Bluetooth 5 brengt meer bereik en snelheid

8 reacties

De Bluetooth Special Interest Group (SIG) heeft Bluetooth 5 gelanceerd. Een nieuwe versie van Bluetooth die eind 2016 of begin 2017 beschikbaar is. Bluetooth 5 focust op integratie met domoticasystemen en brengt ook meer bereik en snelheid.

Om precies te zijn zal de opvolger van Bluetooth 4.2 het bereik ver­vier­voudigen en een dubbele snelheid bieden. In de praktijk moet Bluetooth 5 een bandbreedte bieden die tot 800 procent hoger is.

Internet of Things

Het is duidelijk dat Bluetooth vol inzet op Internet of Things, oftewel: slimme apparaten en sensoren voor in en rondom het huis. Een slimme deurbel heeft bijvoorbeeld weinig aan Bluetooth 4 omdat het bereik niet voldoende is, terwijl Bluetooth 5 gemakkelijk tot in het huis reikt. Fabrikanten gebruiken nu noodgedwongen Wi-Fi, maar de Bluetooth Special Interest Groupwaar Apple ook lid van is– positioneert Bluetooth 5 als een goed alternatief.

Het zou de prijs van slimme apparaten in ieder geval ten goede komen, want Bluetooth is goedkoper om te integreren dan Wi-Fi.

ringvideodoorbell
Connected deurbellen kunnen van Bluetooth 5 profiteren.

Apple Watch en Audio

Voor Apple is Bluetooth vaak alleen een manier om apparaten te identificeren. De iPhone, iPad en Mac gebruiken voor de overdracht van gegevens doorgaans een directe Wi-Fi-verbinding. De Apple Watch is wel met Bluetooth verbonden en Bluetooth 5 kan goed nieuws zijn voor de overdrachtssnelheid tussen de wearable en iPhone.

Tot slot biedt Bluetooth 5 ook gunstige vooruitzichten voor draadloze hoofdtelefoons. De hogere bandbreedte zorgt dat audiocompressie minder noodzakelijk is en ook de vertraging in het audiosignaal kan afnemen.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  knekkie

  Is bluetooth 5 iets dat met een firmware update op oudere hardware te activeren is?
  Of moeten we hier nieuwe apparatuur voor kopen die bluetooth 5 compatible is.

  Zijn bluetooth 5 apparaten backward compatible met de oudere standaarden?
  Hopend dat je niet al je apparaten moet vervangen voordat je gebruik kan maken van je nieuwste aanwinst die afhankelijk is van bluetooth 5.

  Lees nieuwe iPhone en Apple Watch of Apple Computer voor je nieuw aangeschafte draadloze bluetooth 5 Apple oordopjes.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Dat is helaas allemaal niet uit het persbericht op te maken. Het enige dat ik kan zeggen: Bluetooth is over het algemeen backwards compatibel, dus Bluetooth 5 zal dat ook wel zijn.

 • Profielfoto
  knekkie

  nu maar hopen dat het een kwestie van firmware is.

  bluetooth headphones bijvoorbeeld hebben nog al problemen met verbinding tussen de oordopjes en de telefoon omdat je lichaam bestaat uit water en daar komt de huidige bluetooth straling moeilijk door heen.

  Op zowel de fora van Bragi Dash als die van Samsung Gear IconX staan klachten dat de muziek hapert als de telefoon in de broekzak zit. Dat ze alleen een redelijke verbinding hebben als de telefoon om de arm gedragen wordt.

  Ik ben benieuwd of bluetooth5 dit probleem oplossen kan. Bragi teased in ieder geval al wel met iets nieuws op basis van bluetooth 5.

  wellicht is het gewoon de aankondiging van hun witte model Dash

  September wellicht meer info.

  Apple met eigen bluetooth 5 draadloze oordopjes. Als ze het gunstig aanpakken zijn die backward compatible… Maarja Apple kennende.

 • Profielfoto
  Freddy Sunder

  @knekkie De witte Bragi Dash bestaat toch al, of is in elk geval te koop op hun site? Ik vind de Bragi wel interessant, maar in veel reviews lees je toch inderdaad problemen met Bluetooth en muziek. En ook met de hartslagmeting.
  Ik vraag me ook vaak af of ‘teasen’ met iets de verkoop niet remt. Je creëert wel wat buzz, maar iemand die op het punt staat een Bragi te kopen, houdt zijn portemonnee wel even dicht tot duidelijk wordt wat ze gaan lanceren. Of zo denk ik toch. ?

