Apple haalt Thunderbolt Display uit de schappen

24 reacties

Na bijna vijf jaar zonder vernieuwingen, haalt Apple zijn Thunderbolt Display uit het assortiment. In de Online Apple Store is het scherm niet meer verkrijgbaar en in winkels wordt de voorraad van het 1149 euro kostende scherm niet meer aangevuld.

Of het scherm een opvolger krijgt is onzeker. Apple zegt tegen The Loop: “We stoppen de productie van het Thunderbolt Display. Er zijn een genoeg andere schermen verkrijgbaar voor Mac-gebruikers.”

Technisch niet meer van deze tijd

Het Thunderbolt Display was niet retina, maar ook op andere fronten niet meer van deze tijd. Zo bevat het scherm nog een MagSafe 1-connector die incompatibel is met alle MacBooks die momenteel verkocht worden. Bovendien beschikt het scherm alleen over Thunderbolt 1 en USB 2.0.
thunderboltdisplay-achter-16x9

USB-C en Thunderbolt 3

Verwacht wordt dat Apple later dit jaar een nieuwe generatie MacBook Pro met Thunderbolt 3 en USB-C zal introduceren. Momenteel is de 12-inch Retina MacBook alleen van USB-C voorzien. Fabrikanten zoals Philips zijn al begonnen met de productie van USB-C-schermen met ingebouwde hubs. Als Apple niet met een nieuw Thunderbolt Display komt, zullen andere fabrikanten ongetwijfeld in dit gat springen.

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  MrHammond

  Technisch geloof ik dat het scherm wel in orde zal zijn, maar qua aansluitmogelijkheden etc., daar blijft het toch ver achter…

 • Profielfoto
  MajorApple

  Geen zwaar verlies lijkt me, er zijn veel betere (en goedkopere) schermen op de markt beschikbaar. Zolang Apple zich maar focust op het leveren van een goede Mac computer, dan mogen andere merken van mij zich richten op het leveren van de accessoires.

 • Profielfoto
  Arthur345

  Lijkt me trouwens niet dat er nou een “gat” ontstaat nu deze thunderbolt display ten einde is gekomen.

 • Profielfoto
  Edwin

  Zit aan Dell gebonden maar is er een retina Dell alternatief?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Lijkt me trouwens niet dat er nou een “gat” ontstaat nu deze thunderbolt display ten einde is gekomen.

  Je moet het gat vooral zien in de zin van: (5K)-schermen met Thunderbolt 3.

 • Profielfoto
  polansky

  Lijkt me trouwens niet dat er nou een “gat” ontstaat nu deze thunderbolt display ten einde is gekomen.

  Je moet het gat vooral zien in de zin van: (5K)-schermen met Thunderbolt 3.

  .
  En zelfs dat is eigenlijk geen vraag meer nu Apple thunderbolt heeft laten vallen voor USB-C.

  Dat is overigens ook een van mijn grootste bezwaren tegen Apple. Ze hebben altijd al allerlei standaarden gebruikt die in technisch opzicht vaak beter waren, maar tegelijkertijd nooit mainstream zijn geworden, waardoor je later met allerlei hardware zit die je bij de volgende (i)Mac die je koopt vaak al niet meer kunt gebruiken.

  Zelfs USB-C is nog behoorlijk exotisch, waarbij het de vraag is of het een echte standaard gaat worden of wederom de zoveelste poging.

 • Profielfoto
  Niels

  Zit aan Dell gebonden maar is er een retina Dell alternatief?

  Ja, Dell heeft ook een 5K monitor, je moet alleen even controleren of je Mac dit aankan: DELL ULTRASHARP UP2715K

 • Profielfoto
  botoo

  Slechte zaak dit. Nu zullen de meeste mensen heus wel in staat zijn om zelf een scherm elders aan te schaffen (voor een lagere prijs dan Apple schermen), maar hoe gaan ze de MacPro/Mini nu demonstreren in een winkel, zonder scherm? Of gaan ze toch alternatieven neerzetten?

  Hoe dan ook, het blijft een incompleet product verkopen.

  Of kunnen we binnenkort een nieuwe generatie Apple schermen tegemoet zien, maar dan ineens met ‘normale’ aansluitingen en een markt conforme prijs?

 • Profielfoto
  Niels

  9to5mac rapporteert anders gewoon dat waarschijnlijk alleen de naam ‘Thunderbolt Display’ verdwijnt. Het nieuwe display zou dan waarschijnlijk ‘Apple 5K display’ gaan heten en tegelijkertijd met de nieuwe MacBooks gelanceerd worden.

