Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 22 juni 2016
Leestijd: 1 minuut

China bouwt muur om smartphone-games

De verplichte controle voordat een app in de App Store geplaatst wordt is voor veel ontwikkelaars al een uitdaging, maar in China komt er nog een extra stap bij. Vanaf 1 juli moeten de lokale autoriteiten alle mobiele games goedkeuren.

Door nieuwe regelgeving mogen mobiele games niet ter download worden aangeboden voordat er goedkeuring van de Chinese mediawaakhond is. Dit geldt ook voor games van buitenlandse bedrijven.

Tijd en geld

De autoriteiten doen minimaal 18 werkdagen over het goedkeuren van een game en vragen er een vergoeding voor. Inmiddels zijn er diverse tussenpersonen die het werk voor 2000 tot 5000 dollar uit handen nemen, ontdekte de website Tech in Asia. Buitenlandse ontwikkelaars die zich een weg door het Chinese administratieve doolhof willen banen, zullen haast niet anders kunnen dan een lokale tussenpersoon in de arm nemen.

Games die momenteel in China verkocht worden, moeten voor 1 oktober gekeurd zijn. Alle games worden gecheckt op ‘gevoelige’ content en simpele games kunnen binnen 18 dagen uitsluitsel verwachten. Complexere spellen, of titels uit het buitenland zullen meer geduld moeten hebben en de Chinese App Store zal vanaf 1 oktober een stuk leger zijn.

Volgende Flappy Bird onmogelijk

Dit is slecht nieuws voor Apple, ontwikkelaars en consumenten. Apple kan niet anders dan zich conformeren aan de lokale wetten. Voor grote ontwikkelaars zal het vooral een kwestie van ongemak en geld zijn, maar kleine/indie ontwikkelaars hebben vaak niet de middelen om een tussenpersoon te betalen. Chinese consumenten hebben straks minder keus en de administratieve rompslomp bevordert de ontwikkeling van de volgende Flappy Bird door een jonge ontwikkelaar niet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
China bouwt muur om smartphone-games
Sluiten