Apple, fix dit in je auto!

Als Apple met een auto komt, dan verwacht je innovatie. Niet alleen in de vormgeving, maar vooral in de manier waarop de auto werkt. Want zoals Steve zei: “Design is not just what it looks like and feels like. Design is how it works.“

Jony Ive en Marc Newson kunnen met een auto op vele fronten helemaal los gaan. In 120 jaar autogeschiedenis zijn er namelijk vele vastgeroeste tradities ontstaan die rijp zijn voor innovatie. Ik heb alvast 3 kleine persoonlijke ergernissen op een rij gezet waarvan ik hoop dat Apple ze oplost in z’n auto.

Parkeersensoren
Parkeersensoren zijn een uitkomst. Zonder achterom te hoeven kijken, parkeer je een auto eenvoudig in. De techniek hiervoor zit in de bumpers. Het probleem is alleen: de techniek is zichtbaar. Hoe duur een auto ook is, hoe mooi hij ook is, de parkeersensoren zitten als vieze vlekjes op de bumper. Of het nou een BMW 750, een Mercedes S-klasse of zelfs een Bugatti Chiron is.

Worden parkeersensoren door alle merken off-the-shelf ingekocht bij 1 bedrijf?!

Het verschil tussen het hebben van de functionaleit en de visuele zichtbaarheid ervan is een probleem dat Apple vaker heeft opgelost. De Magic Mouse heeft twee knoppen en een touch pad, maar dit is niet zichtbaar. Of neem het sleep/wake lampje dat vroeger de MacBooks sierden. Aanwezig in de sleep modus dankzij miniscule gaatjes in het aluminium, onzichtbaar als de Macbook aan stond.

Kortom, weg met die puisten op de bumper!

Ventilatieroosters
Voor de ventilatie geldt hetzelfde. Natuurlijk moet er ventilatie zijn en natuurlijk moet de Apple Car een airco hebben. Maar willen we hiermee geconfronteerd worden? Nee! Ventilatie in de eerste auto’s waren simpelweg gaten om lucht toe te voeren. Binnen handbereik, want dan kun je ze open en dicht doen. Waarom zitten die roosters nu nog steeds her en der in het dashboard als lelijke gaten?

Het hoeft niet zichtbaar te zijn om aanwezig te zijn

Ook dit probleem heeft Apple al opgelost, namelijk in de Apple Store in Amsterdam en Den Haag. De airconditioning is hier in het plafond weggewerkt op bijna onzichtbare wijze. Geen lelijk rooster, maar netjes achter het relief van het plafond.

Deurgrepen
De beste deur heeft geen deurklink en gaat open als je er doorheen wilt. Maar zover lijkt de techniek nog niet te zijn. En dus is de handgreep tegenwoorden een goede aanleiding om een auto eens flink te ontsieren. Ook hier maakt het niet uit of het een auto van 100.000 euro betreft of een instapper van fiat. Alleen Tesla heeft vooruitgang weten te boeken met een handgreep die wegvalt in de vormgeving van de zijkant. Combineer dit met de Apple-achtige vormgeving van de greep van een Aston Martin en we komen een heel eind.

Vormloze uitstulpsels

Maar ik verwacht van Apple een slimmere en meer onzichtbare deurgreep. Zoals de Touch ID sensor verwerkt zit in de home button. Zoals het ontbreken van een sluitmechanisme in de MacBook dankzij magneten. Zoals het wegvallen van de camera in de achterkant van de iPhone… (oeps)

Wat jij?
Heb jij zo je eigen auto ergernissen waar Apple iets mee moet? Laat het weten!

Reageer op artikel:
Apple, fix dit in je auto!
Sluiten