 • Profielfoto
  Nummer 29

  @MrHammond, hoe bedoel je? Zou jij het hen kwalijk nemen moesten ze een standaard zoals HDMI uit 2003 schrappen?

  @MajorApple mijn probleem is dat ik een scherm met een mooi design wil. Hier wil ik gerust wat geld voor neertellen, persoonlijk vind ik het Thunderbolt Display dan ook het mooiste. Een edge-to-edge glaspaneel vind je bijna nergens, laat staan dat ie dan nog eens helemaal uit geanodiseerd aluminium bestaat.

  @polansky, weet dat Apple Thunderbolt niet heeft laten vallen. Ze hebben gewoon de standaard voor de nabije toekomst gebruikt en diens snelheden “ge-overdrived”
  Na USB 2.0 kwam toch ook 3.0 welke je bijna overal terugvindt? 3.1 is gewoon de volgende.

 • Profielfoto
  knekkie

  @botoo
  Ik denk dat Apple daar geen problemen mee heeft hoor.
  Bij de mac pro opstelling in Amsterdam zag ik ook een 5K Dell scherm staan.

 • Profielfoto
  DennisX

  Als ze hem nou gewoon een paar jaar geleden hadden geüpdate met usb3, had hij hier ook al gestaan.

 • Profielfoto
  Neowip

  ?

  “Uit de schappen halen” gebruik je als het gaat om een defect product dat uit de handel moet. Chocoladetaart waar mogelijk glasscherven in kunnen zitten etc.

  Hier gaat het om een een product dat uit het assortiment gaat. NIET uit de schappen wordt gehaald en verkrijgbaar blijft zolang de voorraad strekt.

 • Profielfoto
  Moltie

  Nummer 29 mijn probleem is dat ik een scherm met een mooi design wil. Hier wil ik gerust wat geld voor neertellen, persoonlijk vind ik het Thunderbolt Display dan ook het mooiste. Een edge-to-edge glaspaneel vind je bijna nergens, laat staan dat ie dan nog eens helemaal uit geanodiseerd aluminium bestaat.

  Dat is het precies. Het is gewoon een superstrak apparaat. Als dat jarenlang op je bureau heeft gestaan wil je echt geen zwart plastic (of erger: zilvergrijs gespoten plastic) prul als vervanger. Ook al is het scherm nog zo goed.

 • Profielfoto
  pannekoek

  Ik heb zo het vermoeden dat het snel met meer producten gaat gebeuren. Het zal mij niet verbazen als alles dat geen “all-in-one” er uit gaat bij Apple. De Apple TV is dan de uitzondering de de regel bevestigd.

 • Profielfoto
  Mich

  polansky
  Raymon
  Arthur345
  Lijkt me trouwens niet dat er nou een “gat” ontstaat nu deze thunderbolt display ten einde is gekomen.
  Je moet het gat vooral zien in de zin van: (5K)-schermen met Thunderbolt 3.
  .
  En zelfs dat is eigenlijk geen vraag meer nu Apple thunderbolt heeft laten vallen voor USB-C.

  Dat is overigens ook een van mijn grootste bezwaren tegen Apple. Ze hebben altijd al allerlei standaarden gebruikt die in technisch opzicht vaak beter waren, maar tegelijkertijd nooit mainstream zijn geworden, waardoor je later met allerlei hardware zit die je bij de volgende (i)Mac die je koopt vaak al niet meer kunt gebruiken.

  Zelfs USB-C is nog behoorlijk exotisch, waarbij het de vraag is of het een echte standaard gaat worden of wederom de zoveelste poging.

  LOL! Think again! Waar haal je dit? Uiteraard gaat Apple TB niet laten vallen, ze stonden mee aan de wieg hier van. Ik gebruik vaker TB dan usb.

  TB3 werkt gewoon met USB-C connector, maar wel andere technologie. De reden dat de Macbook dit niet heeft is omdat de Intel Core M dit nog niet heeft.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Idd, Apple gaat Thunderbolt niet laten vallen…

  En ik betwijfel eigenlijk ook dat ze geen nieuwe schermen meer gaan produceren. Ik denk dat die er zeker aankomen.

  Iedereen zaagt ook altijd maar over die prijs, maar een goed scherm (aan de designers onder ons) kost ook heel erg veel geld.

