Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 24 juni 2016

Eerste blik op nieuwe functies tvOS 10

Naast macOS Sierra, iOS 10 en watchOS 3 krijgt ook de Apple TV met tvOS 10 in september de nodige vernieuwingen. tvOS gaat niet zo grondig op de schop als iOS 10 of watchOS 3, maar de Apple TV staat een stuk meer gebruiksgemak te wachten.

Van Dark Mode tot een nieuwe Remote-app, in dit artikel werpen we een eerste blik op tvOS 10 en de nieuwe functies.

Dark Mode

De eerste versie van tvOS kreeg een witte interface. Dat is erg origineel, want de meeste interfaces voor televisies zijn donker. Daar bleek een goede reden voor: een groot wit scherm in een doorgaans verduisterde kamer is niet zo prettig voor de ogen. Inmiddels heeft Apple dit ook ingezien en is het mogelijk om een donker thema te activeren. Ontwikkelaars kunnen een donkere versie van hun app maken die automatisch schakelt.

Licht thema (klik/tap voor groter)
Over naar donker thema.
Homescreen met donker thema.

Siri is Nederlands

Siri leent zich uitstekend voor het bedienen van de Apple TV, maar was tot tvOS 10 niet beschikbaar in het Nederlands. Met tvOS 10 begrijpt Siri ook Nederlands en kunnen de volgende functies gebruikt worden:

  • Films zoeken in de iTunes Store en op Netflix (zoeken op titel, acteur, regisseur en genre)
  • Muziek van Apple Music afspelen (“Speel hits van Lady Gaga” of “Speel Fifth Harmony met Work From Home”)
  • Wereldwijd weer met voorspellingen (“Hoe wordt het weer volgende week?” of “Hoe hard waait het buiten?”)
  • Aandelen en beurskoersen (“Hoe staat de AEX?”)
  • Geografische informatie en tijd (“Hoe laat is het in New York?”)
  • HomeKit-apparaten bedienen (“Doe het licht in de woonkamer aan”)
  • Zoeken op YouTube (“Zoek op YouTube naar Enzo Knol”)
Even wennen: de Siri-knop ingedrukt houden tijdens het spreken.

Foto’s-app met herinneringen

De foto’s app tvOS 10 toont net als iOS 10 de automatisch gemaakte herinneringen, aandenkens genoemd. Dit zijn collecties foto’s die automatisch gegroepeerd worden en als slideshow afgespeeld kunnen worden.

Aandenkens in tvOS 10.

Nieuwe Remote-app en iPhone als gamepad

Sinds eind 2015 belooft Apple een nieuwe Remote-app. Deze is samen met tvOS 10 beschikbaar als beta voor ontwikkelaars en is completer dan de Remote-app die nu in de App Store te vinden is. Er is toegang tot Siri en een now playing-scherm biedt de mogelijkheid om terug- en vooruit te spoelen.

Klik/tap voor groter.

De nieuwe versie heeft ook een game mode. De knoppen worden dan in liggende stand weergeven en de sensoren van de iPhone worden gebruikt voor bediening. Games zien de iPhone als gamepad en dat maakt multiplayer mogelijk, al ondervonden wij nog flink wat problemen zoals een slechte reactiesnelheid.

De remote in game-modus.

Als laatste kan de nieuwe Remote-app ook als toetsenbord dienen. Wanneer op de Apple TV een invulscherm verschijnt, laat de app de gekoppelde iPhone kort trillen en verschijnt automatisch een invoerveld.

Klik/tap voor groter.

Dicteren

Naast de nieuwe remote-app kan ook een dictatiefunctie gebruikt worden om te zoeken. Dit is een bijkomend voordeel van Siri die in tvOS 10 Nederlands verstaat. Wachtwoorden kunnen ook uitgesproken in plaats van getypt worden, maar dat moet wel letter voor letter gebeuren.

Automatische downloads

Een echte oplossing voor het snel installeren van apps en games op de Apple TV is het nog niet, maar automatische downloads van tvOS 10 zijn een stap in de goede richting. Bij het downloaden van een iOS-app met tvOS-component wordt deze automatisch op de Apple TV geïnstalleerd. Het downloaden van apps die exclusief voor Apple TV zijn kan nog niet vanaf iOS.

De optie staat in tvOS 10 standaard aan.

Nog niet beschikbaar…

Deze functies zitten nog niet in de eerste beta van tvOS 10 of zijn niet beschikbaar in Nederland:

Reageer op artikel:
Eerste blik op nieuwe functies tvOS 10
Sluiten