‘5K Apple-scherm krijg ingebouwde GPU’

32 reacties

Nadat gisteren de eerste geruchten over een nieuw Thunderbolt Display de kop op staken, zijn nu additionele details gelekt. Het nieuwe externe scherm van Apple zou een resolutie krijgen van 5160 x 2880 pixels en een geïntegreerde GPU hebben.

Door de eigen grafische chip zou het scherm toch aangesloten kunnen worden op Macs met weinig grafische kracht. Als je erover nadenkt hebben eigenlijk alle MacBooks grafisch gezien weinig in huis.

OS X kiest automatisch krachtigste GPU

Wanneer het scherm aangesloten wordt, zou OS X 10.12 automatisch naar de krachtigste CPU schakelen. Het is dus niet mogelijk om twee grafische chips tegelijk te gebruiken, maar wanneer een Mac is voorzien van een extra grafische kaart die krachtiger is dan die in het scherm, wordt deze gebruikt. Op oudere Macs zou het scherm alleen op een lagere resolutie werken. Thunderbolt 3 is backwards compatibel met Thunderbolt 2.

Het scherm zou verder hetzelfde paneel bevatten als de 5K Retina iMac, wat wil zeggen dat het brede P3-kleurenpallet gebruikt wordt.

‘Weinig andere hardware tijdens WWDC’

De details komen van 9to5Mac. Een bron van de site beweert dat er tijdens de WWDC Keynote op 13 juni ‘weinig hardware’ zal zijn. Een nieuw Thunderbolt Display zou echter wel worden gepresenteerd omdat het aansluit bij de doelgroep van ontwikkelaars en andere professionals. Het huidige Thunderbolt Display heeft een lange staat van dienst, het is sinds 2011 niet meer vernieuwd. Met USB-C en Thunderbolt 3 is de tijd echter rijp voor een 5K-scherm naast nieuwe MacBooks met USB-C en Thunderbolt 3.

Reacties

32 reacties
 • Profielfoto
  Melle

  Net als mijn reactie op het vorige artikel over dit onderwerp. Halleluja! En eindelijk! En: “de teleurstelling zal groot zijn als dit er niet komt” ?

 • Profielfoto
  Koning Frank

  Raymon leer eerst eens het verschil tussen CPU en GPU en pas daarna het artikel aan.

 • Profielfoto
  Afroman

  Dit is dan de eerste Apple monitor die interessant is sinds de 30 inch cinema display.

  Maar als je werkt op een MacBook Pro Retina met zo’n scherm heb je volgens mij praktisch geen videokracht meer om te Photoshoppen of te animeren lijkt me. Aangezien de enige die 5k aan kan sturen alleen de huidige MacBook Pro 15 inch is met de AMD chip.

 • Profielfoto
  SolidCake

  Ik ben benieuwd naar de prijs van het scherm, komt het in de buurt van de 5K iMac of is het stukken goedkoper? Verder maak ik me zorgen over hoe OSX ‘kiest’ welke GPU het scherm moet gaan aansturen. Wordt de interne GPU gekozen, wat wordt er dan met de resources gedaan van de GPU in het 5K scherm?

 • Profielfoto
  Pixeldude

  Zou echt een uitkomst zijn! Ik heb momenteel een 13″ rMBP (eind 2013) die net geen 4K / UHD ondersteund in 60 Hz (alleen maar in 30 Hz)

  Ik dacht er dus eerst over om een Dell P2415Q te kopen (prijs rond de € 500,- Dit is een 24″ 4K monitor maar in 30 Hz kan ik niet werken. En een nieuwe laptop + beeldscherm is dan ook weer een behoorlijke investering.. Ben benieuwd!

 • Profielfoto
  Afroman

  30hz is inderdaad niet goed mee te werken. Alleen als je films kijkt maar daarvoor koop je niet zo’n scherm.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Word je van zoiets niet heel afhankelijk van je display? Ik bedoel, zouden mensen zich niet gaan afvragen of ze wegkomen met het gebruik van een MacBook Air of Retina MacBook en dat het display dan het stukje extra werk kan opvangen.

