iOS 10: Apple verraadt komst teksteditor

12 reacties

Hoewel we tijdens de WWDC Keynote veel van iOS 10 hebben gezien, heeft Apple niet alles verteld. Zo bleek eerder al dat een dark mode voor iOS toch in de maak is. Vandaag wordt duidelijk dat we ons op de komst van Teksteditor naar iOS kunnen verheugen.

Op de Mac bestaat de Teksteditor-app al jaren en is een uitgebreid alternatief voor de notities-app, maar niet zo uitgebreid als Pages. Tijdens een WWDC-sessie werd de app al op de iPad van een Apple-medewerker gespot.

De app was kort zichtbaar tijdens een demonstratie bij de sessie What’s New in Metal, Part 1 (rond 17:50). Het is niet de eerste keer dat we de Teksteditor in iOS zien, voor de release van iOS 8 dook deze ook al even op. De app verscheen uiteindelijk nooit, maar wie weet zit Teksteditor in een volgende betaversie van iOS 10.

textedit
Klik/tap voor groter.

Voor tekstverwerkingn biedt Apple al Pages aan, maar deze software is nogal uitgebreid voor eenvoudige bewerkingen. De notities-app is ook beschikbaar, maar is erg basic en kan geen externe bestanden openen. We hebben alle reden om aan te nemen dat op de iPad die in de demo gebruikt werd een legitieme iOS 10-versie draaide. De app Game Center was ook niet meer zichtbaar en deze is in de eerste iOS 10-beta ook verdwenen.

Schermafbeelding 2016-06-20 om 16.27.16
Teksteditor op OS X (binnenkort: macOS).

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  GoeieDag

  Het werd, wat mij betreft, tijd ook!
  Ik doe veel met TE, en dan is het zeer prettig dat ik het niet alleen op iOS kan lezen (middels iCloud), maar ook kan aanpassen.

 • Profielfoto
  EvnL

  Volgens mij is dit gewoon iets wat Apple intern gebruikt.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Inderdaad, een intern door Apple gebruikte app lijkt me ook heel goed mogelijk.
  Geen idee of ik echt behoefte heb aan textedit op mijn iPad. Ik mis het niet in ieder geval.

 • Profielfoto
  xaddict

  Misschien gaan ze notes gewoon hernoemen en loskoppelen van iOS?

  Overigens, wat een rare screenshot. Waar kijk ik precies naar?

 • Profielfoto
  Mich

  Game center app staat toch net boven teksteditor?

 • Profielfoto
  Jorik

  Juist het feit dat het voor iOS8 ook al eens gezien is, geeft voor mij aan dat dit juist géén indicatie is dat het in iOS10 te vinden zal zijn.;-)

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Hier zit ik op te wchten! Ik heb al veel TekstEdit-appjes geprobeerd maar die zijn allemaal waardeloos. Wordt wel eens tijd, het is eigenlijk niks bijzonders. Ik hoef alleen maar RTF en TXT. HTML en CSS zou ook leuk zijn. Geen behoefte aan DOC en XDOC bijvoorbeeld. Dat houdt het ook supersimpel. Wel met Dropbox integratie graag!

 • Profielfoto
  Chytin

  De meeste waren net blij dat ze pre-installed apps konden “verwijderen” en dit wordt neem ik aan ook weer eentje.
  Ik gebruik de uitgebreidere Pages en wat mij betreft hoeft de texteditor niet te komen. Het komt gelijk in een Folder terecht van apps die ik nooit zal gebruiken. Of onzichtbaar maken in iOS 10, nu Craig F. bij John Gruber heeft aangegeven dat je eigenlijk alleen de snelkoppeling verwijderd. Ruimte is niet een issue voor mij, heb een 64 GB iPhone 6s Plus, maar heb liever mijn iOS zo clean mogelijk.

 • Profielfoto
  Imade

  Raymon – koop een bril.. boven die textverwerker staat GAMECENTER.

 • Profielfoto
  Imade

  Game center app staat toch net boven teksteditor?

  Inderdaad…. volgende keer eerst met een bril kijken dan maar…?

 • Profielfoto
  Maikelw

  Inderdaad, een intern door Apple gebruikte app lijkt me ook heel goed mogelijk.
  Geen idee of ik echt behoefte heb aan textedit op mijn iPad. Ik mis het niet in ieder geval.

  Blijkbaar zien ze zelf er het nut wel van in. Ben dan ook benieuwd, als de app niet uit komt, waarom ze het dan wel zelf gebruiken. Een texteditor die voor Apple medewerkers handig is, dan is die dat toch ook voor ons?

 • Profielfoto
  Gabriel

  Ik kan de TekstEditor-bestanden van iCloud niet bewerken op mijn iPad.