  Ook hou ik persoonlijk heel erg veel van het design van de Apple schermen, heb er hier twee op mijn bureau staan en ik vind ze beiden super! Natuurlijk, de aansluitingen zijn verouderd en het moet een resolutie-bump krijgen, akkoord. Maar verder zijn het prima schermen die uitstekend hun dienst doen hier.

 • Profielfoto
  Sneaky Ruud

  Ik gebruik al jaren een 30inch Cinema-HD display gekoppeld aan mijn MacBook Pro en heb ook nog 3 stuks 23inch draaien in mijn bedrijf. Perfecte displays voor mij als fotograaf en grafisch ontwerper. Voor alle aansluitingen heb ik een OWC Thunderbold-2 Dock, ik wil niet afhankelijk zijn van aansluitingen op schermen. 1 kabeltje naar dat dock en aansluiten maar, inclusief ethernet, DVD-drive, Wacom, externe HD en het display. Daar hangt ook nog een Presonus mengpaneel aan met de oude Firewire-400. Werkt allemaal perfect.
  Ik zou graag zien dat Apple weer een mooi scherm op de markt zet, al die aansluitingen hoeven voor mij niet en zeker ook geen ingebouwde ‘speakers’, dat is echt voor amateurs. Bij de huidige TV’s is dat ook huilen. Goed geluid kan niet uit zo’n platte kast!

  Het wordt tijd dat Apple weer eens gaat denken aan de profs onder ons die niet zitten te wachten op allerlei gimmicks, maar gewoon mooi en betrouwbaar spul willen hebben.

 • Profielfoto
  zulu

  jammer dat een goed scherm afhankelijk moet zijn van de aansluitingen. Lever hem met alle aansluitingen of nog makkelijker 1 aansluiting met ‘adapterkastje’ naar alle mogelijkheden.
  # Sneaky Ruud, helemaal mee eens. Go Professional dan volgt de rest vanzelf

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik gebruik al jaren een 30inch Cinema-HD display gekoppeld aan mijn MacBook Pro en heb ook nog 3 stuks 23inch draaien in mijn bedrijf. Perfecte displays voor mij als fotograaf en grafisch ontwerper. Voor alle aansluitingen heb ik een OWC Thunderbold-2 Dock, ik wil niet afhankelijk zijn van aansluitingen op schermen. 1 kabeltje naar dat dock en aansluiten maar, inclusief ethernet, DVD-drive, Wacom, externe HD en het display. Daar hangt ook nog een Presonus mengpaneel aan met de oude Firewire-400. Werkt allemaal perfect.
  Ik zou graag zien dat Apple weer een mooi scherm op de markt zet, al die aansluitingen hoeven voor mij niet en zeker ook geen ingebouwde ‘speakers’, dat is echt voor amateurs. Bij de huidige TV’s is dat ook huilen. Goed geluid kan niet uit zo’n platte kast!

  Het wordt tijd dat Apple weer eens gaat denken aan de profs onder ons die niet zitten te wachten op allerlei gimmicks, maar gewoon mooi en betrouwbaar spul willen hebben.

  Voor mij hoeven de aansluitingen ook niet maar vind ze wel makkelijk. De internet luidsprekers van het 27″ Thunderbolt scherm zijn zeker niet slecht hoor!

  Natuurlijk, ik heb hier zelf 2 Genelec’s 8040, daar komt heel wat anders uit, maar goed, dat heeft dan ook wat gekost…

  Ik doe zelf ook grafisch design en hier en daar wat video. Verder ben ik ook bezig met muziek productie, dus ik weet dat goed geluid nodig is. Maar een Apple scherm bied sowieso heel wat beter geluid dan menig andere schermen…

 • Profielfoto
  pannekoek

  Zeker, voor goede geluid referentie pak je inderdaad een nearfield monitor. Een Genelec 8040 is dan een veel gebruikte referentie monitor. Kost wat geld, maar dan heb je ook wat. Da’s met een beeldscherm net zo.

  Voor professionele kleur werkzaamheden pak je kleur referentie monitor met een full led backpanel en een 12 bit LCD paneel, in combinatie met een goede colori-meter.

  Als je professioneel werk via een Apple scherm levert, dan moet je je realiseren dat de kleuren weergave van die dingen niet optimaal is, en als je op 30″en 23″ modellen uit de 2004 reeks werkt, dan waren die in 2009 afgeschreven.

