maar zelden en dan enkel op een iPad.
  Misschien had Evernote meer tijd in z’n native app moeten steken, en wat minder in de ontwikkeling van een fysieke winkel en subapps die een voor een weer verdwijnen met als gevolg…afhakende gebruikers.
  Intussen schuiven bedrijven Evernote aan de kant voor Slack, Hipchat, etc.

 • Profielfoto
  RJG

  Ik heb zo ongeveer alles in Evernote zitten, privé en zakelijk en het werkt prima.
  De kracht van Evernote voor mij is het onbeperkt labellen van de notities. Zo kan een notitie aan meerdere personen, acties en/of onderwerpen bevatten. En dat op meerdere platforms en apparaten.
  Ik heb hier nog niet echt een alternatief op gevonden, zeker niet als het om labellen gaat waar o.a. de kracht in zit.
  Prijsverhoging is fors, ze hebben in het verleden nogal boven hun niveau geleefd dus dit had ik niet verwacht. ik ga het nog niet verlaten tenzij er een goedkoper alternatief is. Ik heb nog eens naar Onenote gekeken maar dit werd het ook niet.

 • Profielfoto
  BomC

  @gipsman: Evernote aan de kant schuiven voor Slack? Dan heb je echt een heel raar idee wat Evernote en Slack eigenlijk doen.

  Die “code-diarree” is nodig omdat er aan een Evernote-notitie ook een massa aan metadata bevat (wat Evernote ook zo nuttig maakt). Als je andere output wilt, importeer je de handel toch gewoon in de (gratis alternatieven) Notes, OneNote of (op Windows) in NimbusNote? Ik zie oprecht niet wat het probleem hier is.

  Ik hoop dat Evernote nu een duurzame focus heeft gevonden – je hebt volkomen gelijk als je zegt dat ze in het verleden teveel omgeklooid hebben met onzinnig experimenten. Maar het blijft een krankzinnig handige service als je ‘m goed gebruikt.

  Overigens heeft LifeHacker ook net een overstap-handleiding gepubliceerd.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Was al een tijdje overgestapt naar OneNote. Werkt perfect. Ik vond Evernote ook wel goed maar de user interface ziet er niet uit.

 • Profielfoto
  MrEarly

  Was al een tijdje overgestapt naar OneNote. Werkt perfect. Ik vond Evernote ook wel goed maar de user interface ziet er niet uit.

  Smaken verschillen, ik vind de interface van Evernote juist veel mooier en duidelijker dan die van OneNote.

 • Profielfoto
  RJG

  Nog eens een onderzoekje gedaan, ben nu toch aan het overstappen naar OneNote.
  Moet aardig wat compromissen maken en is behoorlijk wat werk.

 • Profielfoto
  RJG

  Nog eens een onderzoekje gedaan, ben nu toch aan het overstappen naar OneNote.
  Moet aardig wat compromissen maken en is behoorlijk wat werk.