Dit jaar eerste test met 5G in Groningen

12 reacties

De opvolger van 4G komt eraan, maar voordat het zover is moet er wel getest worden en dat gebeurt in Groningen. Nog dit jaar gaat het eerste 5G-signaal in de lucht op de Zernike Campus, een gebied met scholen en bedrijven aan de rand van de stad Groningen.

Later wordt er ook in Loppersum getest, een landelijk gebied in Noord-Groningen. Nederland is hiermee het eerste Europese land dat 5G in zowel stedelijk als landelijk gebied gaat testen.

5G-proeftuin

Het gaat om een serieuze proef waar niet alleen de overheid, maar ook telecomgiganten aan meewerken. Naast het ministerie van Economische Zaken en Agentschap Telecom doen de Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool en telecombedrijven KPN, Vodafone, Huawei en Ericsson mee. Groningen wordt een echte 5G-proeftuin.

De keuze voor een stedelijk gebied én het platteland is eenvoudig te verklaren. Nederland is vlak en er zijn weinig obstakels die het netwerk beïnvloeden. Daarnaast is Loppersum in de buurt van de Eemshaven, waar glasvezelkabels die Nederland met Europa en de VS verbinden aan land komen. Ook spreekt Minister Henk Kamp (EZ) over “Nieuwe mogelijkheden voor de noordelijke economie en innovaties in landbouw.”

100mbit voor iedereen en meer voordelen

Hoewel de exacte standaard voor 5G nog niet vaststaat, heeft de Internationale Telecommunicatie-unie (ITU) al wel de nodige eisen vastgesteld. Zo moet 5G veel meer capaciteit per vierkante meter bieden (10mbit/s in plaats van 0.1mbit/s bij 4G) en ieder apparaat gegarandeerd 100mbit/s effectieve snelheid bieden. De latency zakt ook aanzienlijk. Voornamelijk de hogere capaciteit moet ruimte bieden aan steeds meer connected apparaten zoals mobiele Virtual Reality, drones, sensoren en andere apparaten.
5g-speedometer-logo

2020 of 2022

Internationaal samenwerkende telecom­providers hebben zich voorgenomen in 2020 te beginnen met de uitrol van 5G-netwerken. 5G moet het paradepaardje van de Olympische Spelen in Tokio worden. Die vinden plaats op 24 juli 2020 en Japanse providers willen tijdens dat evenement 5G aan de wereld tonen. Europese providers verwachten in 2022 met de massale uitrol te beginnen.

(Via: RTV Noord)

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Helemaal leuk en aardig, maar zolang telco’s ons geen onbeperkt gebruik geven hebben wij niks aan 5G. Leuk dat het sneller gaat, maar laat mij dan ook die terabytes naar beneden halen.

 • Profielfoto
  illuminati

  Met 10gb/s is mijn abonnement bijna 4 keer per seconde op.

 • Profielfoto
  koen

  Er gaat niets boven Groningen!

 • Profielfoto
  MEEUW

  Nee er is ook niks boven groningen.
  Laten ze eerst 3g opnieuw uitvinden dat overal werkt
  Daarna de 4g opnieuw uitvinden dat de beloofde snelheid 1/3de behaald word.
  En als je die 2 combineer, hebben we 5g.(misschien)
  Nu komt 5g alleen maar voor de #telecommaffia om meer datalimiet en hogere prijzen te vragen.

 • Profielfoto
  KR1275

  Groningen ligt niet in Den Haag…
  Er was toch wel een andere foto te vinden?

 • Profielfoto
  queenfan

  Op het Zernikecomplex waar de Rijks Universiteit Groningen de faculteiten wiskunde, natuurkunde, bedrijfskunde, Cit, facilitair bedrijf, sportcentrum, datacentrum kortom bijna alles staat. Ook een aantal faculteiten van de Hanze Hogeschool staat hier en een paar bedrijven.

  Vernoemd naar de eerste nobelwinnaar van de RuG Frits Zernike.

 • Profielfoto
  queenfan

  Op het Zernikecomplex waar de Rijks Universiteit Groningen de faculteiten wiskunde, natuurkunde, bedrijfskunde, Cit, facilitair bedrijf, sportcentrum, datacentrum kortom bijna alles staat. Ook een aantal faculteiten van de Hanze Hogeschool staat hier en een paar bedrijven.

  Vernoemd naar de eerste nobelwinnaar van de RuG Frits Zernike.

  @MEEUW, heb hier in Groningen en ook op het Zernikecomplex een goede 4G verbinding die nog snel is ook.

 • Profielfoto
  csteelooper

  @MEEUW 3G werkt eigenlijk overal wel hoor… Alleen daar waar de hogere frequenties niet kunnen doordringen heb je een echt probleem. Maar 3G is nauwelijks nog van belang. 2G heeft (nu nog) een groter belang dan 3G, en naast 2G heb je inmiddels 4G, dat veel efficiënter is dan 3G als het gaat om bereik, energiezuinigheid en andere zaken.
  Het is heel logisch dat er niet meer in 3G geïnvesteerd wordt als er een betere en vooral energiezuinigere standaard zoals 4G is. Een overstap naar VoLTE voor elke provider zou veel logischer zijn, zodat er ook over 4G gebéld kan worden (KPN en Vodafone zijn hier al heel ver mee en starten in 2017; T-Mobile heeft officieel nog geen plannen). Zodra VoLTE door iedereen is geactiveerd zal uiteindelijk ook 2G overbodig worden en kan ook díe frequentieruimte voor 4G (of wellicht inmiddels 5G) worden ingeruimd, net zoals nu de UHF- en VHF (TV-)frequenties zijn ingeruimd voor DAB+. De ether is nu eenmaal (over)vol, dus alle technieken in leven houden is niet echt bevorderlijk.
  Elders op deze site zei iemand dat KPN in 2017 HD TV via de ether wil bieden. Hiervoor gaat KPN naar alle waarschijnlijkheid DVB-T2 gaan exploiteren via radiofrequenties, omdat de overheid ook nog wil dat tot 2020 de ‘oude’ DVB-T MPG2-standaard blijft leven. Er is dus nogal een hoop gaande wat dat betreft. Net zoals bij de diverse kabelaars, ‘ruziën’ al die frequenties ook nogal behoorlijk in de ether. Da’s nog een bijkomende reden waarom 3G niet veel zal verbeteren qua bereik, aangezien het belang van zowel 4G als dat van 2G veel groter is dan dat van 3G.

 • Profielfoto
  MEEUW

  nee er zijn nog genoeg plaatsen waar je geen 3g ontvangst heb nog 4g. geloof me, rij door heel het land.

 • Profielfoto
  Sarcas

  @Baron Van Dedem
  Ik weet niet wie jullie zijn, die niets aan beperkt gebruik hebben, maar ik juich elke ontwikkeling toe. Waar ik woon in Friesland is geen breedband mogelijk en is het enige alternatief door en heel beperkt internet via satelliet. Binnenkort heb ik van KPN hun nieuwe dienst ‘Internet Buitengebied’ via 4G, beperkt tot 50G per maand, maar een enorme stap richting de 21e eeuw;)

 • Profielfoto
  Sarcas

  door=duur
  :/

 • Profielfoto
  Wilco Stollenga

  Agrifly gaat binnenkort testen met 5G in Groningen. Kijk op de website http://www.agrifly.nl om op de hoogte te blijven!