 • Profielfoto
  knekkie

  @Freddy Sunder

  Ik vraag me ook vaak af of ‘teasen’ met iets de verkoop niet remt. Je creëert wel wat buzz, maar iemand die op het punt staat een Bragi te kopen, houdt zijn portemonnee wel even dicht tot duidelijk wordt wat ze gaan lanceren. Of zo denk ik toch. ?


  Ja zo denk ik er ook over.
  Op het moment dat een bedrijf dat een voor mij interessant product heeft bekend maakt dat er iets nieuws staat aan te komen wacht ik even met de aanschaf van het huidige product. Vanwege mogelijke korting of een mogelijk interessanter aanbod.

  In mijn geval
  Ik ben ik al een blije bezitter van de zwarte Bragi Dash. Ik gebruik m als draadloze mp3 speler voor podcasts tijdens het hardlopen. 4GB opslag is voldoende voor dat doeleinde. De hartslag meter is waardeloos en er is geen GPS aan boord maar daar heb ik dan weer een andere oplossing platform onafhankelijke voor

  Anders dan bij wat Apple daar tegen over zet heb ik dus geen smartphone nodig voor die functionaliteit en zijn er tot nu toe elke maand nieuwe features bij gekomen die het apparaat steeds bruikbaarder hebben gemaakt. Inmiddels zijn zo goed als alle softwarematige bezwaren die reviewers hadden weg genomen als je de laatste software versie draait. Ik kan in ieder geval lekker sporten met muziek en GPS zonder de noodzaak van een super grote smartphone om mijn arm en draadjes in mijn oren.

  Wat betreft de beschikbaarheid witte Dash
  De witte Bragi bestaat maar is aan nog geen enkele klant uitgeleverd vanwege uitdagingen die de kleur wit met zich mee brengt. Voorlopig is de witte Dash alleen te pre-orderen.

  Hier op reddit staat hun statement:

  Wat betreft de 2.0 tease
  Het kan prima gaan om een 2.0 van de firmware met daarin een equalizer, guided workouts en meer te horen in de Q&A op 12:35 ish . Gezien de Dash naast draadloze oordopjes ook fungeren als fitness smart device met ingebouwde hartslagmeter die waterproof is tot 1 meter wat hem geschikt maakt voor triatlon. zwemen hardlopen en fietsen.

 • Profielfoto
  TANE

  Als voorbeeld gebruikte Ring intercom is een mooie voorbeeld waarom BT juist geen kans maakt. Ring wil je juist buiten de deur gebruiken. Daar heb je weer internet voor nodig. Om dat mogelijk te maken moet je thuis naast wifi ook een BT router hebben. Zolang ze geen support hebben voor mesh networking zie ik geen toepassing in Domotica.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  In principe is Bleutooth backwards compatible…

  @Knekkie:

  Ik vraag me wel af, Je zegt: “Ik hoop dat je via een firmware update van 4 naar BT 5 kan gaan, anders moeten we weer allemaal nieuwe apparaten kopen om het laatste nieuwe te kunnen gebruiken”.

  Hoewel ik het gedeeltelijk met je eens ben, dat ik ook graag op mijn huidige MBPr gebruikt zou willen maken van de nieuwste technologie, is je zin ook heel tegendraads.

  Het laatste nieuwe gebruiken is nu eenmaal het laatste nieuwe, en dan is dat niet compatibel met je oudere spullen. Dat is (helaas) zo met alle technologie (of toch met veel hardware). Hoe dan ook, we zullen moeten afwachten tot er wat meer geweten is over BT 5.

 • Profielfoto
  knekkie

  Daar heb je helemaal gelijk in DBCreations.

  Soms is het even slikken en moet je net even wat dieper in de buidel tasten als je van het nieuwe gebruik wil kunnen maken (op al je apparatuur).

  Het zou zonde zijn als de aanschaf van een BT5 (only) gadget de consequentie is dat je een deel van de huidige hardware moet vernieuwen om je gadget werkend te krijgen.

  dat zal wel los lopen. En anders denk ik dat men weinig BT5 apparaten gaat verkopen.