Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 20 juni 2016

Bluetooth 5 brengt meer bereik en snelheid

De Bluetooth Special Interest Group (SIG) heeft Bluetooth 5 gelanceerd. Een nieuwe versie van Bluetooth die eind 2016 of begin 2017 beschikbaar is. Bluetooth 5 focust op integratie met domoticasystemen en brengt ook meer bereik en snelheid.

Om precies te zijn zal de opvolger van Bluetooth 4.2 het bereik ver­vier­voudigen en een dubbele snelheid bieden. In de praktijk moet Bluetooth 5 een bandbreedte bieden die tot 800 procent hoger is.

Internet of Things

Het is duidelijk dat Bluetooth vol inzet op Internet of Things, oftewel: slimme apparaten en sensoren voor in en rondom het huis. Een slimme deurbel heeft bijvoorbeeld weinig aan Bluetooth 4 omdat het bereik niet voldoende is, terwijl Bluetooth 5 gemakkelijk tot in het huis reikt. Fabrikanten gebruiken nu noodgedwongen Wi-Fi, maar de Bluetooth Special Interest Groupwaar Apple ook lid van is– positioneert Bluetooth 5 als een goed alternatief.

Het zou de prijs van slimme apparaten in ieder geval ten goede komen, want Bluetooth is goedkoper om te integreren dan Wi-Fi.

Connected deurbellen kunnen van Bluetooth 5 profiteren.

Apple Watch en Audio

Voor Apple is Bluetooth vaak alleen een manier om apparaten te identificeren. De iPhone, iPad en Mac gebruiken voor de overdracht van gegevens doorgaans een directe Wi-Fi-verbinding. De Apple Watch is wel met Bluetooth verbonden en Bluetooth 5 kan goed nieuws zijn voor de overdrachtssnelheid tussen de wearable en iPhone.

Tot slot biedt Bluetooth 5 ook gunstige vooruitzichten voor draadloze hoofdtelefoons. De hogere bandbreedte zorgt dat audiocompressie minder noodzakelijk is en ook de vertraging in het audiosignaal kan afnemen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bluetooth 5 brengt meer bereik en snelheid
Sluiten