 • Profielfoto
  ro_me

  Een eigen gpu in een beeldscherm is alleen leuk voor mensen met oudere en/of goedkopere hardware! Komende hardware zou toch voldoende moeten zijn om op eigen kracht een 5K scherm aan te sturen. het is dus te hopen dat Apple ook een variant uitbrengt zonder eigen GPU, die dan weer goedkoper is.

 • Profielfoto
  barreman

  ‘5K Apple-scherm krijgt ingebouwde GPU’

 • Profielfoto
  SonofWoz

  Het is, ondanks de geruchten over een ingebouwde GPU, lang niet zeker dat dit beeldscherm zomaar op bestaande Mac’s kan worden aangesloten. Dat hangt niet alleen af van de ingebouwde GPU, maar ook van de gebruikte aansluit-technologie. Wanneer dit USB-C met Thunderbolt 3 is, dan mag je het met je state-of-art MacBook Pro Retina toch vergeten.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  ^^ ja inderdaad, idealiter hang je een oud Macbookje eraan en klaar! Maar dat gaat dus niet werken, omdat het ws alleen met hyper-de-pype Macs kan die sowieso al geen externe GPU nodig hebben.

 • Profielfoto
  Nummer 27

  Is een GPU niet zoals een CPU? Een CPU zit op een moederbord gemonteerd en ik dacht altijd dat de GPU ook maar een chip is die op de grafische kaart gemonteerd zit. Is een GPU dus de volledige kaart of heeft iets dergelijk enkel de GPU-chip nodig?

 • Profielfoto
  Afroman

  Je kunt toch met thunderbolt ook extern een videokaart aansturen?

 • Profielfoto
  Nummer 27

  Na wat research heb ik vernomen dat mijn initiële gedachte correct was. De GPU is slechts de processor van de grafische kaart. Raymon is hier dus de mist in gegaan aangezien er niet gewoon een GPU in komt.

 • Profielfoto
  F0nsie

  Erg leuk voor mensen die de MacBook 12″ hebben gekocht. Die ondersteund geen Thunderbolt..En is dus niet aan te sluiten om dit scherm (ook niet op de huidige ThunderBolt Display trouwens)

 • Profielfoto
  Nummer 27

  @F0nsie uiteraard zijn deze wel aan te sluiten.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Die mensen hebben toch al iets moois om naar te kijken? Een mooie goude MacBook.;-)

 • Profielfoto
  Nummer 27

  Haha grapje, natuurlijk is ie niet compatibel

 • Profielfoto
  bugboy

  Er zijn eigenlijk maar twee mogelijkheden om een 5K scherm aan te sturen:

  Optie 1: 2x DisplayPort bundelen over TB3. Dit wordt ook gebruikt om d.m.v. de StarTech TB32DP2 het Dell 5K scherm (UP2715K) aan te sturen.

  Optie 2: Een ingebouwde GPU in de monitor, waarbij de monitor dan enkel via TB3 aangesloten kan worden.

  De eerste optie is de enige optie om op dit moment een 5K scherm aan te sturen door gebruik te maken van de huidige standaarden. Toch is het lastig, want voor het OS zijn het eigenlijk twee schermen. In de driver wordt dat weer rechtgezet. Op Windows en OS X werkt dat prima, maar op Linux zijn er nog de nodige issues.

  De tweede optie lijkt een hele fraaie oplossing. Je zit namelijk niet vast aan standaarden om het beeld van de GPU naar je panel te krijgen. Je zit wel meteen vast aan de GPU in het scherm. Ik doe makkelijk 8 jaar met een scherm, maar 8 jaar met een GPU is wel erg lang. Gezien de bouw van de huidige Cinema Displays is koeling wel een dingetje, dus heel erg bruut kan die GPU niet zijn (dan wordt het scherm ook onbetaalbaar). Maar voor Apple computers (die weinig voor gaming worden ingezet) is dit wellicht een prima oplossing. Overigens kan de interne GPU nog altijd prima gebruikt worden voor acceleratie (bijv. Photoshop).