  Daar kun je prima werk op maken, maar geen kleur op beoordelen. Zelfs met weinig branduren zijn die CFL buizen en het LCD paneel matig voor dat soort werk. Daarnaast hebben ze ook geen Klevin instelling voor kleurtemperatuur.
  Al met al zijn ze fraai van uiterlijk, maar discutabel.

  Ik begrijp de liefde voor de monitoren wel. Ze zijn lekker strak en prettig warm van kleurtint. Hou je er aan vast, dan zou je er wel eens een goede reference monitor bij kunnen huren om te zien wat het verschil is. De moderne panelen kunnen zoveel meer weergeven, en die glasplaten van de meest recente led cinema display units zijn ook verneukeratief voor goede kleurweergave.

 • Profielfoto
  Sneaky Ruud

  @pannekoek
  Kleurweergave is afhankelijk voor wat voor doel je het scherm gebruikt. Wij produceren nog steeds veel werk dat naar een drukker moet. De moderne schermen met veel meer contrast enzo zien er mooi uit, maar wat je dan ziet is niet drukbaar op papier. Ik heb al mijn schermen gecalibreerd met i1Profiler en het uiteindelijke drukwerk kan ik dan naast mijn scherm houden. Dat is dan perfect gelijk! Het is gewoon zaak om regelmatig opnieuw zo’n calibratie uit te voeren zodat je geen probleem hebt met teruglopende buizen.
  Lang voor deze tijd hebben we gewerkt met die heel dure BARCO schermen, super perfect. Ze hebben nu ook LCD en LED schermen, maar dan moet je wel heel diep in de buidel tasten.

  @DBCreations
  Mijn Presonus Studiolive 16.4.2 mengtafel stuurt naar M-Audio BX8A studio monitors om geluid af te mixen. Klinken super perfect en heel neutraal.

 • Profielfoto
  pannekoek

  @ Sneaky Ruud

  Als je monitoren in die conditie zijn dat je drukwerk voldoende overeenkomt en het allemaal goed werkbaar is, dan ben ik te ongenuanceerd geweest in m’n mening.

  Dus zonder sarcastisch te willen klinken, is wat je met omschrijft een hele mooie prestatie met een X-rite Pro en de generatie Cinema Display’s waar je mee werkt.

  Mijn ervaring met die 30″en 23″ Apple Cinema dingen is dat ze na 3,5 tot 4 jaar intensief gebruik kuren krijgen. Backlight bleeding, buizen met verschillende tinten, en vlekkerig beeld. Zo’n helder window dat na 10 minuten nog op je scherm is ingebrand. Toch een stuk of 8 door de tijd heen, zonder uitzondering.

  Wat je schrijft klopt: Regelmatig kalibreren heel belangrijk, da is ook bij nieuwe schermen zo.

  Als je met een moderner scherm meer contrast hebt dan nodig, dan maak je toch met je x-rite een kleurprofiel aan waarbij je dat tackled?

  En zeker, Barco is afschuwelijk duur. Die R&D afdeling moet dan ook gefinancierd worden. Christies en Flanders Scientific idem, die zijn ook niet goedkoop. Technologische hoogstandjes kosten heel veel geld, zeker als de afzet markt niet heel groot is.

  Apple doet het anders. Ze maken cosmetisch fraaie schermen, die een premium look een feel hebben. Dat gebruik van materiaal heeft ook een prijskaartje. En om het nog net aantrekkelijk te houden voor de consument is de kwaliteit van de componenten dan wel boven gemiddeld zoals je mag verwachten, maar niet uitmuntend. De bankrekening van Apple zal dat onderstrepen. Het is geen verkeerd spul, maar zeker geen Barco.

  Dus nogmaals, excuses als je vindt dat ik te ongenuanceerd was.

 • Profielfoto
  Sneaky Ruud

  @pannekoek

  Dank voor je reactie. Natuurlijk zou ik een nieuw scherm met te hoog contrast kunnen calibreren, maar ook om kostenoverweging heb ik op dit moment geen nieuwe schermen nodig voor mijn werk dankzij mijn externe dock die eenvoudiger is te vervangen als er nieuwe aansluitingen komen.

  Na wat zoeken geloof ik dat BARCO niet meer echt displays heeft voor ons vakgebied. Ze zijn veel meer bezig in de medische markt enzo en die prijskaartjes zijn enorm. Bewijst wel dat ze heel goede schermen kunnen maken, in de medische wereld is kleur van levensbelang!