Dark Mode iOS 10 tóch in de maak

16 reacties

Het was een veelgehoorde wens die tijdens de WWDC Keynote niet uitkwam: een donkere modus voor iOS. Opvallend genoeg kreeg tvOS 10 wel een donker thema, maar voor iOS lijkt dit simpelweg nog niet af. Apple heeft al wel een beginnetje gemaakt.

Dat ontdekte ontwikkelaar Andrew Wiik. In de iOS Simulator van Xcode 8 werkt Dark Mode al deels en wordt duidelijk dat de skin -die prettig voor gebruik in de avonduren zou zijn- nog niet af is.

Wiik deelde een aantal screenshots op Twitter. Het donkere thema doet denken aan de automatische nachtmodus van iBooks waar witte tekst op een zwarte achtergrond wordt geplaatst en afbeeldingen een grijze waas krijgen.
dark001
Ook apps van derden kunnen gebruik gaan maken van de nachtmodus. In UIKit, het framework dat ontwikkelaars kunnen gebruiken voor het maken van de interface van iOS-apps. Daar is inmiddels een vermelding naar SystemwideDarkMode gevonden.
darkmode002
Of we het donkere thema in september in de definitieve versie van iOS 10 zien is nog onbekend. De ontwikkelaar zegt dat er slechts een klein beginnetje is gemaakt. Bovenden is Apple niet bang om grote wijzigingen in latere releases van iOS te stoppen, denk aan iOS 9.3 dat een berg nieuwe functies bracht.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Afroman

  Er zijn toch al een paar apps waaronder de klok app op iOS die al donker gemaakt is? Ziet er echt gelikt uit moet ik zeggen en rustgevender voor de ogen!

 • Profielfoto
  Thomas Van Den Berg

  Waarom zou je een dark-mode willen? Ik snap het niet helemaal

 • Profielfoto
  yasser

  Als je in bed ligt is dat prettiger voor je ogen

 • Profielfoto
  App69

  @ Thomas

  rustgevender voor de ogen!

 • Profielfoto
  koen

  Als ik in bed lig, zijn mijn ogen dicht.

 • Profielfoto
  yasser

  Er zijn nu eenmaal mensen die nog graag even met hun telefoon bezig zijn in bed…

 • Profielfoto
  Switched

  Redtube is toch al in dark mode?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Er zijn nu eenmaal mensen die nog graag even met hun telefoon bezig zijn in bed…

  .
  En wanneer gebruik je dan je pielemuis of doen die mensen dat allemaal tegelijkertijd?

 • Profielfoto
  Zwollywood

  En het is met oog op OLED schermen, omdat daar zwarte pixels helemaal geen energie verbruiken.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Of als je toch over wilt naar The Dark Side…..

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Dark Mode heeft wel wat. Maar witte tekst op een donkere achtergrond (zoals bij sommige websites) geeft bij mij toch problemen. Het is echt moeilijk om te lezen omdat na verloop van tijd de witte lettertjes “inbranden” op de lichtgevoelige receptoren in je ogen en je als het ware een soort ghost image krijgt. De lettertjes vormen dan witte lijnen die beginnen te bewegen over je scherm.
  Probeer het maar eens. De mobiele website van Ars Technica heeft een Dark Mode. Ik word er knetter van;-) .

  Dus voor lange teksten is die donkere modus maar niks. In iMessage verandert er dan weer helemaal niks, want dat blijft gewoon wit op groen of blauw. Daar is dat dus geen probleem.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Vraag mij alleen af hoe ze dat dan gedacht hadden.. Van 9:00 tot 21:00 gewoon iOS dan 21:00 tot 00:00 uur Night Shift en van 00:00 tot 9:00 weer dark mode?

  Kondigen ze met veel bombarie die automatische night shift modus aan vorige maand en die ik heel erg goed vind werken, heel erg zacht voor de oogjes ( nu nog het witte opstartscherm als je de iPad aanzet ) en nu zouden we ineens een compleet donker OS moeten krijgen.
  Ik vind het allemaal een beetje overdreven en het is vooral ook jezelf het allemaal heel moeilijk maken. Hoe gaat dit werken met 3rd party apps. iOS heeft nu al geen imago of echt huisstijl meer, als dat donkere modus erbij komt dan gaan we allemaal maar wat doen.
  Zolang hier hierboven in de screens al ziet gebeuren. witte tekst op zwarte achtergrond is eigenlijk taboe in de vormgevers-wereld maar dat lossen we dan op door blauwe tekst te gebruiken hier en daar.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  @Shmoo: inderdaad. Het is dus niet echt een must (voor mij).

  Apple zit de laatste tijd wat veel in de “u vraagt, wij draaien”-modus vind ik. En iedereen weet dat als je de hele zaal tevreden wil stellen met dat principe, dat je straks Miles Davis gaat moeten combineren met Obituary.
  Doe je het niet, dan ben je de arrogante DJ.

  Tja.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Klopt ik zie ook steeds meer items terugkeren in software waarvan ik zelf denk – wat moet ik er mee. Terwijl dan hele groepen doen alsof ze nooit zonder kunnen.

  Vroeger, deed Apple wat ze zelf wilde en dan moest je dat maar slikken – alleen het verschil is wel wat ze deden en wat je moest slikken dat werkte perfect, even je workflow mogelijk een heel klein beetje aanpassen en dan zag je er wel het voordeel van in.

  Dat is niet meer. “It just works” -effect is compleet weg en de functies die je krijgt kun je negeren maar de kans is dan wel groot dat ze ergens anders gewoon flink in de weg gaan zitten omdat je het op punt A kunt negeren maar ergens bij punt B ben je dan verplicht punt A eigenlijk te gebruiken.
  Een mooi voorbeeld daarvan is de Voorvertoning app op OS X, deze hebben ze compleet waardeloos en onbruikbaar gemaakt van de ene op het andere release. De voorvertoning app op OS X voelt aan als een iOS (touch) app op je Mac terwijl je geen touch functies hebt. Het wat nog veel erger is… ER is zelfs ooit een Voorvertoning app op iOS gekomen dus je ziet compleet de logica er niet van in. Als je nu zou zeggen Voorvertoning op iOS is booming en daarom doen we dit. Nee, er is totaal geen logica voor te verzinnen waarom deze app met touch controls werkt.

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Een echte nacht modus is nog ver te zoeken, zelfs als bovenstaande geïmplementeerd zou worden.

  Ik heb jarenlang als technicus op de brug van zeegaande schepen gewerkt waar nacht modus een strikte vereiste is voor voor de hand liggende redenen. Er zit dan ook een hele wetenschap achter het gebruik van de juiste kleuren.

  Ik zou bijv het gebruik van rood/amber bijzonder toejuichen in een evt. Dark Mode.

 • Profielfoto
  Sander

  Ik zie in dat de nachtmodus die momenteel op de nieuwe iPhones beschikbaar is (degene die het scherm warmer maakt), niet beschikbaar is op oudere iPhones. Deze nachtmodus zou een oplossing kunnen zijn voor de mensen die een oude iPhone hebben (zoals ik) en tóch een soort van rustgevende interface voor ogen kunnen krijgen. Vaak genoeg druk ik driemaal op de home-knop om de kleuren om te keren, zodat wit zwart wordt, maar ook groen magenta en oranje blauw en vice versa. Ik loop wel warm voor dit donkere thema, omdat het iets is dat ik zeker ga gebruiken.