Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 29 juni 2016
Leestijd: 3 minuten

Apple: “iPhone krijgt betere accu en glazen scherm”

“Apple heeft aangekondigd dat de iPhone een aanzienlijk langere accuduur zal hebben dan eerder was geschat. Bovendien is het scherm van de iPhone die op 29 juni wordt uitgebracht niet van plastic, maar van een nieuw soort duurzaam en helder glas.”

Ehm?! Ja. Dit gaat niet over de iPhone 7, maar over de eerste iPhone die vanaf 29 juni 2007 in de VS werd verkocht. Vandaag is de iPhone jarig! Niet dé verjaardag met 10 jaar iPhone, da’s volgend jaar, maar toch feest.

2005: Time Magazine zet Jobs op de cover en vraagt “What’s Next?”

Meer juice

Op 18 juni 2007, 11 dagen voor de verkoopstart in de Verenigde Staten (Nederland moest nog tot 2008 op de iPhone wachten), stuurde Apple een persbericht de deur uit. Het ging over twee wijzigingen aan de iPhone die in januari van 2007 door Steve Jobs was onthuld.

Ten eerste, de acuuduur. Hoewel Apple de iPhone positioneerde als een echte zakcomputer die gebouwd was op de fundamenten van OS X en naast een telefoon een iPod en Internet Communicator was, luidde de kop “iPhone zal bij levering tot acht uur gesprekstijd bieden.” Alles was nog gericht op bellen, dat was de maatstaaf.

De iPhone maakte via 2G/Edge of Wi-Fi verbinding met het internet en dat konden andere telefoons ook, maar in 2007 had men geen idee hoe dat eigenlijk gebruikt zou worden. AT&T, de provider die de iPhone als eerste verkocht, leerde het door schade en schande. Het netwerk van de provider slipte door de iPhone volledig dicht. De App Store was toen nog niet eens uitgevonden.

“These are not three separate devices. This is one device. And we are calling it iPhone.”

Dat is hoe dingen de afgelopen negen jaar zijn veranderd. Nu moeten we goed zoeken naar de gesprekstijd van een nieuwe telefoon. Wie kijkt er eigenlijk nog naar? Even vergelijken: de iPhone SE heeft een gesprekstijd van 14 uur, 12 uur surfen, 13 uur video, 50 uur audio en 10 dagen stand-by. Op bijna alle fronten meer dan een verdubbeling tegenover de originele iPhone.

Tabel bij Apple’s persbericht uit 2007.

Minder plastic, meer glas

De tweede innovatie was een scherm van Gorilla Glass. Het prototype iPhone dat Steve Jobs in januari toonde, had een scherm van kunststof. Maar de Apple-CEO besefte al snel dat zijn mooie telefoon niet krasvast was en dan kon bij een telefoon waar alles om het scherm draait natuurlijk niet. Gelukkig hadden de eerste klanten zullen geen reden tot klagen. Jobs schreef:

“We’ve also upgraded iPhone’s entire top surface from plastic to optical-quality glass for superior scratch resistance and clarity.”

Apple werd gered door Corning, de uitvinder van Gorilla Glass. Het bedrijf maakte al sinds de jaren 60 een duurzaam en helder glas, maar verkocht er maar weinig van. Toen Steve Jobs zei het glas voor de iPhone te willen gebruiken, moest er in een recordtempo productiecapaciteit bijgebouwd worden. Jobs zei tegen Corning-CEO Wendell Weeks “Get your mind around it. You can do it.”

Het persbericht van Apple bevatte ook een tabel die toonde dat concurrerende smartphones allemaal een plastic scherm hadden:

Tabel uit Apple-persbericht 2007.

De tabel geeft ook een mooie terugblik op de high-end telefoons uit 2007. De Nokia N95, Samsung Blackjack, Blackberry Curve 8300 en de Palm Treo 750. Drie van deze merken zijn zo goed als verdwenen en nummer vier (Samsung) had nog een prominent fysiek toetsenbord.

In de officiële biografie van Steve Jobs, geschreven door Walter Isaacson, zei de Apple-oprichter te dromen van een volledig glazen iPhone. Zonder dikke randen en zonder aluminium omhulsel. Dit is min of meer wat diverse geruchten over de iPhone in 2017 zeggen, inderdaad, de tiende verjaardag…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple: “iPhone krijgt betere accu en glazen scherm”
Sluiten