  Eigenlijk is er maar één oplossing en dat is wachten op TB4, waarbij DisplayPort 1.4 wordt ondersteund. Dan kun je gewoon zonder gedoe een 5K (of zelfs een 8K) scherm aansturen.

 • Profielfoto
  Bryan

  Zou het mooi vinden als het display over Tv aansluitingen beschikt.
  -Of optioneel met ingebouwde Apple Tv!

  Ja, dromen…

 • Profielfoto
  Shmoo

  Haha dat TV toestel met een Apple logo dat zit ons toch nog heel erg dwars he..

 • Profielfoto
  koen
 • Profielfoto
  Nummer 27
 • Profielfoto
  Shmoo

  Nice..(y)
  Ik hoop nog steeds op nieuwe displays maar dan meer voor de gewone consument en displays die je gewoon aan zo’n beetje elke computer kunt koppelen van de laatste 4 jaar.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  In elk geval hoop ik dat zo een 5K display er aan komt van APPLE, zou idd een logische stap zijn voor hun. Zelfs een 4k scherm zou ik hier verwelkomen!:-) Ach, we zien wel weer.

  En wat die GPU/CPU betreft @nummer27

  CPU is de processor

  GPU is de grafische processor. Afhankelijk van de computer hebben we het al dan niet over een “chip” of de gehele grafische kaart:-)

 • Profielfoto
  Shmoo

  Weet je wat het probleem is als ze een 5k scherm gaan maken dan is dat helemaal niet rendabel. Een MacBook Pro kost je 2,000 en een iMac 5K 2250,- dus je hebt extreem veel geld in je hardware zitten wanneer je ook nog eens 1250,- moet neerleggen voor een 5K display in Apple stijl.

 • Profielfoto
  Nummer 27

  @Shmoo, koop een top noch Mac Pro, dan is dat verschil verwaarloosbaar.:D

 • Profielfoto
  Nummer 27

  @Shmoo, koop een top notch Mac Pro, dan is dat verschil verwaarloosbaar.:D

 • Profielfoto
  pannekoek

  Kijk even naar de positie in de markt waar dit moet komen.

  Een tandje duurder dan de huidige Cinema Display en het moet in de breedte kunnen concurreren met de aankomende DisplayLink schermen die op de kracht van je CPU aan USB-C hangen. Ze hebben hetzelfde doel, hele andere techniek, kosten versus prestatie. Een beetje apples met peren dus, en je voorkeur zal sterk afhankelijk zijn van wat je van de CPU en GPU vraagt.

  Als dit concept voldoende winst naar apple maatstaven moet opbrengen zal Shmoo er niet ver naast zitten met z’m schatting. Voor dat geld zal er een matige notebook GPU inzitten, één die nip voldoende is voor 5k.

  M’n grafische kaart kost al meer dan €1500. Niet dat dat de toon van de conversatie moet zetten, maar dat is om de prestaties van die chip in het scherm een waarde inschatting mee te geven.

  Kans dat je dan naast het aansturen van het scherm nog iets van OpenGL of -CL acceleratie in je programma’s terug krijgt over de kabel is dan niet groot. Maar wie weet verbazen ze ons! Let’s hope so.

 • Profielfoto
  cids

  Blijkt “vals” gerucht te zijn…

  Apple won’t have a new external display to show off at its WWDC 2016 event later this month

  http://9to5mac.com/2016/06/02/apple-wwdc-no-external-display-software/

 • Profielfoto
  pannekoek

  that’s the nature of rumours;)

 • Profielfoto
  Koning Frank

  Gaat dit artikel nog verbeterd worden?