China bouwt muur om smartphone-games

8 reacties

De verplichte controle voordat een app in de App Store geplaatst wordt is voor veel ontwikkelaars al een uitdaging, maar in China komt er nog een extra stap bij. Vanaf 1 juli moeten de lokale autoriteiten alle mobiele games goedkeuren.

Door nieuwe regelgeving mogen mobiele games niet ter download worden aangeboden voordat er goedkeuring van de Chinese mediawaakhond is. Dit geldt ook voor games van buitenlandse bedrijven.

Tijd en geld

De autoriteiten doen minimaal 18 werkdagen over het goedkeuren van een game en vragen er een vergoeding voor. Inmiddels zijn er diverse tussenpersonen die het werk voor 2000 tot 5000 dollar uit handen nemen, ontdekte de website Tech in Asia. Buitenlandse ontwikkelaars die zich een weg door het Chinese administratieve doolhof willen banen, zullen haast niet anders kunnen dan een lokale tussenpersoon in de arm nemen.
chinappstore
Games die momenteel in China verkocht worden, moeten voor 1 oktober gekeurd zijn. Alle games worden gecheckt op ‘gevoelige’ content en simpele games kunnen binnen 18 dagen uitsluitsel verwachten. Complexere spellen, of titels uit het buitenland zullen meer geduld moeten hebben en de Chinese App Store zal vanaf 1 oktober een stuk leger zijn.

Volgende Flappy Bird onmogelijk

Dit is slecht nieuws voor Apple, ontwikkelaars en consumenten. Apple kan niet anders dan zich conformeren aan de lokale wetten. Voor grote ontwikkelaars zal het vooral een kwestie van ongemak en geld zijn, maar kleine/indie ontwikkelaars hebben vaak niet de middelen om een tussenpersoon te betalen. Chinese consumenten hebben straks minder keus en de administratieve rompslomp bevordert de ontwikkeling van de volgende Flappy Bird door een jonge ontwikkelaar niet.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Bman

  China holt achteruit wat betreft vrijheid en mensenrechten.

  Kijk naar de verkrapping van het nationale internet, de rechtszaak tegen Apple (http://www.demorgen.be/nieuws/chinees-patentbureau-apple-heeft-iphone-6-en-6-plus-nagemaakt-van-baili-100c-bf433a21/) en nu dit weer.

 • Profielfoto
  essiw

  Arme Chinese bevolking, ik denk dat enkel grote ontwikkelaars dit gaan doen en er dus erg weinig apps te vinden zijn in de Chinese app store straks…

  18 dagen is overigens belachelijk lang, ik neem aan dat updates ook gecontroleerd moeten worden. Zit er dus een cruciale bug in je app duurt het meer dan twee weken voordat et gefixt word -.-”

  Ter referentie: een jaar geleden duurde het gemiddeld 8 dagen voordat apps gecontroleerd werden door Apple zelf, tegenwoordig is dit nu nog maar minder dan 4 dagen. Maar 18 dagen is wel erg lang…
  bron: http://appreviewtimes.com/ios/annual-trend-graph

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  18 dagen (overheid) + 4 dagen (Apple) is dus zelfs meer dan drieweken…

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Ik heb het land inmiddels verlaten… Ben he-le-maal klaar met het digitale beleid en het egocentrische asociale gedrag van de gemiddelde Chinees.

  Dit bericht onderschrijft enkel dat ik de juiste keus gemaakt heb…

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  En die kaaskoppen maar zeiken den zeuren dat het hier maar slecht is.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Lauwrence, ik ben het helemaal met je eens! Ik heb familie in China en Hongkong en ik moet zeggen: WAT EEN VERSCHIL! Ze toeteren je letterlijk van het voetpad! Maar ja. Als ik hen was zou ik gewoon een Hongkongse of een Taiwaanse iTunes account aanmaken! Maar nog blijft de vraag of die Stores wel bereikbaar zijn in China. Ik bedoel van Facebook en twitter en grote delen van Google en Wikipedia zijn allemaal geblokkeerd daar. Vreselijk.

 • Profielfoto
  Lauwrence

  @IcyDragon68: ik heb er 14 maanden gewoond en hoewel ik groot fan ben van de taal en cultuur kan ik me er gewoon niet vinden. Mensen geven geen klap om elkaar, je loopt regelmatig met bloedende oren door alle herrie. Voor geen meter geslapen door bouw dag- en nacht om mijn appartement heen (ondanks dat regels duidelijk stellen dat dat niet mag) en dan dat Internet…

  56k modem tijden herleven terwijl je een foto voor je op ziet bouwen, buitenlandse pagina’s en alles “verdacht” staat vrolijk minutenlang te laden. Eigenlijk is Internet voor de gemiddelde Westerling in China niet te doen zonder VPN.

  En de Appstore… Tja, lijkt erop dat Tim’s recentelijke bezoek weinig heeft uitgehaald. Gelukkig heb ik mijn NL account nooit geswitched.

  Ik was vlak voor mijn vertrek van de week nog een dag in HK, heerlijk. Zoals China hoort te zijn! (HK is dan ook stiekem mijn favoriete stekje in Aziƫ, ben er al vaak geweest en mijn ex-vrouw komt er vandaan).

 • Profielfoto
  gweilo

  @Laurence en @IcyDragon68 – ook ik ben vaak op het vasteland en in HK geweest en begrijp precies wat jullie bedoelen:)