Apple: “iPhone krijgt betere accu en glazen scherm”

12 reacties

“Apple heeft aangekondigd dat de iPhone een aanzienlijk langere accuduur zal hebben dan eerder was geschat. Bovendien is het scherm van de iPhone die op 29 juni wordt uitgebracht niet van plastic, maar van een nieuw soort duurzaam en helder glas.”

Ehm?! Ja. Dit gaat niet over de iPhone 7, maar over de eerste iPhone die vanaf 29 juni 2007 in de VS werd verkocht. Vandaag is de iPhone jarig! Niet dé verjaardag met 10 jaar iPhone, da’s volgend jaar, maar toch feest.

whatsnetx2005
2005: Time Magazine zet Jobs op de cover en vraagt “What’s Next?”

Meer juice

Op 18 juni 2007, 11 dagen voor de verkoopstart in de Verenigde Staten (Nederland moest nog tot 2008 op de iPhone wachten), stuurde Apple een persbericht de deur uit. Het ging over twee wijzigingen aan de iPhone die in januari van 2007 door Steve Jobs was onthuld.

Ten eerste, de acuuduur. Hoewel Apple de iPhone positioneerde als een echte zakcomputer die gebouwd was op de fundamenten van OS X en naast een telefoon een iPod en Internet Communicator was, luidde de kop “iPhone zal bij levering tot acht uur gesprekstijd bieden.” Alles was nog gericht op bellen, dat was de maatstaaf.

De iPhone maakte via 2G/Edge of Wi-Fi verbinding met het internet en dat konden andere telefoons ook, maar in 2007 had men geen idee hoe dat eigenlijk gebruikt zou worden. AT&T, de provider die de iPhone als eerste verkocht, leerde het door schade en schande. Het netwerk van de provider slipte door de iPhone volledig dicht. De App Store was toen nog niet eens uitgevonden.

ipodphoneinternet
“These are not three separate devices. This is one device. And we are calling it iPhone.”

Dat is hoe dingen de afgelopen negen jaar zijn veranderd. Nu moeten we goed zoeken naar de gesprekstijd van een nieuwe telefoon. Wie kijkt er eigenlijk nog naar? Even vergelijken: de iPhone SE heeft een gesprekstijd van 14 uur, 12 uur surfen, 13 uur video, 50 uur audio en 10 dagen stand-by. Op bijna alle fronten meer dan een verdubbeling tegenover de originele iPhone.

Tabel bij Apple's persbericht uit 2007.
Tabel bij Apple’s persbericht uit 2007.

Minder plastic, meer glas

De tweede innovatie was een scherm van Gorilla Glass. Het prototype iPhone dat Steve Jobs in januari toonde, had een scherm van kunststof. Maar de Apple-CEO besefte al snel dat zijn mooie telefoon niet krasvast was en dan kon bij een telefoon waar alles om het scherm draait natuurlijk niet. Gelukkig hadden de eerste klanten zullen geen reden tot klagen. Jobs schreef:

“We’ve also upgraded iPhone’s entire top surface from plastic to optical-quality glass for superior scratch resistance and clarity.”

Apple werd gered door Corning, de uitvinder van Gorilla Glass. Het bedrijf maakte al sinds de jaren 60 een duurzaam en helder glas, maar verkocht er maar weinig van. Toen Steve Jobs zei het glas voor de iPhone te willen gebruiken, moest er in een recordtempo productiecapaciteit bijgebouwd worden. Jobs zei tegen Corning-CEO Wendell Weeks “Get your mind around it. You can do it.”

Het persbericht van Apple bevatte ook een tabel die toonde dat concurrerende smartphones allemaal een plastic scherm hadden:

competitivedatachart2
Tabel uit Apple-persbericht 2007.

De tabel geeft ook een mooie terugblik op de high-end telefoons uit 2007. De Nokia N95, Samsung Blackjack, Blackberry Curve 8300 en de Palm Treo 750. Drie van deze merken zijn zo goed als verdwenen en nummer vier (Samsung) had nog een prominent fysiek toetsenbord.

In de officiële biografie van Steve Jobs, geschreven door Walter Isaacson, zei de Apple-oprichter te dromen van een volledig glazen iPhone. Zonder dikke randen en zonder aluminium omhulsel. Dit is min of meer wat diverse geruchten over de iPhone in 2017 zeggen, inderdaad, de tiende verjaardag…
iphone

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Needler

  Wat een clickbait titel en introductie. Ik werd heel even heel erg blij.

 • Profielfoto
  Robin van Baalen

  Wat een clickbait. Vreselijk.

 • Profielfoto
  freewel

  Bah… Clickbait!

 • Profielfoto
  Xcode

  Haha, zeurders… Tof artikel Raymon! ?

 • Profielfoto
  ozzie X

  Hoezo clickbait? Is toch mooi om te lezen dit. Tja wat een revolutie was dat. Het zinderde echt na die introductie. Wel even anders dan de Apple Watch introductie. De iPhone was echt the once in a lifetime gebeurtenis die we waarschijnlijk nooit meer gaan meemaken.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Ja en wat zijn we er mee opgeschoten in 2016….
  90% loopt met een gebroken scherm.
  gebroken kabeltjes en de helft met refurbished toestellen.

 • Profielfoto
  reddog

  Haha die van mij doet het nog steeds hoor!

 • Profielfoto
  snipper

  “Even vergelijken: de iPhone SE heeft een gesprekstijd van 14 uur, 12 uur surfen, 13 uur video, 50 uur audio en 10 dagen stand-by. ”

  Ik neem aan dat bedoeld wordt “Even vergelijken: de iPhone SE heeft een gesprekstijd van 14 uur, 12 uur surfen, 13 uur video, 50 uur audio of 10 dagen stand-by.”

 • Profielfoto
  Niels

  Clickbait? Nou dat niet… Wel een mooie grap Raymon!:)

 • Profielfoto
  Dydefox

  Ik heb er eentje, omdat ik ze verzamel. Helaas werkt ie niet meer, maar je ziet alle innovatie en haast ambachtelijke kwaliteit terug. Dat is tot op heden nog steeds het geval en iedereen kan daar een mening over hebben, het blijven top-toestellen. Complimenten voor het artikel en de foto, die gaat bij het toestel in de vitrine.

 • Profielfoto
  Nilkes

  Het netwerk van de provider slipte door de iPhone volledig dicht.

  Maar slibde het ook dicht?

 • Profielfoto
  TypeWriter

  Leuk artikel. Ik heb destijds al die voorlopers ook gezien en geprobeerd: newton, palm. Maar wie had gedacht dat we nu allemaal naar zo’n leesplankje zitten te staren.
  Wat mij betreft had de iPhone 6 overigens best wat dikker gemogen met ruimte voor een grotere accu.